Šta je novo?

nVidia Maxwell

Ovo je dobra vest za one koji kupuju grafiku da bi je koristili za osnovnu namenu umesto mininga.

Zanima me kako ce opravdati cenu Titana 2 od $1000+ ako je compute osakacen. Ako je ovo za 980Ti od $550-600 onda nema problema.

lako ce ga opravdati ako bude brzi od novih radeona.

Pa ako je sav fokus na SP i skresan DP pa takav cip mora da bude jace od AMD--a prosto ne moguce da bude slabiji, samo ne vjerujem bas u ovo dok ne izadje zvanicno.

e sad,daj da vidimo sta taj gcn 1.3 na dx12 moze pa da sudimo,ovako niti znamo kako se taj cip ponasa,niti kako ce na dx12 da skalira.

U prvoj recenici pise da su takve i 970 i 980. Optimizovane za SP, iliti, cut-ovan im je DP. AMD je penal koji je davno takvo sto trebao da uradi, tj nije ni trebao da uvodi jak DP u Radeon-ima.

Edit: Sad vidjeh na WP(ako im je za vjerovati) da je i na 290 seriji prilicno cut-ovan DP, ili 1:8 u korist SP.

Poslednja izmena:
Zakljucane su DP performanse na igrackim modelima, a isti taj cip na FirePro modelima ima 1:2 odnos. AMD mora voditi racuna i karticama koje zavrse u Mac Pro racunarima, ne mogu tek tako osakatiti cip.

Ovo sto radi nVidija je dokaz da je PC geming industrija poslednje uporiste ******a koji ce sve progutati sto im se servira. Dati preko 1000$ na karticu kojoj je jedina svrha pokretanje neoptimizovanih i bagovitih AAA naslova je ludost, ali ocigledno ima dovoljan broj takvih ljudi.

Da, pa znam da sam negdje procitao da je 1:2. Ali se ostaralo, pa ne smjedoh da tvrdim:). Tako da kad bi htjeli, mogli bi napraviti cip i dosta jaci od Maxwell-a kojem je odnos 1:5 SP/DP, koliko mi se cini. A povrsina cipa im je znatno veca od Hawai cipa. Samo ne znam koliko im je to isplativo.

Ako se ispostavi kao istina, to ce biti prvi put da nVidia zasece DP64 performanse na flagship chipu. S, jedne strane ima smisla jer se ostaje na 28nm pa je potrebno izvuci sto vise SP performansi, koliko dozvoljava povrsina GPU-a.
Ako se to i desi, sigurno da imaju u planu GPU koji ce imati full DP64 performanse, verovatno u nizem procesu.
Skoro su upgrade-ovali GK110 u GK210 i taj chip se koristi samo kod Tesla T80 karte.

@danilo989: to sam i ja pomislio, mozda zbog toga ne bi karta kostala 1000$ :)

@mmsandi: kod GK110 SP : DP odnos je 1 : 3 ali to nije toliko bitno, Kepler je uveliko zastareo kad se uporedi sa Maxwell-om.

Poslednja izmena:
lako ce ga opravdati ako bude brzi od novih radeona.

DP performanse nece biti ni blizu AMDovih ako ih osakate u tolikoj meri. Ne verujem da AMD planira da sakati DP, ako je suditi po ranijim GCN kartama. U svakom slucaju, videcemo.

Sto se tice mene ja bi volio da ovo bude istina, takodje da i AMD skrese DP jer bi tada dobili extra karte za gaming, a to nam i treba ;)

Vidićemo šta će biti, ali mislim da za memoriju ne može da se kaže da je "false advertising", jer na kartici 4GB i sva 4GB se koriste. Kako i za šta, nije bitno. Ali ROP i keš, to već može da im bude problem. Sve u svemu, ako ovo prođe, ne verujem da će dobiti kaznu koja će bitno uticati na njihovo poslovanje

Tuzbu svakako ne mogu pobiti, odnosno bice proglaseni krivim za makar neke od ovih stvari. Sa druge strane, ako se dosta ljudi prikljuci i tuzi AIB partnere, a ne samo NV, zarad buducih poslovnih odnosa NV ce morati da preuzme eventualne gubitke i kazne na sebe (jer konkretno Gigabyte koji je vec uvucen u tuzbu nista nije uradio na svoju ruku, samo su prepisali ono sto su dobili kao specifikacije).

Pa ne mogu pobiti za ROP i keš, a i za memoriju tj. brzinu iste vjerovatno. A i treba ih po ušima klepiti, pošto teško da je ovo slučajno.

Vidićemo šta će biti, ali mislim da za memoriju ne može da se kaže da je "false advertising", jer na kartici 4GB i sva 4GB se koriste. Kako i za šta, nije bitno. Ali ROP i keš, to već može da im bude problem. Sve u svemu, ako ovo prođe, ne verujem da će dobiti kaznu koja će bitno uticati na njihovo poslovanje

I za memoriju je false adv. jer se u specifikacijama navodi 4 GB DDR5 memorija koja radi na 7.0 Gbps dok je u relalnosti to brzina prvih 3.5 GB, ostalih 0.5 radi na nižem taktu.

Treba da se digne parnica protiv ovakvih stvari ali bi bilo najbolje da se nVidija "provuče" sa javnim priznanjem da je pokušala da obmane kupce i da svojim kupcima ponudi odštetu.

Nisam pristalica prevara i teorija zavere niti branim nV ali ovakve stvari se svakodnevno dešavaju na velikom broju proizvoda koji se mogu kupiti u supermarketu npr. hrana - razni proizvodi bez šećera, posne stvari koje mogu sadržati tragove mleka, proizvodni sa 10% više nečega koji imaju u stvari manju gramažu nego ranije. I njihov odgovor da je bilo slabe komunikacije među odeljenjima. My ass. Sales je odlučio da 4 GB i 64 ROP zvuči bolje i da će se lepše prodavati. Ako ćemo da cepidlačimo, taj GTX970 ima toliko ROP-ova samo nisu svi aktivni :D

Pa ne mogu pobiti za ROP i keš, a i za memoriju tj. brzinu iste vjerovatno. A i treba ih po ušima klepiti, pošto teško da je ovo slučajno.

Što se tiče samih vendora, za ROP i keš se MSI već distancirao, njihov zvanični stav je da nigde nisu ni reklamirali niti navodili specifikacije za ROP i keš (njihov sajt, kutija, etc...) i da se kupci na to ne mogu žaliti, barem ne njima direktno, sad ne znam za druge vendore, da li su oni na kutijama ili na svojim sajtovima davali te specifikacije, ali ako jesu, onda ni što se toga tiče vendori ne mogu da odgovaraju, već samo nvidia koja je dostavila takve informacije :)

Pa za nVidia-u sam i mislio. Ne znam kako vendori i mogu znati, a da nije došla informacija od proizvođača GPU-a.

Ako je neko i istakao specifikacije to je na osnovu onoga što su dobili od nV. Niko od proizvođača nije napisao 96 ROP, 8MB cache...

Realno treba da budi kaznjeni, neka ih dobro opare po racunu pa ce sledeci put manje lagiti...

Kakav bi tek odnos bio da nema rudara???

To niko ne zna, mada se moze malko sracunati. AMD ima udeo od oko 3 miliona grafickih. Neka je prosecna karta za rudarenje bila ona od 400kh/s, a to mu dodje 270x, a znamo da se u doba vrhunca rudarenja vrtela cifra na oko 200-250Gh/s (LTC i svi ostali coini), onda ispada da je rudarilo ~600.000 R9 270x. Ako to oduzmemo od AMD dela, pali bi sa 24% na oko 19%, samo tu ima jedan "problem" ovo je za Q4, a u Q4 vise niko nije kupovao grafike. Ispada da je svih 3 miliona realna "gaming" cifra. Jedno je sigurno, rudarenje ukupnu prodaju ne menja vise od 4-5% ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno