Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

7 milijardi nije uopste mnogo, ali mnogo je da 5 posto ljudi poseduje 95 posto bogatstva...

za sve koji tvrde da ljudi nisu odgovorni za globalno zagrevanje neka pogledaju ovaj grafik:

manns-hockey-stick.gif

15kcy8.png%22

ne mogu da verujem da ljudi tvrde da globalno zagrevanje ne postoji

Onda naidjes na istrazivanja o posledicama erupcije na Mount St. Helens i pomrse sva ta njihova istrazivanja o nivoima CO2 i slicno. Za neupucene: pri erupciji vulkana Sveta Helena je dokazano da je doslo da nastanka uglja u roku od jednog dana za sta naucnici u normalnim uslovima smatraju da je potrebno oko 1000 godina.
The eruption at Mount St. Helens destroyed the surrounding forested and resulted in huge numbers of tree floating in the nearby Spirit Lake. These trees have been stagnant in Spirit Lake for the past 30 years. The abrasive forces from the wind and waves have removed the branches and bark from the trees. Scuba investigations have shown that a fairly thick layer of peat has formed on the floor of the lake. The same peat that evolutionary scientists claim take about 1000 years to form one inch formed within 30 years. This peat is very similar to other peat deposits in the Eastern United States. All that is required is that this peat be covered and heated and it will form into coal. This formation proves that not only can coal form quickly, it can also form in areas outside of swamps like the evolutionists claim.[3]

Upon the eruption of Mt.St Helens, ash was blown into the air and began to accumulate in the lakes surrounding the area. Volcanic ash is very rich in carbon. As the trees that filled Spirit Lake sank to the bottom, ash continually washed over them. This combination of ash and trees has generated a peat bed very similar to many of the coal beds we find around the world. This compelling discovery suggests that the majority of our modern coal beds could have been formed through a combination of pyroclastic volcanic eruptions, erosion, flooding, and deposition.[4]
http://creationwiki.org/Coal_formation
Kreacionisti koriste ovu erupciju kao dokaz biblijskog postanja sveta za 6 dana, ali ja ne bih ulazio u te rasprave, samo hocu da ukazem kako se ljudi lako prepiru oko neceg o cemu nemaju pojma ni oni, ni naucnici na koje se pozivaju.
Idealno resenje za porast temperature uzrokovan klimatskim efektima staklene baste:
Nuklearna zima

Poslednja izmena:
stvarno prošlo je 24h ... jel čuo neko BUUUUM ? ili osetio DRRRRRRRRRRM ?

Ozbiljno, ostavite rasprave o klimi jel se zna šta je sa Fukušimom ili novinari samo brunuli za rejting i prodaju takvom izjavom?
Ja mislim da će uskoro da počne betoniranje ako ih ne iskontrolišu nekako ?

@ bit

Dal' si chuo za izraz "kineski sindrom", znachi tolike temperature da uzarena masa probija zemljinu koru dok se ne sastavi sa magmom,e sad nisam fizicar i ne znam kolike su to tacno temperature ali sigurno su jako visoke,tope sve pred (pod) sobom.
Metaforički rečeno! Jako je dobar i istoimeni film, The China Syndrome, nastao 1979. godine, kao odgovor na havariju u TMI (Three Mile Island) u Pensilvaniji, SAD. Šta više, ako ste videli današnju Blic interaktivnu grafiku o najvećim nesrećama sveta, pogledajte (trivijane) razloge zašto je došlo do delimičnog otapanja reaktora u TMI i ispuštanja svega u atmosferu, a onda i gore navedeni film iz iste godine u kojem briljiraju Džek Lemon, Majkl Daglas, Džejn Fonda.

MV5BMjA1MzAwNTMzOF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzUxODYyMQ@@._V1._SY317_CR3,0,214,317_.jpg

Skinuo sam ga sa torrenta pre neki dan, kao i sedam godina mlađi The Manhattan Project, u kojem igraju Sintija Nikson iz Sex and teh City, Džon Litgou iz Trećeg kamena od sunca, Robert Šon Leonard, poznatiji kao Dr Vilson iz serije House MD.

MV5BNzQwMzk0OTEyNV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDE0OTcxMQ@@._V1._SY317_CR2,0,214,317_.jpg

* * *

Sad ozbiljnije teme: evo današnjieg stanja Fukušima reaktora, uporedite sa slikom koju sam juče zakačio:

tepco_status_12.jpg

(klik za uvećanje)

Može se videti da je situacija lošija. Reactore core je oštećen na sva tri, takođe i pressure vassel, kao i containment vessel, gore levo sve se crveni ili je žuto (unknown). Takođe, najveća kriza je bazenima s istrošenim gorivom, sada ne samo u bloku 4 već i 3.

Juče sam prvi put video snimke iz aviona kako izgleda Fukušima (link je bio ovde postavljen). Isti utisak sam imao kao i neko ko je prokomentarisao "čudi me da ovde bilo šta radi".

Ne znam sta je bilo al ja na kisu ne izlazim :D, video sam da su danas uputili 150 dobrovoljaca da pokusaju kao nesto da urade.

Sta ti znas o klimi ? Procitao si nesto na netu i sad si strucnjak. Bez uvrede

Pa ne znam ništa, kao u ostalom i ti i (verovatno) ostatak ljudi ovde. Imaš ovde link sa listom naučnika, doktora, koje se možda ceo život bave problematikom i kažu da misle da zagrevanja nema, odnosno da nije posledica ljudskih aktivnosti. Nije da u to verujem, ali ne verujem slepo ni u main stream naučne teze koje se danas drže kao tačne.

supruga je diplomirani meteorolog, dok sam ja diplomiran elektroinzinjer. ne moram da citam nista vise od onoga sto vec znam.

Ljudi potroše ceo život na klimatska istraživanja i ne mogu sa sigurnošću ništa da kažu, nego pretpostavljaju, ali eto, tebi je to što ti znaš dovoljno i ne treba ti više. :)

ako mozes da mi objasnis da veliki gradovi ne predstavljaju ogromne toplotne oaze koje uticu na klimu - bio bi ti zahvalan sto bi naucio nesto novo. ali posto se sve vise energije trosi na sve zivo, kao i na klima uredjaje - gde odlazi sva ta toplota?!? i ko proizvodi tu energiju?

Za jedan sat zračenja sunce na zemlju pošalje više energije nego što čovečanstvo potroši za godinu dana. Jel shvataš onda koliko je zanemarljiva ljudska potrošnja energije na ovoj planeti i kolika su besmislica te "toplotne oaze". Ovo što ti pričaš je bukvalno kao u onom vicu kada su slon i miš prelazili preko trulog mosta i kada su upali u vodu miš reče slonu "rekao sam ti da je trebalo da idemo jedan po jedan". :D Slon = priroda i prirodni zakoni, miš = svi ljudi na planeti.

taj grafikon sa neta... poznatiji je kao palica za hokej koja pokazuje da su trenutne prosecne temperature najvise u prethodnih 2000 godine - dobijenih egzaktnim merenjima od vise nezavisnih naucnika. klimatolozi i statisticari vise ne mogu da ti daju nikakvu dugorocnu prognozu za vremensku prognozu - koliko se stvari brzo menjaju, a sve kao posledica globalnog zagrevanja.

Da, ali šta sa tim što su temperature najviše u poslednjih 2000 godina? Možda bi bile iste i da nije nas ljudi. Trenutna teorija je CO2, globalno zagrevanje, polovi se tope i bla truć, a gomila naučnika koja je život posvetila ovoj problematici kaže da je to besmislica i nude svoje objašnjenja toga.

i sto se flejma tice: flejmujes ovde, flejmujes u temi za Limundo... mozda od toliko flejma (plamena) dolazi i do globalnog zagrevanja :p

Moram, stvar principa, tamo se uvaljuje falš roba, ovde falš informacije. :)

uh, kako volim multiquote :p
to each his own...

#
20.20: AFP reports on efforts in Serbia to raise money for Japan. About 750,000 euros (£650,000; $1m) has been raised, officials say. Efforts are also being made in neighbouring Bosnia. AFP points out that Japan has been a generous donor in both countries, which were hard hit by the Balkan wars of the 1990s.

Izvor BBC

@MarkoN
Ako već elektrana nije izgrađena da izdrži "šta ako", onda je bar trebalo da postoji precizan scenario sanacije štete.
Nema "šta ako", oni su potrošeni ("design in depth") posle 6x većeg udara i jačeg cunamija nego što je planirano. Šta ako dođe Godzila? To je "slippery slope" koji se završava na kućnom ganeratotu na pedale.
Ipak nije za poređenje TE i NE, primera radi, Obrenovac pravi lokalno zagađenje privremene prirode, a kontaminacija do koje može doći u slučaju hvarije NE je daleko, daleko strašnija i ostavlja posledice stotinama godina.
Poredimo ono što postoji, NE, TE, HE... solarnu energiju, biogorivo, vetrenjače. Ne navijam ni za jednu stranu. Video sam mesečev pejzaž oko TE Obrenovac. Na žalost ne mogu da nađem slike da ti pokažem, to je potresno, dogle god ti pogled seže, nema ničega. Privremeno? Huh.
Za koje tipove solarnih panela izvodiš ovu računicu tj. interesuje me koji izvor tehničkih informacija koristiš?
Koristio sam "izvor iz glave", prema onome što sam učio i čitao. Neka me koriguje, precizno, neko ko o tome zna više.

Prema zvaničnoj slici koju sam dao, NE Fukošima 1 ima ukupnu ulaznu snagu od 4.696 MW (sabrao sam), što je 4x više nego Đerdap 1 i 2 (i jedno i drugo sagrađeno je u usto vreme, početkom 70-ih, po dizajnu iz 60-ih). Bilo je unapređenja, pa je Fukošima povećala snagu reaktora, baš kao i Krško i Đerdap sa novim generatorima. Belane će imati dva (lakovodna) reaktora ukupne izlazne snage 2.000 MW.

Lepo da nas neko pomene u dobrom svetlu.

Nema "šta ako", oni su potrošeni ("design in depth") posle 6x većeg udara i jačeg cunamija nego što je planirano. Šta ako dođe Godzila? To je "slippery slope" koji se završava na kućnom ganeratotu na pedale.

U Fukošimu nije došao Godizla i nisu teroristi zapucali avion, nego je "samo" otkazao sistem hlađenja. tj. uništena je prateća infrastruktura. Čudi me da ne postoji precizno razrađena procedura za situaciju "šta ako uradimo shutdown reaktora i sve u elektrani otkaže, kako ćemo da ohladimo jezgra i potrošeno gorivo?". Pa čak da nisu imali na licu mesta svu potrebnu opremu, mogli su je dovući za 2-3-4-5 dana?

Ko zna kroz šta oni sada tamo prolaze. Verovatno rade najbolje što mogu...vreme će pokazati da li je to dovoljno, i da li je moglo bolje. Malo me smara što gomila kvazistručnjaka na TV stanicama analizira situaciju u elektrani i daje predikcije, a sve na osnovu jednog video zapisa. Čini mi se da CNN i slični dobrim delom i nagadjaju, a sve zarad veće gledanosti.

Sad sam gledao Battle of Chernobyl.. nije mi dobro. Svaka nam cast sta smo napravili..

@owim

Što se tiče solarnih elektrana, paneli se koliko znam više i ne koriste, nego Parabolic trough koji izgleda ovako:
244px-Solar_troughs_in_the_Negev_desert_of_Israel.jpg

održavanje:
220px-Mr_Twister_mirror_washing_machine.jpg

elektrane izgledaju otprilike ovako:
solar_power_plant.jpg

World’s Largest Solar Power Plants
Two solar power plants have been planned for development in California that will cover 12.5 square miles and in ideal conditions will generate 12 times more than the current largest plant. It is estimated that it will be able to generate 800 megawatts of power roughly equivalent to a large coal-burning power plant or a small nuclear plant.
http://en.wikipedia.org/wiki/SEGS
http://www.eng.fsu.edu/~shih/succeed-2000/roadmap/solar power plant.htm

BTW Eto ti odlične teme za blog, istraži tematiku, pa napravi jedan lep članak. Inače, sve pohvale za dosadašnji rad (iako se sa nekim konstatacijama ne slažem, ali nema veze, jedan od retkih blogova koje ću pratiti tu i tamo, dok od 99% ostalih dignem ruke posle prvog čitanja :)).

Poslednja izmena:
samo hocu da ukazem kako se ljudi lako prepiru oko neceg o cemu nemaju pojma ni oni, ni naucnici na koje se pozivaju.

Neke oblasti se vise istrazuju, a neke se gotovo uopste ne istrazuju ;)
Kad se ukrste razliciti podaci, nema sumnje da su ljudi svojim delovanjem podigli nivo CO2 i ostalih "stakleničkih plinova" u atmosferi :trust:

Ne pada mi na pamet da se sad prepucavam ni sa kim da li sam za ili protiv NE, bilo sta da kazem jednoj strani nece valjati. Lepo sam rekao u jednoj temi da mozemo pored slavnih selektora, politicara sad ocekivati i poznavaoce prirodnih nepogoda, dodao bih i nuklearnih fizicara. Ja se samo pitam sta bi se desilo da se umesto ovog zemljotresa + cunamija desilo nesto manje predvidivo, i ne u jednoj tacki na svetu vec na makar 2-3. Recimo udari nas neki meteor, manjih dimenzija, poklopi vise reaktora, gde napravi takvo ****** da nema sta da se nadamo hoce li neko tamo prikljuciti pumpe ili nece, a moze i da zvekne u okean i napravi cunami i poklopi Japan gde im unisti vise elektrana. Ili neki fundamentalisti odluce da je vreme da svo covecanstvo ode na onaj svet, otme 3 aviona i spuca ih u 3 random NE po slobodnom izboru, kad je svet u ovakvom ludilu oko samo jedne NE, sta bi bilo da ih je vise? Ovo su samo neka ludacka razmisljanja, mozda i neozbiljna ali teoretski jako moguca. Tu je celokupnom covecanstvu kraj, a da ne pricam da je po svetu razbacano stotine (tacno 442) takvih "slabih tacki" koje mogu da nas zbrisu za nedelju dana.

Neke oblasti se vise istrazuju, a neke se gotovo uopste ne istrazuju ;)
Kad se ukrste razliciti podaci, nema sumnje da su ljudi svojim delovanjem podigli nivo CO2 i ostalih "stakleničkih plinova" u atmosferi :trust:

Mene su samo iznervirali sa ovim svadjanjem oko fosilnih goriva i nuklearne energije. Po meni je to kao da biras da li da obolis od side ili od raka pluca.

To sam i ja razmisljao..da je zemlju pogodio meteor pre 100 godina, neke velicine, i zbrisao 50% zivota na zemlji..i da danas rokne takav isti meteor, zbrisao bi sve osim bubasvaba..
msm da nije preterano reci da smo postali balon koji moze da pukne bilo kad..
Realno gledano..

Ne pada mi na pamet da se sad prepucavam ni sa kim da li sam za ili protiv NE, bilo sta da kazem jednoj strani nece valjati. Lepo sam rekao u jednoj temi da mozemo pored slavnih selektora, politicara sad ocekivati i poznavaoce prirodnih nepogoda, dodao bih i nuklearnih fizicara. Ja se samo pitam sta bi se desilo da se umesto ovog zemljotresa + cunamija desilo nesto manje predvidivo, i ne u jednoj tacki na svetu vec na makar 2-3. Recimo udari nas neki meteor, manjih dimenzija, poklopi vise reaktora, gde napravi takvo ****** da nema sta da se nadamo hoce li neko tamo prikljuciti pumpe ili nece, a moze i da zvekne u okean i napravi cunami i poklopi Japan gde im unisti vise elektrana. Ili neki fundamentalisti odluce da je vreme da svo covecanstvo ode na onaj svet, otme 3 aviona i spuca ih u 3 random NE po slobodnom izboru, kad je svet u ovakvom ludilu oko samo jedne NE, sta bi bilo da ih je vise? Ovo su samo neka ludacka razmisljanja, mozda i neozbiljna ali teoretski jako moguca. Tu je celokupnom covecanstvu kraj, a da ne pricam da je po svetu razbacano stotine (tacno 442) takvih "slabih tacki" koje mogu da nas zbrisu za nedelju dana.

Bas to.. Neverovatno sa kakvim machem se igramo. Nisam ni znao da je u Cernobilu jos uvek ozbiljna situacija, da jos uvek moze da se desi 100 puta vece s*anje, da 'rok trajanja' onog sakrofaga jos malo istice..

Poslednja izmena:
Nov sam ovde, newcomer, kao što piše. ;) Juče sam imao opciju da izmenim svoje poruke a danas je nema, iako sam ulogovan. Dodao sam još neke sličice u gornji post ali nisu se prikazale, ne mogu da ga editujem, pa evo ovde:

chinasyndromer1artworkpic.jpg

51WVARN5G2L._SL500_AA300_.jpg

p.s. Hvala na kritikama! ,)

Posle svega, deluje običnom ČOVEKU (nikakvom naučniku ili geniju), da na ovoj lopti niko ne razmišlja o našoj DECI!!!Sve se okreće oko nekog novca i ličnog prosperitete.A, SUTRA???Dzaba tehnologija, novac i prosperitet, ako nemaju(NE NEMAMO) SUTRA!!!

VERUJTE DA OVO OVOG TRENUTKA MISLE JAPANCI!!!

Poslednja izmena:
Najstrasnije je to sto oni i dalje koriste reaktore sa crvstim nuklearnim gorivom iako znaju da je nuklearno gorivo u obliku tecnog metala mnogo bezbednije, ali nuklearnu industriju bole patka da razvijaju tu tehnologiju.
Thorium has lots of advantages as a nuclear fuel. There is four times as much of it as uranium; it is more easily handled and processed; it "breeds" its own fuel by creating uranium 233 continuously and can produce about 90 times as much energy from the same quantity of fuel; its reactions produce no plutonium or other bomb-making raw material; and it generates much less waste, with a much shorter half life until it becomes safe, so the waste can be stored for centuries rather than millennia.

A thorium reactor needs neutrons, and both ways of supplying these subatomic particles are relatively safe. They can be introduced with a particle accelerator, which can be turned off if danger threatens. Or they can be introduced with uranium 235, which in this process has a much lower risk of an uncontrolled reaction than it does in today's nuclear plants. The fuel cannot melt down in a thorium reactor because it is already molten, and reactions slow down as it cools. A further advantage of this design is that the gas xenon is able to bubble out of the liquid fuel rather than—as in normal reactors—staying in the fuel rods and slowly poisoning the reaction.
Izvor

Ovo što si okačio je i dovelo do današnjih shvatanja standarda života!!!
Tužno ,ali istinito.

Poslednja izmena:
@ Zelenim Eko-fajterima

Svet je jednostavno prinudjen na koriscenje atomske energije, alternative na zalost jos nema na horizontu.Nikakve vetrenjace,solarni paneli i slicna resenja ne mogu da podmire rastucu glad za energijom i to ne moze da promeni ni najgori moguci ishod krize u Japanu.
Za progres cemo i zdravlje da zrtvujemo a sve ce se zavrsiti seobom prljavih i opasnih tehnologija u zemlje treceg sveta gde opet naravno predstavljaju veliku opasnost ali ce biti daleko od ochiju javnosti bogatih zemalja.
Poboljsace se dizajn i povecati sigurnosne mere ali gradnja NE nece prestati naprotiv bice ih sve vise,zato ne troshite reci na priche o ekologiji potrebna je mnogo veca havarija od ove da bi se nesto promenilo.

Pa koliko je nuklearni reaktor bezbedan dokaz je i ovo. I to baš u Japanu koji ima 53 nuklerna reaktora i koji se smatra opravdano najnaprednijom nacijom u svetu pogotovu kad je tehnologija u pitanju. Japan je najtrusnije područje na planeti i svi ti reaktori kad su pravljeni pravljeni su da izdrže zemljotrese i cunamije (jer je većina na morskoj obali).

Postoje izvesna pravila prilikom projektovanja objekata. Objekti velikih važnosti se dimenzionišu(kad su zemljotresi u pitanju) na povratni period od 100-1000 godina, naravno u zavisnosti od stepena učestalosti, seizmičkog područja itd. Isto to važi i za vetar. Ali niko ne dimenzioniše objekte na zajedničko dejstvo najrazornijeg zemljotresa i cunamija, jer verovatnoća da se takva katastrofa desi nije očekivana, a sa ekonomskog aspekta nije ni isplativa. Prilikom razornog dejstva vetra se obično uzima gomila osrednjenih vrednosti. Drugim rečima, ovi reaktori su pravljeni da izdrže ove zemljotrese i cunami, ali ne u zajedničkoj interakciji(ne isključivo, već do nekog stepena), pri kojoj je približna raspodela dinamičkih sila(jer je nemoguće izvesti tačnu raspodelu) drugačijeg karaktera, a samim tim i ponašanje objekta u odnosu na dinamičke udare.

U njihove propise se ne razumem, ali moguće je da su usvojili neke aproksimacije, obzirom da su pomerili elektrane iz očekivanih trusnih pofručja, ka područjima sa mogućnošću pojave cunamija.

Poslednja izmena:
Ok, sorry za sliku, na zalost nemam opciju da je promenim/uklonim. (Moguce da to moze samo u prvih par minuta.)

Evo slike koja zrači optimizmom, a ne gama-zracima! ,)

veze3.jpg

Ovo nije dobro, voda je u sva tri reaktora ispod šipki s gorivom:

• Fukushima Daiichi Unit 1 reactor
o At 12:50PM on March 17, water level inside the reactor core: 1.7 meters below the top of the fuel rods.

• Fukushima Daiichi Unit 2 reactor
o At 12:50PM on March 17, water level inside the reactor core: 1.8 meters below the top of the fuel rods.

• Fukushima Daiichi Unit 3 reactor
o At 4:35PM on March 17, water level inside the reactor core: 1.95 meters below the top of the fuel rods.

Poslednja izmena:
Sva srecja pa je danas 19.3, a info je od 17.3. Ko zna shta je danas.

Nazad
Vrh Dno