Šta je novo?

Hardver Nova gejming konfiguracija sa 9070xt

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

kub4242

Zapažen
Učlanjen(a)
17.07.2025
Poena
5
Zdravo, odlučio sam da napravim novu konfiguraciju sa 9070xt.

GPU: Sapphire Pulse 9070XT

CPU: Što se tiče procesora, prvenstveno sam se odlučio bio za 9800x3d, ali više nisam toliko siguran u taj izbor, s obzirom da mu je trenutno cena oko 430 evra kod Mađara na KP.
Alternative koje sam gledao su njegov prethodnik 7800x3d, kao i 9900x (koji nije primarno gejming procesor koliko sam shvatio), koji su oko 300 i nešto.
Da li je 9800x3d vredan dodatnih para?

Matična ploča: isto nije 100% odabrana, trenutno naginjem ka Gigabyte B650 Eagle.

RAM: 32gb (2x16) 6000mhz cl30 kit

Kuler: Phantom Spirit 120 SE

PSU: Antec HCG 850W

Kućište: ?? Preveliki izbor, nisam siguran još uvek.

Saveti, preporuke za izmene, i kritike su dobrodošle, pogotovo što se tiče CPU i matične ploče.

EDIT: Zaboravio sam da napomenem, u pitanju je igranje na 1440p trenutno.

9800X3D vredi razlike u novcu ako ćeš sa njim raditi još nešto sem igranja jer je tu primetno jači od 7800X3D. Inače, ne verujem ali i to zavisi za koliko možeš naći potonji...

Za ploču možeš i Gaming X model, mislim da je malo bolji od Eagle, mada i skuplji kao i MSI Gaming Plus.

Za kućište imaš veliki izbor, koliko bi da daš za njega? Imaš li nekih zahteva što se tiče oblika, konektora i slično...?

Ja mislim da je prevelika razlika u ceni za x3d varijante po meni je bolji combo Ryzen 5 9600x + 64GB rama + 1000W napajanje.

Kucista su skuplja na KP ja imam CoolerMaster MB511 i NZXT H510 (oko 120e) tako da gledaj neka novija u tom cenovnom rangu.

9800X3D vredi razlike u novcu ako ćeš sa njim raditi još nešto sem igranja jer je tu primetno jači od 7800X3D. Inače, ne verujem ali i to zavisi za koliko možeš naći potonji...

Za ploču možeš i Gaming X model, mislim da je malo bolji od Eagle, mada i skuplji kao i MSI Gaming Plus.

Za kućište imaš veliki izbor, koliko bi da daš za njega? Imaš li nekih zahteva što se tiče oblika, konektora i slično...?

Hvala na savetima.
Ne radim ništa posebno na kompjuteru osim gejminga, tako da mislim da mi je 9800x3d overkill, pogotovo jer je sve poskupelo kod Madjara iz nekog razloga.
Što se tiče kućišta, ne treba mi nikakav rgb, samo da mogu bez problema da stanu 9070xt, 7800x3d, RAM stikovi i Phantom Spirit kuler, i da ima dobar airflow.
Međutim, deluje mi da je svako kućište koje pogledam na KP bar 30-40% skuplje u odnosu na cene na PCPartPicker, što nije slučaj sa ostalim komponentama gde su cene slične.

Ja mislim da je prevelika razlika u ceni za x3d varijante po meni je bolji combo Ryzen 5 9600x + 64GB rama + 1000W napajanje.

Kucista su skuplja na KP ja imam CoolerMaster MB511 i NZXT H510 (oko 120e) tako da gledaj neka novija u tom cenovnom rangu.
Mislim da je 64GB previše jer mi je ovo mašina za gejming.
Napajanje ne bih menjao ako nije neophodno, jer ovo Antec već imam u trenutnom računaru.

Vezano za kućište, voleo bih ako bi imalo neko normalno ispod 100e, a da zadovoljava uslove koje sam napisao malo iznad u ovoj poruci.

Imas na akciji Corsair Frame 4000D RS sa tri venta u radnji G, 10k su obe boje pa biraj, ja imam belo, dobijes tri venta napred, ima i holder za grafu ako je teska, full modular je, dokupio sam jos jedan Corsair RS120 vent u beloj boji za pozadi, ali u sustini mozes bilo koji samo da nesto duva napolje i za te pare to je to..

I ventovi su non argb pa eto razmisli

Jako lepo kućište a speciajalno mi se sviđa mogućnost da se (ako sam dobro razumeo) ventilatori mogu ušrafiti na ram zajedno i tako i izvade za čišćenje. To retko koje kućište ima i ne mora dase odšrafljuje gomila šrafova.. Isto ako sam dobro razumeo, matična ploča može da se montira na pozadinu van kućišta pa da se sve zajedno stavi u kućište. Nisam ukapirai dali taj magnetsi filter dolazi standardno ? Cena izgleda jeftinija nego u americi.

@Marko1996 👍 Svaka cast za predlog odlicno kuciste. Upravo gledam itsvet, ima samo verzija bez ventilatora. Bolja opcija je firma na G za RS verziju na popustu.
@kub4242 Skuplja su kucista na KP zbog gabarita kako su mi objasnili ne isplati im se uvoz. Uzmi odmah Corsair Frame 4000D RS dok je na popustu taman dok stignu ostale komponente.
Baci pogled na KP imas Ryzen 7 9700X (8/16 32MB cache boost do 5.5GHZ) za 250e.

Jako lepo kućište a speciajalno mi se sviđa mogućnost da se (ako sam dobro razumeo) ventilatori mogu ušrafiti na ram zajedno i tako i izvade za čišćenje. To retko koje kućište ima i ne mora dase odšrafljuje gomila šrafova.. Isto ako sam dobro razumeo, matična ploča može da se montira na pozadinu van kućišta pa da se sve zajedno stavi u kućište. Nisam ukapirai dali taj magnetsi filter dolazi standardno ? Cena izgleda jeftinija nego u americi.

Da celo kuciste se maltene moze rasturiti da ostane samo kostur maltene, ja se nisam previse u to upustao jer uvek imam problem da posle vratim kako treba i nisam se previse oko toga bavio, ali samo kuciste je full modularno. Ima i kako oni zovu infini rail tj sina koju sam namestas u zavisnosti koju velicinu ventova ili radijatora stavljas, mislim sve ima na Corsair sajtu bas lepo objasnjeno. Ima sve filtere regularno, jedina razlika izmedju 3 verzija kucista su ventovi tj Frame 4000D je samo kuciste bez ventova, 4000D RS je sa tri non argb RS120 venta napred, a 4000D RS ARGB jelte sa svetlecim ventovima..
A cena je vrhunska, 115usd je standardna cena za non argb varijantu, kod nas 10k, gde ces bolje

Imas na akciji Corsair Frame 4000D RS sa tri venta u radnji G, 10k su obe boje pa biraj, ja imam belo, dobijes tri venta napred, ima i holder za grafu ako je teska, full modular je, dokupio sam jos jedan Corsair RS120 vent u beloj boji za pozadi, ali u sustini mozes bilo koji samo da nesto duva napolje i za te pare to je to..

I ventovi su non argb pa eto razmisli
Pogledaću to kućište.
Ja sam lično gledao Chieftec Night Hunter, jer sam u drugoj temi na forumu čuo da je super, a dosta je jeftinije od 4000D RS, ima ga za 6800 u radnjama ako sam dobro video.
Jesi li upoznat sa njim možda?

Nije loše, daleko od toga, mislim ako bi pre njega što da ne, ja lično sam išao na Corsair jer mi se dopalo i estetski, to što je modularno pa možeš ga lako prilagoditi kako ti šta odgovara, i ima dobar airflow, a ventovi podržavaju zero rpm pa kada nema zahtevnosti ne vrte se, mislim za 10k to je to, e sada ako hoćeš jeftinije da prođeš slobodno možeš i Chieftec.
Najbolje idi na sajt od obe firme pa uporedi karakteristike, znaš koliko ti čega treba i samo vidi šta ti više odgovara i nema greške

Nije loše, daleko od toga, mislim ako bi pre njega što da ne, ja lično sam išao na Corsair jer mi se dopalo i estetski, to što je modularno pa možeš ga lako prilagoditi kako ti šta odgovara, i ima dobar airflow, a ventovi podržavaju zero rpm pa kada nema zahtevnosti ne vrte se, mislim za 10k to je to, e sada ako hoćeš jeftinije da prođeš slobodno možeš i Chieftec.
Najbolje idi na sajt od obe firme pa uporedi karakteristike, znaš koliko ti čega treba i samo vidi šta ti više odgovara i nema greške
Estetski mi se definitivno više sviđa 4000D RS, pogotovo jer sam naručio Sapphire 9070 xt Pure koja je bela, a potrefilo se i da su RAM stikovi beli.
E sad, nisam još upućen u to šta tačno znači "skroz modularno", moraću da istražim. Glavno pitanje je da li mi se isplati da dajem više za Corsair.
Montech Air 903 Max je odličan za pristojnu cenu...
Koliko vidim i on je oko 10000.

Vrh Dno