Šta je novo?

NVIDIA ForceWare - diskusija, pitanja, linkovi

Svaki malo bolji TV bi trebao da ima i Gaming Mode,
pa probaj da nadjes u settovanjima televizora za taj LG.
Kod mene taj mode, ima najbolji odnos prikaza kvaliteta slike u odnosu na input lag.
Kada postavim na input HDMI kabl, da bude PC, onda imam nesto malo manji input lag, ali mnogo losiji prikaz kvaliteta slike,jer su sve one napredne funkcije za unapredjenje slike iskljucene( da bi se smanjio input lag), dok u Gaming Modu, slika je mnogo kavalitetnija i lepsa, ima otklucano dosta ovih naprednih opcija za kvalitet slike(nisi sve otkljucane kao kad gledas klasican tv programa, pa neke iskjlucis koje su nepotrebne), a input lag je sasvim zadovoljavaci i mogu da se igraju skoro sve igre, osim brzih MultiPlayer igara.

Poslednja izmena:
Gaming mode radi upravo to - podesi aspect na Just Scan, i isključi sva poboljšavanja za frejmove i ostale optimizacije. Ako se izabere PC, firmware automatski predefiniše neke stvari, i neke čak nije ni moguće promeniti, tako da je bolje ostaviti generički HDMI i sam podesiti sve kako želiš.

Zabadaju mi poslednji na 1462/7400, sa Battlefront sam imao 1500 na core bez grey screen-a i alt tabovanja. Rolling back.

Vrlo vazna stavka koja je dosla sa ovim novim drajverom je :

44444444444444.png

To je "Output color depth" funkcija za TV i monitore.
Sad je dodat i 10bpc nivo, za one monitore koji podrzavaju ovaj range. Naravno, napredniji TV i monitori, podrzavaju i 12bpc range, i koliko sam pogledao:shock: po net-u, ima odredjene razlike u kvalitetu slike izmedju 10bpc i 12bpc, a razlika izmedju 10bpc i 8bpc je jos veca i vidljivija nego izmedju prva dva.....
Znaci, obavezno postaviti 10bpc( ili 12bpc ako postoji).
I takodje, postaviti "Output color format" na Full, (ako postoji ova funkcija za odredjeni monitor), na svakom TV bi trebalo da je otvorena ova funkcija, kada je spojen PC i TV sa HDMI kablom....

Zurka:banana: :wave:....

Poslednja izmena:
jesi siguran da to nije bilo ranije?mislim da su to podesavanja vezana za displej ne kartu,to na radeonima ima vise se ni ne secam otkad...

Da, siguran sam,
bas sam predhodnih par dana nesto gledao na netu, sta se prica o tom problemu (nemanja 10bpc opcije, a nemaju mogucnost za 12bpc), pa onda ljudi koji imaju "samo" 10bpc range, ne mogu da postave, nego im ostaje samo opcija od 8bpc i tako gube na kvalitetu slike.
Sad sa ovim novim drajverom imaju i tu mogucnost.
Da, ova funkcija je vezana za kvalitet samog display-a.
Inace, kada sam prelazio sa 7970 na 780 karticu, Nvidia drajveri nisu imali ni funkciju "Output color format", pa je za razliku od AMD-a drajvera,( koji su imali ovu stvar), slika bila nesto "ispranija"( na TV), pa je tek nesto kasnije Nvidia uvela i ovu, vrlo vaznu funkciju za regulisanje kvaliteta slike.( inace su se morali traziti razni tweakovi po net-u da bi se dobila ova funkcija,:S: koju je AMD imao po default-u)

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=399237
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/3luxos/not_showing_10_bpc_in_output_color_depth/

EDIT: Mislim da je ovo reakcija Nvidi-e na ovu AMD najavu:
http://wccftech.com/amd-bringing-better-pixels-to-pc-hdr-and-larger-color-space-to-consumers-10bpp/

EDIT 2: http://forum.guru3d.com/showthread.php?t=404691&page=2
Definitivno, popravili stvar sa dodatkom 10bpc color range....

Poslednja izmena:
Ta opcija je mogla i ranije da se ukljuci kod uredjaja koji je podrzavaju, znam jer na tv-u mi je oduvek bila aktivna.

Ovo je da ne kažem glavni razlog što sam kupovao AMD od kad sam uzeo Wide color gamut monitor, pa mi je prepoznavanje kolor profila paljenjem EDID funkcije i postavljanje na 10-12bpc postalo must.
Konačno se i ovi setili, pa ću sad imati većeg izbora! :)
Jesu perfomantniji u igrama, ali su previše zapostavili ostalo kao što je meni takođe korisni GPGPU (AMD-OpenCL, NVIDIA CUDA)...

Poredjenje dva Nvidia drajvera.
344.11 WHQL - 18.09.2014g.
361.43WHQL - 21.12.2015g.
Grafika je gtx970, izasla je 18.09.2014g.
http://forum.guru3d.com/showthread.php?t=404691&page=2
http://imgur.com/WZZ92Jl

Metro Last Light - 60.14fps vs 72.16fps.
Shadow of Mordor - 68.65fps vs 72.39fps.
Thief - 57.2fps vs 62.2fps.
Crysis 56.38fps vs 62.08fps.

Vidi se odredjeni boost u drajverima. Super je sto Nvidia radi na povecanju performansi u igrama kroz drajvere.
Zurka.....:banana: :D

Poslednja izmena:
Mozda su osposobili onih pola GB na GTX970 pa sada daje bolji rezultat :d

^ Zbog?

Pitam zato jer me interesuje da l' su placebo il' su zaista bolji.

Prvo fps u gtav je skocio drugo fps u zonama trave i zelenila nema vise frame drop sve je fluidno i stabilno ja sam odusevljen . Prilikom gasenja ekran cise ne treperi... Eto

Zadnji drajver nije nista bolji od prethodnog, cak je i malo losiji. U dota 2 fps je sa 125 pao na ispod 120. Random crni ekran i dalje postoji. OC stabilnost je opet otisla na dole za 15ak MHz. Et' i drugacije iskustvo :)

Bolje da su sredili ovo sporo otvaranje CP.

Kakva su iskustva sa prepucavanjem drajvera?
Ne smeta ili bolje da radi DDU?

imas i "clean installation" boks da stikliras tokom prepucavanja koji na papiru radi manje-vise istu stvar,DDU je tu ako gde zaskripi,mada zeleni odavno nemaju problema sa stabilnoscu i drajverima.naravno,obavezno DDU ako sa radeona prelazs na geforce i obratno.intel posto nije na slotu ne pravi problem,mada eto,nije zgoreg biti siguran. :)

Ma malo sam zahrdjao sa NVidia drajverima, :) imam lap sa NVidia grafikom
ali sluzi samo da baca sliku, tako da prepucavam redovno.

Odradim ja brisanje sa DDU sve po pravilima sluzbe, instaliram 361.60 kad imam sta da vidim. Prijavljuje mi da neke stvari nije mogao da instalira, neke neuspesno. Restartujem sistem, i onda pregazim instalaciju sa perform clean instal bez ikakvog ponovnog petljanja sa DDU. Ovaj put instalacija prodje kako treba, sve na svom mestu. Ajde malo testiranja drajvera, da vidim je li gori od prethodnog. Namestim ja zadnje stabilne frekvencije, palim heaven - nigde artefakta. Nemoguce :D Dodam jos napona, frekvencija 1550Mhz - sve normalno. Rek'o: "hvala, dovidjenja". Samo se nadam da su sredili one crne ekrane jer mi se na glavu popelo to.

Je l' svakom dugo traje ulazak u Nvidia Control Panel? Imam SSD, ali kad pokusam uci u CP krene da se vrti HDD i to traje dosta duze nego sto bi trebalo. :(

Meni otvara momentalno CP,
ali je meni instaliran Nvidia drajver na C particiju gde je Windows (na SSD), a imam jos jedan SSD i jedan HDD, i radi odlicno...treba samo na maticnoj ploci povezati te silne hardove lepo u one SATA portove...obavezno SSD gde je Windows u SATA 3 port 0, pa onda ostale hardove u ostale portove, SATA 3 port 1, SATA 3 port 2 ........

Poslednja izmena:
Je l' svakom dugo traje ulazak u Nvidia Control Panel? Imam SSD, ali kad pokusam uci u CP krene da se vrti HDD i to traje dosta duze nego sto bi trebalo. :(
Kod mene je bio taj problem sporog otvaranja.
Izgleda je posledica prepucavanja drajverima.
Izbrisao sa DDU, pobrisao registry i posle ciste instalacije zadnjih 361.60 sad normalno otvara.

Nazad
Vrh Dno