Šta je novo?

nVidia Maxwell

Ako su cifre tacne onda nista ni od eventualnog smanjenja cena za r9 290/290x.
A smaraju vise sa cenama i performansama, pogotovo ovaj wccftech, svako par sati drugacije cifre.

Kako to mislis? Pa po testovima je GTX 970 rame uz rame sa R9 290X-om. Sa cenom od 299-349$ karta je ultimativni best buy.

Doduse, ne slaze mi se sve u testovima, GTX 970 je 1.5% brzi od R9 290X a 4.5% sporiji od GTX 780 sto je nemoguce jer je R9 290X brzi od GTX 780 barem 10%. Takodje, GTX 980 je 13.27% brzi od GTX 780Ti i 15.76% brzi od R9 290X - po ovome su R9 290X i GTX 780Ti tu negde a veca je razlika u korist nVidia-e.

U svakom slucaju ako mid-rangde GPU bude 10-15% brzi od proslog high-enda u istih 28nm to je neverovatan uspeh. Ranije je bilo pravilo - kad izadje nova serija (u nizem proizvodnom procesu) ne desi se uvek da mid-range nove serije bude istih performansi kao high-end prosle a kad se desi to je uspeh.

EDIT: sto se tice cena, ista je prica bila i ranije sa cenama u Srbiji. Tako kada je predstavljen GTX 770 sa cenom od 399$ niko mi nije verovao kad sam rekao da ocekujem da cena kod nas bude 340 evra (tada 39K dinara). To se i desilo i ja sam pazario kartu. Doduse, tada je PDV bio manji :S:
Evo i sad prognoziram za 2-4 nedelje da ce moci da se pazari GTX 970 za 36K. Naravno, da se ogradim, to je ako se sutra ispostavi da je procurela cena za GTX 970 istinita.

Poslednja izmena:
@DAS, razlog je taj sto sumnjam da cemo gledati te cene za 970GTX, super ako gresim, u tom slucaju je druga prica ali meni sve mirise da ce biti papreno, kao sto i govore svi dosad poznati listinzi izuzimajuci onaj nemacki.

Sto se tice poredjenja 290x sa 970, diskutabilno je buduci da je poredjen 290x referentni krs koji obara klok na 800 i kusur mHz(verovatno je taj, po taktu bih rekao) i koji je i po 20tak% sporiji od nereferentnih sredjenih resenja, sa fabricki oc-ovanom Zotacovom 970kom, otprilike sracunaj koje je onda stvarno stanje.

Najveca misterija je neverovatan gap u ceni izmedju referentne 980 i nereferentne 970 koja dolazi sa boljim hladjenjem, boljim vrm-om, sigurno i boljim oc potencijalom, tu jednostavno nesto ne stima, a ja sumnjam da upravo ne stima ta cena za GTX970.

GTX970 je neverovatan bang for buck per wat ako bude bio u rangu upravo najavljenih cena.

Interesantan je očekivan performance hit 256-bit bus-a. Preko FHD rezolucije performase padaju u odnosu na teškaše GTX 780Ti i R9 290X.

Da vidimo 4K i eyefinity rezoluciju sutra / prekosutra...

Zvanicni slajdovi sa dosta informacija/PRa: http://videocardz.com/52552/nvidia-geforce-gtx-980-and-gtx-970-press-slides-pictures-charts
Navodi se i novi algoritam za kompresiju sadrzine memorije koji poboljsava performanse memorijskog podsistema u odnosu na predhodne generacije. Ako je suditi po chartovima na gornjem linku, performanse ne opadaju nesto mnogo sa povecanjem rezolucije (s obzirom na bedni sirovi memorijski propust).

Doduse, ne slaze mi se sve u testovima, GTX 970 je 1.5% brzi od R9 290X a 4.5% sporiji od GTX 780 sto je nemoguce jer je R9 290X brzi od GTX 780 barem 10%.

GTX 780 je "GHz edition"/OCovana verzija, pa otud tolika razlika.

Poslednja izmena:
Evo review-a 980ke sa Anandtech-a: LINK Ocekivao sam odlicne rezultate, ali da kartica sa 256-bit magistralom pobedi u skoro svim 4K testovima, e to vec nisam. Isti proces, manje tranzistora, manje SP-a, uza memorijska magistrala i na kraju ispadne bolja kartica. Prelazak na 16nm ce definitivno biti real deal.

Još veće iznenađenje je što se GTX 970 nosi sa 290X.
perfrel_2560.gif

perfrel_3840.gif

Poslednja izmena:
GTX 970 definitivno daje najvise za ulozeno. Ako kod nas bude ispod 40000 din, ja cu da pevam!

Ako vas zanima Maxwell ( :d ), pustili smo GTX 980 (referentna Nvidia), a GTX 970 (MSI izvedba, OC Edition) sledi danas iza podneva...970 dolazi sa novim Twin Frozr kulerom, ima 8+6-pinsko napajanje (referentni 980 ima dva 6-pinska). Sve u svemu, u realnim uslovima (čitaj, u igrama) se nama pokazao malo sporiji od 780 Ti. S tim što kartica ima potencijal da se besno overklokuje (!) što ćete i sami videti...Cena se ne zna još uvek, a kao što već neko reče, ko zna kako će to u praksi izgledati u Srbiji...

Karte donose super napredak kada je performance per watt u pitanju i zapravo predstavljaju super izbor - za one koji su preskočili jednu generaciju. Za postojeće vlasnike high-end karti, mislim da nema neke logike da prelaze. Ono što me zanima jeste na šta će ličiti Maxwelli sa velikim TDPom koji će sigurno uslediti...

edit: e da, za one koji preferiraju SLI, 970 razbija :) Jeste da je u Srbiji to ukupno 10 ljudi, ali eto...

Poslednja izmena:
Preskacem ovo ***. ocekivao sam 30-50% ( gtx 980 ) da bude brze od moje konfig. ali dobro... sl. put neka druga generacija mozda. Sve u svemu lepo je videti od nvidije da se moze kad se hoce. Ovo je trebalo da izbace jos pre umesto 7xx serije po meni. Jos samo da vidimo zvanicno cenu :)

edit: Izasli novi drajveri GeForce 344.11 WHQL ako nekog zanima ( a zanima sigurno :) )

Poslednja izmena:
Preskacem ovo ***. ocekivao sam 30-50% ( gtx 980 ) da bude brze od moje konfig. ali dobro... sl. put neka druga generacija mozda. Sve u svemu lepo je videti od nvidije da se moze kad se hoce. Ovo je trebalo da izbace jos pre umesto 7xx serije po meni. Jos samo da vidimo zvanicno cenu :)

edit: Izasli novi drajveri GeForce 344.11 WHQL ako nekog zanima ( a zanima sigurno :) )

Ocekivao si da bude brza od dual gpu 680 (770)??? Sto ne napisa ranije, svi koji nesto znaju bi ti rekli da od toga nema nista, tako nesto se mozda (diskutabilno) desilo samo par puta, i to uvek sa prelaskom na nizi proizvodni proces (cak ni tad nije zagarantovano, ne izbace odmah najbolje sto mogu).

Broadwell+die shrink Maxwell-a = win

Ocekivao si da bude brza od dual gpu 680 (770)??? Sto ne napisa ranije, svi koji nesto znaju bi ti rekli da od toga nema nista, tako nesto se mozda (diskutabilno) desilo samo par puta, i to uvek sa prelaskom na nizi proizvodni proces (cak ni tad nije zagarantovano, ne izbace odmah najbolje sto mogu).

***. :) Potajno sam se nadao...

[YOUTUBE]FdzAczgTztA[/YOUTUBE]

Ovo su vrhunske karte koje su izbacili. Nevjerovatno da su uspjeli da izbace top performera sa ovolikom potrosnjom na istom 'node'-u. A jos cudnije od nVidia-je je agresivna cijena za 970. Vjerovatno je trgujem kad se spusti u segment kojem pripada.

Nije ni cudo sto su karte tu negde ili brze od prosle generacije iako su manji cipovi i 256 bita, pogledajte te klokove :) 30% veci klokovi u odnosu na 780 seriju. Dobar su posao odradili, mada mislim da ce samo lud covek da kupuje 980 za 150+ evra vise kad klokovana 970 moze da je dostigne bez problema. Skresace cenu za 980 vrlo brzo, to je ocigledno (na techpowerup pise da je 330-550 USD odnos, treba da bude 330-400 po odnosu snaga)

kad podvucemo crtu - nasem trzistu ce biti interesantno menjanje GTX 770 za 970. 25% brza karta po istoj ceni.

Poslednja izmena:
Eurogamer: Two new GPUs in the new Maxwell line are revealed today - the flagship GTX 980, retailing for £430/€452/$549 and its little brother, the GTX 970 weighing it at a much more competitive £259/€270/$329.

Zna li se kakve ce biti cene kod nas? Oce li domace radnje lupiti na ovih 270€ i 20% poreza i malo dodatno "sa strane" za izgradnju vikendice od sefa radnje? Nekako ocekujem da ce kod nas kostati 40k.

Inace, obe graficke su odlicne, ali 980 je trebao biti max $500.

Poslednja izmena:
Hmm, ovo izgleda odlicno.
Sta raditi, uzeti neku 760/770 ili se isprsiti za 970 :d da se penzionise vec jednom 560 :)

Naravno da vredi sacekati 970 - dosta bolje performase za normalnu cenu.

@Zlajo

Nista, cekati. AMD ne moze da istrpi da mu nV ugrozava poziciju boljeg bang for the buck. Stoga je neki ratic u visem segmentu neizbezan, plus sto sam vec pisao u ovoj temi par strana ranije o ovoj temi- vlada zasicenje kartama na trzistu i da ce naredne cene karata da budu niske. Neki genijalci su to nazvali mojim pustim zeljama, ali izgleda da se moje puste zelje ostvaruju ;) pametan potez nV da uvidi da je sledeca generacija problematicna za prodaju zbog viska robe, pa menjaju taktiku i izbacuju manji/ekonomicniji cip u odnosu na proslu seriju da bi mogli da budu cenovno agresivni. Vrlo pametna kompanija

edit: Brzo ce 7xx serija da ide dole, jer se ne isplati vise. Svaka karta ce da klizne za stepenik na dole, sa obe strane. Neko moje predvidjanje kad se zahukta rat cenama: 970 - 230~250. 980-330~350. Za AMD cemo videti

Poslednja izmena:
Pa da, znam da ce pasti cena ovoj 7xx seriji, tako da je verzija u kojoj sam hteo da uzmem 280x otpala :D Ostacu i dalje veran nV klanu.
Samo je pitanje da li ce biti 7xx ili 9xx, mada najverovatnije 9 jer ovo do sad vidjeno izgleda extra.

Ma uzmes neki polovan GTX 770 za max 200 `evreja oko novaka i uzivas.

Upravo sam pustio test na sajt. MSI 970 GTX Gaming, koštaće - prema preporuci kancelarije - 38.999 dinara, što znači da je ispod magičnih 40k :)

315e. Sad bacih pogled, vani je 359-399 dolara. Eto jos jedan primer za one sto gnjave sa 1USD-1evro nebulozom

Na prvi pogled mi se ucinila prejaka cena, ali to je to.

Poslednja izmena:
Misliš ~ 330€ ..

Rekoh ja, 36K +/- 2,3 'iljade :p bice verovatno i jeftinijih za par nedelja.

Inace, GTX 980 - 5% brzi od GTX 780Ti sa potrosnjom 5% nizom od GTX 770, 'nuff said.

Ma sve ce biti jeftinije, samo da se kurs evra vrati u "normalu". :d

Mogli biste konacno otvoriti nove teme (GTX970, GTX980) u odgovarajucem podforumu. :)

Sjajne karte!

Jos ce to dole, samo da se omasove karte kod nas. Ali za evro ne verujem da ce dole.

Nazad
Vrh Dno