Nvidia kupila Arm

Raynor

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.02.2009
Poruke
23
Poena
6
Nvidia je dugo u tim vodama (PS3 GPU je isto bio Nvidijin), a najverovatniji razlog zasto ni Sony ni MS nisu hteli da idu sa njima u poslednje 2 generacije je cena proizvodnje i arhitektura.

Ne, vec zato sto AMD ima i cpu i gpu. Konzole bi verovatno imale AMD cipove jos od sedme generacije da je AMD kupio Ati koju godinu ranije.
 

leksa

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.08.2000
Poruke
2,678
Poena
38
Na primeru akvizicije Mellanox-a videlo se da nVidia jako brzo koristi IP kompanija koje kupi, jer su se Mellanox switch-evi već pojavili u DGX serveru koji koristi Ampere arhitekturu.
Ovde je situacija drugačija ali mislim nastojati da gurnu svoj AI compute GPU sa ARM-om gde god mogu.
Nisi bas najbolje informisan, Mellanox adapteri (ne switchevi) se koriste još od prve verzije DGX-1 predstavljenog pre skoro 4 godine, mnogo pre nego sto se desila akvizicija.

Videćemo gde će se ici sa ARM-om, ali je svakako budućnost napuštanje x86 arhitekture i prelazak na ARM.
 

momsab

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.02.2003
Poruke
1,396
Poena
48
MS i Google zajedno, pošto ChromeOS sve više raste. Doduše, najviše na štetu Windows-a :d Ti procenti nisu toliko bitni i razlikuju se od istraživača. Poenta je da je Apple na 9-17%, desktop Linux na 2-3%, a sve ostalo imaju MS i Google.
ChromeOS je Linux distro (na wikipedia piše da je zasnovan na Gentoo). znam da Google razvija novi OS al' ne znam dokle se stiglo sa istim
Moje mišljenje je da se ništa značajno neće promeniti ako/kad ova kupovina prođe. Jedino će nVidia imati all-round serverska/HPC rešenja, kao što sada imaju Intel i AMD. A možda čak i PC, ako se odluče za to (što svakako ima smisla)
delim mišljenje
 

Space Beer

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poruke
4,587
Poena
63
ChromeOS ima Linux kernel, baš kao i Android. I tu se svaka sličnost sa ostalim desktop distribucijama završava. Jednostavno, to je OS koji u potpunosti kontroliše Google i namenjen je Chromebook uređajima. Iako je većina i dalje na x86, ima i nekoliko ARM modela. Verovatno će ih biti više u budućnosti.

Chromebook i ChromeOS su idealni za ARM procesore, zbog svoje namene, a i kompanije koja stoji iza njih. Verovatno se Guglu ne sviđa što će sad nVidia voditi glavnu reč, ali ne mogu da kažem da mi je žao zbog toga. Ako Zeleni budu licencirali svoj IP uz ARM (za AI pre svega), ko će onda plaćati Guglov TPU :)
 
Vrh Dno