Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Kao nekad flagship..
I to bez da je cigla i trosi kao sporet.

istina, ja se vala lepo grejao uz ovaj moj 6900xt ove zime xD

Sve je to super, ali imena su nevazna kad kartice kostaju kao bog otac. Dal se ona zvala 5050 Ti ili 5060 Ti ne pravi neku razliku kad 16GB varijanta kosta 500-600e kod nas.
Sve se slažemo, može 5060 da bude i 10% flagshipa, ali da košta 120-130 evra... pa nekad su te entry level kartice toliko i koštale, razne Vanta, M64, Mx440 isl. kartice su bile vrlo vrlo pristupačne, a danas entry level košta baš baš puno. S tim da po meni entry level više i nije 5060, već 5060 Ti, a tu smo već stigli na 450-500 evra.

Anyway da su ove kartice poprilično "sakate" najbolje se vidi ako se propuste kroz neki noviji naslov...

ako se neko pita zasto izbacuju graficke sa 8GB VRAM :)

Poslednja izmena:
slobodno otvorite temu za Nvidia RTX PRO. ne mora zasebna za 6000, može opšta tema pošto ne verujem da će biti toliko popularna
hvala na razumevanju

Što reče Danijel gore, iako je ovo apsolutno očajna kartica, zapravo ako morate da kupite Nvidiu sa 8 Gb, onda je ovo ta, što manje para bacite na to tim bolje, svakako vam sledi upgrade vrlo brzo, pa makar da što manje para ode u vetar ako nemate para za 16 Gb kartice ništa osim ove ne kupujte...

Pa covek pametno kaze.

Sa FGx4 neko bi pomislio da je 5050 bogom dana za gejming :p
RbSrMkhCrmJIsVil.jpg

Što reče Danijel gore, iako je ovo apsolutno očajna kartica, zapravo ako morate da kupite Nvidiu sa 8 Gb, onda je ovo ta, što manje para bacite na to tim bolje, svakako vam sledi upgrade vrlo brzo, pa makar da što manje para ode u vetar ako nemate para za 16 Gb kartice ništa osim ove ne kupujte...
Onda je samo rekao sta je logicno i sta vecina vec zna... inace nije toliko losa karta nego je cena, 5060 je samo $50 vise a dosta brza

Ima tu još jedna stvar o kojoj se izuzetno malo priča (HU je napravio test pre 4 godine), a to je da nVidia ima mnogo veći driver overhead, čak je i Linus "propustio" da to kaže pre 1 dana u ovom testu, iako je očigledno o čemu se radi...

I sad kupiš neku nVidia karticu i imas 5600 kao i 90% gamera i dobiješ seckanje i stutter... a na 9800x3d to sve radi OK...

GeForce RTX 5050 8GB GDDR6 128bit 250$ 🤯

ima veći bandwidth u poređenju sa 4060? 🤔
Pogledajte prilog 497138

Mene ovo podseća kad kolega donese super tortu da časti, ali onda odeseče svakom parče 1cm x 4 cm, jer kolega je mnogo a torta i nije nešto velika, tako ovo Powered by Blackwell arhitecture.

Poslednja izmena:
To bi bilo nesta novo, koliko znam Nvidia ima najmanji overhead u dx11 naslovima, dx12 i vulkan nebi trebali da imaju ikakav overhead.

Novo nije može da bude samo staro, o tome se priča već više od decenije (zapravo duže od 2.5, priča još iz vremena TNT i važi i dalje... izgleda)...

https://www.youtube.com/results?search_query=nvidia+driver+overhead pa se posluži :)
Vise od decenije malo morgen. AMD je sa GCN arhitekturom bio u problemu kad je driver overhead u pitanju. Verovatno su sa RDNA driverima resili problem, dok nVidia u medjuvremenu nije imala slican "rewrite" drajvera da unese poboljsanje u tom pogledu.

Pa pogledaj timestamp Linus videa gore. Iskreno bih voleo da HU ili neko ozbiljan to istraži detaljnije. Ali iz onoga gore deluje kao da je i dalje veći kod Nvidie...

Vrh Dno