Šta je novo?

Nov komp neće da se upali

marinac

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2005
Poena
345
Pozdrav društvo
Sinoć upalio komp i ne dolazim do boot screen-a
Ventilatore vrti na max
Na ploči samo prebacuje signalne lampice između cpu i dram
Nešt je crklo ali šta da šaljem na reklamaciju
Isprobavao sam ram po jedan u svakom slotu i nema nikakve promene
Video snimak

Koje komponente? RAM kontroler je u procesoru, tako da neispravan procesor može biti kriv koliko i matična ploča. Naravno može biti i iskrivljeni pin na socketu kod intela ili pin na procesoru kod AMD-a,, prljavština koja je zapala pri montaži ili banalnost poput procesora koji nije podržan zbog stare verzije BIOS-a.

Sudeći po šturom snimku imsš Gigabyte matičnu AX verziju ( zbog belog PCB-a ) i Kingston Fury memoriju, tako da možeš odmah da saznaš šta je problem. Prvo resetuj BIOS tako što ćeš ga isključiti iz struje i izvaditi bateriju, a ne znam gde je reset CMOS kod tebe jer ne znam tačan model ploče. Ako se ne podigne ni posle reseta zamoli nekoga da probaš RAM module na drugom računaru i ako rade onda ti je jasno u čemu je problem, a nije do procesora.
Kingston Fury RAM moduli su poznati po podršci i za XMP i za EXPO istovreme, a ponekad ne rade ni sa jednim. Ako ti je uključen EXPO mod za memoriju probaj prvo to da isključiš.

Poslednja izmena:
Ploča je Gigabyte B650 aorus elte ax ice
Memorija Kingston Fury 6000
Procesor Amd 7800x3d
Uključen je EXPO
Bilo je dosada u par slucajeva prilikom paljenja da se restartuje , ali se posle uvek upalio.
Sada se prvi put dešava da ne dolazi do boot scren-a
Vec sam probao sa dugmetom na ploči da uradim clear cmos ali bez uspeha , probaću da izvadim i bateriju i da uradim clear na ploči pa javljam.
Probao izvadio bateriu i na pinove resetovao cmos
Sada signalne lampice na ploči stoje na dram i ne prolazi dalje.

Poslednja izmena:
Komp se na kraju upalio , ali idalje mislim da tu nesto nije kako treba.
Ne zelim da mi bude lutrija kada palim komp da li ce da radi ili ne.
Probleme sam imao od kada sam poceo da sklapam ovaj komp
Prvo nisam mogao da instaliram Win na Nvme ssd hteo je da radi sam na sata win jednostavno nije video nvme ssd
Onda sam instalirao win na Sata ssd pa radio kopiranje sistema na nvme ssd
sumnjao sam da je taj ssd problem pa sam kupio novi nvme SSD i instalacija je prosla bez problema.
Takodje od samog starta Gigabyte control centar(GCC) se stalno glupira to sam primetio po led rasveti kod mene uvek stoji da je rgb iskljucen
a po nekad DDR ostane osvetljen kada udjem u GCC nemam opciju za sync za DDR , posle sam instalirao i Fury CTRL da mogu da gasim DDR rgb kada
ne uradi sync sa GCC
EVo i sada kada se ovo desilo i kada sam uradio Clear CMOS komp se zapucao na crvenoj lampici DRAM i ne prolazi dalje
Ugasim kom izvadim jedan ram upalim i on radi sasvim normano.
Vratim drugi ram modul on opet nece da se pali , izvadim prvi ram modula sa kojim se palio stavim ovaj drugi na isto mesto
I komp ponovo radi . Probam ponovo sa oba modula i sve radi kao da se nista nije desavalo.
Posle clear cmos ram radi na 4800mhz udjem u bios podesim ga na 6000mhz sacuvam resetujem upalim komp i on opet radi na 4800
Opet udjem u bios opet podesim na 6000Mhz i sada radi , ali dokle.
Najgore mi je sto ne znam sta da posaljem na reklamaciju da li ram ili maticnu.
I da bude jos gore ona radi samo se ponekad zapuca i ja se samo nerviram
Eto toliko ko bude hteo da cita

Probaj kako radi sa isključenim EXPO. Jesi li uradio update BIOS-a?? Ne želim da kažem ono što mislim jer će me napasti svi ljubitelji Kingstona, ali mislim da znaš šta je problem...

Sada sam prvi put iskljucio EXPO
Vidim da su izbacili neki novi bios , ali to je samo podrška za Amd 9000 seriju
Odradio sam sve pa pratim

par puta u zivotu sam instalirao te control centre kod mene doduse msi! i nikad vise , slicne probleme sam imao na ddr4 platformi.Jednostavno zaglupljuju bios i windows.

Imao sam sličan problem na starom kompu gde mi se dešavalo gotvo identičan problem kada ubacim RAM u odredjeni slot. Kupio sam polovnu matičnu tako da nisam hteo da se želim. Našao sam dva slota koja rade i nisam imao poblema evo već 5+ godina.
Kod tebe rekao bih 99% da je matična u pitanju. Mala verovatnoća da je procesor, a RAM gotovo sigurno nije.

Da li je komp radio neko vreme OK (mimo onog problema sa instalacijom) pa krenuo da zeza? Koliko dugo je komp kod tebe i koje napajanje imaš?

Komp nikada nije pravio probleme kada se upali.
Evo za par meseci od kada sam ga sklopio desilo se ovaj ozbiljniji problem sada , a pre toga mozda dva tri outa bi se zapucao prilikom paljenja na lampici Dram ali posle prisilnog gasenja i paljenja opet je sve normalno radilo.
Obrisao sam GCC iskljucio EXPO u biosu postavio brzinu rama rucno na 6000mhz ostale parametre za ram sam ostavio na Auto.
Bios sam updajtovao sada je F31b piše na sajtu da su poboljšali Ddr kompatibilnost.
Inače čitao sam na reddit-u i vidim da nisam usamljen sa problemima sa ovom pločom ja imam model rev 1.0 a posle je bilo još revizija.

Memorija u A2 i B2 slotovima ? Da li radi u Dual Channel režimu.

Nazad
Vrh Dno