Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Pazi samo jadnici snage da ne zafali :D

Salu na stranu, koju nesrecu je imala ova kartica pa su rebra hladnjaka ovako pokrivljena?
Deluje kao da je neko stvarno proveravao da li može da stane na karticu 🤣

Doduše, ne dok je u slotu nego na podu, tako su sabijena rebra kao da je bila pritisnuta nekim povećim teretom.

Guraju prste tamo :) tj drze ih za taj deo.
Koliko samo onih jutjubera to radi dok drzi kartice i prevrce ih tamo pred kamerama... i pored dominantnog i preovladjujuceg ojacanog tvrdog dela koji sluzi za takve stvari.

Za sada primecujem da je CPU ozbiljno ustrojen od strane HP-a (Cinebench R23 oko 35k, trebalo bi biti 45k). Grafika max temp 77 u FurMark-u.

Mnogo je ovo sasečeno, pa ova 5060 je donji minimum za iole pristojno igranje čak i u 1080p. Ova kartica bi eventualno mogla da posluži za neki esports u low detaljima, ali bi trebalo da košta max 120-130 eura, a znamo da će biti 250$....

Mnogo je ovo sasečeno, pa ova 5060 je donji minimum za iole pristojno igranje čak i u 1080p. Ova kartica bi eventualno mogla da posluži za neki esports u low detaljima, ali bi trebalo da košta max 120-130 eura, a znamo da će biti 250$....
Lepo bi bilo da je cena makar na pola puta izmedju te dve, ali ja sumnjam da ce kod nas uopste biti $250.

i temperature ok?

Kucna radinost.

Prilozi

• IMG_0982.jpeg
    IMG_0982.jpeg
    126.8 KB · Pregleda: 120
  • AMD 9950X3D + Astral 5090 v5.jpeg
    AMD 9950X3D + Astral 5090 v5.jpeg
    313.4 KB · Pregleda: 122
Nikad mi nece biti jasno sta ljudi vide u ovim svetlecim sarenim kutijama i koja je poenta da PC tako izgleda, na stolu ta svetla odvlace paznju i smetaju pri radnu, ispod stola nema poentu... To je pc koji treba da ima neku drugu fukciju a ne da bude ukras na stolu od par hiljada evra.

Nikad mi nece biti jasno sta ljudi vide u ovim svetlecim sarenim kutijama i koja je poenta da PC tako izgleda, na stolu ta svetla odvlace paznju i smetaju pri radnu, ispod stola nema poentu... To je pc koji treba da ima neku drugu fukciju a ne da bude ukras na stolu od par hiljada evra.
Dobro je, nisam jedini. Taj prostor koji bi zauzelo kuciste na stolu kod mene zauzimaju zvucnici u graficka tabla za crtanje kada je ne koristim.
Em se ne bavim bukom ventilatora, em nemam promaju od istih, em se ne davim u prasini koja se nakupi unutra za cas, em mi rgb (koji je kod mene iskljucen) ne izaziva epilepticne napade, em je racun za struju manji, em mi uvece sve prostranije i lepse kada upalim stonu lampu, em ima manje kablova...
Kuciste sluzi samo za perfomanse i eventualno da ubodem u njega usb uredjaj ili sta god. I tad mi cimanje da idem ispod drugog kraja stola (ogroman) i da se mrsim u kablove.

Eto ako se neko pita otkud tolika hajka na 8 Gb kartice pogledajte makar 1. video, TLDR u USA prebuilt sistemi poznatih brendova od 2000$ imaju neku od ovih 8 Gb kartica u ponudi upravo... daš 2000 $ za računar i ni medium ne možeš u 1080p da isteraš....

Znaci kod nas je bolje, kod nas je oko 1000e :) doduše sa 4060, ali boze moj

Eto ako se neko pita otkud tolika hajka na 8 Gb kartice pogledajte makar 1. video, TLDR u USA prebuilt sistemi poznatih brendova od 2000$ imaju neku od ovih 8 Gb kartica u ponudi upravo... daš 2000 $ za računar i ni medium ne možeš u 1080p da isteraš....

Imas neki primer da si ispratio, zapravo vise igara koje ne mogu da izguraju 1080p sa 8gb memorije ?

ili samo poseti Danijelov kanal (prvi video iz prethodne poruke). TLDR, 80-90% AAA igara iz 2025 ne radi dobro ni na medium, a neke se guše i na low...
Njegov kanal jedino i vredi ispratiti, sve se vidi prakticno u uporednim testovima... Nem lazi nema prevare i praznih prica. Trebao bi da ima daleko vise pratilaca sobzirom na to da deli konkretne i korisne infomracije za razliku od ostalih HW filozfa gde od 100% verglanja mozda je 10% korisnog sadrzaja.

Sustina je da kome ne treba RT moze fino da se igra i sa 8gb 1080p naracito ako juri preko 100fps jer tada mora jos vise da se olabave podesavanje i samim tim zauzece memorije se smanjuje. Kome je 60fps dovoljno morace da se odrekne RT podesavanja i vece rezolucje od 1080p.
Problem je sto vecina prosecnih krisnika treba sve to da podesava selektivno a nisu vicni tome, sto recimo vec sa 12gb memorije ne bi morali da rade, a sa 16gb u 1080/1044p mogu da se igraju bez potreba da nesto pretrano selktivno podesavaju kako bi oslobodli memoriju.

Zakljucak cele price je da karte sa manje od 16gb memorije ne treba kupovati jer ce vrlo brzi doci do tacke da ni podesavanjima ne moze da se ishendluje nedostatak memorije. Mozda Nvidija nesto uradi po tom pitanju sa AI, za sad je ovako.

Ja još nisam našao igru koja mi ne radi na high (ako ne i na ultra) na laptop 4060 grafici sa 2k rezolucijom...da ne pominjem novi asus sa 5070ti koji je još 50% jači 12k timepsy vs 18k

Ja još nisam našao igru koja mi ne radi na high (ako ne i na ultra) na laptop 4060 grafici sa 2k rezolucijom...da ne pominjem novi asus sa 5070ti koji je još 50% jači 12k timepsy vs 18k
Ti nisi ali evo covek je pretstirao crno na belo kako sta radi sa kojim podesavnjima i to u bas dosta igara. To sto tebi nesto radi u 60 FPS i ti si zadovoljan ne znaci da je to to dobro jer moze da radi u 120fps da ima malo vise memorije. Zato treba da postoje likovi kao sto je Daniel Owen koji rade nesto konkretno korisno bez mnogo filozofije.

Nazad
Vrh Dno