Šta je novo?

NVIDIA ForceWare - diskusija, pitanja, linkovi

V-Sync On u drajverima cisto sluzi kao fps cap. Ranije je to bilo default stanje, tj. kad bi se koristio G-Sync, uvek je postojao default fps cap koji je jednak maksimalnom refresh rate-u, sto je i logicno, jer G-Sync i moze efektivno da funkcionise samo dok je fps vrednost u okviru refresh rate-a koji monitor podrzava.

Problem je bio sto je nekima smetao odredjeni input lag koji se javljao kad bi se fps izjednacio ili jako priblizio max refresh rate-u (sto je pretpostavljam bio V-Sync efekat). Tada se i pojavila preporuka da se ingame fps cap ili neki external capper podesi na malo manju vrednost od max refresh rate-a (http://www.blurbusters.com/gsync/preview/).

Kasnije je NVIDIA uvela mogucnost da se uz G-Sync izabere opcija V-Sync Off ili On (http://www.geforce.com/whats-new/articles/g-sync-gets-even-better), bas zbog onih koji preferiraju sto manji input lag, po cenu da fps prebaci max refresh rate i eventualno dodje do mini tearing-a. Ovo je opcija koju je prvo omogucavao FreeSync.
NVIDIA generalno preporucuje da se koristi V-Sync On u drajverima uz G-Sync. Ne znam da li je to samo da bi postojao fps cap i gaming bude tearing-free ili postoji jos neki razlog. Licno, jos uvek testiram obe opcije, ali po meni, jedino razlika moze da bude znacajna za neku FPS igru koja moze da se tera na 144+ fps.

Jel postoje ijedni nvidia drajveri koji rade??????????!!!!!!!!!!!! :mad::wall::wall: Prvo sam imao win8.1 sad 10-ku i tri poslednja drajvera, Heroes 7 puca konstantno u intro sekvenci, procitao da treba da se Alt-Tab-uje dok intro prodje...ok protera i onda kad pocne igra pukne nakon 5/10/15min. GTA 5 kresuje posle bilo kakve promene grafickih opcija, treba da startujem 50 puta igru da bi sve bilo podeseno...Mad Max necu ni da komentarisem, zakucavanja, performanse..:S: Jesu li u nvidiji svesni da ponekad izlaze igre ili samo zaboravljaju da koji su hardver ostancali :d
Grafika je GTX 860M.
Napominjem da iste verzije igara imam instalirane na kompu sa Radeon-om 7870 i sve radi bez problema.

@Light ja imam ova tri monitora: Asus VG278HE 27" 144 hz Acer XB270H 27" 144 hz Asus ROG SWIFT PG278Q 144 G-Sync. G-sync sam stavio na full screen i iskljucio sam vsync na grafickoj kao i u igri SLI sam stavio na maximim 3D performance.NVIDIA®Ultra Low Motion Blur Technology sam na monitoru isto stavio na on iako pise tamo da to neradi zajedno sa g-syncom i da radi max u 120 fps.Span Displays with mi ne radi to bi trebalo da moze jednu igru da pusti na tri monitora.Ima i nesto Dedicated Physx..ne znam cemu to sluzi...

Koja su naj bolja podesavanja sto se tice g-synca u mom slucaju?
I da li je bolje koristiti NVIDIA®Ultra Low Motion Blur Technology na 120 hz sa vsyncom ili gsync na 144 hz?Nije mi bas jasno cemu taj NVIDIA®Ultra Low Motion Blur Technology monitora kada monitor poseduje gsync.

Poslednja izmena:
Ti nas ovde sve lepo zafrkavas i trollujes. :D

Nisi ti nikako mogao da upalis istovremeno i G-Sync i ULMB, opcije to ne dozvoljavaju. ;)

Ti nas ovde sve lepo zafrkavas i trollujes. :D

Nisi ti nikako mogao da upalis istovremeno i G-Sync i ULMB, opcije to ne dozvoljavaju. ;)
Pogledaj i sam ..crveno svetli prsten na postolju od monitora kada upalim na monitor ULMB

Imam jos jedno pitanje posto vidim da imamo isti monitor.Da li i vama se vidi glow po sredini ekrana kada je tamna boja u full screenu?

Prilozi

• 09022015847.jpg
    09022015847.jpg
    819.2 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Sad sam instalirao neke developer drajvere Heroes 7 radi intro i igra radi, ali sad wrc 5 ne radi u full screen-u(s*anje igra, nema veze :)) ali ostale igre sve isto :( Za svaku igru izgleda treba poseban drajver..,)

Pogledaj i sam ..crveno svetli prsten na postolju od monitora kada upalim na monitor ULMB

Imam jos jedno pitanje posto vidim da imamo isti monitor.Da li i vama se vidi glow po sredini ekrana kada je tamna boja u full screenu?

To sto si ti prikazao nije ULMB, vec samo opcija da ti svetli dole onaj krug na postolju. :p

Nema kod mene nikakav glow.

Poslednja izmena:
A gde se nalazi ULMB opcija ?

Ovde pise da je to to: https://www.asus.com/us/Monitors/ROG_SWIFT_PG278Q/

"*Users can turn on the Ultra Low Motion Blur function from the OSD setting. This works with titles that do not support the NVIDIA® G-SYNC™ technology. Ultra Low Motion Blur technology works only at 85Hz, 100Hz and 120Hz."

Poslednja izmena:
Znam sad sam nasao na internetu i testirao...ULMB nekako izbledi sliku...to necu koristiti.Samo G-sync u 144 hz sa iskljucenim v-syncom i trible baferingom posto mi oni skinu fps u CS:GO duplo i ostane samo 144 posto je toliko hz.

A ovo za glow,ako je tako trazicu drugi primerak.

Nego ljudi, sad videh vest...

Nvidia plans to lock Game Ready drivers behind GeForce Experience registration

http://www.pcworld.com/article/2993...s-behind-geforce-experience-registration.html

Sometime in mid-December, however, you’ll be able to install Game Ready drivers only via GeForce Experience—and even then only after you’ve registered a verified email address with Nvidia. The drivers you can grab on GeForce.com or via Windows Update will be limited to quarterly releases for bug fixes, new features, security updates and so on. More frequent Game Ready drivers will be GFE-only.

Pa dobro, mnogi koriste GFE i njima ovo ne pravi razliku. S druge strane, ko ne želi GFE, čekaće maksimalno 3 meseca od izlaska nove igre za punu podršku, što i nije tako strašno

ko da nece biti na guru3d forumu iste sekunde kad izadju svakako.

Koje postavke vi koristite u Nvidia Control Panelu i da li uopste ista mjenjate ?

Kod sebe sam samo promjenio pod "Multi-display/mixed-GPU acceleration" na "Single display performance mode" a po defaultu bilo na "Multiple display performance mode", zaista ne znam zasto... Sve ostalo mi je na default postavkama.

S druge strane, ko ne želi GFE, čekaće maksimalno 3 meseca od izlaska nove igre za punu podršku, što i nije tako strašno

Od kada je ovo normalno i ocekivano? Platis karticu npr. 500 evra i onda ti jos trpaju bloatware niz grlo ili moras da cekas tri meseca? Sta sve ljudi nece poceti braniti... Kompanijama vise ni ne treba PR kad ce uvek biti ljudi u community koji ce pravdati ovako nesto.

Od kada je ovo normalno i ocekivano? Platis karticu npr. 500 evra i onda ti jos trpaju bloatware niz grlo ili moras da cekas tri meseca? Sta sve ljudi nece poceti braniti... Kompanijama vise ni ne treba PR kad ce uvek biti ljudi u community koji ce pravdati ovako nesto.
Upravo

Koje postavke vi koristite u Nvidia Control Panelu i da li uopste ista mjenjate ?

Kod sebe sam samo promjenio pod "Multi-display/mixed-GPU acceleration" na "Single display performance mode" a po defaultu bilo na "Multiple display performance mode", zaista ne znam zasto... Sve ostalo mi je na default postavkama.

Sem toga što ti uradiš, ja Texture filtering - Quality postavim na High Quality.

GFE nije bloatware, ako po tvom shvatanju jeste, onda je i NVCP bloatware u istoj meri koliko i GFE...

Poslednja izmena:
Ok, koliko ljudi koristi Nvidia Shield? To je jedina prednost sto mogu da vidim. To sto ima predefinisane ingame settings, koje cu svejedno sam namestati, je nesto zasto bih trebao da instaliram Geforce Experience? Ili mozda zbog Shadowplay-a, koji se jos uvek nije priblizio x264 po kvalitetu? Da ne spominjem za streamovanje, OBS je daleko bolja opcija, cak je bolje i sa OBSom koristiti Nvidijin NVENC nego kroz Geforce Experience. To sto mi proverava da li postoje novi drajveri?

Ja ne razumem po cemu nije bloatware...

Ni ja to djubre ne instaliram. Grafika, fizika i eventualno audio drajveri ako nameravam da vucem nesto preko hdmi. Shield, predefinisana podesavanja i ostale gluposti sto idu u paketu mi u zivotu ne trebaju.

Ok, koliko ljudi koristi Nvidia Shield? To je jedina prednost sto mogu da vidim. To sto ima predefinisane ingame settings, koje cu svejedno sam namestati, je nesto zasto bih trebao da instaliram Geforce Experience? Ili mozda zbog Shadowplay-a, koji se jos uvek nije priblizio x264 po kvalitetu? Da ne spominjem za streamovanje, OBS je daleko bolja opcija, cak je bolje i sa OBSom koristiti Nvidijin NVENC nego kroz Geforce Experience. To sto mi proverava da li postoje novi drajveri?

Ja ne razumem po cemu nije bloatware...
Nema samo predefinisane settingse već često direktno ažurira game profile pre nego što izađu novi drajveri, što je bitno onima koji čekaju SLI profile i fikseve za game profile.

A meni su recimo fini i ovi predefinisani ingame settings-i, recimo na glavnom PC-u ionako uvek predloži maksimalna podešavanja te tako jednim klikom uštedim 2 minuta vijanja grafičkih tabova u igri, ćesto ponudi opcije kojih i nema u ingame podešavanjima, kao što je forsiranje ambient occlusion-a (recimo često zaboravim da proverim u nvcp da li je moguće forsirati u datom naslovu), a kad sam na laptopu bitna su mi isključivo igriva podešavanja i radije ću dati GFE-u da mi ih izabere nego da gubim 20 minuta i testiram svaku grafičku opciju po na osob, osim ako nije neki naslov koji znam da ću duži period igrati, da ne bude da izgubim više vremena na "podešavanja" nego na igranje, a viška slobodnog vremena i nema baš uvek.

Što se tiče Shadowplay-a, kvalitet je viši nego što je potreban za youtube, a pri tome ne postoji softversko rešenje koje će snimati gotovo bez ikakvog uticaja na fps, frametimes, odnosno input lag, a da to nije dedicated hw za capture, od shadowplay-a i da nije našminkana aplikacija koji radi i koristi iste stvari u drugom UI sa par naprednijih podešavanja, a koji ne bi ni postojala da se nvidia na prvom mestu nije ni izbacila tehnologiju koja pokreće upravo taj Shadowplay...

Tom logikom nekome je i nvcp bloatware ili barem veći deo nvcp-a, jer ne koristi Stereoscopic 3D, DSR i custom rezolucije :p

Poslednja izmena:
pa polako,jos malo pa hteli ne hteli svi ce imamo GFE na kompovima i sami ce biraju sta,kako i kad moze.s'o bi reko sveti stiv:"ma ni ne znaju sta im treba dok im ja to ne recem"...

Ima izbora, birajte Ati hw i njihov software :)

Sad ozbiljno, princip funkcionisanja grafičkih drajvera danas je apsolutno zastareo. Čitav proces konstantnih svežih instalacija drajvera od po ~200mb nema nikakvog smisla. Drajveri bi morali biti kompletno modularni, ne bi smeli da ostavljaju repove, a najveći deo bi morao biti u cloud-u, tako da korisnici dobijaju sve ispravke u realnom vremenu, a pri tome da to ne zahteva kompletnu instalaciju drajvera, osim ako se ne modifikuje sam driver "core", baš onako kako recimo već godinama unazad funkcionišu AV programi.

GFE je nešto što može da preraste upravo u takav servis, sada ima samo neke rudimentalne osnove, a lično se nadam da planiraju tim putem umesto da svake druge nedelje nude drajvere od po 200mb...

da amd krene da uvede takav modelpa ni po jada,ali pricamo o zelenima,i sto je najgore,plavima takodje.zamisli sta bi tek plavi sa toliko moci napravili.

Koristim ovaj Samsung 32'' za gaming, preko HDMI 1.4 kabla.
Ovo su moje postavke za TV:
111.png 22222.png
33333.png 444444.png
5555.png

Mali komentar,
prvi SS, mora da bude Full RGB i sve kao na slici.
Drugi SS, sve zavisi od TV, eksperimentisi malo i postavi kako tebi najvise odgovara.
Treci SS, Anti-Aliasing Transparency se postavlja samo kada imas MSAA u igri, i to u odnosu 4XMSAA=4xsupersample.
To je otprilike to,
ako ima nekih nejasnoca imas ovde dobro objasnjenje:
http://www.tweakguides.com/NVFORCE_1.html

Poslednja izmena:
Vrh Dno