Šta je novo?

nVidia Maxwell

moze se reci (bar po meni) kartica koja je do sada obezbedila smooth play na "vec prevazidjenoj" rezoluciji 1080p u svim najnovijim naslovima, je GTX980 (kao singl kartica).... mislim da sa njom nema problema, mozes igrati bilo koju igru sa maximalnim podesaavanjima.... dok ostale sve kartice mogu da se nateraju da stucaju i pate i u toj "prevazidjenoj" rezoluciji... a kamoli AMD 6870. Tako da... a za 4K ponavljam potreban je SLI

@smarac

kojih 350 dolara. kod nas je dosta skuplje, ova moja gtx970 mene izasla 46 crvene :( do pre koji mesec ista takva karta mogla ze nabaviti za 50evra manje, kako nasi prodavci racunaju cene stvarno nemam pojma...

@Pike
tad sam prvi put uzeo nesto polovno od nekoga koga ne pozajem, sve je bilo extra i za pohvalu ;)
Inace kad smo se culi bio sam u gostima u Srpsko Crnji ;)
Karta je prodata novobecejcu veoma povoljno, i ako covek nije znao sta kupuje verujem da je duuuugo bio zadovoljan :)

Poslednja izmena:
^ Naravno, sta god sam ovde prodao bilo je ocuvano kao i prvog dana, upakovano u originalnu ambalazu i kao iz prodavnice.

Salis se nadam se ... gtx 460 je najveci samar koj je nvidia zalepila svojim korisnicima ... precenjeno poludjubre. Evo iz mog iskustva .... kupio sam tad 6850 za 150e .... 460 se prodavao za 200-280 ako se dobro secam, od 6850 je bio bas malo brzi dok se ne OCuju.

Slabo se secas - GTX 460 je kostao 199$ (verzija sa 768Mb) tako da je kostao dobro ispod 200 evra, oko 180 (a ne 280). Plus sto kada je lansiran, 6850 nije postojao, izabacili su ga nakon nekoliko meseci.

za moje potrebe u 1080p i 6870 koju imam izuva ... mogao sam nebrojeno [puta da je zamenim ... ali zasto ?? da se kurcim ovde kako imam 120fps umesto 60 ? na monitoru koj ima 60Hz osvezavanje ?

Pazi, grafika od 350$ ima smisla i za ne-4K razolucije. Cak i na obicnoj HD reozoluciji za neke igre ti je upravo potreban GTX 970 da bi dobio fluidan fps sa max detaljima. To su Assasian's Creed Unity, Far Cry 4...u kojima bi na max detalje sa tvojom kartom dobio slide show.

Btw, po meni 8800GT ipak zasluzuje mesto broj 1 i to ubedljivo. Prva karta sa savremenom arhitekturom po smesnoj ceni sa kojom sam osetio sta znaci smooth gaming. Tehnologija bazirana na njoj (tj. na jos godinu dana starijoj 8800 GTX) je trajala sve do pojave Kepler GPU-a, kada su konacno napustili odvojene klokove za shejdere i ostatak GPU-a. I dalje pamtim - Palit 8800GT sa plavim kulerom, placen 192 evra :)

tog palita sam i ja kupio u eurolinku ali da se ne lazemo, kada je izasao Crysis nedugo posle, bacio je 8800GT na kolena a pritom sam tada vec imao klokovan C2D koji je mogao da je isprati. 8800GT je bila fantasticna karta ali da je terala sve, i nije bas, ali da ne cepidlacimo, svakako je za hall of fame.

Tako je, ali si i sa njom mogao uz smanjene detalje da dobijes pristojan fps u 1280x1024 u Crysis-u. A Crysis kako je izgledao u to vreme necu da komentarisem.
Pazite sad ovo - onda smo se zalili kako je prezahtevan (ja nisam, po meni je bio odlicno optimizovan) a sada...instaliram juce Crysis Warhead, igra lepse izgleda od Far Cry 4, ali bez zezanja, probajte. A Far Cry 4, kad odvrnem sve do kraja (nVidia-ine GameWorks zezalice - TXAA4, HBAO+, fur, godrays..) imam dobar fps - uglavnom preko 40, a zato kriza pici na 120 fps-a...

Ufff, cepanje Crysisa sa 8800GT i nekim Asusovim monitorom koji sam uzeo i bio je medju prvima sa odzivom od 2Ms., neprocenjivo i dan danas.

lrzlnpj.jpg

Sta mislite, da nije mozda prvobitno zamisljeno da ove karte sadrze ARM jezgra (Tegra K1/X1 arh.), pa se odustalo od toga? Mozda je tih 512 MB bilo vezano sa tim jezgrima i posle uklonjeno zajedno s njima.

Da je u pitanju ARM jezgro, i 980ka bi imala ovaj problem sa memorijom.

Ako je tačno ovo sto je ENB napisao, da se tih 0.5GB smešta u sistemskom RAM-u (kao što normalno grafičke rade kada im ponestane VRAM-a), onda bi se trebalo pozabaviti sa memorijom na grafičkoj kartici. Moguće je da jedan čip na njoj u opšte ne funkcioniše i da stoji tamo čisto estetike radi (možda je čak i dummy čip). Bilo bi lepo kada bi neko snimio termovizijskom kamerom sve memorijske čipove kada je grafička pod opretećenjem. Ako se jedan zagreva daleko manje od ostalih više neće biti diskusije u kom grmu leži zec.

Poslednja izmena:
hardware.fr je imao bas takve snimke za prethodne generacije, ali nisam siguran da su to radili i za GTX 970.

Sa druge strane, bio bih vise nego iznenadjen da je to slucaj ;)

Samo da skrenem pažnju na najnoviju glasinu, setite se Borat-ovih upisa po pitanju RAM-a.

Poslednja izmena:
Postovani Sasa,

Upravo smo dobili od MicroStara informaciju da ce kupcu koji zeli da vrati graficku kartu zbog nacina alociranja memorije biti uvazen povrat i novac vracen u iznosu sa racuna.

Ali ne mogu da ostanem bez graficke, nemam kesa ni u ludilu trenutno da uzmem 980, a amd pa cak i da je 290x neka hvala. 1080p60hz gaming je u pitanju. Pametno ?

Cekaj mart-jun da AMD izbaci nove karte. ;)

Ma nisam za AMD jer mi je komp pre svega zbog trenutnog posla tj youtube-a. Nvidia uvek ima game ready drajvere, to je razlog zbog kojeg ne idem na AMD, a imao sam par karti. A ostacu sa ovom sta je tu je, nemam 30k za 980, a r9 290x ne vidim da se pokazuje bolje od 970-ice u 1080p.

Pa to ti kazem, cekaj AMD - cena za GTX980 ce ici dole pa ti nece trebati 30k doplate. :)

Pa to ti kazem, cekaj AMD - cena za GTX980 ce ici dole pa ti nece trebati 30k doplate. :)

Okej :) Samo da vidim dokle im ovo vazi ali kontam dok je garancija vazeca. I dali ce biti po kupovnoj ceni ili trenutne u tom trenutku.

Pozdrav Sasa,

Zakonski reseno po iznosu na racunu se radi povracaj. Vi mozete za svoj novac kupiti kartu koju zelite posto dobijete povracaj od nas ako ostanete pri tom zahtevu. Rok za prijem u MSI RMA centar tih karti od distributera je 28.2 sto znaci da bi smo mi mogli da primamo karte od korisnika okvirno do 15.2 da bi nam ostalo dovoljno vremena da ih prosledimo MSI-ju do navedenog roka.

Nah, 13-ak dana tako da ono. Volecu je do daljeg :)

Poslednja izmena:
znaci ko zeli 970gtx moze da vrati u roku od 15 dana...

Ko je to rekao da moze da se vrati GTX970 u roku od 15 dana ?

Ko je to rekao da moze da se vrati GTX970 u roku od 15 dana ?

Pozdrav Sasa,

Zakonski reseno po iznosu na racunu se radi povracaj. Vi mozete za svoj novac kupiti kartu koju zelite posto dobijete povracaj od nas ako ostanete pri tom zahtevu. Rok za prijem u MSI RMA centar tih karti od distributera je 28.2 sto znaci da bi smo mi mogli da primamo karte od korisnika okvirno do 15.2 da bi nam ostalo dovoljno vremena da ih prosledimo MSI-ju do navedenog roka.

Gore iznad post?

Ako su jedni krenuli s tim, logicno je da ce i ostali. Samo polako. ;)
Svaka im cast.

Vrh Dno