Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Zloglasni vlasnik zloglasnog Tepco-a

Proklete korporacije na svakom mjestu u svijetu iste:

Slike iz reaktora Fukušima uveliko podsjećaju na katastrofu u Černobilju. Postoji još jedna sličnost: kao što su aparatčiki tada lagali Gorbačova, tako je i energetski koncern Tepco danima lagao japanskog premijera Kana.

Tokyo Electric Power Company, što je puni naziv koncerna Tepco, sa svojih 50 hiljada saradnika i prometom od oko 40 milijarde evra, spada među najveće energetske koncerne na svijetu. Ali taj koncern je i prije katastrofe u Fukušimi bio dobro poznat Japancima - po sklonosti da zataška incidente u svojim atomskim elektranama i utiče, a po potrebi i potkupljuje političare.

Ovaj energetski gigant nastao je fuzijom čitavog niza lokalnih proizvođača električne energije u Japanu i Fukušima je prvi od sadašnjih 17 reaktora koliko ih ima u toj zemlji. Atomske elektrane samo tog koncerna imaju veću snagu nego sve nuklearke u Njemačkoj zajedno, a reaktor Fukušima se, prilikom puštanja u pogon daleke 1971. slavio kao tehnološki uspjeh i veliki doprinos industrijskoj naciji Japanu.

Takvi napisi su odavno nestali iz japanskih medija. Umjesto toga se uvijek iznova javlja o skandalima gdje je energetski div potkupio političare ili zataškao neki od brojnih incidenata u njegovim reaktorima. Političarima nije preostalo ništa drugo nego da još 2002. zabrane rad svim reaktorima tog koncerna u Japanu i nalože provjeru njihovog stanja. Jedva da je prošla godina dana da su političari popustili i dopustili rad baš svim reaktorima - usprkos protestima građana.

Jer, incidenti su se i dalje dešavali: već 2007. je u potresu bio oštećen jedan reaktor koncerna Tepco i iz nuklearke je u atmosferu izašla radioaktivna para. Koncern je i taj incident isprva pokušao precutati, mada se ubrzo ustanovilo kako je već tada Japan bio na pragu katastrofe kakva se događa ovih dana.

Posvemu sudeći, i nakon nedavnog potresa su u koncernu isprva odlučili prećutati stvarne razmjere opasnosti - čak i pred japanskim premijerom Naoto Kanom. Tek ovog utorka, punih pet dana nakon katastrofe je japanski premijer sazvao krizni sastanak uprave koncerna Tepco u njihovom sjedištu i sastanak započeo urlajući na direktore:

"Što se ovdje zapravo dešava? Na povlačenje se ne može niti misliti, saberite se konačno!" Jer i japanski premijer je navodno većinu događaja u reaktoru Fukušima saznao - preko javnih medija.

Nakon toga je Naoto Kan lično preuzeo nadzor nad kriznim štabom u energetskom koncernu - smještenom u samoj zgradi Tepco-a. Dosadašnji predsjednik uprave Masataka Šimizu, nakon takvog očitog gubljenja obraza pred njegovim podređenim, još uvijek dolazi u ured, ali se javnosti obraća samo preko portparola koncerna. Privredno, koncern Tepco jedva da bolje stoji od reaktora u Fukušimi: vrijednost njegovih dionica se prepolovio u samo par dana, a od ponedjeljka je trgovanje dionicama Tepcoa ionako obustavljeno.

:rupa:

Poslednja izmena:
Odakle ti ta informacija za Ruse i vestacku kishu (da nije BBC ili CNN),pa Moskva je tako blizu Chernobila kad su oni imali vremena da sve to smisle i izvedu pre nego radijacija stigne do nje.

Iz nekog dokumentarca, relativno davno sam ga gledao na tv-u.I to naravno nije nikakva zvanicna informacija ;), rusi to zdusno poricu da su radili ... mozda nisu imali vremena da skroz sprece zracenje moskve, ali je zato verovatno znacajno ublazeno, dok su drugi naravno nahebali.

To se desi kada privatne kompanije/kapitalisti kontrolišu tako nešto, još samo da se pojave privatne armije u svetu, i sve će biti super.

rama gde ti živiš (vidim u NS), privatne vojske rasturaju planetom, od prvog napada na Irak pa do danas su narasle u ozbiljne pružaoce usluga tog tipa, i nikada ne zaboravi da druge zemlje nikada nisu bile narodne, te su i vojske od pamtiveka bile privatne. Pa šta misliš ko pravi ovu havariju po africi i blikom istoku, ko je al kaida...na pr. Takođe jedna od starih zvaničnih privatnih vojski je poznata francuska Legija stranaca, da bude jasnije. Rade za novac, a posao se ne bira.

niko ne odgovara, morate da shvatite kad tad, ne postoji sila pravde, postoji samo pravda sile.

Primetili ste sigurno veliku tišinu u obaveštavanju zapdadnih medija i umirujuće vesti, mada njima nema mesta, pogotovo za japance, vidim da nisi pogledao PRVI videou kojem izraelski stručnjak priča, ili najbolje sve sa linka koji sam ostavio ranije.
http://rt.com/news/pessimism-fukishima-1-crisis/

Da bi možda lakše shvatili nesagledive posledice ovakvih havarija, fisioni procesi ne postoje u prirodi (kosmosu) u ovakvom obliku nigde, postoje samo fusioni visoko energetski procesi

Poslednja izmena:
Sad videh na tv-u, sama prirodna radijacija je povecana posle cernobilja, odnosno njen nivo, tj. nazovimo normalni nivo, sto ce reci ako se i ovo cudo rasplamsa bice jos jedno trajno povecanje :mad:, a naravno i posledice.

Nema razloga za paniku, japan je udaljen od nas oko 18000 km, Tako da ne verujem da ista moze biti toooliko stetno po nas Cernobil je bio gotovo 10x blize nama pa opet te posledice kod nas nisu bile dramaticne. A sto se tice Japana izborice se oni. I posle drugog svetskog rata su se izdigli u jednu od najvecih svetskih sila. Ne sumnjam da ce drugacije biti i ovoga puta,samo sto je sada ovo maleni problem u odnosu na Hirosimu i Nagasaki...

ocigledno je da se situacija zataskava, abog panike, zbog berzi, zbog interesa, kontradiktorne informacije, nema kontrole...ne vidim mogucnost da zaustave ovo topljenje, reaktori su fizicki osteceni, nema instalacija infrastrukture, cemu struja kada su instalacije oko reaktora unistene...potencijal ove katastrofe daleko prevazilazi cernobil jer se radi o verovatno 6 reaktora...nadam se da gresim :mad:

Poslednja izmena:
^^Paničio ne paničio pobeći ne možeš, (panika je prirodna stvar kada bežiš od prirodne pojave, na pr. lava koji te juri, ali ovde se radi o ne priridnim pojavama i nema mesta panici jer ne pomaže)

posledice nisu trenutno dramatične i vidljive, ali je onkološki institut decenijama nakon toga pun.
(ozračeni ste, išli ste na rengen snimanje, ništa vam se ne dešava, ništa ne osećate, ali ste ozračeni, tako je i sa znatno jačim izvorima zračenja, ne osećate tek nakon nekog vremena, par dana, par nedelja, par godina, počinju da se javljaju simptomi)

Poslednja izmena:
potencijal ove katastrofe daleko prevazilazi cernobil jer se radi o verovatno 6 reaktora...nadam se da gresim :mad:

Ne verujem da bi prevazisao zbog toga sto je kapacitet reaktora u cernobilu bio 1000MW dok je u Japanu 800MW dakle slabiji a to sto ih ima 6 ne mora nista da znaci i u cernobilu ih je bilo 4 eksplodirao je jedan ostala tri su cak i nastavila sa radom nakog nekog vremena...

@bit Naravno da znam kakve posledice mogu biti,brat od strica mi boluje od Daunovog sindroma,mnogo vece posledice zracenja vucemo od bomardovanja '99 god nego sto ce to biti od zracenja koje ce stici iz Japana

po nas Cernobil je bio gotovo 10x blize nama pa opet te posledice kod nas nisu bile dramaticne.

Odakle ti informacije da nisu bile dramatične, Bivša Jugoslavija je jedina zemlja koja je stavila oznaku tajne na posledice nuklearnog akcidenta u Ukrajini. To što nismo znali i ne znamo ne znači da posledice nisu (bile) dramatične

Inače jeste li pročitali vest da je 70 000 litara radioaktivne vode ispušteno u Ontario. Naravno odgovor odgovorne kompanije Pauer Ontario je u stilu ništa strašno to je još i zdravo za ljude i biljni i životinjski svet. Još jedna potvrda da je nuklearna energija bezbedna

Poslednja izmena:
nuklearna energija jeste jedini mogući način da se danas proizvede potrebna količina, ili to ili mrak, birajte.
Problem su ne savesni i gramzivi ljudi, koji poseduju nuklearne elektrane, što je ne zamislivo, da neki tamo (perax što je sriko slova do 4 osnovne) samo zato što mu je čukundeda ubijao indijance i ostale "domorodce" širom sveta ima pravo vlasništva i upravljanja nad takvim tipom objekta.

Poslednja izmena:
nuklearna energija jeste jedini mogući način da se danas proizvede potrebna količina, ili to ili mrak, birajte.
Problem su ne savesni i gramzivi ljudi, koji poseduju nuklearne elektrane, što je ne zamislivo, da neki tamo (perax što je sriko slova do 4 osnovne) samo zato što mu je čukundeda ubijao indijance i ostale "domorodce" širom sveta ima pravo vlasništva i upravljanja nad takvim tipom elektrane.

Pa nisu Mr Burns i Homer izmišljeni tek tako. :) Preduslov je da moraš biti zao i gramziv da bi posedovao nuklearnu elektranu ili nešto slično...

Pa tako je to, ali bi zato isto tako to trebalo biti onemogućeno.
kada si već pomenuo Simsonove njih su crtali, krišom, kao i mnoge "holivudske" crtane umetnici iz jedne male zemlje http://www.korea-dpr.com/business/sek.pdf

xcentric
ima dosta informacija i poređenja obe konstrukcije, nisu za poređenje, sem ako bi se složili oko toga da je i fića i majbah automobil

i ne govorim o nama već o ljudima u Japanu, pogotovo onima na 100-200km, na primer o malom gradu Tokiju koji nema granica, od havarije.

Poslednja izmena:
Eto da i u najgorem slucaju ne daj Boze i dodje do havarije slicne cernobilu mi ovde nemamo razloga za strah od primarnog zracenja koje se prenosi vazduhom. E sad side effects ce biti mnoogo znacajniji,zastoj ekonomije i mnoge druge stvari koje prate neku ovakvu katastrofu. Mada kako vidim svet se solidarise sa njima i verujem da ce uz pomoc velikih sila pre svega mislim na USA,Kinu,Rusiju Japan uspeti da "ispliva" iz ove krize vrlo brzo.

Poslednja izmena:
Svet upravo uleće u novu krizu... u Libiji.
Izgleda da Ameri koriste gužvu... tipično za njih.

^Veoma moguc scenario, pogotovo prica o zivotinjama i njihovim migracijama.

da ce uz pomoc velikih sila pre svega mislim na USA,Kinu,Rusiju Japan uspeti da "ispliva" iz ove krize vrlo brzo.
Japan i do sad nije ispilivao zbog velikih sila već zbog sebe promene poslovne paradigme i svoje kulture odnosno načina mišljenja.
Ameri su ih u sadašnjoj krizi pomogli sa 7 vojnih stručnjaka za hemijske incidente

Dovezli su neke agregate i nisu mogli da ih prikljuce zbog nekompatibilnih prikljucaka!!! WTF!
Ta vest mi je delovala nekako bledo i vrlo brzo je ostala zatrpana eksplozijama, helikopterima....
I dalje mi nije jasno da odustanu od hladjenja nuklearnog reaktora zbog jbnog prikljucka!
Ni ja nisam mogao da verujem kada sam to procitao 12. marta. Verovao sam da je neki drugi problem, a da je PR onda morao nesto da smisli, i to rekao. U medjuvremenu sam pronasao odgovor: problem je sto je cunami paralelno sa dizel pumpama unistio i celu elektroniku postrojenja na koju bi kasnije eventualno moglo da se nakaci neko eksterno napajanje i tako nastavi ceo proces hladjenja. Bez te elektronike i sistema upravljanja je situacija i eskalirala gde je sada i upravo zbog toga sada pribegavaju černobiljskim metodama sa helikopterima. Međutim, ako je informacija koju sam pronašao tačna, da je cela elektronika za pumpe uništena, onda dovlačenje stuje dalekovodima neće rešiti stvar.

Koliko sam uspeo da pohvatam, dovlači se struja da bi se napajale neke nove pumpe koje mogu da rade s morskom vodom.

“All reactors were damaged in the earthquake. The containment vessels are breaking down and they will continue breaking down”, says Even. “The question now is: what will happen to the content of these reactors, these highly radioactive isotopes?
Ovo ne bi trebalo da je tačna informacija, sud rekatora (containment vessel) je prema TEPCO-u neoštećen kod reaktora 1 i 3, dok je kod reaktora 2 sumnja da jeste. Evo slike, videti core and fuel integrity i containment integrity, kao i stanje goriva u bazenima pod fuel integrity in SFP (spent fuel pool):

tepco_status_5.jpg

(krupna slika je ovde)

Ne znam zašto Russia Today daje gornju vest. Sud reaktora (containment vessel) je "poslednja linija odbrane", spremnik od betona i čelika koje je "core catcher". Bitna razlika: Černobilj nije imao sud reaktora!

Na svim sajtovima mogu da se vide slike i animacije rada BRW NE (boiling water reactor). Prvi sud je šipka od cirkonijuma u kojoj se nalazi nulearno gorivo. Cirkonijum se topi na oko 2.200 stepeni C, a nuklearno gorivo na oko 3.000 stepeni. (Delimično) topljenje se jeste desilo u sva tri reaktora, prema slici. Drugi sud je sud pod pritiskom (pressure vessel). Ako je on oštećen onda se voda i para da "izbijaju". I to radioaktivna voda i para, jer su jezgra oštećena. Izgleda da je to trenutni status. Ne znam da li je jezgro bilo gde probilo sud pod pritiskom (pressure vassel) i propalo u treći sud, tj. spremnik reaktora (containment vessel). Tu više nema hlađenja.

Trivija: u poslednjih nedelju dana najviše posetilaca na moj blog došlo je koristeći donje upite u pretraživačima; uklonio sam klasične upite i ostavio specifične (broj upita se smanjuje prema dole). Mislim da je dobro šta se postavljaju ovakva pitanja! Uvek sam bio za popularizaciju nauke.
šta je to uranium
šta je topljenje jezgra
zemljotres u cernobilu
dozvoljeno radioaktivno zračenje
sta su nuklearke
tepco-status
slika nuklearke u japanu
sta se zapravo desilo u japanu
kamikaze
topljenje jezgra u pensilvaniji
sta je atom
nuklearne bombe
sta je to radijacija
šta je core-catcher

Poslednja izmena:
Pa brate ako cemo istini za volju, svaki tvoj post je toliko konkretan i sazet da je meni lichno izuzetno interesantno da procitam. Ne zato sto to mogu i sam kroz google da uradim, vec prosto volim i komentar osobe koja pishe.. Ti to zaista skroz ok u ovoj temi radish, i smatram tvoje postove izuzetno kvalitetnim i doprinose dosta. E sada neko je pokusao da te "minira" kako ti se blog reklamira itd, e pa ja cu prvi da kazem i ima razloga zato sto ima sta i da se procita..

Samo nastavi da nam sipash informacije, nadam se da se vecina slaze sa mojim misljenjem.

Zar nije bila neka informacija da cunami jeste unistio agregate ali da su pumpe nastavile da rade na baterije jos 8 sati posle cunamija? Ak je ovo tacna informacija onda pumpama samo treba dovesti struju sto ne bi trebao da bude toliko komplikovan poduhvat da traje 5 dana, pogotovu kad je to prioritet. Sve mi se cini da je TEPCO zataskavao informacije od pocetka i da posle cunamija nije bilo ni pumpi ni elektronike nego je bilo potrebno bukvalno napraviti novi sistem hladjenja, nesto improvizovati i sklepati kad je cela drzava u problemu nije bas jednostavno.

Ali mi bas nije najjasnije zasto nesto ovako
http://cominganarchy.com/2009/04/27/anti-pirate-water-cannon/
nisu stavili, stave ih na kamione, fiksiraju ih i bezi. Za kamionom se razvuce struja i crevo za vodu. Koliko vidim sa slika, do mora ima nekoliko stotina metara pa ni voda ne bi trebala da bude problem. Vatrogasci tako nesto urade za par minuta pa sa malo planiranja ne vidim zasto ovde to ne bi moglo sem ako se dogadja nesto mnogo ozbiljnije o cemu ne govore.

NE jednostavno nije projektovana da izdrži ovakav cunami... to je najveći fail što nasu razmišljali šta ako ... to AKO je bitno... Izgleda je su Japanci poslovično precizni nije bilo razmišljanja o najgorem mogućem scenariju...
Kad je dovoljno dobro? Koji je "worst case scenario"? Recimo, najpre je navedeno da je zemljotres bio 8,9 Rihtera a onda 9,0 Rihtera. NE Fukušima pravljena je za izdrži 8,2 Rihtera. Skala je logaritamska. Dakle, 8,9 Ritera je 5x jače, a 9,0 Rihtera je preko 6x jače od projektovanog.

Račun:
(10 ** 8,9) / (10 ** 8,2) = 5,01
(10 ** 9,0) / (10 ** 8,2) = 6,31

Da je bilo 9,2 izračunajte sami koliko bi bilo preko projektovanog.

Koliko je onda dovoljno? 10 sepeni Rihtera? Magnituda 12? 20? Prilikom konstruisanja, kada se pravi Probabilistic Risk Assessment, kaže se šta je prihvatljiv otkaz. Recimo, 1 otkaz na 50.000 reaktor/godina. Onda se prema tome izvrši dizajn. I uvek na to može da se kaže "šta ako", čak i ako postoji "design in depth" o kom sam pisao. Ne spominjem da svako povećanje prihvatljivih otkaza ili rezistentnosti na zemljotrese (ili nešto drugo) poskupljuje investiciju -- i to eksponencijalno. To je tzv. "slippery slope" -- ispada da je najčistije i najodgovornije da svi vrtimo pedale kod kuće i pravimo struju za sebe. Em se rekreiramo em stvaramo struju za sijalicu od 30 W. Da žmirka. Hm, hoćemo i frižider i zamrživač i bojler i par klima, računar, TV? Hm, hoćemo industriju, preradu, proizvodnju? Želimo 2 automobila po domaćinstvu, avione, železnicu? "Život dostojan čoveka" za sve? Međutim, imaćemo onoliko koliko smo spremni da rizikujemo. Dozvolićemo najpre da "ode" poljana, pa više njih, pa reka, ali ćemo imati više energije. Ali "nama" treba još više, jer nas je puno, gladni smo! Zažmurićemo, ne zanima nas kako izgledaju farme pilića za McDonald's i uslovi života pernate živine, jer to ne vidimo. Tu i tamo protesti, ali Mek, njam, "jeste, strašno, ali šta se može". Kad je dosta? U taj kontekst staviti nuklearnu energiju i čega sve ne bi bilo i šta ne bismo imali.

Pored toga, potajno mislimo da će nekakav (biblijski) armagedon nekad da se desi, udar meteora, nikad viđen zemljotres, alien invasion. Ali želimo da budemo humani, pravedni, društveno odgovorni, ekološki osvešćeni -- a da imamo sve udobnosti? Na žalost, nije moguće a da se ruke ne isprljaju.

U stvari, moguće je, i Amiši koji žive u SAD bar nisu licemeri.
amish-farm-cart.jpg

There is a large group of people in this country, as many as 100,000: they don't have computers, don't have the electricity to run computers, and don't want the electricity to run computers. These folks get around in horse-drawn buggies and use lanterns for light. The people to whom I refer are collectively known as "the Amish." That the Amish have been able to maintain an 18th century lifestyle in a 21st century world is amazing!
U literaturi postoji Extinction Level Event (ELE). ELE = 100 million megatons equivalent explosive power. To je oko 13 stepeni Rihterove skale. Da li je to granica?

* * *

Kako podmiriti energetske potrebe koje izuzetno rastu s povećanjem broja stanovnika i industrije? Đerdap 1 i 2 su jačine jednog bloka u Fukošimi, nešto preko 1 MW. Zbog Đerdapa je biodivezitet znatno izmenjen, HE plave zemljišta, menjaju korita. TE rade na fosilna goriva i ispuštaju CO2, a prostor oko TE je tzv. "mesečev pejzaž" (ogromni pepeo desetinama kilometara oko TE Obrenovac); tu niko ne živi, tu ništa ne raste. Sunčeva energija? Energija vetra? Nije ni za poređenje.

Nuklearke treće generacije, kako naravno tvrdi nuklearni lobi, ne mogu da se "otope". Nuklearke četvrte generacije planirane su za najmanje 10 god. U Belanama u Bugarskoj će biti nuklearka treće generacije. Sem očiglednih pitanja sigurnosti NE, još jedno bitno: nuklearno gorivo je ruda koja je retka na Zemlji. Neke zemlje je imaju, neke ne (Srbija nema). Što nečega manje ima, to više košta. I zemlje koje "leže" na rudnom bogatstvu će profitirati, kao i one koje su dovoljno jake same obogaćuju rude u centrifugama.

* * *

Možda smaram, evo jedne jednostavne računice za pobornike sunčeve energije:

Dozračena energija od sunca u idelanim slučajevima (nema oblaka ili prašine i zraci upadaju upravno na fotoelektrične ćelije) iznosi oko 1.000 W po kvadratnom metru. Pošto su ćelije u stanju da u električnu energiju pretvore najviše 10% dozračene energije (imaju stepen iskorišćenja 0,1), po jednom kvadratnom metru iz ćelije se u idealnim uslovima može dobiti 0,1 x 1000 = 100 W. Prema tome, da bi se dobila snaga od 100 MW potrebno je fotoelektričnim ćelijama pokriti površinu od 100 hektara (1.000.000 kvadratnih metara).

Ako se uzmu u obzir gubici u ostalim delovima elektrane, da bi se dobila navedena snaga površina pokrivena ćelijama trebalo bi da bude bar za reda 30% veća od porethodno izračunate. Inače, fotoelektrične ćelije treba neprekidno održavati i čistiti ih jer im se inače stepen iskorišćenja još više smanjuje.

Može se koristiti i fototermički efekat koji ima veći stepen iskorišćenja dozračene energije sunca ali je on vrlo skup. On zahteva da ogledala koja usmeravaju sunčeve zrake u žižu, gde se nalazi kotao u kome se zagreva radni fluid za pokretanje turbina, neprekidno prate kretanje sunca u toku dana kako se ne bi promašila žiža.
Sve ovo vrlo mnogo košta a punom snagom može da radi samo u pojedinim periodima godine i dana pod uslovom da je automatizovano i da se redovno i stručno održava. Prema tome, mrka kapa, po mojem najboljem inženjerkom uverenju.

* * *

Trivija: Na dan zemljotresa u Japanu bila je (godinu dana ranije) najavljena svetska premijera filma Battle: Los Angeles o kataklizmi planete.

MV5BMjA2MjQ2MzMwMV5BMl5BanBnXkFtZTcwMjIwODgzNA@@._V1._SY317_.jpg

Poslednja izmena:
Nema razloga za paniku, japan je udaljen od nas oko 18000 km, Tako da ne verujem da ista moze biti toooliko stetno po nas
Ali, kako možeš da budeš toliki egoista!?!?
Ovo će tooooliiiikoooo imati uticaja na čitav svet, pa i na nas.

Drone je bespilotna letelica. Mogao si da je vidiš u filmu Hawk Eye u nekoliko fantastičnih scena. A i u seriji 24, serijal 8. ;)

kazem, slusao sam na BBCu - nisam znao sta time hoce da kazu. ako su mislili da im samo uslikaju NE - izem ti pomoci.
mislio sam da se odnosi na neki manuelno daljinski upravljivu masinu za hladjenje....

inace, slazem se da su tvoji postovi izuzetno dobro napisani i puni zanimljivih informacija.

Ali, kako možeš da budeš toliki egoista!?!?
Ovo će tooooliiiikoooo imati uticaja na čitav svet, pa i na nas.

Da si citao postove kako treba i do kraja shvatio bi sta sam zeleo da napisem ali posto vidim da nekome treba dva puta objasniti,hajde da ti pomognem... Napisao sam da na nas nece uticati direktno i da nema razloga za strah,da ce uticati indirektno putem ekonomije,privrede i drugih grana to je vise nego ocigledno. Ali po meni ni to nece biti dugog veka jer je Japan zemlja koja je sposobna da jako brzo prevazidje ovu krizu. To sto sam takodje rekao o pomoci naravno da ce im puno znaciti,sa svih strana dobijaju novcanu pomoc koja ce im u vreme obnove verovatno puno znaciti. To da im je USA poslala samo 7 strucnjaka ne bih se kladio. E tako valjda ti je sad jasno,ako ne reci pa da crtam ako treba.

Nazad
Vrh Dno