Ono sto je promenjeno u Penryn-u(u odnosu na 65nm Merom),bar kad je proces izrade u pitanju je lepo sumirano u clanku koji je napisao MS(lostcircuits):
Sad malo o SSE4.Meni nije jasno kako nijedan review nije ponovio onih 40% u SSE4 optimizovanim aplikacijama.Sta vise,videli su i usporenje.Verovatno je do softvera,mada je intel testirao sa istim aplikacijama(ili su na neki nacin "nenamerno" umanjili Merom rezultat koriscenjem emulacije SSE4 preko SSE2 -kao u Vdub-u na primer).Ako Cinebecnh 10 podrzava SSE4,onda je to jedini test koji vidi neko ubrzanje vece od 5%(~7% su izmerili u vecini review-a kad je CB10 u pitanju).Prosecno ubrzanje Penryn-a je oko 6.7%(clcok/clock Vs Merom),sto je vecinom zasluga veceg kesa.Meni je vise impresivna potrosnja koja je drasticno smanjena(kao i temperature u load-u).
45% brzi sa 2x vise jezgara

i 5x vecom cenom

.
Ivane, Ivane - previse si neobjektivan... 2x vise jezgara, ali i par desetina procenata niza potrosnja (po mrenjima na THG - oko 50W). Znaci, Intel-ov quad-core cip trosi manje struje nego AMD-ov dual-core cip, a pri tome je taj Intel-ov cip drasticno brzi od konkurentskog resenja.
Bas je AMD taj koji se busao Energy Efficient procesorima, a sada vise nece imati ni tu slamku da se za nju uhvate.
Sto se tice SSE4 rezultata, eno ti review na THG, pa pogledaj - i tamo Penryn u DivX-u odvaljuje 65nm Core2, a Athlon 64 da ne spominjem - od 6400+ je brzi preko 100%... Jednostavno, optimizacija je tu, implementirana u DivX, a uskoro ce, sasvim izvesno, i ostali programi za video konverziju biti optimizovani, posto je sam proces optimizacije jednostavan i ne zahteva modifikaciju cele aplikacije. E, sada ti mozes da izvrces stvari i trazis da u svakoj aplikaciji imas 40% ubrzanja, ali kao sto kazu ameri: nema besplatnog rucka. U svakom slucaju, odlicno je dobiti 40% ubrzanja u softveru koji koristis, a da za to ne moras da ulozis prakticno nista - Penryn ce kostati, isto koliko i Q6000 serija...
Sto se tice cene, ovo trenutno jeste skup procesor, ali ce se pojaviti i modeli sa zakljucanim mnoziocem, koji ce kostati 200-tinak dolara.
Us svakom slucaju, 4 GHz na vazduhu uz sve moguce tweakove same arhitekture, nisu bez razloga doveli do izuzetno pozitvinih reakcija u svakom testu koji se pojavio... Zivi bili pa videli kakve ce biti reakcije npr. na Phenom, nadam se da ce naici na bolji prijem nego Barsa...
Svi znamo da uobicajeno se prvo predstave jaci modeli, pa nakon toga slede slabiji (osim u AMD-ovom slucaju), a da u velikoj vecini slucajeva bas ti jeftini modeli, vrlo lako mogu da se overklokuju i postignu performanse visestruko skupljih cipova. Mislim, o tome je bespredmento raspravljati - Penryn je tu i radi odlicno, iznad ocekivanja. Ostaje samo da se sacka Phenom, ali imajuci u obzir pateticno niske startne raden taktove, Phenom je mid-range resenje i prica iz vremena predstavljanja R600 se ponavlja: AMD je izgleda istusnut iz high-end segmenta.