A zbog cega mislis da 5080 nije poskupela??Moze...u univerzumu u kome je suvise blizu sa cenom 5080 i nema ga.
Ma dasta, nek pumpaju oni te cene koliko god oce, niko pametan nece uzeti po ovim cenamaSve cene su nerealne . 5060 ti 16 gb je duplo skuplja od 5060 a nije toliko bolja realno.
Umesto da smo za 10 godina došli na 64 Gb minimum prodaju nam ono što ih košta najmanje.... Skuplje nego ikad...
Moja prva grafička imala je 2 Mb 10 godina kasnije imao sam 256 Mb, a još samo 5 godina kasnije 3 Gb... A danas za 10 godina pomaka skoro da više nema
Nesto ne nalazim u nvidia app taj dinamicni FG
Da ne preterujemo malo 😂 i 5090 se debelo muči za PT, a nekomoli 60 serija. 60 serija je za nezahtevne esports igrače (realno i tu su slabe, al ajd kao da imaju neki smisao to je to), tim kartama i te kako fali sirove snage, realno iole prihvatljiv nivo performansi za AAA naslove je 9070 XT i 5070ti, sve ispod toga se kupuje u nuždi, neznanju i moranju. To kupi onaj ko nema pare za bolje... ko hoće 4k praktično i nema izbor osim 4090 i 5090 ne postoji ni jedna kartica koji iole ima snage, sa 2k 2 navedene, ostalo pod uslovom da ima barem 16 Gb je za 1080p max (uglavnom mora upscaling).Žalosno je što su okrnjili dobar proizvod zbog Vrama. Imam u kući 4060 i 5060 obe 8 gb. vidi se da mogu odraditi na max sve nove igre ali im uvek zafali vram. Igre se još loše optimizuju pa i tu nastaje dodatni problem. Ja verujem da će rešiti nešto , i u gamingu ima dosta kinte a i velika je industrija u pitanju.
Moj upgrade što se tiče VRAM je išao ovako 2Mb-16-32-64-128-256-2x1Gb-2Gb-3Gb-8Gb... sad se manje igram pa mi više nije toliko briga... ali realno donji minimum danas je 16...Pre 12 godina smo dobili R9 290X sa 8GB VRAM-a, 2014.
With the GTX980 stealing all the headlines, OverclockersUK have dropped the R9 290x 8GB price to £379.99 inc vat – a massive £240 reduction on the original asking price of £599.99 (head to the end of this review to get a special OCUK CODE deal for KitGuru readers). If you bought one (or two) of these 8GB R9 290X cards at the previous price we can't imagine you are jumping with joy today, but in the crazy world of technology price bombing to stay competitive is a fairly commonplace practice. Early adopters beware.
Ovoliko danas košta RTX 5050, i to sa PCI-E 8x slotom i sa 8GB VRAM-a. 12 godina ranije, GeForce 4 je imao 64 i 128 MB, tako da, nisi mnogo pogrešio sa 64GB.
Ma nije njih briga gaming je svega par % tržišta, a bitnije im je da slotove koje imaju u TSMC angažuju za AI akceleratore koji idu oko 30 000$ komad, jeste da je to veći silikon, ali nema matematike da izvuku dovoljno gaming GPU sa iste površine wafera.Ma dasta, nek pumpaju oni te cene koliko god oce, niko pametan nece uzeti po ovim cenama
GPU chipleti su kljuc, da se izvuku jeftinije GPU chip-ovi, al izgleda nema vajde pre nego sto stignu glass substrates, ...ali nema matematike da izvuku dovoljno gaming GPU sa iste površine wafera.
Ne postoji idealan proizvodni proces, i uvek ima škarta., a još jedna prednost manjih chipova je manje otpada na obodu wafera.Pa čiplet ima smisla samo u jednom slučaju, kada je proizvodni proces loš, pa umesto da krešeš jezgra tako što im gasiš neke neispravne delove (a to opet traži širkoku magistralu, jako napajanje itd.), ti jeftinije derivate praviš tako što spajaš manje čipleta, pri čemu i to spajanje košta nešto.
Nedje sam vec pisao na ovu temu, ko igra MP u 4k njemu je svejedno je li ping 50 ili 100, kad je onaj koji igra u fullhd u velikoj prednosti, po meni 4k je za SP igre i to je to.I na visokoj si rezoluciji. Meni stvarno nije namera da nekoga ubedjujem kako je FG bajan. Svako igra na nekim svojim podesavanjima. Ja samo komentarisem sta trziste nudi i iz licnog iskustva FG sam testirao u dosta naslova i dobro se pokazao..negde ga ne palis, negde ga palis.Da ne spamujem vise temu. Pozdrav
Pa i jeste i nije. Smanjuje se dosta taj jaz. Sad imas 4k monitore spakovane u 27 inca, ove godine ce da izadje i prvi monitor (mozda nije prvi) 4k 360hz. Npr neki veliki strimeri djuskaju odavno na 4k, jedan od njih je shroud, pa ne vidim da nesto slabije igra. Ali u danasnje vreme da bi kupio takav racunar sa monitorom bez 6,7 soma evra ne moz se prodje. 4k ce biti standard pre ili kasnije. Ali ce tada na trzistu biti monitori od 32k.Nedje sam vec pisao na ovu temu, ko igra MP u 4k njemu je svejedno je li ping 50 ili 100, kad je onaj koji igra u fullhd u velikoj prednosti, po meni 4k je za SP igre i to je to.
Ne, chiplet ima smisla uvek, jer smanjuje cenu za proizvodjaca, jer dozvoljava kombinovanje chip-ova manjih dimenzija, sto omogucava da proizvodni proces brze dostigne visok nivo potpuno ispravnih chip-ova na wafer-uPa čiplet ima smisla samo u jednom slučaju, kada je proizvodni proces loš
Svi oduvek imaju yield problem, i on je sve veci sto chip ima vece dimenzije. Brzina unapredjivanja yield-a, i onda za chip-ove vece dimenzije, je razlika izmedju dominante kompanije, i one koja nikako da nadje musterijeTi polaziš od pretpostavke da oni trenutno imaju yield problem,
Ovo sto je nekad bilo je nazalost mala maca, u odnosu na sta se desava na najmanjim modernim procesima, nema vise samo deo mi je neupotrebljiv, lako cemo, nope sad sve cesce odlaze sve veci delovi chip-a, ako ne i kompletni chip-ovi, zbog kvantnih efekatapa umesto da krešeš jezgra tako što im gasiš neke neispravne delove
Bas to, i najbitnije, sto tu ima 3-4 paralelna puta gde mora da se peglaju stvari koju su haoticno medjusobno ispovezaneOno što je činjenica je da od wafera uvek ima škarta, 5 ili 50% ne znamo ni ti ni ja
Shroud odavno igra igre koje mu plate, tako da mu je svejedno, nego nebitan je Shroud, pogledaj Esports scenu i sve ce ti biti jasno, ne kazem da u buducnosti nece biti kako ti kazes, ali trenutno je velika razlika izmedju full hd i 4k, ako mi full hd daje 500 fpsa, a 4k 200, ja znam sta cu da odaberem za MP, za SP je potpuno druga prica.Pa i jeste i nije. Smanjuje se dosta taj jaz. Sad imas 4k monitore spakovane u 27 inca, ove godine ce da izadje i prvi monitor (mozda nije prvi) 4k 360hz. Npr neki veliki strimeri djuskaju odavno na 4k, jedan od njih je shroud, pa ne vidim da nesto slabije igra. Ali u danasnje vreme da bi kupio takav racunar sa monitorom bez 6,7 soma evra ne moz se prodje. 4k ce biti standard pre ili kasnije. Ali ce tada na trzistu biti monitori od 32k.
Na kraju dana, nema i/ili, nema crno belo, nema ti si u pravu, mi nismo, xDMislim da uopste ne moramo da diskutujemo o tome, mislim da je istina mnogo jednostavnija
Vidi, drugo je esports scena gde ti zaradjujes od igrica, tu se naravno ide na fhd, cak nije ni fhd , igraju i na dosta nizim rezolucijama. Naravno da je fluidnije na fhd, samo ti kazem da se taj jaz izmedju 4k i fhd smanjuje i to fino..iz godine u godinu..verujem da do 7 generacije karti i novih cpu da ces dobijati fps kao sto sada imas na fhd. Zato su tandem monitori super prica.Da se saltas izmedju rezolucija u zavisnoti od toga sta igras.Shroud odavno igra igre koje mu plate, tako da mu je svejedno, nego nebitan je Shroud, pogledaj Esports scenu i sve ce ti biti jasno, ne kazem da u buducnosti nece biti kako ti kazes, ali trenutno je velika razlika izmedju full hd i 4k, ako mi full hd daje 500 fpsa, a 4k 200, ja znam sta cu da odaberem za MP, za SP je potpuno druga prica.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari