Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

stace same sebi na vrat... vrednost TEPCO je pala za $24.000.000.000 (to su 24 milijarde $) prethodnih par dana... a ukupni dug je narastao na $88.000.000.000.
za ekonomiste ceo tekst ovde

Realno, agregate na kamione, cisterne dizela i pravac Fukušima.
Koje snage su te pumpe uopšte?

Imao sam prilike da daleke 1986-e stojim pored pumpe koju je Niška fabrika pumpi "Jastrebac" pravila za ruske NE. Mogu da ti kažem da su to grdosije visine preko 6m i da su tada u FP "Jastrebac" morali da sklanjaju krov na probnici da bi uopšte mogli da testiraju pumpu.

spominju nesto na BBC da ce traziti od Amerikanaca neki drone... videcemo sta je tacno to...

Drone je bespilotna letelica. To je stara vest. Amerikanci su svojom spijunskom bespilotnom letelicom fotografisali reaktore jer nije bilo pravih informacija kako to sve u stvari izgleda. Nakon toga je i doslo do razmimoilazenja u tumacenju fotografija. Amerikanci tvrde da nema vode u bazenu za cuvanje istrosenog goriva u reaktoru 4, a Japanci tvrde da ipak ima.

Ma u krajnjem slučaju ako za dobrobit čovečanstva treba da se žrtvuju i ljudski životi, ima toliko ološa i osuđenika koje očas posla prekvalifikuješ u vatrogasca da drži crevo makar tih minut dva.

Ma u krajnjem slučaju ako za dobrobit čovečanstva treba da se žrtvuju i ljudski životi, ima toliko ološa i osuđenika koje očas posla prekvalifikuješ u vatrogasca da drži crevo makar tih minut dva.

Ima finih ljudi medju osudjenicima, ja bih radije politicare naterao

Imajuci u vidu da je to Japan u pitanju, tamo nece biti problem da se neko zrtvuje. Znamo njihovu blizu istoriju sa kamikazama. Ali meni i dalje ne ide u glavu japanski Chikonoki koji bacaju vodu. Da su im rusli poslali jedno 3-4 iljusina 76 oni bi napravali cudo. Tu moz da stane vode kolko oces.

Pa jel sam rekao ološ?

Inače oglasile us se i veće sile povodom nuklearnih elektrana. Kinezi kažu da nastavljaju sa svojim planom da sa sadašnjih 20% koliko energija proizvedena u nuklearkama, tu cifru povećaju na 40%, uz izgradnju 28 novih NE u narednom periodu. Amerikanci takođe ostaju pri planu da povećaju procenat energije dobijene iz NE, dok Francuzi kažu da je nukleara energina "dobra energija", i da nije pravi trenutak za raspravu odma posle katastrofe, jedino da će povećati kontrolu.

Ima finih ljudi medju osudjenicima, ja bih radije politicare naterao

I zvezde granda :d... znaci tako kinezi ce jos da ih grade, ameri takodje, i koliko god one bile sigurne time se samo povecava verovatnoca od nekog incidenta.
Koliko mi je zao japanaca, u neku ruku toliko i nije cele ljudske vrste, aman stante negde, ko da nas nema dovoljno na planeti i da nemamo dovoljno (nemamo svi takav je sistem ***..), i samo profit profit i profit, da bi milijardu strumfova zevalo u 3d-u u druge strumfove kako teraju loptu :D, mora da nahebe ceo zivi i zivotinjski svet na zemlji, zbog potrebne energije.I sto vise energije imamo to nam se sve vise smajnuje zivotni prostor, japancima svaka cast ali da zivis od "kvadrata do kvadrata", meni se to i ne svidja bas nesto.

Imajuci u vidu da je to Japan u pitanju, tamo nece biti problem da se neko zrtvuje. Znamo njihovu blizu istoriju sa kamikazama. Ali meni i dalje ne ide u glavu japanski Chikonoki koji bacaju vodu. Da su im rusli poslali jedno 3-4 iljusina 76 oni bi napravali cudo. Tu moz da stane vode kolko oces.

koiko sam shvatio komentar na BBCu, jos je dobro sto sipaju tako rasuto, jer ako bi roknuli na jedno mesto veliku kolicinu vode - sama tezina vode bi izazvala propadanje ostecenog bazena sa sipkama...

Ma samo lova njih interesuje, zabole ih tuki za sve. Nego ako je u Minhenu 10x veca radioaktivnost...kolika li je u Srbiji. Kapitalisticka gamad.

ko si ti da sudis ko je olos a ko ne?

Svaki sud je onoliko objektivan koliko je sudija subjektivan tako da misljenje svog licnog suda mogu javno da objavim i ovo je forum a ne CNN, valjda se katastrofa moze pogledati sa svih strana a ne samo " novinarskih " tj cisto informacijski. I sta mozes ovde procitati sto ne mozes naci na netu ? Pa poenta DOMACEG foruma je u komentarima a ne u kvalitetnijem prenosenju informacija. Ako tako gledamo onda i Blic ima dobru IT sekciju ;)

Zašto u Japanu nema nereda i pljačkanja

Izvor: Tanjug

Japanci, iako u veoma teškoj situaciji, na niskim temperaturama, mirno stoje u redu za hranu, vodu i odeću. - Oni su veoma povučeni kada je reč o ispoljavanju ličnih emocija i ne žele da opterećuju druge svojim osećanjima. Ako bi poredili sa bilo kojom katastrofom u bilo kom drugom gradu u svetu, osećaj za humanost bi u takvoj situaciji bio potpuno izgubljen, ali ne i u Japanu.
5560523804d7f40af41319190056213_orig.jpg

Japanci, pored sve nesreće koja ih je zadesila nakon zemljotresa, cunamija i eksplozija atomskih elektrana, ne ostavljaju utisak da padaju u očaj. Njihov moto je “Mirno i zajedno”.

Japanska tradicija ne dozvoljava da ljudi izgube obraz, bez obzira u kakvim se situacijama nalazili.

Japanci, međutim, poslednja četiri dana imaju i dovoljno razloga za očaj.
14650196674d7f40af74cb6408244118_v4_big.jpg

Stanovnici zemljotresom i cunamijem pogođene japanske oblasti ostali su bez krova nad glavom, a mnogi još traže svoje najmilije: decu, roditelje, bližu i dalju rodbinu.

Na nesreću, prete im i radioaktivna zračenja nakon eksplozija u atomskoj centrali. Međutim, na televizijskim snimcima koji kruže svetom, vidljivi su kadrovi Japanaca koji, na niskim temperaturama, mirno stoje u redu za hranu, vodu i odeću i nastoje da spasu ono što se spasti može.

Bez ekscesa i nasilja.

Kada su zalihe postale dostupne zahvaljujući različitim organizacijama, Japanci su vrlo učtivo i smireno čekali svoj red bez guranja ili svađe.

Supermarketi su drastično snizili cene proizvoda, dok su vlasnici aparata za kupovinu pića, otvorili vrata svojih frižidera za sve volontere i one koji rade u ovakvim kriznim situacijama.
14632274034d7f40afa674c350567471_v4_big.jpg

Jedine vesti koje nisu stizale iz Japana su o krađi. Čini se da je pitanje zašto u Japanu nema krađe retoričko.

Naime, ljudi koji dolaze iz Japana iskazuju poniznost, dostojanstvo, ali su i okrenuti potrebi da dokažu čast svoje porodice tako što će valjano obavljati posao. U tom svetu izgleda da čast diktira ponašanje. To je vrednost kako za mlađe, tako i za starije, za ostvarenje kroz obrazovanje, ali i za poslovne domašaje.

Iako važi verovanje da u svakom žitu ima kukolja, statistike pokazaju da je kriminal u Japanu vrlo redak. Ukoliko bi neko ukrao, ne samo što bi time narušio svoj ugled, već i ugled cele porodice.

Kada poredimo ovu situaciju sa posledicom zemljotresa u Čileu ili sa stanjem nakon prirodne nepogode u bilo kojoj drugoj zemlji, videli bi da u ostatku sveta broj kriminalnih radnji raste neviđenom brzinom. Nekolicina se uvek udružuje čak i kada je katastrofa na početku.

Takođe, poznavaoci japanskog mentaliteta ističu da su Japanci veoma povučeni kada je reč o ispoljavanju ličnih emocija i da ne žele da opterećuju druge svojim osećanjima. To objašnjava i činjenicu zašto se mnogi smeškaju kada daju izjave o tome da su izgubili sve.

Za mnoge Evropljane to je neshvatljivo. Međutim, japanska tradicija nalaže da pojedinac ne sme svoja loša osećanja da prenosi na druge ljude.

Japanci su pri tom i mnogo opušteniji u odnosu na druge narode. Mentalitet, tradicija, ali i šok, razlozi su iz kojih se Japanci ponašaju ovako u ovoj teškoj situaciji.
20369175814d7f40afd3d71334383969_v4_big.jpg

Oni svakodnevno računaju na zemljotrese, emotivno su pripremljeni na njih i oduvek su očekivali da će se dogoditi jedan veliki zemljotres.

Japancima je važna i harmonija u grupi. Svaki Japanac je deo jedne grupe, što znači da svi moraju da slede isto pravilo - nema nedoličnog ponašanja.

Japanska filozofija je da čovek koji pravi ekscese pada na teret celoj grupi. Svi pripadnici grupe imaju isti problem, koji mogu rešiti samo zajedničkim trudom i naporom.

To što se stiče utisak da Japanci ne žele pomoć iz inostranstva, pa čak ni od japanske dijaspore, takođe, je deo njihovog mentaliteta.
105909574d7f40b00309e238126934_v4_big.jpg

U ovom trenutku, objašnjavaju upućeni, pomoć sa strane im smeta jer oni ne žele ljudima da kažu da dođu u Japan, a da prethodno ne znaju šta da urade sa njima.

Ljude sa strane treba negde smestiti, oni ne znaju jezik, ne znaju ni gde da idu, zato Japanci prvo žele tačno da vide gde im je pomoć potrebna, pa tek onda da ih angažuju.

Ove devize se pridržava i japanska dijaspora. Prvo čekaju informacije i smernice iz Japana, pa će tek onda reagovati.

Japanska dijaspora poručuje: ”Oni će nam reći šta im je potrebno, a kada nam to kažu, mi ćemo se pokrenuti. Kod nas nema pokreta samo da bi bilo akcije.”

Nadam se da ovo nije bilo već.

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије

SRBATOM + Trenutno merenje

Domaće vesti
Srbija1.png

Poslednja izmena:
http://rt.com/news/ge-equipment-fukushima-responsibility/

"Fukushima reactors were designed by America's General Electric Company"

Military publicist from Russian newspaper Zavtra Vladislav Shurygin believes that “Today we are not dealing with a Japanese nuclear catastrophe, despite the whole world watching developments in Japan and everyone knowing about Fukushima. In fact, it's an American nuclear disaster. All four reactors hit by explosions were built by the American General Electric Company. Moreover, the plant was constructed and designed mainly by American experts.”

Кхм... "независни" медији заборавише да помену ово.

Gde je okaceno? Aj okacis i tu na engleskom?:wave:

Evo par filmova o Cernobilju:

BBC: Внутри Чернобыльского саркофага
http://www.youtube.com/watch?v=TB6OYb_CJkA

Disaster at Chernobyl
http://www.youtube.com/watch?v=uoEgkGNO-sQ

Surviving Disaster - Chernobyl Nuclear Disaster
http://www.youtube.com/watch?v=q3SKOj8LGhk

ЛИКВИДАТОРЫ ЧАЭС_ БИТВА С НЕВИДИМЫМ ВРАГОМ
http://www.youtube.com/watch?v=UsHWk_r9I6s

Meni nikako nije jasno kako su japanci inace poznati po zemljotresima i cunamijima izgradili nuklearku pored mora... to mi je nekako...drsko... pre ili kasnije bi se desilo ovo,zar ne?

Na CNN-u su kritikovali sto su Japanci ostavili TEPCO-u da rukovodi resavanjem krize, umesto da je drzava preuzela posao zajedno sa IAEA.

Ako je cela stvar u sipanju vode kroz rupu na krovu, zaista mi nije jasno zbog cega nekoliko vozila sa vodenim topovima nije modifikovano za RC upravljanje...

Meni nikako nije jasno kako su japanci inace poznati po zemljotresima i cunamijima izgradili nuklearku pored mora... to mi je nekako...drsko... pre ili kasnije bi se desilo ovo,zar ne?
zbog velike kolicine vode koja je potrebna za hladjenje istih

Bila je vec prica o tome. Procitaj pocetak teme.

Ako je cela stvar u sipanju vode kroz rupu na krovu, zaista mi nije jasno zbog cega nekoliko vozila sa vodenim topovima nije modifikovano za RC upravljanje...

Za prvaka " robotike " cudi me da ne postoje neke tvorevine koje su mogle nesto obavljati umesto ljudi, da su dali onoj dvojici iz " mitbustersa " za 10 dana napravili bi im neku dzudzu za slicno.

zbog velike kolicine vode koja je potrebna za hladjenje istih

Takodje u vezi istog, pa kad je BLIZU tolika kolicina vode kako ne postoji sistem koji to radi " without manpower " automatski ?? Nego na kraju Helikopterima, pa toga se i moja baba mogla setiti ??
Tacno koliko vode donese helikopter ?

Poslednja izmena:
Takodje u vezi istog, pa kad je BLIZU tolika kolicina vode kako ne postoji sistem koji to radi " without manpower " automatski ?? Nego na kraju Helikopterima, pa toga se i moja baba mogla setiti ??

Helikopter donese 7.5t vode, ali jako mali deo, ako i neki, dodje tamo gde treba, a automatski sistemi ne rade jer nema struje, a dizel agregati su osteceni od cunamija (navodno).

tu vodu dovlace generatori koji su crkli zbog zemljotresa

Pre roka?

Prilozi

• 12640537784d81b8711be70689116921_orig.jpg
    12640537784d81b8711be70689116921_orig.jpg
    32.6 KB · Pregleda: 117
svaka cast! kakav je to narod. mi nikada necemo biti kao oni

Koji bedak kad ti je u sred nuklearne elektrane glavni problem to što nemaš struje. :d

Ne znam, ali meni sve to zvuči jako neubedljivo. Pre će biti da TEPCO debelo nije ispoštovao standarde i da na licu mesta nije bilo ni dovoljno goriva, ni baterija, a i agregati su možda bili u ko zna kakvom stanju.

Inače, ova slika mi baš i ne izgleda autentično. Jel ste sigurni da to nije neka zahebancija?

Poslednja izmena:
@illidane: znam to :)

@ Marley: Nije poenta u prelisatavanju ili prosvetljavanju kako NE rade,svako ko je zavrsio neku srednju tehnicku je upoznat toliko,vec ako pravis neko postrojenje koje je potencijalni ubica pola tvoje drzave mislim da bi malo ozbiljnije trebalo pristupiti konstrukciji i dizajnu...
Npr u Zagrebu su zbog trusnog zemljista napravljenje zgrade koje nisu direktno u temelju vec su na valjcima,tako da zgrada pri zemljotresu miruje,ne "seta"... mislim da je u Zagrebu,davno bese...

Razumes sta sam hteo da kazem...

Vrh Dno