Šta je novo?

nVidia Maxwell

Naravno da se ne isplati.

A najlepse od svega je potrosnja. Kvalitetno napajanje od 700-850W sasvim dovoljno za GTX 980 SLI, za GTX 970 SLI da se ne prica! :zgran: Na 20nm neki buduci GTX 1060 verovatno nece traziti dodatno napajanje.

Na prvi pogled, izgledalo je da AMD najviše gubi dolaskom Maxwell-a, ali izgleda da će to biti proizvođači napajanja

Jel se zna kada moze da se pojavi GTX980 na rafovima prodavnica?

Obrati paznju na post koji sam citirao. Nismo diskutovali o performansama (bar direktno) vec o optimizaciji cipa. U svakom slucaju, necu da poredim sa GK110, jer bolja slika vezana za tehnoloski napredak se dobije kad poredimo 256bit cipove u istom nM procesu. Previse je nepoznatih ako u igru uvedemo i 384bit cip.

Za sada vrlo interesantno. Mada jos uvek su ovo cene i modeli koji su koliko toliko "Stock" varijante. Kada se pojave aftermarket modeli 970/980 bice razlike u ceni i to fine.
Izgleda da se ne isplati uzimati sada GTX 780 uopste ?

Online radnje su prepune sa 9xx modelima koje imaju custom hladjenje. Sve je pusteno u prodaju odmah sada, naravno ne velike kolicine.

Nema sta objasnili su jeste da je ovo potpuno nova arhitektura, ali u okviru istog 28nm procesa ako se posmatra GK104 vs GM204 napredak je impresivni 50% uz manju potrosnju cinjenica za respekt.
S obzirom na povrsinu cipa i potrosnju mogu komotno izbaciti full maxwel u 28nm koji bi vjerovatno i vise od 50% bio brzi od full kepler chipa.
Impresivna arhitektura.
Amd-e ako je mislio da moze vjecno furat GCN onda su se grdno zahebali, prodaja R9 290/x bukvalno ce biti unistena od strane GM204 chip, a cim izadju ostale karte na ovoj arhitekturi pre svega GTX960 bukvalno ce maxwel dominirati trzistem.

GTX980 ima stvarno visoku cjenu, ali ko hoce najbolje nek plati, GTX970 cini mi se kad se malo klokne ima performanse GTX980 uz neki 300€ realno best buy u high end segmentu.

Pa...eventualno da AMD spusti cene svojih jacih karata dok ne izbaci nesto novo za takmicenje sa GTX970/980.

Ja i dalje verujem da negde postoji funkcionalan 980ti sa 2560 CUDA cores (20SMM) tj. full GM204, a da je jedini razlog zasto ga nismo dobili fejl zvani Tonga. Da je AMD adekvatno odgovorio, drugacije bi bilo.

Da elaboriram: nocas na prezentaciji Jen Hsun nije nijednom upotrebio rec Maxwell 2.0 sto navodi na zakljucak da je ovo ista arhitektura kao prvi Maxwell chip tj 750ti.

750ti ima 640 CUDA cores, 40 TMU i 16 ROP. Svaki blok, gde cetiri cine SMM ima po 32 CUDA cores i po dve teksturne jedinice. Jedan SMM u 750ti ima 128 CUDA cores, 8 teksturnih jedinica. 750ti ima 16 ROP.

980 ima 2048 CUDA cores, 128 TMU i 64 ROP. Iz svega navedenog 980 bi trebalo da ima 48 ROP ali nema. Mislim da nije tako lako skresati broj ROP jedinica kao broj SMM koji sadrze teksturne jedinice. Full Maxwell GM204 bi morao da ima 2560 CUDA cores, 160 TMU i 64 ROP ako bi pratio 750ti dizajn. To znaci 20 SMM od po 128 CUDA cores svaki kao kod 750ti, a svaki SMM ima isti broj TMU jedinica tj. 8. Broj ROP jedinica skaliran da isprati broj SMMa koji je porastao cetiri puta. Cak mislim da je originalni dizajn ukljucivao 8 gigabajta GDDR5 RAMa (opet 4 x 750ti).

nVidia je najavila 165W TDP za 980 i 145W TDP za 970. Mislim da je to neka pausalna procena do koje su dosli posto su odlucili da ne idu punom snagom na trziste. Ocigledno da karte vuku vise od toga pod punim opterecenjem sto me navodi na zakljucak da su ovo zauzdani chipovi tj. skresane verzije 195-220W full GM204 chipa.

Tu je i objasnjenje cena. 980 je ocigledno premium zacenjen jer je najbrzi, a ko zna na koji nacin dobijaju ovaj 13 SMM skrnjdelj zvani 970. Verovatno je cak i kameno srce Jen Hsuna omeksalo i bilo ga sramota da prodaje skart za vise od 350 dolara. I tako se desila 970 revolucija...

Blame AMD! Mada i ne morate. Ako AMD izbaci jaku novu arhitekturu eto ga full GM204 za 250 USD, dual full GM204 za 599 USD i GM210 za 499 USD i to ako AMD bas agresivno krene u cenovni rat. Obrni okreni, crveni su obrali bostan na duze vreme i nista ih ne moze spasiti. Ovo je kao utakmica finala SP kada su Ameri usli po sistemu lako cemo i pustili nas da povedemo 10 razlike a kada su videli da se puvamo na terenu odlucili da demonstriraju silu. Tako ce biti i u duelu nVidia vs AMD narednih godinu dana.

Poslednja izmena:
Fora je u tome sto GM204 ne prati GM107 dizajn. GM107-ov GCP se sastoji od 5 SMM-ova, dok GCP GM204-ke od 4 SMM-ova.. A inace SMM-ovi su malte ne identicni, osim sto je kod Maxwell 2 SMM unapredjen i ima 96Kb deljene memorije vs. 64Kb kod Maxwell 1. Otuda 2048 procesora: 4 GCP x 4 SMM x 128 shader. Svi su ocekivali 2560 procesora tj. 4 x GM107 ali eto, desilo se ovo.
Sto se tice ROP-ova oni su vezani za memorijski kontroler a ne za shejdere. Kod GM204 nVidia je jednostavno duplirala broj ROP-ova koju su vezani za 64-bit mem.kontroler sa 8 na 16 pa otuda 256-bit = 4 x 64-bit a to je kod ROP-ova 4 x 16 = 64.

Postoji olaksana verzija GM107 sa isto 512 CUDA Core tj. 4 SMM.

Online radnje su prepune sa 9xx modelima koje imaju custom hladjenje. Sve je pusteno u prodaju odmah sada, naravno ne velike kolicine.

Da, naravno, u normalnim zemljama sve moze da se nabavi,(da ne pricam o razlici izmedju cena istih modela ovde i tamo za recimo 780 GTX) ali dok se rasprostrane kod nas, dok se slegne cena, dok stignu custom hladjene kartice, svo to poredjenje sa GTX 780 npr opet ce ja mislim dovesti na istu razliku u ceni kao sto su i performanse. Ili ce da spuste cene kartica iz nize serije i da se to malo izbalansira...

EDIT:
Mogu misliti kada ce ovaj model biti u ponudi negde kod nas:
1168270.jpg

Naravno ima nacina da se sve to nabavi ali nije svako u istoj mogucnosti.

Prilozi

• 1168270.jpg
    1168270.jpg
    55.5 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Domace cene ne treba ni gledati, osim za svrhe komedije.

Nije komedija kad ti treba da kupiš.
Brzo pređe u tragediju. Smešno je do god se dešava "nekom" drugom.

cena ce ipak biti od 550€ pa navise...

Prosto sam ODUŠEVLJEN performansama i niskom potrošnjom ove druge generacije Maksvela. Vau, šta reći sem vau !!!

Drugo, danas sam pročitao nešto oko custom 980 GTX kartice, i izgleda da je najbolji posao uradio, ponovo, ZOTAC sa svojom AMP! Extreme Edition serijom.

^+1, tek treba da dodje druga generacija. :)

Ovo je druga, prva je bio GM107 (GTX 750Ti).
I ja sam mislio da ce druga gen Maxwell biti kad se spuste u 20 nm ali ipak je ovo druga.

Ovo je druga, prva je bio GM107 (GTX 750Ti).
I ja sam mislio da ce druga gen Maxwell biti kad se spuste u 20 nm ali ipak je ovo druga.

To je mit i obicno nagadjanje. Jesi li ti gledao predstavljanje?

Pa tehnički, valjda je prva generacija, s obzirom da su ostali na starom 28 nm proizvodnom procesu. Tačnije, ispravno bi bilo reći da je to nešto između prve i druge generacije, zbog dodatnih optimizacija.

Prava stvar se tek očekuje kada se proces spusti u 20 nm, ali i ovo što su sa ovim postigli je ravno ČUDU !!!

Meni ni jasno samo jedno, kako u Unigine Heaven 4.0 marku ste dobili 74.10 skor a ja sa mojom 780 ti sa istim podesavanjem dobijam 83.5

Vec sam napomenu da su podesavanja ista ko na ovom testu...

Tesko da tu ima i malo istine. Nema sanse da do kraja godine izbace velikog Mazwell-a. Eventualno Tesla/Quadro varijanta ali to bi opet znacilo 28 nm ako je do kraja godine.

S druge strane dupli GM204, jako verovatno za koji mesec.

Nazad
Vrh Dno