Eto i ja sam upeo da završim igru zvanu Wlfenstein 2.Da vas ne davim sa problemom koji traje nedelju dana i koji je napokon rešen, ne znam kako ali rešen.Ja sam napokon na mojoj "kanti" došao do credits.To se desilo posle 318-og jubilarnog počinjanja od Zepellin nivoa.Nekih 317 puta mi je igra posle toga pucala na početku treće runde sa onim blebetalom zvanim Hans Grose.Koji odvratno odrađen lik.Koja smešna i nedostojna osoba za finalni fight spram veličanstvenog Hajnriha.Kako rekoh, igru sam doveo skoro do kraja pre nedelju dana i sad je nekim čudom završih, tako da nisam želeo da dajem bilo kakvu konačnu ocenu o igri pre nego što je dovršim.Čisto principa radi.
A sad hoću!!!
Prvo pitanje pre svih pitanja je , da li je ovo uopšte Wolfensten?Zašto mislim da je to važno.Sigurno da to nije naj važnije, ipak je najvažnije da li je dobra igra.Ali, gorak ukus prevre u ustima je mnogo težak.Marketing.
"Bubnjevi" najave ovog naslova nisu doprli do ušiju onih koji su od skora počeli da "pikaju" igre na kompu zbog nekakvih trejlera i slično, već zbog toga što je matori, već skoro buđavi, gameri toliko prizivaju i pominju.I upravo zbog vriska oduševljenja tih istih,"starih" fanova da će napokon izaći nastavak legendarnog RtCW, neki, a ja mislim mnogi "klinci" su obratili pažnju na ovaj naslov.
Kupili su je na ovaj ili ona način ali svakako da je inicijalna kapisla da uopšte odu do "prodavnice" bio taj što je u pitanju nastavak jednog od naj većih imena gaminga uopšte.
Što se tiče odgovora na to prvo pitanje, da li je ovo Wolfenstein, ja kao fan RtCW jednostavno ne mogu da ne kažem, NIJE.
Mnogi će reči da je Wolfenstein 3D i RtCW kao nebo i zemlja različito i da svako vreme nosi svoje, tako da to što se toliko razlikuju RtCW i Wolffenstein 2 nije ništa krucijalo važno.A ja mislim da jeste.I Wolfenstein 3D i RtCW su bili revolucija a ovo je što su nam predstavili kao Wolfenstein je konglomerat kompilacija i imitacija raznoraznih modernih i "modernih" naslova i "fazona" a revoluija je nešto što, ja barem, nikako ne mogu da provalim u ovom naslovu zvanom uzvišenim imenom "Wolfenstein".
Zbog toga ću ovu igru pokušati da ocenim dvojako.Prvo kao stari fan i u tom slučaju ova igra ne može da pređe ocenu 68.Zači, kao Wolfenstein ova igra po meni ima max 68, ali max.možda je prevelika ocena za nekoga ko je razočarani fan ali, ima dosta elemenata u ovoj igri koji su vredni, i da kažem izbalansirani da vrede igranja kao Wolfenstein, jer je pre svega zadržana tematika predhodnog dela.Drugi svetski rat sa primesam okultnog i horor elementa ili horor-okultna saga sa primesama WWII, svejedno, to je ipak samo individualni doživlaj suštine.Unošenje nekih novih elemenata koji su jako zanimljivi (iako nisu ništa novo) su dobri i jednostavno pašu tematici predhodnog naslova i pored toga što su plagijati oni se jednostavno uklapaju u Wolfenstein "priču".Tu pre svega mislim na fazone veil itd.To bi bio nekako dobar kalem na "staru biljku".Ili unapređenje, odnosno produbljivanje, bez da se odstupi od suštine.Ako, nema veze. Neka i agent Blašković dobje i neke hiper moći a ne samo da ima gomilu moćnog oružja.Super, jedna nova dimenzija u životu agenta Blaškovića(Iritira me ono BJ, ili Bi Džej užasno).Da li je to dobro odrađeno, pa nije loše, da li je već viđeno,bogami jeste,da li vredi, mislim da vredi i da odrađuje pozitivno za igru.
A drugi način ocene igre, kao nekoga ko nikad nije čuo a kamo li voleo RtCW je sasvim nešto drugo.Na taj način kad posmatram igru onda joj mogu dati ocenu između 78-82, sve zavisi kako sam raspoložen.Hehe, sad sam raspoložen tako da joj dajem tih 82, više ne mogu,nema šanse, kao standalone igra je stvaro dobar naslov i vredan da se odigra.Mana svaka igra ima.
Vrline, pre svega i inad svega što je izgleda politika Activisiona,da je igra solidna grafički a da je neverovatno malo zahtevna, što već neko reče neverovatno ali učitavanje nivoa traje nekih 3 do 5 sekundi.neki kažu to je zato što je grafika prepotopska, a ja mislim da ima jako puno primera svežih, gde je grafika bila lošija a učitavnje nivoa , skoro kao instakiranje cele igre.
Optimizacija je mislim čista desetka.
E sad još da kažem šta mi nedostaje .Nedostaje mi sten, i njegov fenomenalni zvuk.Dobro, zanam, u stvarnosti sten nije bio neko bog zna kako dobro i moćno oružje, ali u RtCW je bio fenomenalan,za mene broj jedan.Nema ni brija 2 na mojoj listi a to je fg42 paratrooer rifle.Uf bre, kad se samo setim,kako je to bio moćan komad oružja.I u Call of Duty1 sam ga vole iako je bio dostupan u samomo možda dva -tri nivoa.Negde sam pročitao da je stvarno bio fenmenalan i da je napravljeno ukupno nekih svega 7000 komada i da je imao neke mane(previše komlikovan za održavanje i sklon čestim zaglavljivanjima metka) i da je mp43 odnosno StG44 njegov naslednik.A taj mp 43 u ovoj igri ima za moj ukus tako smešan i neubedljiv zvuk, da je to bruka.Ima zvuk kao neka "Bagat" šivaća mašina ili još sličnie nekoj staroj pisaćoj mašini.Alo be, pa u pitanju je kalibar 7.92x33 (kurz).Bez obzira što je kurz(skraćeni, jer je puni mauzerov 7.92x57) nema šanse da zvuči tako.Kako zviči mp43 odnosno StG44 možete čuti na Yo Tube.
http://www.youtube.com/watch?v=RWBF84pVHQoZnam da to nije bitno, ali nekako mi je neubedljivsa tim zvukom.Još mi je neubedljiviji mauzer koji inače ima za moj pojam odličan zvuk alikd mu se doda prigušivač, deluje tako smešano kao da je u pitanji pištolj i to neki benigni kalibar.Nisam supresor sklanjao do kraja, ali sam ga igrajući ranije sejvove, željan moćnog zvuka karabina kalibra7.92x57 čim sam prvi put naišao na Black Market "frajere", prodao upola cene.Jer nema da sam skine, morju oni da skinu, neznaš ti to.
A sam sistem Black Marketa je jedna od najžešćih bedastoća igre.U fazonu, nema US ni britanskog oružja jer si "deep in enimy teritory" i ima samo švapsko.Black Market nema u poudi ništa slično tome, mada imaju, zamisli, upgrade za razna tajna i vanzemaljska oružja.Logično svaka čast.Upgrade kristala i ostalih čuda za njih je ko dobar dan ali da imaju sten ili tomsona, m1-garan ,ups, to je iz neke druge igre, toga nema).
I još nešto,užasno mi nedostaje, cipelranje.Čizma je bila zakon, kad udarim G to je bio osećaj.Razvaljuj.A ne sad, Ctrl pa kao kundakom a sve se ljulja ko na ringišpil, i tako 5 puta.Ranije , cokula i gotovo.I vrata sam ranije otvarao nogom a ne na F, rukom.