Šta je novo?

nVidia Pascal

Kako stoje stvari, nece biti bas sve jednostavno kao sto smo mislili - izgleda da Polaris uopste nece koristiti HBM2, cak ni za high end cip. Videcemo kako ce se ovo odraziti na GP100.

Neki će izvršiti harakikiriki ako Polaris dođe bez HBM-a :d

sto mu dodje isto,zeleni da stave 4gb na haj-end cip,pa pre bi prasad poletela.

Na stranu što po onome što znamo o postojećim Polaris čipovima, oni neće ići u high-end karte (veći čip je ~230mm^2, manji ~120mm^2), jači čip će skoro sigurno biti iza Fiji-a po performansama, samo se smanjuju potrošnja i (nadamo se) cena :D

Tako da ako je istina da je GP104 ono što nVidia nudi ove godine, 980Ti i Fury X će verovatno ostati najjače karte u ponudi do daljnjeg

Poslednja izmena:
To i meni ima logike, izgleda da HBM2 stvarno jos uvek nije spreman za masovnu proizvodnju, odnosno da ce biti tek u Q3/Q4, sa kartama koje ce se pojaviti u Q1 2017 (tj. GP100 i AMD Vega arhitektura).

Ma Gp 100 dolazi u aprilu ja citao u ovoj temi :p

Na stranu što po onome što znamo o postojećim Polaris čipovima, oni neće ići u high-end karte (veći čip je ~230mm^2, manji ~120mm^2), jači čip će skoro sigurno biti iza Fiji-a po performansama, samo se smanjuju potrošnja i (nadamo se) cena :D

Tako da ako je istina da je GP104 ono što nVidia nudi ove godine, 980Ti i Fury X će verovatno ostati najjače karte u ponudi do daljnjeg

Gotovo sam siguran da ce GP104 (tj. karte bazirane na cipu nasledniku GM204) biti brzi od GTX 980Ti.

Ma samo neka izadju sto prije. Meni licno taj HBM2 i ne znaci nesto mnogo kad uzmem u obzir da cak i ovaj matori GDDR5 i vise nego dobro radi posao. Ocekujem GP104 sa GDDR5X koja ce biti bar 30% brza od GTX980Ti i naravno sa DP 1.4 konekcijom a tamo ljeta Gospodnjeg 2017 do maja flagship sa HBM2 16GB RAMa i cijenom od 1500$ :)

Ma samo neka izadju sto prije. Meni licno taj HBM2 i ne znaci nesto mnogo kad uzmem u obzir da cak i ovaj matori GDDR5 i vise nego dobro radi posao. Ocekujem GP104 sa GDDR5X koja ce biti bar 30% brza od GTX980Ti i naravno sa DP 1.4 konekcijom a tamo ljeta Gospodnjeg 2017 do maja flagship sa HBM2 16GB RAMa i cijenom od 1500$ :)

Realno. Jedini problem ce biti sa dostupnoscu takve memorije za produkciju jer su Paskal karte vec sada najavljene za maj, bar tako kazu glasine..

ddr5 i ddr5x rade posao za 1080p.hbm i hbm2 su za vece rezolucije.

GDDR5 sasvim odlicno radi posao i na vecoj rezoluciji od 1080p, npr. 1440p dok ce sa GDDR5X to ici jos bolje siguran sam. Novi tipovi kao sto su HBM2 su vec za 4K koji je jos uvijek novorodjence koje izgleda nikako da prohoda...

jer su paneli jos uvek van domasaja pucanstva.tek sad su krenuli sa jeftinijim varijantama iz koreje,a jos se ceka da glavni igraci prestanu da naplacuju premium za novotariju.uz to,jos ni interfejsi sposobni za toliki protok nisu zaziveli...

sa domacim nadprodavcima ko zna...ja se vise nadam ce malo popuste sa carinom i dadzbinama...koreanci traze 15 dolara za shipping,da nije preogromnih dadzbina akcija bi se i isplatila.skoro je crossover 289k bio 300 dolarjev na akciji u jednoj ebay prodavnici,uporedi sta kod nas moze za te pare da se uzme...

Meni ovo totalno odgovara, da se smanji potrosnja, dimenzije kartice, kao i naravno cena, a da performanse budu na istom ili cak nesto nizem nivou.
Bitnije su mi te druge stvari od performansi.

GDDR5x kad bude izasao bice dovoljan za sve karte ma koliko jake bile... takodje NV vec duze vreme ima dosta bolji memorijski kontroler od AMD-a

Meni ovo totalno odgovara, da se smanji potrosnja, dimenzije kartice, kao i naravno cena, a da performanse budu na istom ili cak nesto nizem nivou.
Bitnije su mi te druge stvari od performansi.

Drugim rečima, nemaš ništa od sadašnjih kartica već čekaš da izađe nova generacija da napraviš apgrejd :d

Ne, vec imam 280x, ali mi je suvise velik, zauzima 3 slota, i ne podrzava freesync, pa bi ga zato dobro prodao i doplatio ne bas puno za tu novu generaciju :D

Jeste da je 99% fake, al ajde:

http://www.guru3d.com/news-story/nvidia-geforce-x80-and-x80-ti-pascal-specs.html

kFj1kER.png

TDP :d

nadam se da su im to imena tj nomenklatura,odlicna je kad covek malo razmisli.di im je gddr5x?

Potpuno ocekivano prelaskom sa 28nm proces na 16nm za ocekivati je 2x bolje performanse po watu, ako znamo kakve performance ima 980Ti sa 250w TDp-om onda neka 1080Ti ocekivat je da sa slicnim TDP-om ima 2x bolje performanse.

Naravno vjerovatno je tabela cista spekulacija, ali dosta realna i potpuno moguca samo je pitanje da li je 16nm spreman i da li i kada ce se pojaviti Nvidia Pascal kartice. Do tada cemo samo ovako gledati u ove tabele, i kad se pojave oni prvi testovi kao sto to biva opet se ceka nekoliko mjeseci do izlaska kartica. Ja koliko vidim nema jos nikakvi testova pa taman bili i feak tako da i ne ocekujem Pascal sigurno tamo do jeseni, mozda neki slabiji chip tipa GP104 ali ovaj "teskas" tek na jesen najranije a realnije kraj 2016 pocetak 2017g.

TSMC je spreman odavno, ali moraš da staneš u red, iza Apple-a pre svega. Na sreću, nVidia i TSMC su stari partneri, tako da sam siguran da neće imati problema sa procesom

Poslednja izmena:
Pa na to sam bas i mislio zna se ko ima prednost da bi Nv dosla na red kapaciteti moraju biti slobodni ;)

Evo sta ce ovde da se desi: izmedju maja i jula izlazi GP104 tj. X80 i X70 (naslednici GTX 980 i GTX 970), najverovatnije sa GDDR5X memorijom, HBM nece imati sigurno. Jaci ce imati performanse nesto preko GTX 980Ti.
Dva meseca nakon toga izlazi dvoglava karta sa dva GP104 chipa.
Ista strategija kao sa GTX 680 i GTX 690 kad je izasao GK104.
To je najverovatnije razlog zasto su batalili duplu Maxwell kartu.

GTX 970 je kada se pojavila imala performanse 780ti u najnaprednijim igrama tada. Obe karte su radjene u 28nm procesu. Ovde imamo 28nm vs 16nm proces sto je ogromna razlika sama po sebi, bez da su ista petljali po arhitekturi. Mislim da ce obe karte da oduvaju GTX 980ti. Problem ce biti cena, posto AMDa nece biti do back do school perioda pa ce umesto 350 i 550 dolara moci komotno da zalepe 650 i 1000 dolara. Kada vec AMD trazi za dupli Fury X 1500 dolara, sto oni ne bi za nesto sporiju karticu trazili hiljadarku. Mozes biti siguran da ce u ovim AMD friendly testovima Pascal biti nesto sporiju od duple Furije i da ce poniziti AMD bas u onome u cemu su sada jaki a to su DX12 naslovi.

AMD moze cjeniti 1500$ kad nema apsolutno nikakvu konkurenciju oduvali Nvidiu za 50% mogu da zacjene koliko hoce, ako je Titan kostao 1000$ a R9 290X 650$ a bio zestok konkurent, onda je potpuno normalno da AMD zacjeni dvoglavu zvjerinu 1500$ jer su apsolutno bez prmeca i suvereni na tronu.
A da ce poniziti AMD u DX12 malo morgen :d vidicemo o tome cemo kad izadju sad je suvisno bacati takve teze ;)

AMD moze cjeniti 1500$ kad nema apsolutno nikakvu konkurenciju oduvali Nvidiu za 50% mogu da zacjene koliko hoce, ako je Titan kostao 1000$ a R9 290X 650$ a bio zestok konkurent, onda je potpuno normalno da AMD zacjeni dvoglavu zvjerinu 1500$ jer su apsolutno bez prmeca i suvereni na tronu.
A da ce poniziti AMD u DX12 malo morgen :d vidicemo o tome cemo kad izadju sad je suvisno bacati takve teze ;)

Kapiram da su ovako razmišljali i dvorjani Konstantina XI Paleologa Dragaša, dok se imperija svodila na Carigrad sa okolinom i čekala na završni udarac.

Taj "tron" je potpuno izmišljena kategorija. Izmišljena i kada je u pitanju Titan, izmišljena i kada je u pitanju "dvoglava zverina".

Nije nista izmisljeno nego realnost "Tron"- vrhunac u necemu u ovome slucaju kad su u pitanju perfromanse koje graficka kartica moze postici.

Nazad
Vrh Dno