Šta je novo?

nVidia Maxwell

Po ovome, trebalo bi da bude bar 50% brža od GTX980. Što bi bilo stvarno impresivno.

Vrlo moguce, u scenarijima kada memorija postane ogranicavajuci faktor ;) Ako su one specifikacije tacne, 50% bi bilo vise nego iznenadjujuci rezultat.

50% hmmm ja sam blize da ce biti ispod 40% zavisit ce dosta od taktova GTX980 radi na visokim taktovima ovo je ogroman chip ako ne bude skresan DP segment onda ce raditi na manjim taktovima od GTX980 tako da sam ja misljenja ipak ispod 40%..ako se moze prognozirat dajem ovu prognozu.
35-40% brze od GTX980.

stekovana memara je velika nepoznanica,narocito sto u vecim rezolucijama od HD-a bome lepo skalira magistrala,tako da treba se bar nadati da ce stvarno da bude toliko brza. :)

Tesko moze da bude 50% brzi od GTX 980, obzirom da je manje, vise potvrdjeno da ce imati od svega 50% vise uz manje klokove. 35%-40% je realnije, sto opet izadje na ~50% brze od GTX 780Ti. Obzirom da ce verovatno i trositi negde kao GTX 780Ti a da nema drasticno vise tranzistora od GK110, to je odlican rezultat koji se ocekuje od sledeceg high end-a u manjem procesu, sto ovde nije slucaj.
Dobra stvar je to sto ce najverovatnije startovati sa full chipom a ne skresanim kao sa prvim Titanom. Plus sto je prvi Titan izasao skoro godinu dana nakon GTX 680 a ovaj izlazi 6 meseci nakon GTX-a 980.
Jos samo da cena ne bude veca od 999$ :D

Poslednja izmena:
Ispade da ce i dalje R9 295x2 ostati najbrza karta na trzistu ocekivao sam vise od ove karte na polju performansi, mislim da ce biti uzasan scenario na polju performace/price.
Ocekujem da se za jednog titana uzmu 2xGTX980.

space beer:

sad trenutno da,ali ako 380(x) bude ispod 600 dolarjev sa onim performansama,stvari ce se promene...

60a.jpg

Dok se ceka na zvanicne rezultate Titan X-a, evo lepog testa overklokovanih GTX 980 i R9 290X:

http://www.hardocp.com/article/2015...980_platinum_video_card_review/1#.VQM7geHIJ_E

U pitanju su ASUS ROG Poseidon GTX 980 Platinum overklokovan na 1580Mhz i SAPPHIRE VAPOR-X R9 290X TRI-X overklokovan na 1180Mhz. Rezultati:

1425298901Z7r8UqWalm_6_3.gif

1425298901Z7r8UqWalm_7_3.gif

1425298901Z7r8UqWalm_8_1.gif

1425298901Z7r8UqWalm_9_3.gif

1425298901Z7r8UqWalm_10_3.gif

Od pet testiranih igara, GTX 980 je brzi redom 35%, 52%, 31%, 35%, 19%, a sve to sa 120W manje:

1425298901Z7r8UqWalm_11_1.gif

The GeForce GTX 980 is making the AMD Radeon R9 290X look like last-generation technology, which you can argue it is since its launch nearly 1.5 years ago. We are shocked how far behind the Radeon R9 290X is falling from the newer GeForce GTX 980. It seems to keep falling further and further behind in every evaluation we write! Chock some of that up to the clocks we are seeing, but drivers are certainly part of that equation as well.

Dakle, kad se napanje i jedna i druga 980 je u ogromnoj prednosti. AMD prvo treba da se izbori sa 980 a zatim sa Titan-om koji ce biti jos 35-40% preko toga. Nimalo lak posao, i dalje mislim da AMD to moze jedino u nizem procesu i mislim da je to glavni razlog kasnjenja jer se radi na ovladavanju 20nm ili 16nm finfet.

totalno, neverovatno, kvalitetno, ludilo od strane nasih zelenih :D Jedino ja ****** kupio osakacenu 970gtx haha :D:D:D

Od pet testiranih igara, GTX 980 je brzi redom 35%, 52%, 31%, 35%, 19%, a sve to sa 120W manje:

Dodao bih i sa duplo većem cenom kod nVidije poredići ove dve testirane kartice kao i činjenica da nije testirana 4K rezolucija gde konkurent i te kako ume, ako ništa drugo, bar da uzvrati poneki udarac i približi se ;)

Mislio sam da vi nVidijaši posle one bruke sa TITAN Z ne priznajete ova vodena hlađenja :p

Poslednja izmena:
Moze to isto i neki vazdusni 'obicnjak'. I jedan i drugi klok je nesto blizu max kloka za oba chipa.
u 4K bi se mozda malo smanjila prednost, mada ne puno jer 980 solidno trpi visoku rezoluciju i plus sa ovim klokom...
Mada 4K nema poente ako ne daje 40+ frejmova.

A imamo i 290X sa 8 GB. ;) Doduše, ako se dobro sećam, cena je trenutno kriminalna.

Evo ova moja MSI 980 sljaka na 1580|7950Mhz na vazduh.
Ovo kad se sabere i podeli dobija se prosek od 35%.To je na 2K rezoluciji, na HD je 980 jos jaca.
Neki moji rezultati, 980 jaca od 290X u Bioshock Infinite za preko 50%, Tomb 2013 jaca za 35%, Alien Isolation za 30%.
Prava stvar ce biti 980Ti, ocekujem da bude jaca od TitanX otprilike kao sto je 780Ti bila jaca od prvog Titan-a. To znaci, sigurno jaca 980Ti od 980 za preko 40% u igrama.

Ja mislim da je to otprilike to sto se tice 390x i Titan X-a. Po ovim glasinama, naravno.

Porediti staru seriju amd-a i novu Nvidie potpuno nebitno sacekajmo R9 380X ili vec kako joj bude naziv kao konkurenta GTX980 pa onda iznositi zakljucke.
R9 290X se moze poredit samo sa GTX780Ti, a poredjenje sa GTX980 to uopste nisu iste klase ni cjenovno ni po performansama.
AMD sprema odgovor na GTX980 ono sto se da naslutiti da ce ponuditi kartu slicni performansi uz nizu cjenu.

Mislim, postaviti rezultate 980Ti je stvarno besmisleno. Otkud oni znaju koliko ce da ima CUDA cores nova karta?
Moje misljenje je da ce Nvidia sacekati rezultate za novu seriju od AMD-a pa ce na osnovu toga stelovati jacinu 980Ti. Dovoljno je da smanje GPU Computing i da povecaju CUDA cores na recimo 3300-3400 pa da bude jaca za 10% od Titana, tako da ce verovatno opet Nvidia imati najacu karticu.

Moram da odgovorim @Goldi-ju.
Nije fora sto uporedjujemo novu i staru seriju grafi, nego je glavni problem kada ste vi AMD-ovci na sav glas govorili, ma jaca je 980 od 290X za maximalno 15%, pa evo ima na Techpowerup. Ja sam vam postavljao silne benchmarkove i moje i sa raznih sajtova gde sam dokazivao da je jaca za negde izmedju 25-30%.:type:
I sad se ispostavi da je to tacno, ali ne, kazes, ne mozes uporedjivati straru i novu grafu. Sta li ce biti sledeci izgovor i ko moze vise da vam veruje kada ste ovde ispali nekorektni.

Moram da odgovorim @Goldi-ju.
Nije fora sto uporedjujemo novu i staru seriju grafi, nego je glavni problem kada ste vi AMD-ovci na sav glas govorili, ma jaca je 980 od 290X za maximalno 15%, pa evo ima na Techpowerup. Ja sam vam postavljao silne benchmarkove i moje i sa raznih sajtova gde sam dokazivao da je jaca za negde izmedju 25-30%.:type:
I sad se ispostavi da je to tacno, ali ne, kazes, ne mozes uporedjivati straru i novu grafu. Sta li ce biti sledeci izgovor i ko moze vise da vam veruje kada ste ovde ispali nekorektni.

Ti zivis u zabludi kakvi crni 25-30% o cemu pricas to sto si nasao 3-4 igre koje odgovaraju Nvidiji to nista ne znaci naces 4 igre u kojima su karte blizu jako blizu realnost je ono sto techpower kaze razlika manja od 15% (govorim o def taktovima, a oc tu ne znas nikad sta ce te zapasti kakav primjerak).
Davno sam o ovome govorio i ne zelim opet da diskutujem samo ti kazem da zivis u zabludi misleci da je GTX980 jaca 30% ili 50 koliko na tim testovima pokazujete ne radi se to tako uzmes fino veci broj igri kao sto radi techpower gdje imas 20-tak naslova koji gode i AMD-u i NV i onda se izvuce zakljucak gdje se kaze zavisno od drivera od 10-15% jaca karta i tu se sva polemika zavrsava.
Ljudi su istestirali i to je to nema se tu sta vise dodati.

Uzmes fino zadnji test za GTX980
http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GTX_980_Matrix/28.html
i kaze 1080p
14% ref GTX980 brza od ref R9290X
na UHD razlika se spusta na 8%
The end!

Poslednja izmena:
ako cemo da budemo precizni 94 na 80% nije 14% jaca nego 17.5% ali dobro :)
kada se naklokuju kapiram da razlika ide do 30% jer je klokovanje 290X cedjenje vode iz kamena a 980 ima lep prostor za klokovanje.
i to kazem kao vlasnik R9 290X.

Aaaaa svejedno, kada se sabere i oduzme, ja bih kupio GTX 980 samo cena je problem. Imam trenutno neki 280X u racunaru i radi skroz ok, nisam dugo imao zelene i bas bih da probam. Verujem da je superioran proizvod po mnogo cemu(min FPS recimo i hladnija karta koja manje trosi). Ovaj 280X trazi 2x 8-pin napajanje, mora da zverski trosi kada se OC-uje :hair: Ne svidja mi se kako se ponasa karta kada se OC-uje generalno, ni prosla 6950>6970 mi se isto nije svidjala kada se OC-uje. Sumnjam da se to promenilo sa 290X kartom. Mozda zeleni rade bolje na OC-u a mozda losije od AMD, moram sam da probam :) Stvarno, zasto malo ne spuste cenu u narod GTX 980, recimo na 400-450e a 970 na 300e. Iz momenta bih kupio GTX 980 :)

ako cemo da budemo precizni 94 na 80% nije 14% jaca nego 17.5% ali dobro :)
kada se naklokuju kapiram da razlika ide do 30% jer je klokovanje 290X cedjenje vode iz kamena a 980 ima lep prostor za klokovanje.
i to kazem kao vlasnik R9 290X.

Da upravu si moja greska evo sada sam pogledao na 1440p razlika je tacno 10%
Sto se tice klokovanja u to ne bi ulazio to je stvar srece ja sam uvjek govorio iskljucivo o def taktovima.
Razlika se krece zavisno od rezolucije i drajvera onako odokativno 15%
vidimo da je na UHD cak i ispod 10% dok je na 1080p vise od 15% pa ja o tako volim napisati od 10-15%.
Jos jednom kazem ne ulazim u OC samo mogu reci ono sto se vidi po ovim testovima GTX980 se bolje klokuje, ali ljudi moji to je poptpuno nova arhitektura sacekajmo R9 380X pa da sudimo.
Cinjenica kad se govori o poredjenju 2 karte da se govori o referentnim taktovima.

Evo ovde imaju rezultati testova igara i benchmarka u realnom radu, tj, testovi samih korisnika raznih kartica, pa se moze videti pravo stanje jacine kartica http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18649977.
Sta sam rekao, Techpowerup:eyebrows:. Ko da ne postoje vise nijedan sajt na net-u. Totalno neozbiljno.:lupko:

Nije samo Tp ima jos bar 10 sajtova koji potvrdjuju ono sto Tp navodi...
ja sam ih prelistao sve i znam o cemu pisem.

@goldi

Stvarno sam fan da za sto manje para dobijem bolje performanse, ali koliko se secam(mozda se ne secam dobro i gresim) cini mi se da su zeleni uvek imali bolji min FPS od crvenih, jel tako? Ne svuda ok, ali kada kupim kartu hocu da mi karta radi u svim igrama dobro. Mozemo da pricamo da su neke igre sponzorisane od zelenih pa zato rade bolje i bolji min FPS, broj takvih igara nije mali i sve neki AAA naslovi. Kao igrac necu da ulazim zasto je nesto tako, hocu da mi radi sto bolje. Nisam nigde video da crveni u bilo kojoj igri imaju bolji min FPS. Meni je min FPS najbitniji, max me ne zanima.

Poenta price, ja zaista zelim da se sa novom serijom AMD-a promeni stanje min FPS-a recimo u Unity-u i da kupim za manje para 15% brzu kartu od GTX 980 ali cisto sumnjam...

A možda i neće. Doduše, ovo su verovatno nagađanja, prave rezultate ćemo imati za 2-3 meseca

Uzimajuci u obzir specifikacije upravo ovakvi rezultati su ocekivani, 390X bi trebalo da bude brzi i ocekujem da bude bar marginalno brzi brzi od Titan X-a, dakle da bude najbrza sigle kartica a 380X da bude brza od 980ke, uz znacajno nize cene, posebno kad je u pitanju nVidijina cencuga za 980GTX.

Apsolutno nije trenutak za kupovinu graficke sada, o TitanX-u da i ne pricam.

@goldi

Stvarno sam fan da za sto manje para dobijem bolje performanse, ali koliko se secam(mozda se ne secam dobro i gresim) cini mi se da su zeleni uvek imali bolji min FPS od crvenih, jel tako? Ne svuda ok, ali kada kupim kartu hocu da mi karta radi u svim igrama dobro. Mozemo da pricamo da su neke igre sponzorisane od zelenih pa zato rade bolje i bolji min FPS, broj takvih igara nije mali i sve neki AAA naslovi. Kao igrac necu da ulazim zasto je nesto tako, hocu da mi radi sto bolje. Nisam nigde video da crveni u bilo kojoj igri imaju bolji min FPS. Meni je min FPS najbitniji, max me ne zanima.

Poenta price, ja zaista zelim da se sa novom serijom AMD-a promeni stanje min FPS-a recimo u Unity-u i da kupim za manje para 15% brzu kartu od GTX 980 ali cisto sumnjam...

Da bi gledao min. fps morao bi imat 2 karte slicni performansi pa da doneses neki zakljucak, ima igri sigurno gdje amd ima bolji i min i avg. fps sve zavisi cijoj arhitekturi bolje lezi koja igra.
peonta je da i ja zelim da se kupi karta za sto manje para a da je sto bolja...vidit cemo sta ce donjeti novi Gm200 chip hoce li ista uticati na pojeftinjenje GTX980/970 karti cisto sumnjam, vise ce uticati izlazak R9 3xx serije, ali eto sacekat cemo pa vidjeti sta mogu ponuditi i jednu i drugi.

Nazad
Vrh Dno