Šta je novo?

nVIDIA GT21x

• Začetnik teme Začetnik teme nex999
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uvek ima neki valjan razlog za cekanje, a sa druge strane stoji pasija zvana - hobi. Znate to je ono skupo a ne sluzi nicemu 🙂 Pitanje je sta je kod koga jace 🙂

GT216 Specs

gt216.jpg

Ako je verovati suparničkom taboru :d

Gigabyte GeForce GTX 285 GV-N285-1GH-B now on sale
Written by Fudzilla staff
Friday, 02 January 2009 11:46

In Hong Kong

This will come as quite a surprise to many, as Gigabyte's first GeForce GTX 285 card has hit the retail market as of January 2nd, at least in Hong Kong.

The pricing from two separate shops are HK$3399 and HK$3200, which roughly equates to €296 and €314, or $439 USD and $412 USD.

The first report of sale on the interwebs has been from the HKEPC Hardware Marketplace and can be found here (Google translation).

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11191&Itemid=1

Pre ce biti oko 500€ :wall: , 300e je gtx260 c216 pa ti vidi

Nastavak...
Posto se jelte, radi o 256bit, znaci da ce ici na GDDR5...sto je i logicno.

Half-step between GT200b and GT300

According to a recent report from Hardware-Infos, the specifications of Nvidia's coming flagship 40nm GT212 architecture have been identified and revealed from unnamed sources near Nvidia, as usual. To start matters off, GT212 is the successor to 55nm GT200b which is currently rolling into production. In comparison, the upcoming architecture is essentially following two similar footsteps of 65nm G92 last March - a die shrink to a smaller fabrication process and a decrease in memory interface width.

The memory interface of GT212 will decrease from 512-bit on GT200 to 256-bit, which is quite similar to what occurred with AMD's RV770. To compensate, however, Nvidia will follow suit by incorporating Hynix 7Gbps GDDR5 into its GT212 as well as into the rest of its 40nm lineup. In addition, the stream processor count of GT212 will increase from 240 in GT200 to 384, and the number of texture mapping units will increase from 80 to 96.

As Nvidia's second-generation unified shader architecture, GT200 features 10 texture/processor clusters. According to analysis, if GT212 follows this structure, it will feature 16 texture/processor clusters and is likely to adopt a third-generation unified shader architecture with 4 shader models and 8 texture mapping units, thus bringing the total shader count to 384 as stated. In layman's terms, the total stream processor count of GT212 will increase by 60% and the texture mapping units will increase by 20%.

Because of the sharp increase in stream processors, the number of transistors will jump to nearly 1.8 billion, a great 400 million more than GT200. The new die surface will be just under 300mm² which should significantly reduce manufacturing costs for Nvidia when the company needs it most. All in all, the complexity of the new architecture will be less than a fifth more than GT200 due to lower PCB complexity needed as a result of the lowered memory interface.

The new architecture is confirmed to launch in Q2, most likely around April or May, although the latter statement has not been confirmed.

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11237&Itemid=1

Dakle, ide GTX285 (GT200b), pa onda ovo, pa GT300...zverulja do zverulje u ovoj godini🙂 Karabudzevine sa 2 chipa i dalje ne priznajem😀

Poslednja izmena:
Najlepse zvuci 1800m tranzistora na ~300mm2 🙂 Kad se malo bolje pogleda,ovo je sasvim realno - prelazak sa 65nm na 40nm (poredim GT200 u 65nm sa GT212)je mnogo osetniji nego sa 90nm na 65nm(kao sto je bio u slucaju G80 -> GT200).

Takodje,realno mi deluje fokusiranje na povecanje SP jedinica,dok se broj ostalih jedinica prakticno ne povecava.
Dalje, prelazak na 256 bita omogucava solidnu ustedu a uz Hynix 7Gbps GDDR5 koji odgovara frekvenciji od 7Ghz,memory bandwidth nece biti problem 😉

Jel to znaci da ce 256 bita biti dovoljno i za 1GB DDR5 ? :trust:

A zasto ne bi bilo dovoljno? Pa postoje 9800GT kartice sa 1GB memorije,zar ne?

samo je pitanje ima li ikakve vajde od tih dodatnih 512MB 😉 mislim da je Pike na to mislio...

Širina basa nije važna ukoliko se sa određenim tipom memorije može postići dovoljan bandwidth. Dakle za brz GDDR5 je 256 bita dovoljno. Količina memorije na kartici treba da prati potrebe software-a. Ko namerava uskoro da kupuje high-end karticu optimum je ~ 1024MB.

Bas tako 9800 GT i slicne sa 1GB memorije su truba jer nema nikakve vajde od dodatnih 512MB, predpostavljam da je 256 bita usko grlo za 1GB DDR3.

High-end kartica kakva ce biti GT300 mora imati 1GB, ptanje je da li ce 256 bita biti usko grlo i za 1GB DDR5. 512 bita je 512 bita pa makar i sa 1GB DDR3.

512MB je dovoljno za kartice u klasi 9800GT i okolo.S druge strane definitivno je malo za recimo GTX 280,a kamoli za ove dolazece GT212,GT300..

@Pike: Ne znam zasto mislis da 256 bita moze biti usko grlo za 1GB GDDR5. Propusni opseg memorije(memory bandwidth) se dobija kad se pomnozi sirina magistrale sa brzinom memorije.Znaci,da li ce kartica imati 512 bita mem.magistrale i 2,5GHz brzinu memorije ili 256 bita m.magistrale i 5GHz brzinu memorije je isto.Barem u teoriji 🙂

OK. ako tako kazete. 🙂

Cudi me jedino sto se 4870 sa 1GB DDR5 i 256 bita nije nesto proslavio u odnosu na verziju sa 512MB.

Poslednja izmena:
Pa kako gde. ako pogledas recimo 4850 sa 1GB rama vs 4850 sa 512 rama u krizi (warhead), do neke 1920rez rade prakticno isto. Pretpostavljam da bi sada ista situacija bila i sa GTA4, dok recimo u , lupam, GRID-u ne bi dobio nista.

A onda imas tu i AA, ako ponestane vram-a znas i sam kolko opadnu performanse (i kolko AA uzima vrama-a).
Sve u svemu - kajgana (ocu reci nije crno-belo)

OK. ako tako kazete. 🙂

Cudi me jedino sto se 4870 sa 1GB DDR5 i 256 bita nije nesto proslavio u odnosu na verziju sa 512MB.

Izabrao si baš loš primer. Upravo ta kartica je najviše profitirala od povećanja onboard memorije. No kao što rekoh, razlika postaje očiglednija kako softver postaje zahtevniji u smislu minimuma za smeštanje tekstura, nivoa AA i AF filtera... Primera radi starije nvidia arhitekture 79xx i 88xx su vrlo malo profitirale od duplo veće količine memorije što je i logično jer je ambijent bio kud i kamo manje zahtevan nego ovaj današnji koji podrazumeva 24" i 30" dijagonale sa odgovarajućim rezolucijama.

Izabrao si najgori moguci primer, u nerealno visokoj rezoluciji...
Do 1680x1050 razlike prakticno nema, 512MB vs. 1GB - sasvim svejedno... 1920 - krece da se oseca razlika... 2560 - preterano.

Baš tako.

4870 1GB, slično kao i 4870x2, GTX260/280 i nadolazeće GTX295/285, je namenjena za igranje u visokim rezolucijama, 1920x1200 sa (4xFSAA recimo) i višim... Dakle nije racionalni izbor za prosečne 19-22" ekrane sa 1440x900 - 1680x1050 rezolucijama, za njih je 4850 512MB trenutno puna kapa...

Ali koliko već za koji mesec, kad nove igrice dođu, 1GB će verovatno i za te niže rezolucije biti poželjno, kako se teksture budu povećavale...

P.S. Zaista je fantastično igrati GRID u 1920x1200 sa maksimumom detalja i 8xMSAA, i sve savršeno klizi...

Poslednja izmena:
U GTA IV valjda teksture uopste ne mogu da se ukljuce na high ako nemas 1GB. Ne znam da li mogu da se ukljuce sa GTX 260, ili trazi igra bas 1024MB ?

Poslednja izmena:
Mogu da se ukljuce pomocu commandline...ali to moze da prouzrokuje probleme🙂
Kod mene radilo OK ali uz nervirajuci pop-up nekih objekata i zgrada na sceni, nekima je falilo pola tekstura, i tako to...
Za veliki draw distance i teksture na high u GTAIV, minimum 1GB vrama.

Znaci GTX 260 i 900MB mu je malo ? Jel bar mogu da se ukljuce bez commandline ?

Poslednja izmena:
Mogu...i view distance negde do pola.U meniju igre ima prilicno precizan pokazatelj iskoriscenja vrama, pa se moze podesavati odnos view distance/texture.Ako zafali, samo se smanji view distance...

Igra ce uvek dozvoliti da menjas setovanja bez commandline-a, ali sve dok imas vrama na raspolaganju.Najbitnije stavke- rezolucija igre, view distance i texture.Pa smanjuj jedno, povecavaj drugo, sve dok se granica ne prekoraci🙂

Poslednja izmena:
Zavisi, ima neko sabiranje potrosnje u opcijama, dignes rezu on sabere, dignes distance - on sabere, tako da, pricam napamet sada, ako podesis draw distance na 30, rez 1680x1050, moci ces teksture na high, ako stavis rez 1920 i distance na 100 - neces moci (jel kao nece imati vrama).

Kod mene sa 512MB, teksture na high ne mogu da stavim ni kada je sve ostalo na min.

Po meni je GTA IV najneoptimizovanija PC igra u poslednje vreme.
Meni radi dosta losije od Crysis-a,trazi 1GB video memorije,uposljava procesor umesto grafike,ma uzas..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno