Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Imam par pitanjca...
1. a zašto su tek sada poslali vatrogasne topove kad su oni ogromni i dizajnirani verovatno da gase visokospratnice...zar nisu mogli ranije da ih pripreme i uštekaju bliže na bezb udaljenosti nego da se sada čekaju da stignu na lice mesta, pa bar su standardni u Japanu visoki i sigurno imaju dovoljno tih kamiona tj spec.vozila

2. jel to znači da ako sutra 'prespoje te kablove' i dovedu struju i uključe pumpe za vodu za hlađenje reaktora i spremišta ( valjda su im neke stigle iz USA) situacija se normalizuje... a ako ne bude tako -> may God have mercy on their souls

da sam sebi odgovorim http://www.blic.rs/Vesti/Svet/242002/Novi-dalekovod-do-nuklearke-Fukusima-skoro-zavrsen

Poslednja izmena:
Akcija u toku, helikopteri upravo sipaju vodu u reaktore ali izgleda da vise prosipaju okolo nego u sam reaktor. Zbog zracenja ne mogu da stanu nego u letu iz velike daljine prosipaju vodu :\

http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv

Vau pa ovo je uživo. Nemam satelit pa sam se oduševio... pogledajte samo komentare sa desne strane kako izlaze i broj pregleda kako se uvećava... :shock:
hvala na linku
Ovo je da se smrzneš . odlučujući trenuci.:hair:

Pa piše i live brodcast ... sad ne znam pomislio sam da je uživo ???

Poslednja izmena:
Nije uzivo.. Uzivo je kad nema natpis 'recorded'.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, kazu jedno 50 puta u jednom minutu "Fukushima Daichii Nuclear Power Plant' :S:

@ levcanin

Nisam se dobro izrazio, ovo je uzivo stream NHK TV stanice, ali snimci nisu uzivo kad pise 'recorded'.

Poslednja izmena:
A gde su ti cuveni japanski roboti ?

Stvarno gde su ROBOTI koji bi odradili posao bez rizika po ljude? Rusi su svojevremeno u Chernobilu imali ekipu dobrovoljaca (kamikaza) od kojih je 2/3 ljudstva smrtno stradalo od radijacije a ostali su se porazboljevali ali su uspeli da osiguraju ostale reaktore i spreche jos vecu tragediju.

Stvarno gde su ROBOTI koji bi odradili posao bez rizika po ljude? Rusi su svojevremeno u Chernobilu imali ekipu dobrovoljaca (kamikaza) od kojih je 2/3 ljudstva smrtno stradalo od radijacije a ostali su se porazboljevali ali su uspeli da osiguraju ostale reaktore i spreche jos vecu tragediju.

Roboti ???
Šta ti očekuješ TRENSFORMERSE da dovate creva i da mu ga daju-operacija zalivenje po reaktoru... Nema robota koji može da pomogne u ovakvom scenariju... ovo je sve uz pomoć kanapa i štapa... da nisu organizovani, davno bi pobegli u brda... Sovjeti i da su hteli u bežaniju -nisu smeli, metak je brži od para nogu. Japanci prkose, i ne odustaju , znaju šta se mora... Ovakvi su bili naši preci na Kajmakčalanu :D

@ Levčanin

Jesi li siguran da nema? garantujem da ce Japanci dovuci robote prilagodjene upravo za hladjenje reaktora.Sto se tice pozrtvovanja Ruskih nauchnika-dobrovoljaca u Chernobilu velika je uvreda govoriti da je to posledica prisile.

Poslednja izmena:
Rusi su svojevremeno u Chernobilu imali ekipu dobrovoljaca

Kod sovjeta nikad nista nije islo na dobrovoljnu bazu, sve je sila i prinuda resavala. Likvidatori su postali heroji ne zato sto su hteli, vec zato sto su morali (kao, od metka umirem odmah na licu mesta, i jos ce da me oznace kao da sam izdajica, moju porodicu ce da obeleze za ceo zivot, a od ove radijacije mozda i prezivim, mozda mi nista ne bude).

Roboti su mit.

@ Levčanin

Jesi li siguran da nema? garantujem da ce Japanci dovuci robote prilagodjene upravo za hladjenje reaktora.Sto se tice pozrtvovanja Ruskih nauchnika-dobrovoljaca u Chernobilu velika je uvreda govoriti da je to posledica prisile.

nije mi bila namera da vređam i rastvajam baćuške kao da su šonje. Za sve to je potrebna bila hrabrost i u Ukrajini i u Japanu. Rusi mučenici nisu ni znali gde idu... ali kad su im stavili odela ona i videli reaktor iz te perspektive sve im je bilo jasno... Samo glupo je misliti da su išli 'udarnički' i s pesmom u boj...

Što se tiče robota, o njima nije bilo vesti a sigurno bi bilo da su korišćeni... možda eventualno za merenje nivoa radijacije ali tamo su i ljudi stalno i mere tako da i nema potrebe za tim. simnjam. Ne znam da postoji robot koji nosi vodu ili zna da drži crevo pod pritiskom za gašenje požara.

Izgleda ste svi ovde mladi pa se ne secate socijalizma :) Najveci krivac za Chernobil je upravo socijalizam, gde se nishta nije znalo i sve se radilo zbog partije, a oni jadnici shto su ishli u sigurnu smrt vishe nisu znali gde idu nego shto su ishli na silu..

I kakvi roboti, pa morali bi da budu Transformersi da bi to mogli da rade :d

Poslednja izmena:
Kod sovjeta nikad nista nije islo na dobrovoljnu bazu, sve je sila i prinuda resavala. Likvidatori su postali heroji ne zato sto su hteli, vec zato sto su morali (kao, od metka umirem odmah na licu mesta, i jos ce da me oznace kao da sam izdajica, moju porodicu ce da obeleze za ceo zivot, a od ove radijacije mozda i prezivim, mozda mi nista ne bude).

Jaoj mani se, pripisivati takvu karakteristiku celoj jednoj naciji je apsolutno neposteno i granichi se sa rasizmom, jel to vazi i za druge nacije ili samo za njih?.Dobro je poznato ko je prvi lansirao i kasnije exploatisao takve tvrdnje o kukavicluku i nehumanosti jedne nacije gde nepostoje nikakve vrednosti i ideali nego samo strah,prisila,jad i beda to je bilo deo anti-komunistichke propagande.

Ne pricaj gluposti driveru. Neko je okacio pre par strana film o Cernobilju (doduse na ruskom, ali moze da se nadje i verzija na engleskom, ja je imam na primer). U njemu su autenticni snimci i dogovor pre nego sto ce da krenu, kada ih general tamo neki nagovara i govori im da ovo ne rade za nekog nepoznatog nego za svoju zemlju. A cim ti neko tim tonom govori u tom kontekstu, odmah znas koliko je sati. I kad su bili na lokalitetu, mislis da likvidatori nisu znali u sta su se uputili, otvoren reaktor, svi bitni komandanti u punoj zastitnoj opremi, gledaju iz daljine. Koliko njih se predomislilo ,a li nisu smeli da odstupe. Znaci nije da nisu hteli, nego nisu smeli.

Poslednja izmena:
Izgleda ste svi ovde mladi pa se ne secate socijalizma :) Najveci krivac za Chernobil je upravo socijalizam, gde se nishta nije znalo i sve se radilo zbog partije, a oni jadnici shto su ishli u sigurnu smrt vishe nisu znali gde idu nego shto su ishli na silu..

ko mlad? ko da se ne seća socijalizma? je??? Sovjetski tip ne poznajem, al mogu da zamislim... Prof fizike mi je uvek govorio da je votka tamo jeftine i da je to sve bio test koji je loše krenuo... Test jeste bio, ali za votku ne znam, nisam bio tamo. A ovo u Japanu je katastrofa tj nepredviđene okolnosti van mogućnosti zaštite i rezervih mehanizama koji su upravo zato otkazali, zbog elementarne nepogode(cunami). Pričitaj moj post posl i pretposl ponovo plz.

Jaoj mani se, pripisivati takvu karakteristiku celoj jednoj naciji je apsolutno neposteno i granichi se sa rasizmom, jel to vazi i za druge nacije ili samo za njih?.Dobro je poznato ko je prvi lansirao i kasnije exploatisao takve tvrdnje o kukavicluku i nehumanosti jedne nacije gde nepostoje nikakve vrednosti i ideali nego samo strah,prisila,jad i beda to je bilo deo anti-komunistichke propagande.

Ni ameri nisu nista bolji. Dovoljno je da pogledas film Food.inc i sve ce ti biti jasno. Genetski modifikovana hrana i ostali experimenti na sopstvenom stanovnistvu. Ima mali milion primera. I kod drugih naroda, ne samo kod ova dva.

I kakvi roboti, pa morali bi da budu Transformersi da bi to mogli da rade :d

Ti si mlad pa se ne secas da se nekad u nesto verovalo i postojao je kolektivni duh pa su se javni radovi zavrshavali sa radnim akcijam ORA a ne pod prisilom oruzija, znachi princip dobrovoljnosti i svest o vishoj drustvenoj koristi pre svega.
Javashluk u nuklearkama nije patent socijalizma a Chernobil je jedini incident te vrste u Socijalistichkim zemljama.
Osim toga robot koji drzi crevo za vodu Hm!, kolko je to neverovatno?

Poslednja izmena:
@kexkex **** te Putin :D

Nego, da mi vidimo sta su najnovija desavanja iz zemlje izlazeceg sunca. Dakle prioritet je reaktor 2, u njemu se nalazi plutonijum koji je mnogo *******iji od uranijuma. Kad se ocekije da pumpe budu online ?

Zvanicne informacije:
Japanese Earthquake Update (16 March 22:00 UTC)

Temperature of Spent Fuel Pools at Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant

Spent fuel that has been removed from a nuclear reactor generates intense heat and is typically stored in a water-filled spent fuel pool to cool it and provide protection from its radioactivity. Water in a spent fuel pool is continuously cooled to remove heat produced by spent fuel assemblies. According to IAEA experts, a typical spent fuel pool temperature is kept below 25 ˚C under normal operating conditions. The temperature of a spent fuel pool is maintained by constant cooling, which requires a constant power source.

Given the intense heat and radiation that spent fuel assemblies can generate, spent fuel pools must be constantly checked for water level and temperature. If fuel is no longer covered by water or temperatures reach a boiling point, fuel can become exposed and create a risk of radioactive release. The concern about the spent fuel pools at Fukushima Daiichi is that sources of power to cool the pools may have been compromised.

The IAEA can confirm the following information regarding the temperatures of the spent nuclear fuel pools at Units 4, 5 and 6 at Fukushima Daiichi nuclear power plant:
Unit 4
14 March, 10:08 UTC: 84 ˚C
15 March, 10:00 UTC: 84 ˚C
16 March, 05:00 UTC: no data
Unit 5
14 March, 10:08 UTC: 59.7 ˚C
15 March, 10:00 UTC: 60.4 ˚C
16 March, 05:00 UTC: 62.7 ˚C
Unit 6
14 March, 10:08 UTC: 58.0 ˚C
15 March, 10:00 UTC: 58.5 ˚C
16 March, 05:00 UTC: 60.0 ˚C

The IAEA is continuing to seek further information about the water levels, temperature and condition of all spent fuel pool facilities at the Fukushima Daiichi nuclear power plant.

Japanese Earthquake Update (17 March 01:15 UTC)

Injuries or Contamination at Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant

Based on a press release from the Japanese Chief Cabinet Secretary dated 16 March 2011, the IAEA can confirm the following information about human injuries or contamination at the Fukushima Daiichi nuclear power plant.

Please note that this list provides a snapshot of the latest information made available to the IAEA by Japanese authorities. Given the fluid situation at the plant, this information is subject to change.

Injuries

* 2 TEPCO employees have minor injuries
* 2 subcontractor employees are injured, one person suffered broken legs and one person whose condition is unknown was transported to the hospital
* 2 people are missing
* 2 people were 'suddenly taken ill'
* 2 TEPCO employees were transported to hospital during the time of donning respiratory protection in the control centre
* 4 people (2 TEPCO employees, 2 subcontractor employees) sustained minor injuries due to the explosion at unit 1 on 11 March and were transported to the hospital
* 11 people (4 TEPCO employees, 3 subcontractor employees and 4 Japanese civil defense workers) were injured due to the explosion at unit 3 on 14 March

Radiological Contamination

* 17 people (9 TEPCO employees, 8 subcontractor employees) suffered from deposition of radioactive material to their faces, but were not taken to the hospital because of low levels of exposure
* One worker suffered from significant exposure during 'vent work,' and was transported to an offsite center
* 2 policemen who were exposed to radiation were decontaminated
* Firemen who were exposed to radiation are under investigation

The IAEA continues to seek information from Japanese authorities about all aspects of the Fukushima Daiichi nuclear plant.

Na koji nacin da posalju robote kada tamo nema struje. Cela lokacija je bez struje i ne mogu da ukljuce sisteme za hladjenje... ako su uopste preziveli one eksplozije.
Kada vec sipaju vodu iz helokoptera, mogli su da angazuju i kanadere.
Verujem da ce Japanci uspeti da savladaju zver i da stvari stave pod kontrolu. Ni u jednom trenutku nisam pomislio da ne znaju sta rade niti da varaju medjunarodnu zajednicu netacnim izvestajima sa lokacije. Zadesila ih je nevolja i sve dok je moglo radili su po knjigama i pravilnicima. Sada su dosli u situaciju koja uopste nije predvidjena i samo poznavaoci rada reaktora i cele NE znaju sta je najbolje uraditi sa onim sto se ima.

Svaki brod ima generator pa dovesti struju nije toliki problem,ali slazem se da oni najbolje znaju sta im je chiniti, mi sa strane mozemo samo da nagadjamo i kritikujemo.

Читао сам да је у Ченобилу био договор да се цео војни рок одслужи за тих пар минута, значи понуђен је избор или Авганистан или Чернобил. Те приче стрељање итд... вероватно превише америчких игрица :d

Pa ne transformersi, dovoljan je običan guseničar koji bi mogao da odvuče crevo unutra, a da je upravljiv putem RC komadni i da šalje video feedback. Čisto da ljudi ne moraju da ulaze i da se izlažu radijaciji ili da ovako sipaju vodu iz helikoptera.

Takođe, pretpostavljao sam da postoji neka tečnost efikasnija od vode, kojom bi mogao proces hlađenja da se ubrza tj. da se ubrzano isisa preostala energija iz istrošenog goriva. Možda nisu mogli da imaju tako nešto na licu mesta, ali ubeđen sam da bi još u prvih 24h sa bilo kog kraja sveta dovukli bilo šta što može da im pomogne, da tako nešto postoji. Očigledno da nekog keca u rukavu nemaju.

Što reče yoyo, sumnjam da sistemi za hlađenje uopšte više funkcionišu, pa nisam siguran ni koliko će struja kada je bude popraviti stvari, tj. šta će konkretno imati od toga...? :trust:

U 14h je skup građana na Trgu. Mislim da ga niko zvanično ne organizuje - što je dobro. Da je neka stranka u pitanju, ili neke "žene u rozem", sigurno ne bih došao.

Imaju i dobru ideju - da svi građani obuku crvene ili bele majice, pa da se napravi iz ptičje perspektive fotografija zastave Japana.

Podržavam:)

Na koji nacin da posalju robote kada tamo nema struje. Cela lokacija je bez struje i ne mogu da ukljuce sisteme za hladjenje... ako su uopste preziveli one eksplozije.

A šta je sa agregatima, akumulatorima i ostalim čudima?

Poslednja izmena:
Mislim da su to prvo uradili. Dovezli su neke agregate i nisu mogli da ih prikljuce zbog nekompatibilnih prikljucaka!!! WTF!
Ta vest mi je delovala nekako bledo i vrlo brzo je ostala zatrpana eksplozijama, helikopterima....
I dalje mi nije jasno da odustanu od hladjenja nuklearnog reaktora zbog jbnog prikljucka!
Ne pise nista u uputstvu i preporucenim procedurama?! Neka sad nadju u istom kako da ohlade radioaktivno gorivo.

spominju nesto na BBC da ce traziti od Amerikanaca neki drone... videcemo sta je tacno to...

Mislim da su to prvo uradili. Dovezli su neke agregate i nisu mogli da ih prikljuce zbog nekompatibilnih prikljucaka!!! WTF!
Ta vest mi je delovala nekako bledo i vrlo brzo je ostala zatrpana eksplozijama, helikopterima....
I dalje mi nije jasno da odustanu od hladjenja nuklearnog reaktora zbog jbnog prikljucka!
Ne pise nista u uputstvu i preporucenim procedurama?! Neka sad nadju u istom kako da ohlade radioaktivno gorivo.

Da, malo je sve čudno što se dešava. Čovek bi očekivao da kad su u pitanju ovako kritične svari imaju razrađen scenario tačno i da su teroristi oteli avion i zakucali ga u elektranu. Cela ova operacija deluje na nivou onoga što bi odradili Žika i Mileta srpski vatrogasci.

I sad, naravno, šta je tu je, nego postavlja se pitanje za sigurnosti na stotine drugih reaktora po svetu, a za koje je do juče tvrđeno da je to sve max sigurno. Izgleda da je samo u pitanju puka sreća što do sada nije bilo više većih havarija. Ovo u Japanu je jasno pokazalo da neko precizno, planirano i pametno rešenje za ovakve situacije ne postoji.

Poslednja izmena:
U Chernobilu je bilo mnogo dobrovoljaca i to ljudi koji su bili mahom stariji... takodje Vlada se obavezala da svima njima obezbedi i porodice (materijalno). Najjace je da su se u nekim trenucima radnici smenjivali u rokovima od po 15s.

A sto se tice backup pumpi i generatora, skoro sve velike korporacije se ponasaju bahato i bezobrazno i ogromna je verovatnoca da uopste nisu primenjivale standarde. Cak Japan je dobio par ozbiljnih upozorenja 2008. od strane Medjunarodne atomske organizacije i od Ruskog Rosatom-a, da im elektrane nisu dovoljno bezbedne, a bas za ovakve situacije (imajuci u vidu tlo na kome se nalazi Japan). Sada kada se ovo zavrsi bice puna usta price kako ce se kompanija cija je elektrana da se kazni astronomskim kaznama (a Japanci ce sigurno i zameniti vladu), ali kasno -jer se seca neko skorih desavanja u Americi sa naftnom busotinom BP-a? Kako su posle sve lepo zataskali, lajali i lajali kako ce BP-u uzeti ogromne milijarde (kazne) i na kraju se sve zavrsilo tek sa nekom "milijardicom" :(
Ne znam kada ce neka drzava stati na put tim zlim velikim korporacijama, stvarno ne znam sta treba da se desi...

Nazad
Vrh Dno