Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Opet muka sa računovođama. Imam utisak da je to zanimanje u ovoj državi žestoko precenjeno od strane male privrede.
Zar taj račun ne bi sadržao sve podatke kao slip sa NIS pumpi? Tj mogli ste da stavite da sve izbaci na njemu. I nema potrebe za A4.

Ako je potreban presek prometa po danima, zašto ne odradite neki automatski izveštaj u 00.00?

Zvuci razumno ali da li to tako moze? To je kad se radi "na havu".

Sa srecom nam.
*fiksna cena benzina 😐

Od 01.02. ima novi model fiskalizacije na NIS pumpi Dimitrija Tucovića u Beogradu

Bilo već u temi. Prelistaj.
No, hvala

Ima li neko iskustvo sa štampačem Int Raster 700mx ? Koristim Biznisoft program za rad, ali mi nije jasno kako neće moći da štampač izdaje Avansni račun? Zar to ne treba iz programa da se odrađuje, a štampač štampa po onome što si otkucao? Napredni ESIR, osnovni ESIR...totalno sam zbunjena..a sertifikat od poreske dobili i Bitnisoft i Int Raster...
Sve ovo oko ove nove fiskalizacije me totalno sludjuje

Pošto je program koji koristiš sertifikovan, onda je nebitno na čemu ćeš štampati, Int-rasteru, Epsonu, Sunluxu...
Taj int-raster ima smisla kupiti samo ako ti programeri ne nude svoj LPFR već hoćeš da on bude integrisan u kasu, za čime ne vidim razlog jer ga em nema na stanju em će biti skuplji od alternativa.

Avansni racuni se ne registruju, samo konacni.....
Avansni racun ne koristis za obracun PDV-a, zar ne?

Registruje se. Ko ima potrebu za avansnim računima ka fizičkim licima, mora i njih provući kroz kasu.

U samoj aplikaciji za izdavanje računa(ili ko uzme Android kasu) pod stavkom vrsta računa postoji sledeće:
-obuka
-promet
-kopija
-predračun
-avanas

Ovako izgleda primer inferfejsa gde se vrši odabir i naplata:

avans.png

Sam fiskalni račun u naslovu ima AVANS:
racunavans.png

Mi nikada nismo radili avansni račun, jer kao prvo retko radimo virmansko plaćanje. Ili damo predračun na osnovu koga se uplati, pa izdamo račun i naravno uz propratni fiskalni (jer smo isključivo maloprodaja) ili stalnim kupcima odma izdajemo i robu i račun za virmansko plaćanje.
A Biznisoft koristim godinama, kao i Int Raster štampač čiji mi je serviser dostupan. Nekako mi je bilo logično da se obratim serviseru sa kojim radim godinama i on mi je preporučio taj novi Int Raster 700mx. I sad se samo bojim da se nisam zeznula, a sve je već plaćeno i treba ovih dana da počnem sa radom.
Pošto je program koji koristiš sertifikovan, onda je nebitno na čemu ćeš štampati, Int-rasteru, Epsonu, Sunluxu...
Taj int-raster ima smisla kupiti samo ako ti programeri ne nude svoj LPFR već hoćeš da on bude integrisan u kasu, za čime ne vidim razlog jer ga em nema na stanju em će biti skuplji od alternativa.
A ne razumem kako misliš nema ih na stanju? Moj serviser kaže da su mu štampači stigli.

Ako ih ima i platili ste ga, onda nema o čemu da se razmišlja. A izdavanje avansnih računa zavisi samo od mogućnosti ESIR-a(program), nema nikakve veze u vašem slučaju.

Većina i neće koristiti avans, on je predviđen kao što rekoh kada neko nešto plaća unapred a to neće dobiti odmah, i samo za fizička lica, na primer kupite stan u izgradnji, dajte novac/deo novca unapred, tada će građevinska firma da vam izda avansni račun.

Hm, pa zar avansni racun nije jednako predracun?
Moze i ne mora biti placen?

Jel zna neko kakva je ponuda klasičnih kasa (ne ovih modernih touch screen)? Roditelji drže pekaru, pa bi zgodnija bila obična kasa, a to je i preporuka knjigovođe.

Takođe u objektu nema interneta, i koliko ja shvatam u praksi bi oni morali da plaćaju održavanje i internet odvojeno? Osim u slučaju da uzmu direktno od mts/Telenora? A to isto otpada, pošto koliko znam oni nude samo touch screen kase.

Samo Int-Raster za sada nudi klasicne kase. Ako nemas internet u lokalu u kasu se ubacije sim kartica sa internetom. Tako je posebno placas LPFR plus internet. Mesecna cena interneta za kasu je minimum 408din.

Galeb nam je na obukama obecao da ce biti i kod njih klascna kasa, da li ce i kada to niko ne zna :D

Uz klasičnu kasu možeš uzeti i sim karticu, kao do sada za gprs terminal.
Ponuda je za sada siromašna, Int-raster sa dve najslabije kase, čekaju valja polovinu marta za veće, Geneko samo sa jednom koju će izbaciti početkom marta, Šoleks navodno najavljen za početak aprila i to je to, sve ostalo su touch-screen androidi(a i njih ima 3-4 modela, samo druge nalepnice).

20 puta sam procitao sta je ovo: Esir, Lp... I jos ne mogu da zapamtim sta znace ove skracenice.

Uglavnom zakljucak je da sistem funkcionise sa hiljadu AKO. (ako ima interneta, ako ima ovoga ako ima onoga.... ).
Samo jedno AKO li otkaze ceo sistem odlazi u tri.... persuna.
Sto se mene tice cekam zadnji minut i sekundu da udjem u ovu kupusijadu kao u ostalom sto i uvek radim sa ovom nazovi drzavom.

@Dida prostim rečima: esir je program kase, lpfr je dodatak programu za komunikaciju između kase i poreske koji ujedno čuva fiskalne račune kad nema interneta, a bezbednosni element je identifikator poreskog obveznika. Internet je obavezan da bi poreska imala uvid u fiskalne račune i može da se obezbedi: kablom do rutera, bežično WiFi ili putem mobilne mreže. Ko ima postojeću internet vezu, neće morati da se obavezuje Telekomu, dok za 4G internet trenutno je najjeftiniji Globaltel plan od 5GB za 300 dinara na 30 dana (posredstvom A1 mreže).

Onda mi nije jasno. Ako je Esir program kase (kod mene Biznisoft) kako onda iz Biznisofta kažu: Int Raster nije napredni Esir i nece moci da izdaje Avansne račune.
E to mene skroz zbunjuje

Po zakonu program može da bude sertifikovani ESIR, i da štampa na bilo kakvom štampaču, gore pokazani avansni račun sam štampao i na Sunluxu koji prodajemo za 6500din, najgluplji mogući termalni printer, radi posao.

Poreska uprava je predvidela i mogućnost da program na računaru nema sertifikaciju već se oslanja na sertifikovani ESIR koji je u samom štampaču(nalik onome što smo imali do sada) i tada je program limitiran mogućnostima uređaja, možda je kod tebe takva situacija?
@Dida trenutno je najjeftiniji Globaltel plan od 5GB za 300 dinara na 30 dana (posredstvom A1 mreže).
Kako ovo radi u praksi, u smislu pošto je pripejd, ako ima para na kartici automatski se produžva, ne mora da se vadi iz kase i ručno preko telefona dopunjava? Šta biva ako neko promaši uplatu pa uplati sa 2-3 dana zakašnjenja, paket se automatski aktivira?
300din je sasvim pristojna cifra, a 5Gb je više nego dovoljno za LPFR.

@Astmario s obzirom da broj može da se prati preko Globaltel aplikacije, onda logika je dopunjavati ga na trafici, u pošti, karticom preko njihovog sajta ili obezbediti dovoljno kredita za automatsku obnovu da ne bi bilo omaški. Koliko znam, imaju opciju da automatska obnova ide naplatom putem platne kartice, tako da je ovo dodatni razlog više radi veće sigurnosti.

Po zakonu program može da bude sertifikovani ESIR, i da štampa na bilo kakvom štampaču, gore pokazani avansni račun sam štampao i na Sunluxu koji prodajemo za 6500din, najgluplji mogući termalni printer, radi posao.

Poreska uprava je predvidela i mogućnost da program na računaru nema sertifikaciju već se oslanja na sertifikovani ESIR koji je u samom štampaču(nalik onome što smo imali do sada) i tada je program limitiran mogućnostima uređaja, možda je kod tebe takva situacija?
Biznisoft je na sajtu poreske označen kao sertifikovan esir. Zato mi je sve zbunjujuće. Ali svakako ću videti za koji dan kada se sve instalira i isproba

Proverio za to, postoji standardni i napredni ESIR, napredni nudi mogućnost izdavanja avansnih računa.
E sad po sajtu taj program jeste registrovan kao napredni, ali zašto ti kažu da ne mogu avansni računi je pitanje, i kao što rekoh ne bi trebalo da ima ikakve veze sa štampačem, taj štampač ima u sebi LPFR ali to nema nikakve veze sa mogućnostima programa.

Hm, pa zar avansni racun nije jednako predracun?
Moze i ne mora biti placen?

Predračun nije knjigovodstveni dokument tj ne knjiži se I ne stvara poresku obavezu.

Avansni račun je zapravo isto što i običan račun, jedino što se izdaje kada račun prethodi izdavanju robe/usluge.

Poreska obaveza nastaje sa datumom avansnog računa bez obzira što će isporuka i konačni račun (možda) biti u drugom poreskom periodu.

I sta bi sada
Jel moze da se koristi jeftino tablet plus vip internet i da se kupi neki termalni stampac?

Ne, i za sada nece mi moci, za sertifikaciju LPFR-a(koji je po zakonu obavezan), kod Androida poreska zahteva sertifikaciju za konkretan model(ne verziju OS-a, baš uređaj) tako da teško da će iko time da se bavi.

Problem je i Linux, iako je aplikacija na primer web rešenje, ili radi u okviru kontejnera, sertikovana za Windows, Linux bi morao da se zasebno sertifikuje.

Proverio za to, postoji standardni i napredni ESIR, napredni nudi mogućnost izdavanja avansnih računa.
E sad po sajtu taj program jeste registrovan kao napredni, ali zašto ti kažu da ne mogu avansni računi je pitanje, i kao što rekoh ne bi trebalo da ima ikakve veze sa štampačem, taj štampač ima u sebi LPFR ali to nema nikakve veze sa mogućnostima programa.
Proveravala sam i ja ceo dan danas. Izludeh više. Svakako je ustanovljeno da je do štampača, jer sam sa više programera pričala. Tako da sam ipak uspela da promenim porudžbinu i uzela ono što su iz Biznisofta preporučuju. Dosta mi je nerviranja oko svega

Ne, i za sada nece mi moci, za sertifikaciju LPFR-a(koji je po zakonu obavezan), kod Androida poreska zahteva sertifikaciju za konkretan model(ne verziju OS-a, baš uređaj) tako da teško da će iko time da se bavi.

Problem je i Linux, iako je aplikacija na primer web rešenje, ili radi u okviru kontejnera, sertikovana za Windows, Linux bi morao da se zasebno sertifikuje.
Pa sta je najeftinije resenje za frizerski salon npr

Neka klasična kasa, Int-raster ili Geneko su za sada najjeftinije opcije, plus taj Globaltel Sim od 300din za internet ko ga nema.

Vrh Dno