Šta je novo?

nVidia Maxwell

Posle pitaj boga koliko godina izgleda cu napustiti AMD tabor i pocastiti se za mesec/dva sa jednom 970-tkom, apsolutno fantasticna cena za te performanse i sto je meni bitno mala potrosnja i stime hladnije/tise kartice.

Kada bi AMD trebao da otkrije naslednike svojih karti ?

I mene to zanima, pošto ova Tonga Radeon 285 je wtf? Znači maltene iste performanse i ista potrošnja za slične pare kao i 280/X, ******ština ;).

Realno je za ocekivati nesto novo od AMD-a u skorije vreme (do kraja godine).

Mada, mislim da ce tesko nadmasiti Maxwell po pitanju potrosnje. Ni Tonga se nije proslavila.

Ne bih vam savetovao kupovinu pre decembra. TEk kad kontra tim izbaci protivargument, i kad se izkristalise situacija.
Napravio sam temu za GTX 970, nisam za GTX 980 jer me ta karta po toj ceni ne zanima. Ako nekog ne mrzi nek postavi.

39000 za GTX 970? Ionako me svrbi MasterCard u zadnje vreme...

Snizena je cena za GTX760 na 219 dolara. Ali se ne isplati, posto nove karte donose mnogo tehnologija koje nVidia gotovo sigurno nece omoguciti na Keplet i Fermi modelima. GTX serije 700 sve do 760 su EOL.

Jen Hsung je pola sata teoretisao na temu sletanja na mesec a GTX780 je nazvao klokerskom majkom! :d Koliko vidim ide na 1350 MHz bez dizanja napona a sa blagim dizanjem napona dostize gigaherz i po. Sa dobrim hladjenjem i naponskom, klokovana 980 ce da oduva 780ti klokovanu.

Moze kljuc u temu.

Ne bih vam savetovao kupovinu pre decembra. TEk kad kontra tim izbaci protivargument, i kad se izkristalise situacija.

Neki jos cekaju da kontra tim izbaci odgovor na Nehalem :d Izvini, morao sam.

Neki jos cekaju da kontra tim izbaci odgovor na Nehalem :d Izvini, morao sam.

Sto izvini, to i ja redovno pricam FX fanovima :D ali za grafike vec nema jasnog favorita, trka se AMD odlicno, bude cek i bolji s vremena na vreme. Morace da zablistaju ovaj put da bi povratili konkurentnost u visokoj klasi.
Zar ti nisi bio fan crvenih? Prilicno sam siguran da jesi. Flip-floperu :p

Poslednja izmena:
Fan ali ne i fanboj ;) Jos uvek sam fan crvenih ali ne vidim kako mogu da se vrate u skorije vreme. nVidia je nabila jako puno exp-a u mobilnoj utakmici, razvijajuci Tegra cipove. AMD je tu jos uvek na pocetku. Mislim da je glavni razlog za ovako veliki skok na istom nodu upravo optimizacija mobilnog SoC-a, koja se prelila na desktop cipove.

Sta ce tek da bude u 16/20nm na 500 mm^2 velicini plocice i sta kakva ce biti neka nova 16/20nm Maxwell based Tegra, to ne smem ni da zamislim.

39000 za GTX 970? Ionako me svrbi MasterCard u zadnje vreme...

Druže to nikako nemoj da radiš, nedao ti bog da zapadneš u neke finansijske probleme ili npr. izgubiš posao, gotov si, ima da te oderu kao mačku... Velika večina forumaša koja je iskusila keš kredite i kreditne kartice složiće se samnom. Bolje 3-4 meseca štedi nego da je otplaćuješ godinama i na karaju platiš duplo više.....

Mislim da je glavni razlog za ovako veliki skok na istom nodu upravo optimizacija mobilnog SoC-a, koja se prelila na desktop cipove.

Ne bas, cip 970-980 ima 5.2 miliona tranzistora, a npr GTX 770 ima cip sa 3.5 miliona tranzistora (poredim 256bit karte). To je oko 50% razlike u broju tranzistora, a dobitak u performansama je oko 30-35% za 970 (uz veci klok) i oko 50% za 980 (uz veci klok). Tehnoloski to nije toliko impresivno; ono sto impresionira je cena za koju nVidija daje te karte, ocito je da je debelo smanjila profitnu marginu, verovatno iz razloga koje sam ranije pomenuo

Ne bas, cip 970-980 ima 5.2 miliona tranzistora, a npr GTX 770 ima cip sa 3.5 miliona tranzistora (poredim 256bit karte). To je oko 50% razlike u broju tranzistora, a dobitak u performansama je oko 30-35% za 970 (uz veci klok) i oko 50% za 980 (uz veci klok). Tehnoloski to nije toliko impresivno; ono sto impresionira je cena za koju nVidija daje te karte, ocito je da je debelo smanjila profitnu marginu, verovatno iz razloga koje sam ranije pomenuo

Kada se pogleda potrošnja, a samim tim i odnos temperature/buke, pogotovo kada je i sama 7xx serija bila šampion u tome, ovo svakako jeste tehnološki imresivno :)

Poslednja izmena:
Druže to nikako nemoj da radiš, nedao ti bog da zapadneš u neke finansijske probleme ili npr. izgubiš posao, gotov si, ima da te oderu kao mačku... Velika večina forumaša koja je iskusila keš kredite i kreditne kartice složiće se samnom. Bolje 3-4 meseca štedi nego da je otplaćuješ godinama i na karaju platiš duplo više.....

Ne koristim MC nigde osim kod naseg dobro proznatog e-tailera. Moja banka ima ugovor sa istim, 3 do 6 rata bez kamate. Vec sam kupio klimu i HDTV na taj nacin i nije bilo problema. Novu grafiku moram svakako da uzmem - preorderovo sam Alien Isolation Nostromo Edition, pa necu da mi pare propadnu :d

Poslednja izmena:
Kada se pogleda potrošnja, a samim tim i odnos temperature/buke, pogotovo kada je i sama 7xx serija bila šampion u tome, ovo svakako jeste tehnološki imresivno :)

Pa sad, da im verujem da grafike trose 180W-ne bas. A u skladu s tim, nesto i ne primecujem poboljsanje u temperaturi. Imas ovde:

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980/30.html

temperatura referentne 80C na istom fabrickom kuleru kao i prosle serije. Moguce da je tisi, ali opet, neka drasticna smanjenja potrosnje bi rezultovala mnogo nizom temperaturom. Verovatno jesu smanjili potrosnju, ali ima tu i hajpa. Ipak je cip veci+klokovi su veci, V je ista kao pre.

edit: pa dobro, ipak je to 30W smanjenja, mislio sam da je vise; nekako sam bio ubedjen da je 50-60W. Veci je cip, cudi me da temperature nisu nize zbog bolje disipacije, i zato se cela slika ne uklapa.

Poslednja izmena:
Kod temepratura zavisi kako je podešen fan profil, tj. uglavnom svi ciljaju temperature do tih 80c, ali da izvuku što manji broj obrtaja. Buka im je bitnija nego temperatura :)

To možeš da vidiš i na ovom testu, na odeljku za buku:

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980/25.html

fannoise_load.gif

Poslednja izmena:
Vise bih voleo da su napisali brzinu obrtaa venta u % i rpm, ali OK. Nema sta, 970 je bombona od karte

Kad vec tako uporedjujes, onda uporedi i GK110 i GM204, drugi ima skoro 2 milijarde tranzistora manje a brzi je. Jel to tehnoloski impresivno ili nije ?

"Upgrade"-ujte set igara molim vas, da vidimo malo siri opseg sposobnosti Maxwell-a. Gde Battlefield 4, Crysis 3, Watch Dogs mozda i neka indie game kao Trine 2.
Inace odlican review, svi znamo da nemate konkurenciju.

Odlične kartice i cena 970ke kako i treba.

koji TDP samar za amd

Reći ćemo izazov, bar dok ne izađe nova serija.

Čim je izašla 750Ti sa pasivnim hlađenjem, videlo se da je dobro seme :) Sad realno nema potrebe da menjam napajanje ako budem planirao high-end kartu. Samo još da nađem razlog za kupovinu i naravno novce :)

Mene 970 vrlo ozbiljno tera, po prvi put, na razmišljanje o SLI konfiguraciji. Ne u startu, ali ono, jedna 970 sada na zimu, druga na naredno leto...:)

A ja izgleda odlazem kupovinu PS4 zbog 970-ice. :)

Pitam se sta ce biti kada se Maxwell spusti na 20nm? Pre svega mislim na performance per watt.

Poslednja izmena:
A najlepse od svega je potrosnja. Kvalitetno napajanje od 700-850W sasvim dovoljno za GTX 980 SLI, za GTX 970 SLI da se ne prica! :zgran: Na 20nm neki buduci GTX 1060 verovatno nece traziti dodatno napajanje.

Poslednja izmena:
Za sada vrlo interesantno. Mada jos uvek su ovo cene i modeli koji su koliko toliko "Stock" varijante. Kada se pojave aftermarket modeli 970/980 bice razlike u ceni i to fine.
Izgleda da se ne isplati uzimati sada GTX 780 uopste ?

Zasto bi iko uzimao 780...a narocito kod nas.

Nazad
Vrh Dno