Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ok, ovo ocigledno ne radi kako sam mislio da radi (da nekako dodatno uposljava neiskoriscene GPU cikluse kad si CPU bound), jer zapravo nema dodatnog rendera. Mislio dam da je veca magija u pitanju :). Ovo je interpolacija kao na TV, ali preko OFA hardvera i sa AI koji adaptivno moze da se nauci kako da interpolira za specifican scenario.

Znaci on renderuje 2 "prava" framea, a onda ode nazad, uporedi i fejkuje taj frejm izmedju (ili sa DLSS4 vise frejmova izmedju). To objasnjava veliki input lag, jer ti na ekranu prikazuje ono sto se zapravo desilo pre dva frejma izmedju dva prava frejma, a ne trenutno stanje. Ja sam mislio da on nekako radi prediktivni render sledeceg frejma (to je ona pomenuta magija) na osnovu AI analize dotadasnjeg gameplaja. Mnogo sam optimistican :)

Sad kad znam sta je, ne svidja mi se jos vise, ali bih voleo da vidim (probam) uzivo na nekom high refresh monitoru, posto tu percepciju input laga ne mogu da imam preko review-a...

Poslednja izmena:
Ok, ovo ocigledno ne radi kako sam mislio da radi (da nekako dodatno uposljava neiskoriscene GPU cikluse kad si CPU bound), jer zapravo nema dodatnog rendera. Mislio dam da je veca magija u pitanju :). Ovo je interpolacija kao na TV, ali preko OFA hardvera i sa AI koji adaptivno moze da se nauci kako da interpolira za specifican scenario.

Znaci on renderuje 2 "prava" framea, a onda ode nazad, uporedi i fejkuje taj frejm izmedju (ili sa DLSS4 vise frejmova izmedju). To objasnjava veliki input lag, jer ti na ekranu prikazuje ono sto se zapravo desilo pre dva frejma izmedju dva prava frejma, a ne trenutno stanje. Ja sam mislio da on nekako radi prediktivni render sledeceg frejma (to je ona pomenuta magija) na osnovu AI analize dotadasnjeg gameplaja. Mnogo sam optimistican :)

Sad kad znam sta je, ne svidja mi se jos vise, ali bih voleo da vidim (probam) uzivo na nekom high refresh monitoru, posto tu percepciju input laga ne mogu da imam preko review-a...

isto to sam mislio i ja, jer ako nisu budući frejmovi, čemu sve??
izgleda da pored moorovog zakona
treba ozvaničiti i bull$t zakon
a koji ugrubo glasi
"Na svake 2 generacije dobrih čipova, proizvodjači čipova će izbaciti bull$t generaciju svojih čipova"
ovo je slično kao sa 1080ti na 2080, recimo....
ili sa intel 13/14 intel gen na 285...

13/14 gen smatras dobrim? :D Ne bi oni pravili zaokret sa 28X serijom da he ovo prethodno bilo dobro.

isto to sam mislio i ja, jer ako nisu budući frejmovi, čemu sve??
izgleda da pored moorovog zakona
treba ozvaničiti i bull$t zakon
a koji ugrubo glasi
"Na svake 2 generacije dobrih čipova, proizvodjači čipova će izbaciti bull$t generaciju svojih čipova"
ovo je slično kao sa 1080ti na 2080, recimo....
ili sa intel 13/14 intel gen na 285...
Ja smatram da je to zato sto oni na jednoj generaciji naprave osnovu i ta je super posle kasnije kada to kaleme i razvijaju onda te nove generacije sve vise trose i sve su usljeniji u tehnoloskom smislu pa kada vise nema kud da se sili onda one nova generacija i nova arihtekutra i tako u krug sto ima logike.

^^^
...e upravo tako, kao što su 12/13/14 inteli svi jedna generacija, recimo...itd, itd...u pravu si.
zato i jesu skokovi tako mali, jer skokova i nema zapravo, ima, al na 5-7 godina.

Za sve stvari moraom da se naviknemo da vise nece biti skokovi kao nekad. Svi novi proizvodi sem mozda ryzena x3d maltene nisu ispunili ocekivanja. Evo sada i Nvidia s obzirom na brojke i specifikacije 5090 GPU -a, ubrazanje ce biti 20% a toliko je i skuplja od 4090 ako ne i vise i oibcno se sve vrti oko toga obrni okreni koliko je brze toliko je skuplje. Jedan fun fact GTX 285 je u svoje vreme 2009 godine kosta 290e a asus matrix verzija karta kostala je 380e danas maletene dodajemo nulu na ove brojke.

13/14 gen smatras dobrim? :D Ne bi oni pravili zaokret sa 28X serijom da he ovo prethodno bilo dobro.
Intel ima istoriju izbacivanja nezavršenih i nestabilnih proizvoda, Pentium 60 Mhz, Pentium 3 1133, P4 Netburst Wilhelm, Preshot, itd, itd.

Što se tiče nVidie i njihova istorija je puna promašaja setite se samo kartica sa čuvenih 4 Gb memorije od kojih karta koristi 3.5.... FX serija isl.
Ja smatram da je to zato sto oni na jednoj generaciji naprave osnovu i ta je super posle kasnije kada to kaleme i razvijaju onda te nove generacije sve vise trose i sve su usljeniji u tehnoloskom smislu pa kada vise nema kud da se sili onda one nova generacija i nova arihtekutra i tako u krug sto ima logike.
Pa Intel odavno ima Tic-Tac-Toe, 1 nova arhitektura + 2 unapređenja iste, s tim da bih rekao da su unapređenja radili i više od 2 puta.

držimo se teme

Za 1200e perfomase 4090 karte, nije to ni tako lose, plus gratis DLSS4, novi FG, reflex 2, vajdica kolko tolko... Dok neki prave korak nazad ovo je ako nista drugo mali korak napred.
Nevalja sto iz genercije u generaciju karte koje pripadaju istom segmentu tipa 3080/4080/5080 kostaju za po 200e vise... Osetili za vreme mininga da mogu i da ima dovoljno kupaca pa cepaju.

Cekamo testove da vidimo te performanse sa 16Gb mem i duplo manje svega ostalog.

Brza je od 4080... Na nvidia prezentaciji moze da se vidi da je u FC6 brza za 25~30% od 4080 a to je raster valjda, uz to FC6 nije igra koja tako dobro reaguje na brzi GPU kao recimo neke druge igre tipa Cyberpunk 2077, tako da verujem da je ra razlika u proseku i vece. 4090 brza je 22% od 4080, pa eto na osnuvu tih elemenata dosao sam do zakljucka da kupovinom 5080 imamo makar 4090 perfomanse plus ove unapredjene funkcije.

1736897306682.png

Ako je 5080 u blizini 4090, nekih 5% manje recimo, a kosta od 1200-1300e pri izlazku, onda je to ok. Pa sada je 4080 1100e.

Nije ok ni jedno ni drugo, ipak to je fakticko stanje iz kojeg treba za nas da izvucemo najbolje... 1200e za kartu tog profila nije OK, nije ni 800e koliko je na pocetku kostala 3080... Jedina je uteha sto sa 5080 bas sve moze da se ugra u full-u sa preko 120fps 1440p (ne u rasteru)... Za nesto vise od toga ovih 16gb mozda su vec sada malo cak i ako GPU moze da izbaci igriv fps.

Brza je od 4080... Na nvidia prezentaciji moze da se vidi da je u FC6 brza za 25~30% od 4080 a to je raster valjda, uz to FC6 nije igra koja tako dobro reaguje na brzi GPU kao recimo neke druge igre tipa Cyberpunk 2077, tako da verujem da je ra razlika u proseku i vece. 4090 brza je 22% od 4080, pa eto na osnuvu tih elemenata dosao sam do zakljucka da kupovinom 5080 imamo makar 4090 perfomanse plus ove unapredjene funkcije.

Pogledajte prilog 476261
Pretpostavljam da si hteo da napišeš "Brza je od 4090...". Malo je veća razlika između 4080 i 4090 od tih 22%. Taj rezultat sa TechPowerUp sajta je na QHD rezoluciji. Na njihovom testu na 4K rezoluciji je 4090 bila 28% brža od 4080. Takođe, pri testiranju je korišćen 14900k.

Nvidia je koristila 9800X3D i poredila 4080 i 5080 na 4K rezoluciji. FC6 je jedini bio bez DLSS, ali sa uključenim raytracing-om (doduše nije raytracing posebno zahtevan u FC6). Tako da za tačno stanje ipak moramo sačekati 29.01. da recenzenti provrte svoje testove pri istim uslovima.

Dobre vesti za sve vlasnike RTX 4000. Jedan razlog manje za prelazak na RTX 5000 :LOL:

kreću da se pune oglasi polovnim RTX 4000, poslednji voz za prodaju po nabudženim cenama :D
Čekamo prve testove RTX 5000 serije da vidimo poboljšanja :)

Jos malo pa na trofaznu struju da ih ukljucujemo..

Kakve god da su lopuže, jedno mora da se prizna: inovatori su. Vidi se da je u hlađenje na 5090 uloženo dosta truda i resursa i ako uspeju da ukrote 600W sa 2-slot kulerom i obezbede termalne performanse kao na 4000 seriji, zaslužuju aplauz.
Pošto partneri nemaju te resurse, viđaćemo monstrume od 5090-ica...

Sobzirom da su im resursi prakticno neograniceni te inovacije su mizerne u svakom pogledu... Inovirali hladjenje tako sto su GPU premestili na sredinu tog hladjenja, pa to sama ja moga da im inoviram jer je zdravorazumno, a mogli su prosto da pipnu kuler na 4090 i da vide da je druga polovina mlaka u odnosu na deo koji je blizu GPU.

da li si video pcb 5090? ja mislim da je to inovacija. mozda gresim, ne znam...

Usteda materijala + komplikovanije za popravljanje zbog gustine rasporeda komponenti.
Al kao navodno smanjuje letenciju. Kao da je pre razmak bio jedan kraj vasione na drugi kraj.

Nazad
Vrh Dno