Šta je novo?

Nove vesti o Penryn-u...

Ima nekoliko razloga... Prvo promenjen je materijal od koga su izradjeni vodovi, arhitektura je dosta tvikovana, a na THG-u u zakljucku kazu da bi se Penryn umesto die shrinkom mogao komotno nazvati novim procesorom, jer su poboljsanja u odnosu na incijalni Core 2 zaista velika.

Evo ima ovde nekih detalja, deluje jako zanimljivo...

http://www.legitreviews.com/article/488/1/

Poslednja izmena:
Ima nekoliko razloga... Prvo promenjen je materijal od koga su izradjeni vodovi, arhitektura je dosta tvikovana, a na THG-u u zakljucku kazu da bi se Penryn umesto die shrinkom mogao komotno nazvati novim procesorom, jer su poboljsanja u odnosu na incijalni Core 2 zaista velika.

Ma promena materijala i shrink je sigurni boljitak.Samo nisam ipak ochekivao procentualno toliki pomak usled toga.
U svakom sluchaju vesti o Penryn-u su sve bolje.A radovace se pogotovo ovakvi kao ja koji rade video enkoding(sse4 1.0).

Poslednja izmena:

Interkonekcijski vodovi vise nisu bakarni?

The performance results are nothing short of appalling for AMD. Intel's new Penryn-based QX9650 pulls ahead of AMD's fastest desktop model, the Athlon 64 X2 6400+, by 45%.

:D

Moram priznati da sam prosto impresioniran Penrynom. Nema sta, ovo je odlican proizvod.

"The performance results are nothing short of appalling for AMD. Intel's new Penryn-based QX9650 pulls ahead of AMD's fastest desktop model, the Athlon 64 X2 6400+, by 45%."

Totalno deplasirano poredjenje obzirom da je QX9650 cirka 500% skuplji procesor:trust:

Poslednja izmena:
Pa lepo pise na pocetku testa da AMD nije smeo (ovaj, nije mogao :D) da posalje odgovarajuci procesor za test :D

Ono sto je promenjeno u Penryn-u(u odnosu na 65nm Merom),bar kad je proces izrade u pitanju je lepo sumirano u clanku koji je napisao MS(lostcircuits):
In the current implementation, Hafnium alloys and metal gates used in the Penryn processor result in what Intel calls a breakthrough technology in transistor technology at 45nm lithography, based on a combination of high-K (Hafnium insulator) and metal gate electrodes. In short, the combination of the process shrink with the high-k dielectrics and the metal gates is supposed to result in an increase in the switching speed of the transistors by more than 20% at a 30% reduced switching power.

Sad malo o SSE4.Meni nije jasno kako nijedan review nije ponovio onih 40% u SSE4 optimizovanim aplikacijama.Sta vise,videli su i usporenje.Verovatno je do softvera,mada je intel testirao sa istim aplikacijama(ili su na neki nacin "nenamerno" umanjili Merom rezultat koriscenjem emulacije SSE4 preko SSE2 -kao u Vdub-u na primer).Ako Cinebecnh 10 podrzava SSE4,onda je to jedini test koji vidi neko ubrzanje vece od 5%(~7% su izmerili u vecini review-a kad je CB10 u pitanju).Prosecno ubrzanje Penryn-a je oko 6.7%(clcok/clock Vs Merom),sto je vecinom zasluga veceg kesa.Meni je vise impresivna potrosnja koja je drasticno smanjena(kao i temperature u load-u).

The performance results are nothing short of appalling for AMD. Intel's new Penryn-based QX9650 pulls ahead of AMD's fastest desktop model, the Athlon 64 X2 6400+, by 45%.
:D

Moram priznati da sam prosto impresioniran Penrynom. Nema sta, ovo je odlican proizvod.

45% brzi sa 2x vise jezgara :) i 5x vecom cenom :D.
Ne znam da li si primetio,ali u Hexusovom testu 6400+ je bio sporiji od 5600+ i na kraju je sistem "otisao u vecna lovista" :d.

Poslednja izmena:
Ono sto je promenjeno u Penryn-u(u odnosu na 65nm Merom),bar kad je proces izrade u pitanju je lepo sumirano u clanku koji je napisao MS(lostcircuits):

Sad malo o SSE4.Meni nije jasno kako nijedan review nije ponovio onih 40% u SSE4 optimizovanim aplikacijama.Sta vise,videli su i usporenje.Verovatno je do softvera,mada je intel testirao sa istim aplikacijama(ili su na neki nacin "nenamerno" umanjili Merom rezultat koriscenjem emulacije SSE4 preko SSE2 -kao u Vdub-u na primer).Ako Cinebecnh 10 podrzava SSE4,onda je to jedini test koji vidi neko ubrzanje vece od 5%(~7% su izmerili u vecini review-a kad je CB10 u pitanju).Prosecno ubrzanje Penryn-a je oko 6.7%(clcok/clock Vs Merom),sto je vecinom zasluga veceg kesa.Meni je vise impresivna potrosnja koja je drasticno smanjena(kao i temperature u load-u).

45% brzi sa 2x vise jezgara :) i 5x vecom cenom :D.

Ivane, Ivane - previse si neobjektivan... 2x vise jezgara, ali i par desetina procenata niza potrosnja (po mrenjima na THG - oko 50W). Znaci, Intel-ov quad-core cip trosi manje struje nego AMD-ov dual-core cip, a pri tome je taj Intel-ov cip drasticno brzi od konkurentskog resenja.

Bas je AMD taj koji se busao Energy Efficient procesorima, a sada vise nece imati ni tu slamku da se za nju uhvate.

Sto se tice SSE4 rezultata, eno ti review na THG, pa pogledaj - i tamo Penryn u DivX-u odvaljuje 65nm Core2, a Athlon 64 da ne spominjem - od 6400+ je brzi preko 100%... Jednostavno, optimizacija je tu, implementirana u DivX, a uskoro ce, sasvim izvesno, i ostali programi za video konverziju biti optimizovani, posto je sam proces optimizacije jednostavan i ne zahteva modifikaciju cele aplikacije. E, sada ti mozes da izvrces stvari i trazis da u svakoj aplikaciji imas 40% ubrzanja, ali kao sto kazu ameri: nema besplatnog rucka. U svakom slucaju, odlicno je dobiti 40% ubrzanja u softveru koji koristis, a da za to ne moras da ulozis prakticno nista - Penryn ce kostati, isto koliko i Q6000 serija...

Sto se tice cene, ovo trenutno jeste skup procesor, ali ce se pojaviti i modeli sa zakljucanim mnoziocem, koji ce kostati 200-tinak dolara.

Us svakom slucaju, 4 GHz na vazduhu uz sve moguce tweakove same arhitekture, nisu bez razloga doveli do izuzetno pozitvinih reakcija u svakom testu koji se pojavio... Zivi bili pa videli kakve ce biti reakcije npr. na Phenom, nadam se da ce naici na bolji prijem nego Barsa...

Svi znamo da uobicajeno se prvo predstave jaci modeli, pa nakon toga slede slabiji (osim u AMD-ovom slucaju), a da u velikoj vecini slucajeva bas ti jeftini modeli, vrlo lako mogu da se overklokuju i postignu performanse visestruko skupljih cipova. Mislim, o tome je bespredmento raspravljati - Penryn je tu i radi odlicno, iznad ocekivanja. Ostaje samo da se sacka Phenom, ali imajuci u obzir pateticno niske startne raden taktove, Phenom je mid-range resenje i prica iz vremena predstavljanja R600 se ponavlja: AMD je izgleda istusnut iz high-end segmenta.

Poslednja izmena:
"The performance results are nothing short of appalling for AMD. Intel's new Penryn-based QX9650 pulls ahead of AMD's fastest desktop model, the Athlon 64 X2 6400+, by 45%."

Totalno deplasirano poredjenje obzirom da je QX9650 cirka 500% skuplji procesor:trust:

Poenta je da ce relativno brzo, izaci nekoliko derivata tog procesora koji ce kostati mnogo manje. To je bar jasno i sasvim predvidivo. Uglavnom, sada znamo kako se u praksi ponasa Penryn, ostaje samo da stignu modeli iz 8000/9000 serije po cenama danasnjih modela iz Q/E 6000 serije i to je to.

Uostalom koliko vidim kod Tome su poredjeni skoro svi trenutno dostupni procesori (poduhvat vredan svake pohvale!), to sto AMD trenutno ima samo procesore ispod 200 $ je posledica tehnoloskog zaostatka. U svakom slucaju, THG je napravio odlican presek CELOKUPNE ponude procesora i fino pokazao koliko poboljsanja donosi Penryn naspram drugih resenja (Core 2 65nm i A64).

Poslednja izmena:
Eh neobjektivan :).Ja sam uzeo kao referentni clanak onaj sa LostCircuits-a(SSE4 "tema").Procitaj ga pa ces videti zasto sam ono napisao.Naravno ne kazem da je THG lose odradio review.
Sto se tice potrosnje,logicno je da 45nm sa svim unapredjenima koje je novi proces doneo(cak i sa onoliko tranzistora u Penryn-u) ima poprilcinu prednost kad je potrosnja u pitanju nad MPU-om koji je proizveden na 90nm procesu(i to na max taktu od 3.2Ghz;6000+ 89W,3Ghz verzija bi bila bolje poredjenje).

Tacno je da intel prvo uvede jace modele ,pa zatim i mid range(sa zakljucanim mnoziocem).Meni se cini da ce problem za OC vise biti FSB koji ce ljudi morati da izvuku nego OC potencijal Penryn-a(koji je odlican u tom aspektu).

Poslednja izmena:
Meni se cini da ce problem za OC vise biti FSB koji ce ljudi morati da izvuku nego OC potencijal Penryn-a(koji je odlican u tom aspektu).

Ovo moze biti problem, posto je default FSB 333 MHz, a mnozioci ce usled toga biti niski. Ostaje videti kako ce se ponasati po pitanju FSB-a X38 ploce, mada P35 ide solidno.

Ivane, zasto Merom poredis sa Penrynom ? :) Jeste da je to derivat Conroe-a, ali nije za porediti desktop-mobile proc. ;)

Poslednja izmena:
Ivane, zasto Merom poredis sa Penrynom ? :) Jeste da je to derivat Conroe-a, ali nije za porediti desktop-mobile proc. ;)

Pa Merom je kodno ime za sve C2D derivate.Bas kao sto je naziv Penryn,pored cinjenice sto oznacava mobile procesor u isto vreme i kodna oznaka za sve 45nm procesore(bilo da su C2D,C2Q,mobilni Penryn-i itd. -bas kao sto je slucaj sa Merom-om!)
Za vise informacija o ovome pogledaj ovde(sa sve slicicama :) ):
http://chip-architect.com/news/2007_02_19_Various_Images.html

A poredim ih zbog navedenih dobitaka(od strane intel-a) u SSE4 vs SSE2/SSE3/SSSE3 optimizovanim aplikacijama.Poenta je da (bar tako izgleda u velikom broju testova) ako su oba procesora testirana u svojoj "best case" varijanti aplikacije,razlika izmedju njih nije 40%,mada postoji(mora se napomenuti da po jezgru Penryn ima 50% veci L2 kes).

Poslednja izmena:
Poenta je da ce relativno brzo, izaci nekoliko derivata tog procesora koji ce kostati mnogo manje. To je bar jasno i sasvim predvidivo.
To moze da se stavi i u taj kontekst bez problema, ali poenta je bila da su gore pravili poredjenje baba i zaba i na osnovu tog poredjenja koncipirali zakljucak o QX9650 sto je besmisleno, jer objektivno taj model procesora ni po ceni ni po performansama nema trenutnu konkurenciju. Iz te perspektive nije poenta da ce "relativno brzo" izaci derivati tog procesora. Poenta je da X2 6400 nema smisla porediti sa QE9650 niti po jednom osnovu.
Uglavnom, sada znamo kako se u praksi ponasa Penryn, ostaje samo da stignu modeli iz 8000/9000 serije po cenama danasnjih modela iz Q/E 6000 serije i to je to.
Bice zanimljivo videti kretanje ponude i potraznje obzirom na najavljenu cenovnu politiku i cinjenicu da ce Penryn ciniti jednocifren udeo u ukupnoj Intelovoj proizvodnji u momentu pojavljivanja 8xxx i 9xxx serije.
Uostalom koliko vidim kod Tome su poredjeni skoro svi trenutno dostupni procesori (poduhvat vredan svake pohvale!), to sto AMD trenutno ima samo procesore ispod 200 $ je posledica tehnoloskog zaostatka. U svakom slucaju, THG je napravio odlican presek CELOKUPNE ponude procesora i fino pokazao koliko poboljsanja donosi Penryn naspram drugih resenja (Core 2 65nm i A64).
Mislim da je vec bilo price u drugom tredu o velikom THG-ovom testu procesora.

Pa X2 6400+ je najjace sto AMD ima trenutno da ponudi i sa tog aspekta poredjenje itekako ima smisla - pokazuje kako izgleda ponuda jednog, a kako drugog proizvodjaca tj. koliko se Intel svakim danom sve vise odmice od AMD-a, a AMD gubi korak sve vishe. Ispada na kraju da je poredjenje Intel-ove i AMD-ove ponude, poredjenje baba i zaba, zato sto vec E6700, predstavljen pre vishe od godinu dana, shisha bilo koji AMD-ov procesor... To je odraz tehnoloske inferiornosti AMD-a koja je iz dana u dan sve veca, a ni Phenom ne najavljuje da ce postaviti stvari na drasticno drugacije osnove. uostalom u tabelama su se nasli i Semproni i Pentium Dual-Core procesori...

Sto se tice ponude, ni AMD se nece proslaviti sa Phenom-om, a Barsu svecom, dva meseca nakon "PowerPoint promocije", treba da trazimo.

U svakom slucaju, Intel ima daleko bolji proizvodni postupak i vece kapacitete, pa ne sumnjam uopste da ce u januaru trziste biti sasvim dobro snabdeveno 45nm procesorima po niskim cenama (cene su vec najavljene i postovane ovde vise puta). Da ne spominjem da usled dosta manje povrsine jezgra kada su 45nm cipovi u pitanju, Intel ima daleko vise prostora da spusta cene za razliku od AMD-a koji ima prekompleksan cip koga muci nizak yield, nizak radni takt i samim tim slaba dostupnost...

uostalom, zvanicno je receno da Intel ima 4 faba transformisana za rad sa 45nm litografijom i da ce u januaru obezbediti dovoljne kolicine procesora da zadovolje potrebe trzista.

Poslednja izmena:
Za one koji zele da znaju da li ce moci da zabodu Penryn procesor u svoju plocu:
Link.

Posto znamo onu cuvenu "my name is Anand Lai Shimpi and Intel is giving me the money" :d, znamo da su najtacniji testovi na Anandtech-u:
Test

A za ostale koji se i dalje prepucavaju Intel ili AMD:
Kako ide AMD-u
Kako ide Intel-u

audio dobar to sig :D

Pa X2 6400+ je najjace sto AMD ima trenutno da ponudi i sa tog aspekta poredjenje itekako ima smisla
pokazuje kako izgleda ponuda jednog, a kako drugog proizvodjaca tj. koliko se Intel svakim danom sve vise odmice od AMD-a, a AMD gubi korak sve vishe. Ispada na kraju da je poredjenje Intel-ove i AMD-ove ponude, poredjenje baba i zaba, zato sto vec E6700, predstavljen pre vishe od godinu dana, shisha bilo koji AMD-ov procesor... To je odraz tehnoloske inferiornosti AMD-a koja je iz dana u dan sve veca, a ni Phenom ne najavljuje da ce postaviti stvari na drasticno drugacije osnove. uostalom u tabelama su se nasli i Semproni i Pentium Dual-Core procesori...

Sto se tice ponude, ni AMD se nece proslaviti sa Phenom-om, a Barsu svecom, dva meseca nakon "PowerPoint promocije", treba da trazimo.

U svakom slucaju, Intel ima daleko bolji proizvodni postupak i vece kapacitete, pa ne sumnjam uopste da ce u januaru trziste biti sasvim dobro snabdeveno 45nm procesorima po niskim cenama (cene su vec najavljene i postovane ovde vise puta). Da ne spominjem da usled dosta manje povrsine jezgra kada su 45nm cipovi u pitanju, Intel ima daleko vise prostora da spusta cene za razliku od AMD-a koji ima prekompleksan cip koga muci nizak yield, nizak radni takt i samim tim slaba dostupnost...

uostalom, zvanicno je receno da Intel ima 4 faba transformisana za rad sa 45nm litografijom i da ce u januaru obezbediti dovoljne kolicine procesora da zadovolje potrebe trzista.

Jedino sto nema smisla jeste pretvaranje ovog treda o novom Intelovom procesoru u jos jedan flame rat AMD vs Intel.

'ajmo zato da se vratimo nazad! Ako mozes molim te daj linkove gde se zvanicno kaze da su 4 fabrike transformisane (u svrsenom sadasnjem vremenu) i spremne za proizvodnju procesora u 45 nm... Koliko je meni poznato barem jedna od fabrika je jos uvek u procesu opremanja (izrael) i trenutno samo oregon stancuje procesore sa tranzistorima u 45nm. I da te podsetim na pitanje u vezi materijala koji se koristi za medjukonekcije: jel stvarno vise nije bakar?

Poslednja izmena:
" It's not the revolutionary step that Conroe was, but Penryn is merely making everything a little better all while driving power consumption down. So long as Intel keeps its prices the same, we're happy."
Suma sumarum./..poboljsani Conroe u smislu manje potrosnje,grejanja,boljeg video enkodinga.Performanse plafon vece 10% u ostalom osim kod video obrade(45%).

Poslednja izmena:
Eto, zahvalimo AMD-u za ovo:
AnandTech je napisao(la):
While the tick-tock model is still very much in play and Nehalem is on track for a late '08 release, we're getting a 1333MHz FSB 3.0GHz QX9650 today instead of a 1600MHz FSB 3.2GHz Q9770 because there's no competitive reason for anything more.

Pa nije AMD taj koji je trebao da izbaci QX9650. :d Zahvalimo se Intelu.

Jedino sto nema smisla jeste pretvaranje ovog treda o novom Intelovom procesoru u jos jedan flame rat AMD vs Intel.

'ajmo zato da se vratimo nazad! Ako mozes molim te daj linkove gde se zvanicno kaze da su 4 fabrike transformisane (u svrsenom sadasnjem vremenu) i spremne za proizvodnju procesora u 45 nm... Koliko je meni poznato barem jedna od fabrika je jos uvek u procesu opremanja (izrael) i trenutno samo oregon stancuje procesore sa tranzistorima u 45nm. I da te podsetim na pitanje u vezi materijala koji se koristi za medjukonekcije: jel stvarno vise nije bakar?

Heh, cuveni flejm... :) Bojim se da ti imas pogresno vidjenje flejma. Flejm je po tebi svako spominjanje Intel-a i AMD-a u istoj recenici, pa cak i kacenje linkova na kojima se proizvodi dve kompanije porede. Meni je jasno zasto je to tako, ali ako ti na forum dolazis kao Nedeljko Kovacevic, a ne kao neko ko radi u AMD-u, onda ne mozes da brises i zakljucavas okolo topice ili brisez linkove ka testovima na kojima se porede Athloni i Core 2 cipovi.

Reci mi, molim te, kako bi okarakterisao ovaj post?
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1265893&postcount=206

Mogu da nadjem jos x takvih primera... U poredjenju sa tim, moj post na koji se pozivas, i karakterises ga kao flejm je kao iz clanak iz enciklopedije.

Sto se tice izmena u samom procesoru, postovano je vise linkova na kojima je detaljno (i manje detaljno) objasnjeno (iskreno, nisam video tvoj postsa pitanjem, posto je postovano na desetine u medjuvremenu) u kojoj meri je doslo do izmena u proizvodnom postupku koji su uostalom iglavni uzroci zasto Penryn radi tako dobro kao sto radi.

Heh, cuveni flejm... :) Bojim se da ti imas pogresno vidjenje flejma. Flejm je po tebi svako spominjanje Intel-a i AMD-a u istoj recenici, pa cak i kacenje linkova na kojima se proizvodi dve kompanije porede. Meni je jasno zasto je to tako, ali ako ti na forum dolazis kao Nedeljko Kovacevic, a ne kao neko ko radi u AMD-u, onda ne mozes da brises i zakljucavas okolo topice ili brisez linkove ka testovima na kojima se porede Athloni i Core 2 cipovi.
Bojim se da ti izvrces stvari na nacin na koji ne bi trebalo. Nemam ja nista protiv poredjenja AMD-a i Intela u istoj recenici, niti na poredjenje ovih kompanija u bilo kom smislu.
Ono protiv cega se protivim jeste da tredovi koji potencijalno imaju informativnu vrednost u vezi teme kojom se bave (a tema ovog treda je penryn) budu pretvoreni u prepucavanje AMD vs. intel. Dakle da podvucem, ukoliko gornjom recenicom nisma bio jasan: nemam nista protiv pominjanja AMD-a i Intela u istoj recenici ili u tredu cija je tema AMD vs. Intel.
Kao direktan odgovor na postavljeno pitanje o tome kada je realno ocekivati da se taj procesor pojavi u prodaji kod nas. Jel ti vidis problem u tom postu? jel vidis poredjenje sa AMD-om? Ne vidim sta moze da ti smeta u tom postu kao clanu benchmark foruma.
U ostalom, sada kada si clan Intela u mogucnosti si da direktno osporis ono sto sam napisao i da ubedis uvoznka da uveze i pocne da prodaje ove Extrem(no)e (skupe) procesore.
Mogu da nadjem jos x takvih primera... U poredjenju sa tim, moj post na koji se pozivas, i karakterises ga kao flejm je kao iz clanak iz enciklopedije.
O kakvim primerima govoris? Sto se tice tvog posta, ti si lepo prvi poceo da pretvaras ovaj tred u AMD vs. intel flejmovanje. U ostalom to ti nije prvi put. Pa ja sam napravio poseban tred od tvojih AMD vs. intel postova. Ako to nije dokaz da nemam nista protiv da se na temu AMD vs. intel i na temu "kako propada AMD" govori jasno i glasno na ovom forumu, onda ne znam sta moze da bude. Podseticu te da sam obrisao taj tred na tvoju molbu. Prema tome to sto pises da idem okolo i brisem postove u kojima se porede AMD i Intel je najblaze receno izmisljanje.
Sto se tice izmena u samom procesoru, postovano je vise linkova na kojima je detaljno (i manje detaljno) objasnjeno (iskreno, nisam video tvoj postsa pitanjem, posto je postovano na desetine u medjuvremenu) u kojoj meri je doslo do izmena u proizvodnom postupku koji su uostalom iglavni uzroci zasto Penryn radi tako dobro kao sto radi.
Pa citao sam ja to, ali ne videh nigde da su tehnologiju medjukonkecija promenili iz bakra u nesto drugo...

Za one koji zele da znaju da li ce moci da zabodu Penryn procesor u svoju plocu:
Link.

http://anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3138&p=2
nema commando-a?

http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=117&l3=0&l4=0&model=1480&modelmenu=1
"-Support Intel® next generation 45nm Multi-core CPU"

ko je pametan od ovih linkova? :)

na nekoj ranijoj listi ga je koliko se secam bilo?na zvanicnom sajtu ga ima samo kod anand-a sipak :d

edit:
na anand-u nema nijednog p965 modela asusa???dok ima modela drugih proizvodjaca???
polude anand :smash:

Poslednja izmena:
O kakvim primerima govoris? Sto se tice tvog posta, ti si lepo prvi poceo da pretvaras ovaj tred u AMD vs. intel flejmovanje. U ostalom to ti nije prvi put. Pa ja sam napravio poseban tred od tvojih AMD vs. intel postova. Ako to nije dokaz da nemam nista protiv da se na temu AMD vs. intel i na temu "kako propada AMD" govori jasno i glasno na ovom forumu, onda ne znam sta moze da bude. Podseticu te da sam obrisao taj tred na tvoju molbu. Prema tome to sto pises da idem okolo i brisem postove u kojima se porede AMD i Intel je najblaze receno izmisljanje.

Jos jedan primer kako zloupotrebljavas mod funkciju jeste i ponovno aktiviranje doticnog threada iako sam zamolio da se thread obrise ili da ga pokrenes SAM. Znaci, ne mozes, da splitujes thread, stavis moj post kao prvi u njemu i sam definises naslov - to je zloputoreba i stavljanje meni u usta necega sto nisam rekao.

Izvoli, pokreni sam thread slicne tematike ili obrisi moje postove iz spornog threada.

Poslednja izmena:
Svaki dan se na forumu splituje gomila tredova i to nikome ne predstavlja problem.

Ja nemam sta da ti stavljam u usta, jer si ti sam napisao ono sto si napisao. I ja ne vidim nikakav problem sa tim tvojim misljenjem.

Tvoje pisanje ja ni u jednom momentu nisam komentarisao niti sam ga stavio u bilo kakav kontekst.

Ono sto ti jesi uradio jeste da pises kako idem okolo i brisem postove o AMD vs. intel raspravama.

Ono sto ja radim jeste upravo moderatorstvo jer ne dozvoljavam da se tredovi skrecu s teme.

Ukoliko postoji potreba da se pise na temu AMD vs Intel onda moze da se otvori poseban tred. bas kao sto je otvoren poseban tred na temu AMD-ove buducnosti kojom si se ti bavio i bavis se u gomili tredova.

Tred je undeletovan jer si mi ti ovde zamerio da ja idem okolo svojevoljno brisuci tredove o AMD-u ne dozvoljavam da se o njemu pise, sto je nonsens.

Ako ti je problem naslov splitovanog treda, promenicu ga u ono sto ti smatras da je adekvatno.

Poslednja izmena:
Problem je sledeci:
Ako se pishe o novom Intelovom procesoru onda se namece logichna potreba da se on uporedi sa konkurencijom.Ne vidim shta je sporno.E sad ,nije niko kriv shto je AMD sve manje konkurentniji u performansama.
Flejm bi bio kada bi ovde pisali uopshteno AMD VS INTEL.Ili poredile neki drugi model Intel CPU-a sa nekim modelom AMD_a.A ako se pishe Penryn VS AMD pandan onda je to OK.
Ovo je bilo "OFF" ali da prekinemo ovo pa da se vratimo na temu.
Mene malo zbunjuju ovi testovi jer sam primetio prilichna odstupanja u rezultatima na nekim sajtovima.
Izgleda da ce opet,po starom dobrom obichaju,najrealnije biti kad se neko od Srba dokopa Penryn-a i odradi jedan mushki test.

Poslednja izmena:
Odgovor na Delimirovu tvrdnju da je intel zamenio bakar kao materijal za interkonenkcijske vodove u Penryn procesorima(clanak je napisao izmedju ostalih i Mark T. Bohr,cisto da se spomene :) ) :
http://www.spectrum.ieee.org/oct07/5553/1
page 6 je napisao(la):
This test chip had all the features needed to build a 45-nm micro­processor, including the high-k plus metal gate transistors and nine layers of copper interconnects

Znaci ,drzimo se cinjenica ubuduce :).

Inace,ovo je ubedljivo najbolji clanak na temu intel 45nm procesa,koji sam do sada procitao.Anand i kompanija izgledaju smesno sa njihovim "clancima" pored ovog :) (mada je i "targeted audience" drasticno drugacija)

Poslednja izmena:
Vrh Dno