Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Skeniram sa fabrickom u Redmi Note 9 Pro, radi bez problema, to je u stvari link samo do sajta poreske gde se salje na proveru.
Meni nece da ocita te njihove kodove kako treba,Redmi Note 10 Pro je upitanju.

Ja očekujem da će oni taj zvanični rok do 1.maja , hteli-nehteli, na kraju morati da produže (nestašica kasa/spora efiskalizacija/kriza/rat u komšiluku itd.).Pitanje je samo dokle...
I ja to ocekujem ALI nisam siguran da je to izvodljivo zato sto je Skupstina raspustena i ne znam da li je moguce promeniti taj deo zakona o fiskalizaciji

Ljudi, nema uredjaja da kupis, i ako ima 3x cena... govorim o termalnim printerima! Pishijada!
Baš tako, mi smo sav Sunlux rasprodali, Samtec odavno osim par komada odavno rezervisanih, Custom-a nema takođe, svi rokovi isporuke su biće, uskoro, ma na carini je... U prevodu izmedju 2 i 222 dana :-D Ostao Brother i slične zezancije od 30k dinara koje će kupiti samo onaj koji baš mora.

Meni sutra stize 10ak BIRCH-a, a tek oko 15.04 stize nova tura Metapace T-40 koji su mi se vrh pokazali. Svaka sledeca tura stampaca skuplja 10-20e....

Ja se fiskalizovao za dzabe :D
Uzeo elektronski sertifikat u MUP-u na licnu kartu (100 godina prodje od kako sam hteo da uradim), traje 5 minuta i besplatno je.
Za dva sata me je vec cekao PDF sa sertifikatom na e porezi, ubacio u ESIR aplikaciju, povezao sve, danas probao prvi fiskal, sve radi i proslo bez problema, proverio QR kod, racun je ok. Za sada cu da snimam u Drive pa stampam sa desktop racunara koji je povezan na laserski stampac jer ne uspevam da povezem stampac kroz mrezu, nesto zeza dal ovaj modem od Supernove, uradio nov sistem na tom racunaru jer je vec bio planiran da se gazi ali nece a nece ni sa drugog laptopa da se poveze, nesto zeza a radilo je pre mada nisam koristio skoro.
Ovo sam odradio u saradnji sa knjigovodjom drugarom, bio sam prvo zamorce sto se kaze. Ne placa se nista odrzavanje i ne treba vam ni LPFR ako imate internet stalno tako da nema placanja nikakvog odrzavanja mesecno, 100% free resenje koje je ok za manje radnje. Jedino stampa malo problem ali je resivo. Inace sve kase su loseg kvaliteta pogoto deo koji stampa, kaze mi drugar da se bas muci kada stampa QR kod i cuje se kao da ce da umre a nova kasa. Sad gledam za suprugu dal mogu isto da napravim za njen frizerski salon, kasa ona 25-mx je 26000din a deluje kao igracka pijacna od 500din, kvalitet tastera je blagi uzas ono sto sam na brzinu video.
Eto ako ima neko pitanje, pitajte.
Može li više informacija može i na private?

Probao sam da skeniram qr kod fiskalnog racuna odstampanog na fiskalnoj kasi DP 150 MX, i moj telefon ne moze da ocita kod, pokusao sam i da fotografisem telefonom kod ali qr skener ne prepoznaje kod. Pousao sam sa fotoaparatom da fotografisem kod ali isto nece. Sutra cu probati da skeniram racun.
QR kodova racune odstampanih iz PURS ESIR-a bez problema cita. Pocinjem da sumnjam da je problem u kodu.

Probao sam da skeniram qr kod fiskalnog racuna odstampanog na fiskalnoj kasi DP 150 MX, i moj telefon ne moze da ocita kod, pokusao sam i da fotografisem telefonom kod ali qr skener ne prepoznaje kod. Pousao sam sa fotoaparatom da fotografisem kod ali isto nece. Sutra cu probati da skeniram racun.
QR kodova racune odstampanih iz PURS ESIR-a bez problema cita. Pocinjem da sumnjam da je problem u kodu.
Ocigledno je da neki problem postoji,meni nije hteo iz Maksija da ocita i iz jos jedne privatne radnje,dok neke druge kodove cita bez problema.

Danas sam uspeo da dobijem INT raster servis. Nije planirano da se racuni proveravaju pomocu telefona vec samo pomocu 2d skenera, tako da prica da svako moze da proveri ispravnost nije tacna. Kada sam im rekao da kasa INT raster DP 150MX stalno gubi racune, da ima najnoviji firmware i da je wifi model vise nisu hteli ni da pricaju, samo su me uputili na servisera koji nam je prodao kasu. Imam utisak da znaju da kase ne rade, ne znam kakav im je plan ali mi ne deluju poslovno. Serviser sa kojim sam pricao je bio neljubazan. Kasa u nekim delovima izvestaja ima neprevedene delove i natpisi su na Bugarskom jeziku.

Što je brzo to je i kuso.
Samo se muve hvataju "nabrzinu".

---

AllegraPOS softver koji bih da trgujem jer je prost, radi mi posao, mi je jako sumljiv. A vi me slobodno ispravite ako grešim.

1. za uvoz baze mi demo Windows program traži internet konekciju iako je imam + traži da sam registrovan korisnik , tokom procesa importovanja excel baze (softwer koristi termin "upload")
2. svo ažuriranje kase na daljinu, osim ako niste lokalni LAN ide preko njihovog linka / servera na https://app.allegrapos.rs/
3. nigde nema ikakav Licence Agreement za program? Moraću da proverim još jednom sa Windowsa
4. kako biti siguran da su podaci i sistem bezbedni ako kasi , tj POS računaru može da pristupi svako ko ima user mail i šifru?
5. ko i kako trguje statističkim podacima o prometu? Kako biti siguran da su podaci neutralni? Znamo za slučaj Amazona, kada je kupio statistiku svojih prodavaca.
6. da li su podaci hostovani van Republike Srbije?

Prilozi

• Screenshot from 2022-03-29 12-54-57.png
    Screenshot from 2022-03-29 12-54-57.png
    65.6 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Kasa INT raster dp-150 mx
problem unos artikala preko PC-a
Ovako imam 2 programa od int rastera, ERC Tools MX i ERC tools MAX,
kasa se poveže, baza uvezena iz excela
e sada šta je problem.
Problem je poreska stopa recimo A
kada se importuje baza is excela, na mestu gde treba da piše slovo A za poresku stopu, stoji znak pitanja.
Probao sam ručno u excelu da unesem ćirilična slova A,
u softveru isčita sve kako treba, pretoči u kasu ne izbacuje greške,
uđem u programiranje artikala na kasi, poreska stopa na artiklu stoji A, cena stoji sve normalno izgleda,
ali kada se uđe u prodaju
na ekranu piše greška
"PDV nije omogućen, pritisni C"
Kao da kasa nije prihvatila PDV.
Solucija 1 je da se uđe u programiranje artikala na kasi, i gde piše poreska stopa A da se obriše na C prebaci font na ćirilicu i ukuca slovo A
uđem u prodaju testiram prodaju radi.
Ali ne mogu ja milion artikala da unisim ručno poresku stopu na svakom.
Da li neko ima ovaj problem i da li postoji neko rešenje?
Hitno je
Hvala!

pa jel može još informacija 😂 to je pitanje
Pa ne znam sta jos da dodam, ovo radi ovako, dal je ok videcemo. Knjigovodje su u haosu, vidis da kase lose rade, sistemi nisu adekvatni a zadati su neki rokovi koji nema sanse da se ispostuju fizicki.
Imas uputstvo na predhodnim stranama na YT kako se povezuje aplikacija, kacio je neko. Sustina da se ne zeznes pa skines sertifikat kao ja sto sam se prvo zeznuo pa morao da zatrazim nov, aplikaciji se daje link i ona skida sama sertifikat, upisuje se lozinka i PAK koji dobijas sve u istom PDF-u od Poreske u E Sanducetu.
Prilikom kucanja racuna aplikacija trazi da se upise PAK.

Procitao sam celu temu, ali ne izvedoh zakljucak koje resenje je najjeftinije za preduzetnike koji izdaju mali broj racuna? :)
Npr supruga ima kozmeticki salon (pausalac je) i od 1. maja je u obavezi da poseduje fiskalnu kasu. Bavi se takvim poslom da ima 10ak klijenata nedeljno. Hteo sam da narucim Galeb N910, ali sada razmatram opciju ESIR software-a Poreske uprave. Mada u tom slucaju bih morao da nabavim LPFR (pretpostavljam neko SW resenje za Windows). mada mi nije najjasniji taj deo oko LPFR-a, da li bi on bio i na koji nacin integrisan sa ESIR aplikacijom.

Danas sam bio u poreskoj da preuzmem rezervni bezbednosni element. Od servisera sa cuo da se kod onih sa puno prometa izgubi oko 5% racuna i da za sada nema resenja. Sto se tice ESIR-a od poreske on i dalje radi, danas se vidi usporenje, od kucanja do pojavljivanja u ESF na sajtu poreske prodje oko 50 minuta. Prosle nedelje je bilo trenutno.

Kasa INT raster dp-150 mx
problem unos artikala preko PC-a
Ovako imam 2 programa od int rastera, ERC Tools MX i ERC tools MAX,
kasa se poveže, baza uvezena iz excela
e sada šta je problem.
Problem je poreska stopa recimo A
kada se importuje baza is excela, na mestu gde treba da piše slovo A za poresku stopu, stoji znak pitanja.
Probao sam ručno u excelu da unesem ćirilična slova A,
u softveru isčita sve kako treba, pretoči u kasu ne izbacuje greške,
uđem u programiranje artikala na kasi, poreska stopa na artiklu stoji A, cena stoji sve normalno izgleda,
ali kada se uđe u prodaju
na ekranu piše greška
"PDV nije omogućen, pritisni C"
Kao da kasa nije prihvatila PDV.
Solucija 1 je da se uđe u programiranje artikala na kasi, i gde piše poreska stopa A da se obriše na C prebaci font na ćirilicu i ukuca slovo A
uđem u prodaju testiram prodaju radi.
Ali ne mogu ja milion artikala da unisim ručno poresku stopu na svakom.
Da li neko ima ovaj problem i da li postoji neko rešenje?
Hitno je
Hvala!

Idi u control panel, pa region, pa nadji language for non unicode programs. Tu namesti Serbian Cyrilic. Onda vise neces imati znakove pitanja neko slobo A recimo za poresku stopu. Jos jedna bitna stvar, moras da kucas veliko A cirilicom.

Malopre je pusten update firmware za DP 150 MX, trenutna verzija je 00362920, bila je 00362919.

• Like
Reagovanja: uji
Int Raster DP 150MX i Bugarski
Proizvođač je Datex odn. Int Raster je njihova ćerka firma, tako da me u neku ruku i ne čudi neprevedena zaostavština. Zapravo, izčistene jeste čistka, ali u ovom slučaju se bukvalno prevodi kao operateri kliringa, odn. prema našem poimanju bi to bilo prometovanje operatera, kao i po tekstu ispod.
Bilo kako bilo, bitno je da se ta online kasa prilagodi prema našem modelu i kako stoje stvari, evidentno je da rade na otklanjanju propusta.

Što je brzo to je i kuso.
Samo se muve hvataju "nabrzinu".

---

AllegraPOS softver koji bih da trgujem jer je prost, radi mi posao, mi je jako sumljiv. A vi me slobodno ispravite ako grešim.

1. za uvoz baze mi demo Windows program traži internet konekciju iako je imam + traži da sam registrovan korisnik , tokom procesa importovanja excel baze (softwer koristi termin "upload")
2. svo ažuriranje kase na daljinu, osim ako niste lokalni LAN ide preko njihovog linka / servera na https://app.allegrapos.rs/
3. nigde nema ikakav Licence Agreement za program? Moraću da proverim još jednom sa Windowsa
4. kako biti siguran da su podaci i sistem bezbedni ako kasi , tj POS računaru može da pristupi svako ko ima user mail i šifru?
5. ko i kako trguje statističkim podacima o prometu? Kako biti siguran da su podaci neutralni? Znamo za slučaj Amazona, kada je kupio statistiku svojih prodavaca.
6. da li su podaci hostovani van Republike Srbije?
Kako se isti nalazi na Z91 PRO koji prodajemo reći ću ti da u ugovoru nigde nema pomena o podacima, deljenju, poslovnoj tajni i slično.
1. Njihovo rešenje je u Cloud-u i da bi uopše mogao da koristiš aplikaciju moraš biti registrovani korisnik, artikli se upload-uju na server i svlače na uređaj kada se aplikacija pokrene na samom uređaju(ili obrnuto ako si bazu iskopirao na Android uređaj i povukao je odatle, ali nema čistog offline rada ni u kom slučaju).
2. Ažuriranje cena i slično možeš radi lokalno kroz intefejs na uređaju, ali će on biti sinhornizovan onog momenta kada se uspostavi internet veza(i u ugovoru imaš napomenu da ne odgovaraju za gubitak artikala ako kasa nije povezana na internet, nešto novo dodaš/izmeniš a pre dolaska interneta dođe do kvara uređaja)
3. Nema
4. Svako i može da im pristupi sa šifrom i userom, u tome i jeste poenta sistema da od kuće možeš da radiš administraciju, ili daš podatke knjigovođi da ona izvuče sebi potrebe izveštaje. Naravno bilo bi lepo da postoji neki način verifikacije iz dva koraka putem mejl naloga ili telefona, ali toga za sada barem nema.
5. Trguju razni, sećam se pre koju godinu je bila marketinška agencija koja je davala besplatno na korišćenje Int Raster DP-35 fiskalne kase ali uz oslov o deljenju informacija o prometu, broju prodatih artikala, najpromentije robe, cena.... Ali tu se koliko znam izričito davala saglasnost.
6. AWS, Google Cloud i Azure su 3 cloud rešenja gde je 80% svetskih podataka, i ako su enkriptovani nema tu ko šta da traži i preprodaje. Druga je priča Amazon Store gde ukoliko prodaješ preko njih potpisuješ ugovor da sa podacima mogu da rade šta hoće, to uopšte nije primenljvo na ovu priču, Amazon nema pristup bazama podataka svojih klijenata tako da podaci nisu ništa manje sigurni nego oni hostovani kod nas.

Poslednja izmena:
Int raster DP 150 MX izbacuje racune koji se izgleda ne broje u bezbednosnom elementu, potpisani su a ESF ih ne vidi. Racuni koji su uredni imaju brojeve 20/20/ОП, 21/21/ОП...
ОП je obuka prodaja.Povremeno izlaze računi kojima imaju broj koji deluje nasumičan a sastoji se od 10cifara za koje nisam uočio šta su/10cifara koje se nalaze na kraju PFR-aОП

Kod urednih računa PFR broj se sastoji od dva puta ponovljene oznake bezbednosnog elementa i rednog broja 19, 20, 21

Procitao sam celu temu, ali ne izvedoh zakljucak koje resenje je najjeftinije za preduzetnike koji izdaju mali broj racuna? :)
Npr supruga ima kozmeticki salon (pausalac je) i od 1. maja je u obavezi da poseduje fiskalnu kasu. Bavi se takvim poslom da ima 10ak klijenata nedeljno. Hteo sam da narucim Galeb N910, ali sada razmatram opciju ESIR software-a Poreske uprave. Mada u tom slucaju bih morao da nabavim LPFR (pretpostavljam neko SW resenje za Windows). mada mi nije najjasniji taj deo oko LPFR-a, da li bi on bio i na koji nacin integrisan sa ESIR aplikacijom.
ESIR poreske uprave je besplatno rešenje za Android platformu. Problem kod LPFR-a za Android je što se sertifikacija svih LPFR rešenja radi za konretan uređaj, pa imaš slučaj da je recimo 2D Soft iz novog Sada svoj Android LPFR sertifikovao jedno 10-ak puta kako bi radio na svim Android kasama koje su trenutno dostupne. To u prevodu znači da se pozdraviš od varijante besplatni ESIR + tablet/telefon + tamo neki LPFR za Andorid, osim ako ne uspeš da nađeš nekog ko će ti prodati uređaj koji je sertifikovan i LPFR za njega bez svog ESIR-a, sto jeste izvodljivo zapravo, dakle nađeš LPFR za Android, vidiš za koji uređaj je sertifikovan, iznajmiš LPFR za njega a koristiš besplatni ESIR poreske uprave.

E sad, može se koristiti LPFR koji nije na Android-u iako je ESIR na Androidu, ali to bi podrazumevalo:

1. hardverski LPFR uređaj koji bi se nakačio na istu lokalnu mrežu pa bi se u ESIR aplikaciji navela IP adresa i port na kome se nalazi hardverski LPFR. Hardverski LPFR niti je jeftin za kupovinu, nije je jeftin za održavanje koje se takođe plaća, on je zamišljen da imaš recimo 5 kasa u objektu koje će sve komunicirati preko njega

2. softverski LPFR na Windows-u bi podrazumevao da imaš uvek aktivan PC na lokalnoj mreži koji će glumeti server, na njemu instalirati LPFR, podesiti firewall kako bi sa Androida moglo da mu se pristupa, i u ESIR aplikaciji podesiti odgovarajuće parametere, to je jeftinija varijanta jer su oko 5e mesečno.

Ili lepo daš 1200din sa PDV-om mesečno za sertifiovani ESIR i LPFR poput pomenutog Allegra rešenja i rešiš ceo problem.
Alternativno, ako ne želiš Android, pomenute su Int-Raster kase dostupane sada, ili Geneko koji dolazi kao povoljna varijanta klasične kase.

P.S. upustvo za instalaciju i podešavanje ESIR aplikacije poreske uprave imate na sajtu, ali podsećam, to rešenje je validno samo za online prodaju koja ne zahteva LPFR, ili kao što sam napisao gore uz alternativna rešenja.

Danas sam uspeo da dobijem INT raster servis. Nije planirano da se racuni proveravaju pomocu telefona vec samo pomocu 2d skenera, tako da prica da svako moze da proveri ispravnost nije tacna.

Zapravo je ideja da svaka osoba može da proveri svaki račun telefonom.
Ja sam danas jedan demo račun uspeo da skeniram sa monitora, tek na određenom zumu (krupno), a sa handheld čitačem QR kodova, nikako nisam uspeo to da uradim.
Čitač uredno čita druge QR kodove sa istog monitora.

Zna li se okvirno hoće li poreska doneti rešenje za sertifikaciju Geneko SuperCash Plus do iduće nedelje? Jeste malo glupo pitanje, ali postoje šanse da se sve ovo otegne i protegne, jer svi jurimo zadnji momenat.

Lazu te, neznalice.
YT kanal Ministarstva finansija (podeseno vreme klipa)
Danas sam probao da proverim vise racuna. Probne racune odstampane na DP 150MX nije ocitao nijedan od telefona koje smo testirali. Samo je racun koji je koleginica dobila od frizerke uspeo da ocita jedan telefon, ostali nisu mogli.

Zavisi na čemu su štampani. QR kod bude nekako "zdundan".

Ja ću koristiti 80mm traku, jeste ogromna I sigurno skuplja od one 58, ali videću sa ovim mojima da taj QR bude što širi.

Ja mislim da je tu definitivno problem preglomazan QR kod, u kombinaciji sa lošim štampačima. Pa onda gustina štampanja bude užasno niska i to dovodi do toga da je QR kod nečitljiv ili čitljiv jedva iz određenog ugla.

^tacno tako. Guglajte pa ce te videti DO and DON'T za stampanje i dizajn QR coda (dobra praksa).

Ma briga me na kraju krajeva, neka Ministar to regulise sa uvoznicima kasa/printera i programerima.

QR kod je definisan zakonom, ne manji od 40x40mm i ne veći od 50x50mm, mada vidim da se u praksi štama svašta i da dimenzije ne utiču previše na bolju čitljivost, račun iz maksija sam očitao iz jedno 20og pokušaja.
Najveći problem je zapravo pokušaj da se podrži štampa na svakom uređaju, kada je računar u pitanju svaki softver koji sam do sada video račun konvertuje u sliku i onda ga štampa, što dovodi do lošijeg kvaliteta štampe pa su slova vidno manje oštra nego na starim kasama i QR kod se ne čita lako. Donekle se može poboljšati stvar igranjem sa nivoom zatamljenja u podešavanjima, ali niko ne koristi hardversku bazu fontova i mogućnost generisanja QR kodova koju bolji uređaji nude i otud većina problema.

Nazad
Vrh Dno