Šta je novo?

nVidia Maxwell

Super je sve to, ali ja graficku kupujem do 250 evra a taj 970 u Srbiji kosta 350 evra. Da sam znao da ce ovako da bude, ne bi cekao 6 meseci vec bi prekrsio sopstveno pravilo i dao vece pare na PRAVU graficku a ne ovo smece sto hoce da uvale za 200 evra.

+1

Isto čekao da vidim šta će biti sa 960 jer bih nešto što se malo greje zbog kućišta, a za 1080p je 970 i više nego dovoljna. Sad upravo pređoh ceo Wolfenstein (OK, nije toliko zahtevan) na 7790 i pitam se da li uopšte da kupujem nešto jače kad mi i ovo radi posao i ne vidim neku preteranu razliku, a opet, znam da sigurno nije dovoljna za bilo šta zahtevnije ili će ubrzo postati. 960 prema najavljenim specifikacijama deluje da će biti na granici za 1080p, tako da kad se već budu davale pare za neki upgrade, onda opet ostaje samo 970 kao jedina sigurna, futureproof opcija.

Istamburace ih AMD za koji mesec pa ce onda naprasno 970 da kosta 200 evra, 980 300 evra a ovo smece 100 evra koliko i treba da kosta.

A onda dođemo i do ovoga - umesto da smo im dali 350-400€ pre 6 meseci kada jesu vredele toliko iako nam možda nisu baš potrebne toliko jake karte, sad je pitanje da li kupiti po toj ceni ili sačekati da konkurencija učini svoje i ponudi isto ili slično i po kojoj ceni. Isto kao i Sony sa Z4, sami sebi pucaju u noge. :(

Edit:
eto,jos jedan dokaz moje tvrdnje,kad te prodje bes dokupices za 970gtx,sto im je i cilj.situacija je ovakva dok amd ne reaguje.

Ne mora da znači, možda im ne damo 350€ za 970, ko je do sada čekao, može da sačeka i još koji mesec pa da uzme za 250-300 ako dođe do pada cene koji bi trebalo da bude neminovan. Ako ga pak ne bude, onda kupim lepo polovan 280x za 150€ iz principa i batalim čekanje... :d

Poslednja izmena:
Nazalost nece ih AMD istamburat sve ukazuje da nece biti 20nm kartica to znaci i AMD ostaje na 28nm procesu a u okviru istog AMD-e ne moze ponuditi jeftiniju karticu sa boljim performansama moze eventualno parirati sa cjenama po slicnim performansama i vecom potrosnjom.
Svakako ovu GTX960 treba preskocit Nv ce lansirati nesto izmedju GTX960 i 970 samo je pitanje kad ce se taj momenat desit velika je rupa u tom segmentu necim se mora popunit ja navijam za 256 bita i 4Gb rama na toj kartici i performanse izmedju GTX960 i 970 to bi bilo sve ok.

Kako ne bi mogli? Napraviti nesto nalik Maxwell cipovima, kao sto su probali sa neuspesnom Tongom.

Kako ne bi mogli? Napraviti nesto nalik Maxwell cipovima, kao sto su probali sa neuspesnom Tongom.

Tonga je bio neki pokusaj vjerovatno neuspio pokusaj jer nema vise ni jedna karta na tom cipu.
Bolje bi bilo za trziste da AMD-e izbaci recimo kartu slicni performanse GTX970 a da bude oko 250€, ali tesko s obzirom da se ostaje na 28nm ja ne vidim da bi se to moglo desiti.

Dobro, samo napraviti nesto bolje od Tonge. Ne kazem da mora biti bolje od Maxwella. :D

Pa nije Tonga toliko loša, s obzirom da je memorijski osakaćena (i magistrala i količina) u odnosu na 280/280X, a ima slične performanse. Tako da očekujem da će i GTX 960 biti tu negde. I obe karte su dovoljne za 98% igara na 1080p, ali poenta je da je 280X dovoljna za sve, a nije mnogo skuplja. Kad bi nVidia izbacila 192-bitnu kartu sa 3 GB memorije za 220-250€, koja verovatno ne bi imala TDP veći od 150W, niko živ ne bi uzeo R9 280/285/280X. A ne verujem da bi prodaja GTX 970 značajno opala, s obzirom da i veće rezolucije postaju popularnije, pre svega 1440p pa i 4K (sa manje detalja za AAA naslove). A i neki ljudi jednostavno hoće da imaju dodatnu snagu u rezervi :D

Najveća prednost zelenih je dosta niži TDP i DX12 podrška (i linux :D ). Mada s obzirom da prve igre izlaze za godinu dana, ko je hteo, mogao je pre par meseci da uzme 280X, izigra se godinu i po, dve i onda uzme šta mu srce ište

Pitanje je kako bi se GM 204 snasao sa 192 bita i 3GB ja kontam ako Nv bude izbacala nesto slabije od GTX970 bice to karta sa 4GB i 256 bita ali ce biti osakacen sam GPu nece dirat magistralu i memoriju.

samo joj se ti nadaj i cekaj je.

i odakle vam da nema nista od amd kartica u novom proizvodnom procesu?

Mozda nesto skrivaju? :) Ukoliko je razlog tisini to sto nemaju sta da predstave, onda je AMD fakticki propao posto nisu vise ni na jednom polju konkurentni.

Mozda nesto skrivaju? :) Ukoliko je razlog tisini to sto nemaju sta da predstave, onda je AMD fakticki propao posto nisu vise ni na jednom polju konkurentni.

cekajte sta je 390x od atija, oce li to izaci ili su to jos price, samo da se nesto prica...

zato sto cute,sigurno su karte u 28nm...da ti eksplodira glava...

Taman da uvedu HBM tehnologiju, pa kasnije nVidia sve to ispegla i uz nizi nm. ,)

Debeli Maxwell:

103b.jpg

103a.jpg

103c.jpg

103d.jpg

http://www.techpowerup.com/209008/first-pcb-shots-of-geforce-gtx-titan-x-surface.html

Ovo je kartica a ne oni skrndelji ispod. Samo sto ce cena biti u rangu dvije tisuce svajcaraca. Kada bi crvena strana bila iole relevantna, brzo bi dobili high end verziju ovoga za nekih 700 USD ali avaj...

Bilo bi dobro da spuste cenu 980 i uglave osakacenog debeljka za malo vise para nego sto je 980 sada.

Cena 980 ce sigurno morati na dole.

Poslednja izmena:
Po šacometrijskim analizama po internetu zaključili su da die ima površinu od oko 630 mm^2. Poredeći sa veličinom GM204, ovo dođe nekih 3072 SP. Na PCB-u je 24 komada 4Gbit DDR5 čipa, što dođe 12GB memorije na magistrali širine 384 bita. Još ako TDP bude bio proporcionalan povećanju površine... AMD će morati duboko da zavuče ruku u šešir ako misli da parira ovom teškašu iz zelenog tabora.

Poslednja izmena:
vala ne moraju,prvo da zavuku ruku i izbace pandan 970gtx,pa sve ostalo,dok ne bude kasno.

33K dinara MSI GTX960.Da li je test ili stvarna cena? E...

Kod Madjara stigla, za sada je ima Mercateo koja vazi za jednu od skupljih radnji.

215 EUR.

Ta karta treba da kosta plafon 150 - 170 eura.

Ne, toliko kosta GTX750Ti. :d

Sacekajmo testove, sutra-prekosutra, pa cemo videti da li je preporucena cena od ~200$ opravdana.

Nazad
Vrh Dno