Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Sad videh na tv-u, sama prirodna radijacija je povecana posle cernobilja, odnosno njen nivo, tj. nazovimo normalni nivo, sto ce reci ako se i ovo cudo rasplamsa bice jos jedno trajno povecanje :mad:, a naravno i posledice.

Niko ne spominje povecanje radijacije posle Hirosime i Nagasakija ili je to nesto drugo.

Nove vesti:

09:25 Nadljudski napori radnika u Fukušimi
Mučne poruke radnika koji ulažu nadljudske napore da spreče najveću moguću katastrofu u nuklearnom postrojenju Fukušima otkrivaju da su svesni da je njihova misija samoubilačka. Opširnije čitajte ovde.

08:58 Visoke temperature u bazenima u Fukušimi
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), sa sedištem u Beču, saopštila je danas da je temperatura u bazenima za skladištenje nuklearnog materijala u nuklearnom postrojenju "Fukušima Daići" u Japanu previsoka.
Prema ekspertima IAEA uobičajena temperatura u bazenima za skladištenje treba da bude manja ispod 25 stepeni Celzijusovih, ali ona od 14. marta raste, uprkos nastojanjima, da u nedostatku struje neophodne za hladjenje, vodom iz helikoptera i kamiona temperatura bude smanjena.
Prema IAEA temperatura u bazenu jedinice 5, prema poslednjem merenju, je iznosila 65,5 stepeni, a 62 stepena u jedinici 6.

A nešto i o tehničarima koji su ostali da rade:

Profesor minhenskog Instituta za radiologiju Edmund Lengfelder naglasio je da su tehničari koji su ostali u nuklearki žrtvovani i da će sigurno umreti od radijacije i upozorio da je nekima od njih ostalo svega još nekoliko nedelja života. “Oni su zaista žrtvovani. Pedeset odsto onih koji su kontaminirani u Fukušimi, umreće za nekoliko nedelja”, preneo je Lengfederovu izjavu nemački list “Bild”. Istog je mišljenja i Keiči Nakagava, profesor Odseka za radiologiju iz Tokijske univerzitetske bolnice: “Ne znam kako drugačije to da kažem, ali oni su kao kamikaze u ratu.”

Zovu ih savremeni samuraji: 180 hrabrih muškaraca koji su ostali u nuklearki, znajući da su se najverovatnije prijavili za samoubilačku misiju. S njima je praktično nemoguće stupiti u vezu, ali je jedan od njih poslao SMS ističući “da se ne plaši smrti i da mu je dužnost da pomogne”. Porodice kažu da se ponose njima, iako ih možda više neće videti. Ćerka jednoga od njih izjavila je za državnu televiziju: “Otac još uvek radi u nuklearki. On kaže da je prihvatio svoju sudbinu kao smrtnu kaznu.”

Supruga drugog dobrovoljca dobila je imejl: “Molim te, nastavi lepo da živiš, mene neće biti izvesno vreme.” Među njima je do ponedeljka bila i Mičiko Ocuku, jedina žena. Ona je na svom blogu poručila: “Osoblje kompanije odbilo je da beži i svi smo nastavili da radimo uprkos tome što su nam životi bili ugroženi. Molim vas, ne napadajte nas.” Tehničari, inače, rade u smenama od po 50 u potpunom mraku, odeveni su u skafandere s gas-maskom, imaju baterije ili lampe na kacigi, puzeći se provlače kroz lavirint cevi da bi pročitali merne instrumente ili podesili ventile.

Strašno, te ljude bi trebalo da rotiraju i više da ih ne vraćaju, a ne da drže jedne te iste smene non-stop :(

Mada sve informacije su kontradiktorne, prvo javljaju da je NE evakuisana, a sad da ima još radnika tamo, i to 50 po smeni...

Poslednja izmena:
A sada se pojavila i vest da su uspešno povezali struju na reaktor 2 i da će početi hlađenje.

@xcentrik

Gde ti zivis ako je Japan udaljen 180000 km od tebe? xD Srbija nije sigurno.

~8500 km vazdusne linije Srbija-Japan (izvor: Google Earth)

Nemojmo da u ovu pricu uplicemo zavere i HAARP...cisto da diskusija ostane u normalnim okvirima.

slazem se

Najnovije:

10:54 Povećana opasnost od incidenta
Japanska agencija za nuklearnu bezbednost podigla je danas sa četvrtog na peti stepen opasnost od incidenta u nuklearnoj centrali Fukušima, rekao je jedan zvaničnik te agencije. Skala ima ukupno sedam stupnjeva; četvrti stepen definiše da incident ima lokalne posledice, a a podizanje na peti stepen znači da bi eventualna nuklearna katastrofa u Fukušimi imala dalekosežnije posledice.

Nema razloga za paniku, japan je udaljen od nas oko 18000 km, Tako da ne verujem da ista moze biti toooliko stetno po nas Cernobil je bio gotovo 10x blize nama pa opet te posledice kod nas nisu bile dramaticne. A sto se tice Japana izborice se oni. I posle drugog svetskog rata su se izdigli u jednu od najvecih svetskih sila. Ne sumnjam da ce drugacije biti i ovoga puta,samo sto je sada ovo maleni problem u odnosu na Hirosimu i Nagasaki...

Nece biti pogubne? Ne znam sta smatras dramaticnim posledicama, jesi li mozda razmisljao da kisa koja padne kontaminira hranu koju cemo jesti u narednim godinama, posle Chernobyl-a ljudima je bilo savetovano da ne izlaze iz kuca, zabranjeno je bilo jesti ili saditi voce i povrce dve nedelje, a nakon toga savetovano da se dobro opere zbog radioaktivnih cestica. Naravno da su neki ljudi jeli jer pored toga sto su Rusi zataskavali i sami su bili neinformisani. Nisu ovi povecani slucajevi raka povezani samo sa bombardovanjem, i te kako i Chernobilska katastrofa ima i dalje veze sa brojem obolelih. Mi cemo posledice bombardovanja i dalje osecati u narednim godinama. O broju obolelih mogu sa sigurnoscu da ti tvrdim jer mi je civilna bila na Onkologiji i Radiologiji, a polozaj bas na mestu sa kog mogu da iznesem taj sud o tome. Od momenta prijema do zavrsetka roka za tih 9 meseci broj novih pacijenata je skocio za trecinu ako ne i duplo. Obim posla je bio toliki da glavu ne dignes.

pitanje za nekoga ko se bavi nuklearnom fizikom.
do koje temperature bez ikakvog hlađenja može da dođe u ovakvom tipu reaktora, u najgorem mogućem scenariju, da su šipke zaglavljene u radnom modu, da se istope i da ta smesa ode na dno, bez usporivača reakcije?

Poslednja izmena:
~8500 km vazdusne linije Srbija-Japan (izvor: Google Earth)
Rekose sinoc u emisiji da vetar koji duva na oko 2000m nadm. visine moze doneti cestice sa te udaljenosti za 5-8 dana.
Licno mislim da dalje od ove katastrofe nece ici i da ce japan da se izbori sa ovim.

@ bit

Dal' si chuo za izraz "kineski sindrom", znachi tolike temperature da uzarena masa probija zemljinu koru dok se ne sastavi sa magmom,e sad nisam fizicar i ne znam kolike su to tacno temperature ali sigurno su jako visoke,tope sve pred (pod) sobom.

@ bit

Dal' si chuo za izraz "kineski sindrom", znachi tolike temperature da uzarena masa probija zemljinu koru dok se ne sastavi sa magmom,e sad nisam fizicar i ne znam kolike su to tacno temperature ali sigurno su jako visoke,tope sve pred (pod) sobom.

Kažu da je temperatura zemljinog jezgra preko 5000°C.
A uranijum se topi na oko 3300°C.

Evo jedan pdf vezan za fisiju - nuklearnu energiju na domacem jeziku , preporuka za svakog da ovo procita ko ne zna dosta o ovome a zeleo bi da zna.

Prilozi

• nuklearna_energija_-_nenad_nikolic.pdf
    482.5 KB · Pregleda: 122
al si nam objasnio posledice :D
šta da ti drugo napišem, ako u poznatom kosmosu ne postoji takav vid visoko enegretskih procesa, prave posledice na živi svet se ne mogu ni naslutiti.

@ bit

pa pitao sam ko je fizičar, i da li je u ovom slučaju to moguće, inače toliko i ja pročitao za ovih par dana, da li je istinito i validno ne znam.
Kažu da je temperatura zemljinog jezgra preko 5000°C.
A uranijum se topi na oko 3300°C.
nije bitno na koliko se on topi, jer i kada se istopi, samo je u tečnom stanju i interakcije između atoma su još veće, već koliku toplotu mogu da razviju ovako obrazovane pelete uranijuma u ne kontrolisanim uslovima i istopljene.

ne znam da li je bio link
NHK WORLD TV live on USTREAM.

Poslednja izmena:
Za vreme rada reaktora temperatura se odrzava na 207 C cirkulacijom destilovane vode. Kada se reaktor gasi, ubacuju se sipke koje sprecavaju nuklearne procese. Medjuim, taj proces je spor i traje nekoliko dana. Za to vreme potrebno je stalno obarati temperaturu jezgra. Na kraju, potroseni nuklearni materijal se skladisti i odrzava na temperaturi od 25C.
U slucaju da u toku hladjenja jezgra ostane bez stalnog protoka vode, temperatura raste i dostize ~1200C. Cirkonijumski oklop oko svake radioaktive sipke goriva moze da izdrzi 2800C. Gorivo se topi na 3000C. Mislim da je nemoguce dostici temperaturu od 3000C jer je nuklearna fisija zaustavljena, kriticna masa se ne moze postici. Ostalo je ohladiti jezgra. Medjutim, hermeticki oklop nuklearnog reaktora ne moze izdrzati tolike temperature i postoji opasnost da jezgro dostigne 1200C i istopi "bojler". Tada ce radioaktivna masa pasti u bunker ispod reaktora koji je predvidjen za ovakve situacije. Sve sto mogu nakon toga je da betoniraju bunker i stave znak da nije dobro biti u blizini.

Problem je nastao zbog zastoja u cirkulaciji vode. temeratura je porasla i sve vise vode se pretvorilo u vodenu paru. Posto je sve to hermetciki zatvoreno, ubacivanje nove kolicine hladne vode nije bilo moguce zbog pritiska. Tj.. ubacivali su dok su mogli. Kada je pritisak postao preveliki za posudu morali su da ispuste vodenu paru. Ko zna sta se sve nalazilo u ispustenoj pari.. Neki kazu da je bilo radioaktivnih gasova cije je vreme poluraspada veoma kratko.. od pola sekunde pa do 1-2 min. Kazu da je bilo i vodonika koji je uzrocnik ekplozije krova reaktora. Koliko je poznato, sve reaktori imaju i dalje sve delove na sebi. Moguce je da postoji pukotine na trecem sloju iz kojih curi vodena para na reaktoru 3.

E sad neko moje razmisljanje... mislim da jos nije doslo do katastrofalnog ispustanja radioaktivnih materijala. Ovo sto se sada desava su elementi sa kratkim vremenom poluraspada izasli sa vodenom parom a izaslo je mnogo toga. Sam reaktor je okopljen u toj meri da radijacija ne izlazi iz njega (kako bi inace ljudi radili oko reaktora u realnim uslovima). Tehnicari i javnost se najvise plasi da li ce se desiti probijanje "bojlera". U tom slucaju radioaktivni materijal izlazi napolje.

@ bit

Precizno ne zna niko to se jos nije deshavalo, isto tako temperatura u zemljinoj jezgri od 5.000 C je predvidjena a ne izmerena vrednost.

Poslednja izmena:
Yooyo, to su bile prvobitne informacije, ali mislim da je ipak situacija složenija, što govore i procene o sudbini preostalih radnika u elektrani.

da ovo je već ozbiljnije, ako su podigli na stepen 5... vlada je to, time je sve jasno. Takođe izgleda da TEPCO najavljuje mogućnost da se zabetoniraju reaktori ako treba. to je sve malo komlikovanije od situacije koju smo imali do danas jer su to nove vesti... Možda se pripremaju na najgore... Jadni Japanci oni nemaju veliku zemlju kao Ukrajinci i Belorusi... baš nemaju sreće sa atomima od 45e na ovamo... a mislio sam da su nepogrešivi... zabrinut sam ozbiljno

Yooyo, to su bile prvobitne informacije, ali mislim da je ipak situacija složenija, što govore i procene o sudbini preostalih radnika u elektrani.

A ko je dao procenu o tome, neki nemac. Pusti te price, stvarno se svasta prica, sutra ce neki da prica da ih je pomrlo ko zna koliko, al da zataskavaju. Realno trenutno ne znamo nista tacno, mozes samo da nabadas kome da verujes.

Ne verujem medijima odavno,ali verujem narodu Japana koji je izasao na ulice da protestuje protiv vlade kako nista ne rade i kako su nemarni...

A ko je dao procenu o tome, neki nemac. Pusti te price, stvarno se svasta prica, sutra ce neki da prica da ih je pomrlo ko zna koliko, al da zataskavaju. Realno trenutno ne znamo nista tacno, mozes samo da nabadas kome da verujes.

Ja otpočetka verujem samo ono što TEPCO objavi... i jako su škrti,slabo šta najavljuju.samo osnovnoneću da kažem da kriju, videćemo to posle. Dalje verujem vladi Japana... i onda ti je sve jasno... i jedni i drugi se mole, i za svaki slučaj pripremaju Japan a i svet na najgore...

Radnici koji su preostali u zastitnim odelima se motaju oko reaktora, zavlace se oko cevi i instalacije, ocitavaju vrednosti i rucno otvaraju/zatvraraju ventile, jer je sva automatika otisla dodjavola. Ako bi samo uspeli da pokrenu pumpe i krene cirkulacija vode, to bi bilo kraj nevoljama.

Koliko je onda dovoljno? 10 sepeni Rihtera? Magnituda 12? 20? Prilikom konstruisanja, kada se pravi Probabilistic Risk Assessment, kaže se šta je prihvatljiv otkaz.

Kao što rekoh, po mom mišljenju je daleko veći problem ovo što se dešava(lo) nakon cunamija. Ako već elektrana nije izgrađena da izdrži "šta ako", onda je bar trebalo da postoji precizan scenario sanacije štete. Ovo što imamo prilike da vidimo je haotična akcija sa neizvesnim rezultatima.

Želimo 2 automobila po domaćinstvu, avione, železnicu? "Život dostojan čoveka" za sve? Međutim, imaćemo onoliko koliko smo spremni da rizikujemo. Dozvolićemo najpre da "ode" poljana, pa više njih, pa reka, ali ćemo imati više energije. Ali "nama" treba još više, jer nas je puno, gladni smo! Zažmurićemo, ne zanima nas kako izgledaju farme pilića za McDonald's i uslovi života pernate živine, jer to ne vidimo. Tu i tamo protesti, ali Mek, njam, "jeste, strašno, ali šta se može". Kad je dosta? U taj kontekst staviti nuklearnu energiju i čega sve ne bi bilo i šta ne bismo imali.

Ovo mi zvuči kao propaganda nuklearnog lobija. Mišljenja sam da sa energijom treba postupati kao sa novcem, odnosno da trošiš koliko imaš bez pozajmica, kredita i zaduživanja. U ovom kontekstu, nuklearke su "kredit" i sve je super dok možeš da vraćaš taj kredit.

Jedno je diskutovati o tome na forumu, dok se sve dešava hiljadama kilometara daleko, ali interesuje me šta bi rekli oni koji podržavaju korišćenje nuklearne energije da "pukne" u Mađarskoj ili Bugarskoj, i da dođe oblak i sve nas ozrači, uključujući zemljište i vodu za nekoliko narednih gerenracija? Pa kad vidite okolo malu decu u gomilama kako oboljevaju od raka, da li bi i onda tvrdili kako je to čisto i da drugo rešenje ne postoji?

Kako podmiriti energetske potrebe koje izuzetno rastu s povećanjem broja stanovnika i industrije? Đerdap 1 i 2 su jačine jednog bloka u Fukošimi, nešto preko 1 MW. Zbog Đerdapa je biodivezitet znatno izmenjen, HE plave zemljišta, menjaju korita. TE rade na fosilna goriva i ispuštaju CO2, a prostor oko TE je tzv. "mesečev pejzaž" (ogromni pepeo desetinama kilometara oko TE Obrenovac); tu niko ne živi, tu ništa ne raste. Sunčeva energija? Energija vetra? Nije ni za poređenje.

Ipak nije za poređenje TE i NE, primera radi, Obrenovac pravi lokalno zagađenje privremene prirode, a kontaminacija do koje može doći u slučaju hvarije NE je daleko, daleko strašnija i ostavlja posledice stotinama godina.

Dozračena energija od sunca u idelanim slučajevima (nema oblaka ili prašine i zraci upadaju upravno na fotoelektrične ćelije) iznosi oko 1.000 W po kvadratnom metru. Pošto su ćelije u stanju da u električnu energiju pretvore najviše 10% dozračene energije (imaju stepen iskorišćenja 0,1), po jednom kvadratnom metru iz ćelije se u idealnim uslovima može dobiti 0,1 x 1000 = 100 W. Prema tome, da bi se dobila snaga od 100 MW potrebno je fotoelektričnim ćelijama pokriti površinu od 100 hektara (1.000.000 kvadratnih metara).

Za koje tipove solarnih panela izvodiš ovu računicu tj. interesuje me koji izvor tehničkih informacija koristiš?

Koja hipokrizija... Ali veoma karakteristicno i veoma tipicno za takozvane ekologe. Najcistiji, najsigurniji, najekonomicniji vid proizvodnje energije proglasavaju za bauk, a najcrnje globalne zagadjivace i trovace-termoelektrane, vide kao mali problem lokalnog i PRIVREMENOG(!) karaktera. Pa idite majstori u apokalipticne pejzaze koje pruzaju nepregledna polja pepela u blizini termoelektrana, uzivajte u smogu, globalnom otopljenju i ostalim blagodetima iskoriscavanja fosilnih goriva. I opet price o solarnoj energiji, biomasi, vetrenjacama... Dokle?
Proglasiti nulti stepen tolerancije za sve ovakve, nema tu drugog resenja.

Jedno je diskutovati o tome na forumu, dok se sve dešava hiljadama kilometara daleko, ali interesuje me šta bi rekli oni koji podržavaju korišćenje nuklearne energije da "pukne" u Mađarskoj ili Bugarskoj, i da dođe oblak i sve nas ozrači, uključujući zemljište i vodu za nekoliko narednih gerenracija? Pa kad vidite okolo malu decu u gomilama kako oboljevaju od raka, da li bi i onda tvrdili kako je to čisto i da drugo rešenje ne postoji?

+ 1000

Nek je naprave sebi u dvoristu pa nek objasne svojoj deci zasto imaju 2 glave

Nazad
Vrh Dno