Šta je novo?

nVidia Pascal

Može 256bit na gp104 ali sa gddr5x, to onda nije ni nikakav hendikep.
Za jači čip nek stavljaju hbm2 ali ta klasa je preko mog budžeta.

memorijski kontroleri kao i brzina rama vremenom napreduju, tako da se ne cudite ako dobijete obican gddr5 :)

sto dosadan ovaj kinez, bitno da ima koznu jaknu od 1000 evra, dao bi ja njemu da kopa kukuruz...

Crni kinez pokušava da obori rekord u smaranju. Trebao je ići u Jehovine svedoke. Publiku su izgleda pozajmili od SNS-a.
A mi smo previše nestrpljivi, pa koriste našu pažnju da izreklamiraju nešto što 99% ljudi ne interesuje.

Realno, bolje i ovo gledati nego Dnevnik 2.

Ima neko informaciju za koliko sati kreće predstavljanje igračkih kartica? Nadam se pre nego što se crnom kineskom bratu istroše baterije i odnesu ga na punjenje...

https://devblogs.nvidia.com/parallelforall/inside-pascal/
Like previous Tesla GPUs, GP100 is composed of an array of Graphics Processing Clusters (GPCs), Streaming Multiprocessors (SMs), and memory controllers. GP100 achieves its colossal throughput by providing six GPCs, up to 60 SMs, and eight 512-bit memory controllers (4096 bits total). The Pascal architecture’s computational prowess is more than just brute force: it increases performance not only by adding more SMs than previous GPUs, but by making each SM more efficient. Each SM has 64 CUDA cores and four texture units, for a total of 3840 CUDA cores and 240 texture units.

Detaljne specifikacije:

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    25.9 KB · Pregleda: 132
nista od pascala, nece pascal pre decembra :D

Jedva duplo više tranzistora na istoj površini, pritom većina skrkana u FP64 segment. TDP nikad veći. Meni ovo izlgeda ko prvoaprilska šala.

Obzirom da suštinski full arhitekturu ne menjaju kada je reč o modelima namenjenim za entuzijaste ovo ne obećava visoke performanse u igrama.

Ako zaista bude tako onda jedino GP104 može da donese nešto igračima.

Ovde je jasno da Pascal ide 100% na GPGPU... ovo nimalo za gamere nije optimizovano

po ovim specifikacijama koliko moze biti brzi pascal u praksi od maxvella...

Po tim specifikacijama ne mozes znati nista jer ovo nije cip za igrace.
Kada se pojavi cip koji ce biti optimizovan za igrace tj. specifikacije istog onda mozes da meris.

Mada i ovako specifikacije izgledaju sasvim impresivno, jedino mi je potrosnja prevelika i nekako mi se ne uklapa uopste
u koncept. Cak sam negde procitao da ce biti u opsegu od 235w - 250w, tacnije 235w pre nego 250w dok ovde pise 300w sto je generalno dosta vise.

otkad fanovi zelenih kriziraju da im daju pare.

Po tim specifikacijama ne mozes znati nista jer ovo nije cip za igrace.
Kada se pojavi cip koji ce biti optimizovan za igrace tj. specifikacije istog onda mozes da meris.

Mada i ovako specifikacije izgledaju sasvim impresivno, jedino mi je potrosnja prevelika i nekako mi se ne uklapa uopste
u koncept. Cak sam negde procitao da ce biti u opsegu od 235w - 250w, tacnije 235w pre nego 250w dok ovde pise 300w sto je generalno dosta vise.

Veca je potrosnja zbog FP64. Zato maxwell i jeste toliko malo trosio, zaklali su mu FP64 totalno i time dobili nizu potrosnju.

Veca je potrosnja zbog FP64. Zato maxwell i jeste toliko malo trosio, zaklali su mu FP64 totalno i time dobili nizu potrosnju.

Zaklaće FP64 i na GP100 GeForceima. Koliko, ostaje da vidimo.

Ljudi ovo je Tesla a ne Titan... FP64 performanse ko FP32 u Maxwell-a. Cekaju se specifikacije Titan kartice a to izgleda verovatno u junu/julu a dostupnost kasni avgust/septembar. Kao i uvek uostalom. Mi se bezveze ponadali.

Ljudi, ovo jeste Tesla ali isti ovaj chip ide i u gaming karte (Titan, GTX...) samo sto ce FP64 biti skresan namerno.
Tako da, ovo sto vidite ce biti i specifikacije gaming karte, manje vise.
Ali nekoliko stvari je iznenadjujuce:

1) startuju sa najjacim chipom koji je in volume production a Tesla P100 bazirana na njemu izlazi uskoro ?!?!
2) nakon Maxwell-a koji se fokusirao na visoke klokove i efikasnost meni je bilo ocekivano da, pogotovo sa novim proizvodnim procesom, Pascal samo duplira procesore u odnosu na Maxwell..medjutim Pascal kao da nastavlja ono sto je Maxwell zapoceo: jos veci klokovi (boost klok za Teslu P100 je 1480Mhz, koliko ce onda efektivan klok da bude kod gaming verzije chipa) i pojacavanje efikasnosti (64 CUDA procesora po SM-u, duplo manje od Maxwell-a koji opet ima manje od Keplera..)

Ako su one specifikacije potpuno tacne (a nema razloga da verujemo da nisu :D), ovo je cip koji je pravljen za mamutski paralelizam (mnogo vise nego svi prethodni), pa je i gaming performanse prilicno tesko proceniti. Ako se gleda brute force, na povecanje broja CUDA Cores, visi klok i povecan broj teksturnih jedinica, u teoriji bi mogao da bude oko 50% brzi od GM200, mozda cak i malo vise, ne racunajuci eventualna unapredjenja koja donosi arhitektura. Iznenadjenje je brutalno visok klok, nisam ga ocekivao na tom nivou, sto moze da znaci da su jurili svaki delic performansi (sto opet u teoriji moze da ukazuje i na neki problem u arhitekturi, ne znam).

Naravno, sve ovo moze biti i ne mora, posto je cip radikalno drugaciji od Maxwella koji je bio iskljucivo gaming orijentisan, pa je sve ovo cisto teoretisanje.

Ako uzmemo da je prethodna procena tacna, za ocekivati je da GP104 bude imao performanse malo iznad 980Ti.

Al' pravo bih popizdio da sam kupio kartu za ovo smece od konferencije... Sad smo jos poceli i najave&nagadjanja da placamo!

Da si kupio kartu za GTC kako bi video sta ces turiti u svoje kuciste kako bi sigrao igrice i treba da popizdis, al na sebe.

Lepo ovo izgleda, nema boljeg izbora za FP64 compute. Ali ništa za narod na ovom GTC-u, moraćemo da čekamo Computex još 2 meseca.

I ne verujem koje taktove ima ovaj GP100. Izgleda da ću morati da kupim pivo društvu sa teme :d

Nazad
Vrh Dno