Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

@Levčanin
*** као да не читате шта сам окачио, Електрану су дизајниртали и направили Американци, тј. Џенерал Електрик.

Poslednja izmena:
@Levčanin
*** као да не читате шта сам окачио, Електрану су дизајниртали и направили Американци, тј. Џенерал Електрик.

Ali niko nije branio Japancima da ograde elektranu hiljadama tona armiranog betona, kad su vec odlucili da je izgrade u zoni u kojoj, pored zemljotresa, preti i opasnost od cunamija.

Vec sam napisao - sve moze da se predvidi, ali zbog para ljudi sebe ubede da "nece valjda".

pa sve koje su imale eksploziju, reaktor je eksplodirao, samo što oni kažu to je vodonik, jeste vodonik iz vode unutar reaktora, tako da su tamo temperature enormno viskoke i radijacija će biti sve jača. Po onim privim snimcima koje smo videli, niko nije mogao da me ubedi da reaktor nije eksplodirao.

Verujem da ni stručnjaci iz ove oblasti ne mogu sa sigurnošću da daju neke prognoze daljeg dešavanja.

U svakom slučaju mnogi će dati svoje živote u danima, nedeljama, godinama koje dolaze radeći na pokušajima sanacije ove katastrofe, a da li će nešto još nešto strašnije da se dogodi???

Poslednja izmena:
.... jedna stvar, ako i dodje de velikog zracenja itd. i oblak krene ka US, najverovatnije ce izazvati vestacku kisu iznad okeana, kao sto su rusi radili da ne bi moskva bila ozracena, a zato su tu cenu platili ukrajinci.

jako bi bilo lepo da je sve tako jednostavno.

Reaktor ima granice u kojima funkcioniše, ovde je prvo popustila prateća infrastruktura i za to nisu krivi Ameri tj. GE. Ne može se očekivati da reaktor ne pukne ako se ne hladi!

Ono što je meni lično čudnije - ok zakazali su svi mogući sigurnosni mehanizmi - ali, kako ne postoje, ako ne roboti, onda bar neke specijalne mašine, tečnosti za hlađenje, mobilne pumpe, bilo šta... što bi moglo da pomogne, nego da se cela akcija svodi na prospianje vode iz lavora i to u jednom Japanu, a naravno i USA nudi svu pomoć.

imate na Wiki ko je pravio elektranu... nije samo GE... bilo je tu i izvođača radova kako se već kaže... uglavnom to su ipak propusti. pogotovu za jedan Japan koji ne pravi greške... pričaće se puno o tome posle ovoga... već vidim nove terije zavera :D

I gde to ima da su Rusi puštali kišu na Ukrajinu da spasu Moskvu dajte link plz prvi put to čujem ????

Poslednja izmena:
Veceras u emisiji zariste na prvoj u 21h ce govoriti o katastrofi u japanu i posledicama koje su moguce.

Poslednja izmena:
.... jedna stvar, ako i dodje de velikog zracenja itd. i oblak krene ka US, najverovatnije ce izazvati vestacku kisu iznad okeana, kao sto su rusi radili da ne bi moskva bila ozracena, a zato su tu cenu platili ukrajinci.

Odakle ti ta informacija za Ruse i vestacku kishu (da nije BBC ili CNN),pa Moskva je tako blizu Chernobila kad su oni imali vremena da sve to smisle i izvedu pre nego radijacija stigne do nje.

Upravo na HNK pričaju da je povezivanje struje (i kada se dogodi) tek jedan deo posla, a da onda treba nekako osposobiti pumpe.

A posada? Ko je pristao da tamo živi & radi? Malo mi je to neverovatno, ali definitivno je tako bilo.
U Cernobilu i dan danas ima radnika koji su dobro placeni za to sto rade. Osim njih i turista ( posto se ta zona turisticki moze posetiti uz odredjene mere opreza i dozvole ) postoje i ljudi koji nisu pobegli iz tog podrucja. To su uglavnom stariji ljudi koji nisu zeleli da odu, tu su ustali i dalje zive. Doduse, kontaminirani su kao i zemlja, voda, priroda i njima je ok ma koliko god to sumanuto zvucalo.

Fukušima nadrljala jer je bila najizloženija cunamiju lepo se vidi... Pitam se samo kako to nisu predvideli u projektovanju... i kako ih je baš sve što su hteli da urade poteralo naopako... to mi je nekako čudno. NE jednostavno nije projektovana da izdrži ovakav cunami... to je najveći fail što nasu razmišljali šta ako ... to AKO je bitno... Izgleda je su Japanci poslovično precizni nije bilo razmišljanja o najgorem mogućem scenariju...

Pa predvideli su cunami u projektovanju, ali do 10m, nažalost ovaj je bio 14m. Mislim lako je sad pričati posle i pametovati. Evo recimo 2/3 Njujork-a se nalazi ispod nivoa mora, a praktično odbrana ne postoji. Kad bi se tamo sutra desio cunami (a to područje je pogodio razorni cunami pre 3200 godina), bilo bi preko milion mrtvih, ali ne možeš reći, ajd sad da iselimo grad od osam miliona stanovnika.

Руси наводе да су направили електране, а не само реакторе.

Evo preciznijih podataka:
attachment.php

Prilozi

• fukushima.png
    fukushima.png
    30.9 KB · Pregleda: 511
Pa onda će biti jednog dana Good Bye New York...Valjda treba sprečiti katastrofe ili ih izbeći i ne graditi grad na takvom mestu?
A ne možeš reći: Aj sad podavimo nju jorčane:) Ko im kriv što su napravili grad gde ne treba.

Poslednja izmena:
Pa onda će biti jednog dana Good Bye New York...Valjda treba sprečiti katastrofe ili ih izbeći i ne graditi grad na takvom mestu?
A ne možeš reći: Aj sad podavimo nju jorčane:) Ko im kriv što su napravili grad gde ne treba.

pa da,samo sto se taj grad gradio intenzivno od 1800ih i kad su se poceli proucavati i bolje studirati zemljotresi i cunamiji,grad je vec imao koji milion...kasnije u 100godina se samo uvishestruchio i bilo je kasno...a elektrana (kao sasvim drugi POJAM od grada)je mogla i drugde da se zida.

e sad,kao sto je neko vec bio napisao: "Samo kad mi znamo bolje od onih genijalnih japanskih inzhinjera...." tako da u te odluke gde i sta i kako ipak ne vredi da zalazimo....

pa da,samo sto se taj grad gradio intenzivno od 1800ih i kad su se poceli proucavati i bolje studirati zemljotresi i cunamiji,grad je vec imao koji milion...kasnije u 100godina se samo uvishestruchio i bilo je kasno...a elektrana (kao sasvim drugi POJAM od grada)je mogla i drugde da se zida.

e sad,kao sto je neko vec bio napisao: "Samo kad mi znamo bolje od onih genijalnih japanskih inzhinjera...." tako da u te odluke gde i sta i kako ipak ne vredi da zalazimo....

Precenjujete Japance, ima i tamo dosta loših odluka, ne samo što se tiče ove katastrofe.
Očigledno da nisu toliko genijalni kao što smo mislili.
Bila mi sestra tamo, službeno, u nekoj agenciji koju drži Sadako Ogata, videla je dosta Japana za par meseci, i nije više bila tako impresionirana kao pre. Nemojte me pogrešno shvatiti, jednostavno, i oni su ljudi, a ljudi greše.
Mi nemamo taj nivo tehnologije, ali svakako nismo nesposobni. Nažalost pa nemamo adekvatno vođstvo da iskoristi ljudske resurse u našoj zemlji.

Da li bi neko od vas ostavio grad od par desetina miliona na milost i nemilost, ili bi štedeli na materijalu za NE? Ja još nisam inženjer, ali ne bih mogao da donesem odluku koja bi ugrozila tolike živote.

Izvinte za OT.

Poslednja izmena:
Da li bi neko od vas ostavio grad od par desetina miliona na milost i nemilost, ili bi štedeli na materijalu za NE? Ja još nisam inženjer, ali ne bih mogao da donesem odluku koja bi ugrozila tolike živote.

Pa verovatno vecina ovde ne,ali "glaveshine" koje se stvarno pitaju verovatno da bi (isto kao sto je uradio i covek koji je odgovoran za havariju u cernobilu,pretrpeo je kaznu,a ta kazna je je skoro 10 godina zivota nakon katastrofe,tih 10 godina proveo u zatvoru polako se raspadajuci od kolicine radijacije koju je apsorbovao,umro je tek 1995 god kazem tek jer mu je verovatno taj zivot bio najveca kazna...) Ipak su ogromne svote novca u igri a sve se vrti oko novca. Npr i u Cernobilu je napravljen propust pri izgradnji krova iznad samog reaktora,nije sagradjen od materijala koji su bili predvidjeni projektom i sve to radi ustede novca.

Poslednja izmena:
Pa verovatno vecina ovde ne ali "glaveshine" koje se stvarno pitaju verovatno da bi... Ipak su ogromne svote novca u igri a sve se vrti oko novca. Npr i u Cernobilu je napravljen propust pri izgradnji krova iznad samog reaktora,nije sagradjen od materijala koji su bili predvidjeni projektom radi ustede.

***, ako glavešine mogu da glume inženjere može i bilo ko drugi na ovom forumu, bar smo humaniji od glavešina.

Izgleda da je na pomolu srecan kraj, Rojters ima informacije navodno da su uspeli sprovesti struju do reaktora, ocekuje se ukljucenje pumpi za hladjenje.

Officials could not say when the cable might be connected, but said work would stop on Friday morning to allow helicopters and fire trucks to resume pouring water on the Daiichi plant, about 240 km (150 miles) north of Tokyo.

"Preparatory work has so far not progressed as fast as we had hoped," an official of plant operator Tokyo Electric Power Co (TEPCO) told a news briefing, adding that a cold snap was hampering the effort.

Nema mesta preteranom optimizmu ...

Stalemate...

Nazad
Vrh Dno