Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

@ owim, kako znaju tacno koliko je voda ispod sipki ? :trust:

Zvanicne informacije od 04:30 UTC:

fukushima1.png

Poslednja izmena:
http://english.ruvr.ru/2011/03/19/47649183.html
Japanese nuclear experts have restored the cooling system at the generating units 5 and 6 of the Fukushima Dai-ichi nuclear complex, which was badly affected by a powerful earthquake and tsunami.

The cooling system at units 1 and 2 is due to be restored today, while on Sunday, the cooling system is expected to be brought back to normal at units 3 and 4, where the situation is seen as the most dangerous.

All signs are that the core zone of reactor 3 has melted down, and a massive release of radiation is quite likely there.

To avoid this, water is being poured on the reactor.

The reactor of generating unit 4 has no fuel, but it contains spent fuel rods that are a threat.

Nove zvanicne informacije - radioaktivni jod detektovan u prehrabmenim proizvodima u okolini Fukushime:

Japanese Earthquake Update (19 March 2011 12:00 UTC)

Contamination in Food Products around Fukushima

The Japanese Ministry of Health, Labour and Welfare has confirmed the presence of radioactive iodine contamination in food products measured in the Fukushima Prefecture, the area around the Fukushima Daiichi nuclear power plant. According to the latest data, the food products were measured from 16-18 March and indicated the presence of radioactive iodine. To date, no other radioactive isotopes have been shown to increase in the analysis of food products around Fukushima.

Though radioactive iodine has a short half-life of about 8 days and decays naturally within a matter of weeks, there is a short-term risk to human health if radioactive iodine in food is absorbed into the human body. If ingested, it can accumulate in and cause damage to the thyroid. Children and young people are particularly at risk of thyroid damage due to the ingestion of radioactive iodine.

Japanese authorities have implemented two critical measures to counter the contamination of food products by radioactive iodine. First, on 16 March, Japan's Nuclear Safety Commission recommended local authorities to instruct evacuees leaving the 20-kilometre area to ingest stable (not radioactive) iodine. As an established method of prevention, the ingestion of stable iodine can help to prevent the accumulation of radioactive iodine in the thyroid. Stable iodine pills and syrup (for children) have been made available at evacuation centres. Second, the Ministry of Health, Labour and Welfare has ordered a stop to the sale of all food products from the Fukushima Prefecture.

The IAEA has passed this information to the Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO) and will continue to report on this development.

According to materials on its website, the FAO is prepared to respond upon request from the Government of Japan in the following areas:

* - assessing radioactive contamination of the agricultural environment, especially foods
* - providing technical advice and determining appropriate medium- and long-term measures for agriculture -- including soil, land, forests, crops, fisheries, animal health and welfare and food safety
* - facilitating international trade of foods, including agricultural produce

The IAEA continues to gather information on this development and will report further as events warrant.

Nista novo ?

@ Zelenim Eko-fajterima

Svet je jednostavno prinudjen na koriscenje atomske energije, alternative na zalost jos nema na horizontu.Nikakve vetrenjace,solarni paneli i slicna resenja ne mogu da podmire rastucu glad za energijom i to ne moze da promeni ni najgori moguci ishod krize u Japanu.
Za progres cemo i zdravlje da zrtvujemo a sve ce se zavrsiti seobom prljavih i opasnih tehnologija u zemlje treceg sveta gde opet naravno predstavljaju veliku opasnost ali ce biti daleko od ochiju javnosti bogatih zemalja.
Poboljsace se dizajn i povecati sigurnosne mere ali gradnja NE nece prestati naprotiv bice ih sve vise,zato ne troshite reci na priche o ekologiji potrebna je mnogo veca havarija od ove da bi se nesto promenilo.

Nije svet prinudjen vec ga prinudjuju oni koji vode ceo ovaj cirkus i ciji je jedini intertes profit. Alternativa uvek postoji.

Prljave tehnologije se odavno uvaljuju zemljama treceg sveta.

Po tebi znaci ne treba pricati o ekologiji uopste, zaboraviti na problem? Treba pricati o tome na svakom koraku, i jacati svest ljudi o istom.

Da li ste videli na NHK konferenciju za stampu Japanskih vatrogasaca? Jednostavno ne postoje reci kojima bih odao divljenje i duzno postovanje tim ljudima.

Upravo pricaju o zemljotresu. Kazu da je trajao citavih 5 minuta:zgran:,sto je neverovatno. Kaze neki njihov profa strucnjak za zemljotrese da je ovo najjaci zemljotres u istoriji Japana!

EDIT

Po nekim svezim podacima,talas cunamija je bio visok preko 13 metara...:zgran:

Poslednja izmena:
Nije svet prinudjen vec ga prinudjuju oni koji vode ceo ovaj cirkus i ciji je jedini intertes profit

Znaci rastuca potreba covecanstva za elektricnom energijom nije rezultat progresa i povecane traznje nego je teledirigovana i vestacki izazvana od strane potencijalnih proizvodjaca iste?

Alternativa uvek postoji.

Koja je alternativa? Solarni paneli, vetrenjace, biomasa? To su promili, time se ne zadovoljavaju potrebe a jos manje ce u buducnosti jer kao sto je poznato-te potrebe ce rasti. Koja je cena kilovat sata dobijena iz takvih izvora? Hoce li ekolozi preuzeti odgovornost za rastuce siromastvo i bedu koja bi posledicno proizasla iz ogromnog rasta cena energenata i nestasice istih?

Prljave tehnologije se odavno uvaljuju zemljama treceg sveta.

Koje to? Ako mislis na nuklearnu tehnologiju, velika vecina kapaciteta je u visokorazvijenim industrijskim zemljama.

Po tebi znaci ne treba pricati o ekologiji uopste, zaboraviti na problem? Treba pricati o tome na svakom koraku, i jacati svest ljudi o istom.

Kada se vec prica, treba izloziti lepo predloge na sto, ali i sve posledice odredjenih resenja.
Drugo, nije isto ekologija i anti nuklearni lobi. Interesantno je kako nekim eko fajterima ovde veoma smeta nuklearne elektrane a termoelektrane koje su zilion puta gore i kada su ispravne, to im je cool, cak dotle da se negira problem globalnog otopljenja.

Poslednja izmena:
Ja sam danas procitao u novinama da je visina cunamija bila 23m pri udaru. Neverovatno je koja je to kolicina vode i koja masa!

Kako nigde nema snimak ili fotka tog talasa od 23 m ? Da nije neka lozana, da se narod skine energetskoj kompaniji sa grbace sa optuzbama ?

Ovde ima svasta da se procita:
http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html

@RONIN:
Cuo sam danas vest da je talas u stvari bio visine 28m. Pre ~100+ godina je bio opasan zemljotres u Japanu i tada su izmerili talase preko 33m.

U poredjenju sa Haitijem, Japanci su doziveli mnogo jaci zemljotres.
Haiti - 7.0, broj poginulih 316.000
Japan - 9.0, broj poginulih procenjeno ispod 20.000

Ovde ima svasta da se procita:
http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html

@RONIN:
Cuo sam danas vest da je talas u stvari bio visine 28m. Pre ~100+ godina je bio opasan zemljotres u Japanu i tada su izmerili talase preko 33m.

U poredjenju sa Haitijem, Japanci su doziveli mnogo jaci zemljotres.
Haiti - 7.0, broj poginulih 316.000
Japan - 9.0, broj poginulih procenjeno ispod 20.000

Ne mogu da se mere Japan - svetska sila i Haiti, zemlja bede. Ulaganja u zastitu od prirodnih katastrofa u te dve zemlje - ko nebo i zemlja.

Ovo sto sam ja naveo je rekao neki njihov profa,strucnjak za to. U svakom slucaju,o nekoj nemarnosti mislim da nema smisla govoriti. Elektrana je izdrzala mnogo jaci zemljotres od predvidjenog. Moze da se govori o nekim propustima u prvoj reakciji odmah posle nesrece,ali ja mislim da su i oni bili zateceni situacijom.

Ne mogu da se mere Japan - svetska sila i Haiti, zemlja bede. Ulaganja u zastitu od prirodnih katastrofa u te dve zemlje - ko nebo i zemlja.

Pa o tome je i rec. Mislim,neka prica ko sta hoce,ali ako na necemu ne moze da im se zameri,onda je to zastita od prirodnih katastrofa. Bili su spremni,ali ovome niko nije mogao da se nada. Mene je fasciniralo koliko je sam zemljotres naneo minimalnu stetu. Al' zato ih je cunami upropastio... :zgran
:

Poslednja izmena:
Gledao sam danas streaming NHK-a i tamo jedna fina curica baci neke kalkulacije poredjenja sa Haitijem. Te logaritamska skala te ovo te ono i rece na kraju da je ovaj u Japanu bio gotovo tacno 1000 puta jaci. Jel zna neko da potvrdi ovu informaciju?

Mislim da nisu nesto lepo izracunali.... :D

Jaci je bio,i to dosta,ali da ne preterujemo...

Svaki stepen Rihterove skale oznacava 10 puta jaci zemljotres od prethodnog broja na skali. Nisam siguran koje snage je bio na Haitiju ali da bi bio 1000 puta slabiji od zemljotresa u Japanu mora da bude jacine 6

Poslednja izmena:
trebal bi da bude oko 100 puta jaci (tako je valjda razlika imedju 7 rihtera i 9 rihtera)
Ovo nadjoh negde (mozda je i isto to - ovde se uporedjuje sa 8.9 rihtera koliko se prvobitno mislilo za Japan):

Haiti Earffquake
7.0
Death Toll est over 200,000
Equiv to 474 kilotons of TNT

Japan Earthquake
8.9
Death Toll 37...est to be 1,000
Equiv to 336 megatons of TNT

Poslednja izmena:
Da, svi pricate o 20 i kusur metara, a nigde dokaza. Ja ono sto sam imao prilike da vidim, sto klipova sto fotki, nije preslo 10m ...

Ali kad sam cuo da je trajao 5 min:zgran:. Uporedjivali su sa nekim ranijim zemljotresom koji je napravio veliku stetu,i on je trajao oko 15 sekundi.:zgran:

10^Japan - 10^Haiti = 100.. i to bez tsunamija i bez duzine trajanja.

^Valjda glavni nije trajao 5min, ali su uz najveci zemljotres bila, valjda, nekoliko stotina manjih (uslovno manjih posto su bilo oo 5- >7 rihtera) pa se zemlja tresla ceo dan, a i dan danas se svakodnevno desavaju manji zemljotresi *sto je proces smirivanja tla)... U svakom slucaju, da se ovo desilo u bilo kojoj drugoj zemlji bilo bi mnooogo vece sr***e... (Ne zelim da pomislim sta bi bilo kod nas, kada ne mozemo da izadjemo na kraj sa 5,4 rihtera - eto ko je osetio 5,4 rihtera neka pomnozi sa xxxx puta - Apokalipsa ***)

Slusao sam danas devojku na b92 koja je bila u Tokiju za vreme zemljotresa - kaze da je trajao 7 min.
A na NHK strimu sam i ja cuo za visinu od 23m. Imali su i snimke nekog gradica koji ima izgradjen zid za zastitu od cunamija, visine 10m. To mesto je bilo primer najbolje zastite od cunamija. Najbolje na svetu, a talas je prosto presao preko zida i sve ispeglao.
A bio je i snimak talasa koji je izgledao kao da je 40m, istina ne u naseljenom mestu, vec u nekoj uvali.
HNK valja gledati...

Gde gledate tu japansku TV ? Dajte neki link da ne trazim po temi, postala je vec ogromna.

Vrh Dno