Šta je novo?

nVidia 6200 modiing & overclocking

• Začetnik teme Začetnik teme topuz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Na granici sam da je kupim. E sad ja je kupujem iskljucivo zbog toga sto moze da se moduje. E sad vidim neki likovi na netu normalno je otkljucaju, pa je onda jos i suludo ocuju. Ono sto mene buni su digitalovci koji su rekli da im je kartica odbijala da se ocuje posle moddinga. Ono sto mene zanima su vasa iskustva, preporuke, smernice, kolika je sansa da ubodem ispravnih 8 pipeova, itd...

Pa moraces da budes bas lose srece da bi ubo' primerak koji neće da radi sa 8 pajpova. nV43 je jednostavan GPU koji nije imao mnogo škarta (ako je i postojao, količina je zanemarljiva), pa je samim tim i 6200 sa nV43 uvek sposoban da radi sa 8 pajpova. 6200 non GT (AGP i PCI-E) imaju 99% isti PCB i komponente kao i 6600, rade na 325 / 500 (ili 550) i gotovo sigurno ces uspeti i da ih klokujes makar na 500 / 580, a ako budes imao srece, i na 540-550 / 600. Ja sam se, zbog jako malo vremena, jako malo i igrao, ali sam uspeo da proverim da ASUS i GA kartice (a na testu su jos dve) sigurno rade i slicno se klokuju sa 4 ili 8 pajpova (Leadtek nisam proverio, ali mogu da potpisem da i on hoce). Jos nisam ni vrteo testove, ali imas u tredu 9600 Pro protiv 6200 u kome je Nedjo dao neke rezultate. A ako se strpis, bice detaljnijeg testa na benchu. Ipak, ne cekaj vise od par meseci, posto mislim da ce 6200 TC (nV44) uzeti maha, ponuditi ultra nisku cenu, dok ce 6200 AGP u nekoj bliskoj buducnosti biti pravljen iskljucivo sa nV44A koji nudi samo 64-bit magistralu. Pogledaj sta se desilo sa FX5200. Samo je u prvih nekoliko meseci bilo 128-bit modela, a onda su krenuli oni lite 64-bit, low profile, krsh modeli da osvajaju trziste. Jeftini su, a zovu se GeForce FX i samo je to bitno. Tako ce biti i sa 6200 TC i AGP. Ipak, 6600 ce biti sve jeftiniji, ako ti je to neka uteha, ali ga vec sad mozes imati uz malo truda.

p.s. nV44 je najnoviji GPU koji ima fizicki 4 pipeline-a, tako da nema otkljucavanja...

A ona prica iz digitala, posle modddinga nema overclocka, je po svemu sudeci netacna?

topuz je napisao(la):
A ona prica iz digitala, posle modddinga nema overclocka, je po svemu sudeci netacna?
Koliko sam ja gledao, da ne kazem "buljio" u slike kartica kod vecine proizvodjaca 6200 i 6600 izgledaju isto ili gotovo isto (ovo je jako, jako dobro 😉 ). Ova 3-4 proizvodjaca se lepo OC i kada se otkljucaju, za ostale kako ti "zapadne". U principu uvek mozes probati da li se otkljucava, pa ako se otkljucava da flesnes BIOS od jaceg modela (6600 model istog proizvodjaca) i onda nema problema kod OC. Ako ti zapadne "neposlusan" GPU ( nece na 500 Mhz) imas resenje sa BIOS-ima ASUSA ili Sparkle-a, pogledaj ovaj link.
http://www.digital-daily.com/video/peredelki/
P.S. 6200 otkljucana i 6600 na istim taktovima nisu iste brzine. Uvek je brza 6600!!! Cudno ali je tako (5-15% razlike). jedino pomaze flesovanje BIOS-a od 6600 i tada, gle cuda, postaju iste 😉 Ovo sam video negde na netu ali ne mogu da se setim gde, ali se lepo vidi i na testovima sa predhodnog linka. Poz!

topuz je napisao(la):

Hoces da kazes da lupaju gluposti? Ne, verovatno postoje modeli koji nece da se overklokuju posle moddinga - ja sam probao samo dve kartice da otkljucam i isto su se klokovale i sa 4 i sa 8 pajpova.

topuz je napisao(la):

8 pajplajna trosi vise struje od 4 kom., pa ako je menjan naponski deo u odnosu na 6600 (chitaj: smanjen napon) onda imas problem sa otkljucanim pajplajnovima.
Konkretno MSI 6200 se katastrofalno o/c sa otkljucanim pajpovima.

Stojcha je napisao(la):
8 pajplajna trosi vise struje od 4 kom., pa ako je menjan naponski deo u odnosu na 6600 (chitaj: smanjen napon) onda imas problem sa otkljucanim pajplajnovima.
Konkretno MSI 6200 se katastrofalno o/c sa otkljucanim pajpovima.

A Club3D kakva je po tom pitanju, ako si imao dodira sa njima?
poz

Ja sam otkljucao bas Club3D. ima iste komponente kao 6600, isti layout, tako da se oc-uje isto sa 4 ili 8 pipelinea.

trinitrol je napisao(la):
A Club3D kakva je po tom pitanju, ako si imao dodira sa njima?
poz

Nisam, to ovde slabo vidjamo. :d

ASUS je korektan, od 6 kom. je samo jedan zezao za otkljucavanje.

Ja sam uspeo Leadtek-a da poteram na core 450Mhz mem 650Mhz. Mislim da moze josh.
Ako stavim 460/670 puca 3dmark03. Neka sugestija bi dobro doshla. Shta raditi za 500Mhz core? FW 71.89 da li je tu greshka?

ivica je napisao(la):
Ja sam uspeo Leadtek-a da poteram na core 450Mhz mem 650Mhz. Mislim da moze josh.
Ako stavim 460/670 puca 3dmark03. Neka sugestija bi dobro doshla. Shta raditi za 500Mhz core? FW 71.89 da li je tu greshka?

Bolje hladjenje.

Stojcha je napisao(la):
Bolje hladjenje.

Vezao sam ja Vulcano 9 da duva po njoj.
Ma mali mi je vgpu. Izmerio sam i 1,331V mi je a i +12V rail mi je slabiji ~11,855v. Imam dosta potroshacha.

Napon na vgpu-u treba da je barem ~1,360V za core 460Mhz a za 500Mhz bi trebalo ~1,4-1,45v do max 1,55v ako imash dobro hladjenje.

6837 3d Markova sa 450/650Mhz na 3,7Ghz nije malo.

Ma ne mari sredicu ja to, polako. ,)
Strepljnja samo i konjskih zivaca nikad dosta.

po meni je isuvise mala cenovna razlika izmedju 6200 i 6600 da bi mod+oc bio opravdan(6600 je 120€)
kupio sam club3d 6600,oc-uje se na 530/600,nema sanse da bi me neko nagovorio da kupim 6200 pa da modujem i onda da bajam koliko ce oci da se klokuje(koliko god to bilo bezbedno ipak nije 100% sigurno da cu moci da modam i kloknem na taj nivo),u mom slucaju je u pitanju peg varijanta,za agp sam probao club3d 6600 i ona za jezgro nije htela da predje 375mhz(strasno kakvo razocarenje),dok je memorija isla preko 600

Floyd je napisao(la):
po meni je isuvise mala cenovna razlika izmedju 6200 i 6600 da bi mod+oc bio opravdan(6600 je 120€)
kupio sam club3d 6600,oc-uje se na 530/600,nema sanse da bi me neko nagovorio da kupim 6200 pa da modujem i onda da bajam koliko ce oci da se klokuje(koliko god to bilo bezbedno ipak nije 100% sigurno da cu moci da modam i kloknem na taj nivo),u mom slucaju je u pitanju peg varijanta,za agp sam probao club3d 6600 i ona za jezgro nije htela da predje 375mhz(strasno kakvo razocarenje),dok je memorija isla preko 600

Pa za PEG se i ne isplati uzimati 6200. I ja bih tako radio da sam na tvom mestu.
Verovatno imash nf4 chipset ili greshim?

PEG varijante su probirljive po pitanju modinga i overkloka i kod njih vazi ili/ili a ne i/i zakon. 😀 (ili modujesh ili klokujesh, i modujesh i klokujesh)

ivica je napisao(la):
Sad bas nesto citam po drugim forumima, VGPU za Sparkle 6600 je 1.4V, dakle BIOS od Sparkle 6600 moze da pomogne da se dostigne stabilnih 500MHz (moja blokira kada probam 500 vec na testu kod klokovanja, a na 480 benchmarkuje, ali ne zavrsi svaki put 3DMark03), dakle taman sa 1.33V na 1.4V i ima da bude ~500Mhz za GPU, memorija hoce i 690 😉

GoranM je napisao(la):
Sad bas nesto citam po drugim forumima, VGPU za Sparkle 6600 je 1.4V, dakle BIOS od Sparkle 6600 moze da pomogne da se dostigne stabilnih 500MHz (moja blokira kada probam 500 vec na testu kod klokovanja, a na 480 benchmarkuje, ali ne zavrsi svaki put 3DMark03), dakle taman sa 1.33V na 1.4V i ima da bude ~500Mhz za GPU, memorija hoce i 690 😉

Nema druge ili to ili da se otpori R510 i R512(oni su u paralelii) smanje. Shto pali.
Smanjio sam njihovu paralelnu vezu na oko 570-580Oma i napon vgpu je skochio na 1,340V (a bio je 1,331V). Malo ja bih rekao.
3DMark03 je radio duze na za core 460MHz ali je sada pukao na majku prirodu umesto na proxycone. Ali ima jedan problem vremenom napon ponovo pada, jer se grafit oduva od ventilatora u kucishtu i sada mi je oko 1,335V. Bolje reshenje je sigurno BIOS od Sparakle koji mu softverskim putem stavi do znanja da radi na 1,4V. Da li si ti probao da fleshnesh Sparakle BIOS ili si video kako je na netu. Bojim se ako vec neko nije probao da zauvek ugasim karticu. Zato chekam isprobane metode. Mada i ako je ugasim danas cu da donesem PCI Rivu 128 4MB pa ce ipak biti malchice lakse. Ako krene neshto naopako.

ivica je napisao(la):
Nema druge ili to ili da se otpori R510 i R512(oni su u paralelii) smanje. Shto pali.
Smanjio sam njihovu paralelnu vezu na oko 570-580Oma i napon vgpu je skochio na 1,340V (a bio je 1,331V). Malo ja bih rekao.
3DMark03 je radio duze na za core 460MHz ali je sada pukao na majku prirodu umesto na proxycone. Ali ima jedan problem vremenom napon ponovo pada, jer se grafit oduva od ventilatora u kucishtu i sada mi je oko 1,335V. Bolje reshenje je sigurno BIOS od Sparakle koji mu softverskim putem stavi do znanja da radi na 1,4V. Da li si ti probao da fleshnesh Sparakle BIOS ili si video kako je na netu. Bojim se ako vec neko nije probao da zauvek ugasim karticu. Zato chekam isprobane metode. Mada i ako je ugasim danas cu da donesem PCI Rivu 128 4MB pa ce ipak biti malchice lakse. Ako krene neshto naopako.
Pa sto ne kazes da imas PCI graficku??? 😀
Hajde sad lepo posto imas "povratnu kartu" isprobaj BIOS od Sparkle modela ili da ja zasucem rukave, pa sta mi bog da :d
Pozdrav! :wave:

GoranM je napisao(la):
Pa sto ne kazes da imas PCI graficku??? 😀
Hajde sad lepo posto imas "povratnu kartu" isprobaj BIOS od Sparkle modela ili da ja zasucem rukave, pa sta mi bog da :d
Pozdrav! :wave:

Ima Ivica sve. Jel postoji mogucnost da se kartica ugasi ili da se ne daj boze spali. Mada ja mislim da je malo verovatno. Evo me sad na NBG-u. Doshao sam do Rive 128 PCI 4Mb.(Quake 3...~15 fps 😀 ) Pazi i ovo je nvidija pa da ne fleshnem sluchajno nju, mada je malo verovatno.

Na onom sajtu su fleshovali Ledatek 6600 sa Sarakle 6600 BIOS-om a ne 6200 u tome je shtos ili su napravili greshku u tabelama.

Sve sam kuci pripremio i skinuo sam BIOS ali primetio sam da je Leadtek BIOS neshto duzi od Sparakleovog. Uradi komparaciju u TC-u pa cesh videti. Naravno ima dosta razlike kad se tako gleda.

Kad bi se pojavio josh neki mod na VR zone.
Jel kako povratna se radi.
nvflash -4 -5 -6 orginal.rom (ili stari koji je radio)

Najverovatnije cu probati kad se veceras vratim kuci u Banovce.(na Dunavu)

Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
Ima Ivica sve. Jel postoji mogucnost da se kartica ugasi ili da se ne daj boze spali. Mada ja mislim da je malo verovatno. Evo me sad na NBG-u. Doshao sam do Rive 128 PCI 4Mb.(Quake 3...~15 fps 😀 ) Pazi i ovo je nvidija pa da ne fleshnem sluchajno nju, mada je malo verovatno.

Na onom sajtu su fleshovali Ledatek 6600 sa Sarakle 6600 BIOS-om a ne 6200 u tome je shtos ili su napravili greshku u tabelama.

Sve sam kuci pripremio i skinuo sam BIOS ali primetio sam da je Leadtek BIOS neshto duzi od Sparakleovog. Uradi komparaciju u TC-u pa cesh videti. Naravno ima dosta razlike kad se tako gleda.

Kad bi se pojavio josh neki mod na VR zone.
Jel kako povratna se radi.
nvflash -4 -5 -6 orginal.rom (ili stari koji je radio)

Najverovatnije cu probati kad se veceras vratim kuci u Banovce.(na Dunavu)
Ako se nekim slucajem dogodi da ne uspe neces imati sliku (jedna varijanta) ili ce brljati u igrama (mali fps, zakucavanje... druga varijanta), tada treba da izvadis 6200 iz masine, ubodes PCI, ukljucis kompjuter i u BIOS-u namestis Init Display first PCI, nakon toga ubodes i AGP kartu (monitor ti je ukljucen u PCI grafiku) i komandom nvflash -4 -5 -6 predhodni.rom vratis BIOS koji je radio pre zadnjeg flesovanja (njega bi trebalo da sacuvas pre "probanja" ovog Sparkle BIOS-a na sigurno mesto), nakon flesovanja resetujes makinu, stavis u BIOS-u da je Init Display first AGP, izvadis PCI grafiku napolje i ukljucis monitor nazad u 6200. NADAM SE DA SAM OVO DZABA PISAO, DA NECE TREBATI.
Sretno! 🙂

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Ako se nekim slucajem dogodi da ne uspe neces imati sliku (jedna varijanta) ili ce brljati u igrama (mali fps, zakucavanje... druga varijanta), tada treba da izvadis 6200 iz masine, ubodes PCI, ukljucis kompjuter i u BIOS-u namestis Init Display first PCI, nakon toga ubodes i AGP kartu (monitor ti je ukljucen u PCI grafiku) i komandom nvflash -4 -5 -6 predhodni.rom vratis BIOS koji je radio pre zadnjeg flesovanja (njega bi trebalo da sacuvas pre "probanja" ovog Sparkle BIOS-a na sigurno mesto), nakon flesovanja resetujes makinu, stavis u BIOS-u da je Init Display first AGP, izvadis PCI grafiku napolje i ukljucis monitor nazad u 6200. NADAM SE DA SAM OVO DZABA PISAO, DA NECE TREBATI.
Sretno! 🙂

Ajd da probam mada mi nisu BIOS-i bash jednaki. Sparakle BIOS je mnogo manji po meni od Leadtek-ovog.

Pozelite mi srecu.

ivica je napisao(la):
Ajd da probam mada mi nisu BIOS-i bash jednaki. Sparakle BIOS je mnogo manji po meni od Leadtek-ovog.

Pozelite mi srecu.
Pa... sretno, ja cekam... 😀

GoranM je napisao(la):
Pa... sretno, ja cekam... 😀

E pa nemoj da chekash nego u posao...Ovo je kao da je izletela iz katapulta. 😀

core 544Mhz
mem 688Mhz

Probaj da me prestignesh. 😀

I shto je zanimljivo kartica radi kao da je na 300-350Mhz. Nestalo je onih pecheva u 3dmarku03(3-ci test) i kartica radi normalno.

Shta je BIOS uradio ja ne znam. Merio sam vgpu i vmem ali ostali su mi isti
vgpu=1,337v
mem=2,633v

Da li do povecanja voltaze dolazi kasnije nego gde sam ja merio, ne znam.

3dmark03 na 3,7Ghz daje 7435 mark03 a bez oc-a na 2,66Mhz 6995 mark03

malo sam se istripovao da ne radi pa sam fleshovao 2 puta jer mi je PCI riva ostala u mashini(hteo sam da je probam) i kad se palio welcome nisam dobijao sliku...pa mi je bilo sumljivo..pa sam odradio ponovo.

Ufleshovao sam Sparakle 6600 BIOS sa temp tweak-om..ja istvikovao.

Evo sad ce atachmenti BIOS i 3dmark03 rezultati.

Prilozi

Poslednja izmena:
Inache temperature tweak daje mogucnosti monitoringa temperature core-a kao kod 6600GT za one koji nisu znali. Kod mene se temperatura krece oko ~50 stepeni.

E ovo modovanje i tweakovanje je postalo zanimljivo...ne znam shta sve chovek nemoze da nabudji. Mi Srbi pogotovo...Gotovo sam dobio 6600GT....fali mu malo(bolja memorija!!!) ali sam zato bilo koji oc-ed 6600 prosto oduvao...ili greshim. 😀

E toliko za danas/sutra. Bio mi je naporan dan. Ubo sam Mediona u neku krsh Chaintech 6VIA4(s370-via694x-686B-mATX) plochu i proc.medocino cely 433mhz i on je nju(plochu) lepo spalio....

Sva sreca on(Medion) je ostao ziv i zdrav i dalje cheka kupca.

Kako me je kanturina iznervirala...jer nije htela ni DVD flim da pusti kako valja sa Rivom TNT M64..pomislio sam da je do grafike i onako na brzinu zab'o Mediona...jer sam video da su na toj plochi radile AGP8x kartice pa reko shta moz da bude..kad ono cvrc..ubi Medion sve.

E ja sam idem...idem da malo okrecem neshto u nedelju na raznju..😀 Juzna pruga.

Probajte da fleshujete i klokujete....mozda ima neko i boljih rezultata od mene. Primerak je u pitanju.

Poslednja izmena:
Evo kako ja hladim karticu...Vulacno 9 na delu.
kad niste hteli da ga kupite....Tt kuler sam rasturo i njegov fan vezao kao na slici. E mogu i kucishte da zatvorim ako treba.

4500 rpma i malo buke...ali ima potenciometar i termalnu sondu.

Pozdrav svima.. :banana:

Prilozi

ivica je napisao(la):
Evo kako ja hladim karticu...Vulacno 9 na delu.
kad niste hteli da ga kupite....Tt kuler sam rasturo i njegov fan vezao kao na slici. E mogu i kucishte da zatvorim ako treba.

4500 rpma i malo buke...ali ima potenciometar i termalnu sondu.

Pozdrav svima.. :banana:
Lepo nema sta, BIOS je "ludilo" klokuje se... jos traje 🙂
Evo u medjuvremenu kako sam ja montirao hladjenje na memoriju, sutra stavljam i ventilator 8x8 sa donje strane 😉
Pozdrav! Thx za modovan BIOS sa temperaturom.
P.S. Kolika ti je temp. na tih 544 MHz za GPU???

Prilozi

• Resize of IMG_0984.webp
    Resize of IMG_0984.webp
    131.8 KB · Pregleda: 291
Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Lepo nema sta, BIOS je "ludilo" klokuje se... jos traje 🙂
Evo u medjuvremenu kako sam ja montirao hladjenje na memoriju, sutra stavljam i ventilator 8x8 sa donje strane 😉
Pozdrav! Thx za modovan BIOS sa temperaturom.
P.S. Kolika ti je temp. na tih 544 MHz za GPU???

Gde si nabavio te hladnjake za memoriju da i ja stavim?

Treba ce mi i ta specijalna pasta shto lepi i ima termo propusnost ili se sve to lepo dobije u kompletu.

Imam ja neke ali su mali i nisam ih josh stavio...ovi tvoji su bolji.
Gde si ih kupio da ih ja uzmem.

Za temperaturu ne znam kolika je kad se potera neka igra ili 3dmark03 ali u 2D u 544Mhz je ista ~50 stepeni. 😀

Sve mi se chini da si se naoshtrio da me prestignesh.....
Ti bi trebalo da imash stabilnih 550/700 ako Bog da.

Onaj sa temperaturom je sp-temp.rom

Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
Gde si nabavio te hladnjake za memoriju da i ja stavim?

Treba ce mi i ta specijalna pasta shto lepi i ima termo propusnost ili se sve to lepo dobije u kompletu.

Imam ja neke ali su mali i nisam ih josh stavio...ovi tvoji su bolji.
Gde si ih kupio da ih ja uzmem.

Za temperaturu ne znam kolika je kad se potera neka igra ili 3dmark03 ali u 2D u 544Mhz je ista ~50 stepeni. 😀

Sve mi se chini da si se naoshtrio da me prestignesh.....
Ti bi trebalo da imash stabilnih 550/700 ako Bog da.

Onaj sa temperaturom je sp-temp.rom
Evo slike i prednje strane, danas sam ih montirao, trebalo je malo seci, skracivati...
Na 520/680 imam 7435 u 2003-ci, sad cu staviti ventilator sa strane i ima da "trci" 550/700 ili ti u prevodu ~7700 u 3DMarku03 😉

Prilozi

• Resize of Prednja.webp
    Resize of Prednja.webp
    99.3 KB · Pregleda: 153
  • 7435_520_680.webp
    7435_520_680.webp
    51.5 KB · Pregleda: 153
GoranM je napisao(la):
Evo slike i prednje strane, danas sam ih montirao, trebalo je malo seci, skracivati...

Ohooo... Jel to ATI Ruby otpozadi? 😀

Darko je napisao(la):
Ohooo... Jel to ATI Ruby otpozadi? 😀
Jok vala... od napred, pa 2 godine sam ja imao ATI, nemoze to tek tako da se zaboravi 😀
Evo rezultata Leadtek 6200@6600 (Sparkle BIOS) na taktovima 550/688 (neda drajver za mem vise od 688, ako neko zna kako da ga z****** bio bih mu zahvalan)

3Dmark03 7622
3DMark05 3292
Aquamark3 1024x768 AF4x 54249
HL2 Canals 1024x768 sve max 72.83 fps
HL2 Town 1024x768 sve max 93.63 fps

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno