Šta je novo?

Nov eksterni hard disk 60°C

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Krećem od nule, prvo ću da vidim kako se kreću temperature bez bilo kakvog upisa/čitanja pa nakon toga write test. Isključio sam uTorrent.

Prvi rezultat 11:03 (20°C)

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 11.04.07.png
    Snap 2015-12-11 at 11.04.07.png
    116.3 KB · Pregleda: 81
  • Snap 2015-12-11 at 11.04.45.png
    Snap 2015-12-11 at 11.04.45.png
    129.5 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena od urednika:
Kolegi pisem ono sto bi ja uradio,on ocigledno ne zeli to.
Da turi neki vent,eventualno kuciste harda sa ventom i nikako ne prebacivati toliko fajlova odjednom.
Kraj.Ako 'os da poslusas ok,ako nes',tvoja stvar.

A zasto bi budzio i stavljao vent na novu stvar? Da je tako predvidjeno verovatno bi je imao. Ovako ako ne uspe da pronadje neko resenje zbog prilicno visokih temp. najbolja opcija je da reklamira HDD.
#makiacaveki , sta kazu temp. u nekim drugim programima, ima li tu nekih odstupanja ili je manje vise isto?

Mislim da kod ovog diska konkretno je problem brzina rotacije koja je na 7200o, sto uzrokuje veca zagrevanja, mislim da ovaj model dx sadrzi 6 ploca po 1TB, recimo WD RED 6TB ima 5 ploca po 1.2TB, sitniji upis na plocama, pa otud manji broj ploca, pa uz nesto nize obrtaje RED je hladan i dugotrajan disk. To ne znaci da ovaj nece trajati, vec sam samo izvrsio poredjenje onako kako vidim to ja.

Već sam pitao ali niko da odgovori, da li je moguće usporiti ovaj disk u podešavanjima na 5400 obrtaja? CrystalDiskInfo ne dozvoljava.

I zašto pišu da je 5400 obrtaja ako je 7200? Da li je namerna ili slučajna greška?

https://ipon.hu/webshop/product/sam..._fekete_stshx_d601tdb_(ipon_garancia)/1153182

Fantázianév : D3 Station
Típus : Külső
Csatlakozás: USB 3.0
Tároló kapacitás: 6TB
Fordulat: 5400 rpm
Puffer: 32 MB
Méret: 3,5"
Szín : Fekete

Treći rezultat: 11:34h (37°C)

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 11.34.27.png
    Snap 2015-12-11 at 11.34.27.png
    145.9 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena od urednika:
To je prilicno ok disk, ima 128MB ram kesha, brzi motor na 7200, slicno kao wd red pro recimo, ali mu je integrisan veci broj ploca pa odatle vece zagrevanje zbog visoke rotacije, a kroz plastic fantastic case se tesko otarasava temperature. Mozda se puno zagreva i kontroler ako je neka djubrestija.

Nakon skoro sat vremena 11:55h (44°C u stanju mirovanja):

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 11.56.06.png
    Snap 2015-12-11 at 11.56.06.png
    153.2 KB · Pregleda: 52
Ostavi jos, da ustanovis koja je krajnja tacka za ler.

Važi, evo sada je 47°C

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 12.09.34.png
    Snap 2015-12-11 at 12.09.34.png
    148.9 KB · Pregleda: 50
Def je i los dizajn kucista pa ne moze da istera kroz otvore na tom plasticnom kucistu, ako uopste otvore ima za tu namenu, da je alu case druga bi prica bila. Ne znam kako nisi to prvo pogledao, od kojeg matreijala je izradjeno...Imao je i WD razne modele bookova/nasova, plasticne i tako dalje ali su stavljani uglavnom 5400 diskovi unutra.

Ljudi se cesto prevare(citaj: nasednu) kad prionu na varijantu da kupe disk koji je vec postavljen u neko kuciste kao ovaj, jer su cene klot diskova vise, a ovi sa sve kucistem dodju povoljnije, nije to bzv tako, jer kad kupis klot disk za koji se zna da je po prirodi hladan, ti onda sam biras svoju kutiju u koju ce biti smesten...tad su greske svedene na minimum.

Nisam znao da je 7200 obrtaja unutra (iskreno nisam ni proveravao, samo sam video 5400 obrtaja na sajtu i odlučio se za kupovinu). Prošli sam imao 2.5" Samsung M3 Portable - HX-M101TCB/G i sve je bilo u redu sa brzinama, imao sam još nekoliko različitih eksternih diskova tipa Verbatim plastični od 1TB i nije se grejao, Fantec plastični sa WD Red-om unutra i nije se grejao, ma imao sam brdo modela 2.5" i 3.5" i ni sa jednim do sada nisam imao problema.

Dostigao je 50°C:

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 12.30.02.png
    Snap 2015-12-11 at 12.30.02.png
    158.8 KB · Pregleda: 51
Def je i los dizajn kucista pa ne moze da istera kroz otvore na tom plasticnom kucistu, ako uopste otvore ima za tu namenu, da je alu case druga bi prica bila. Ne znam kako nisi to prvo pogledao, od kojeg matreijala je izradjeno...Imao je i WD razne modele bookova/nasova, plasticne i tako dalje ali su stavljani uglavnom 5400 diskovi unutra.

Ljudi se cesto prevare(citaj: nasednu) kad prionu na varijantu da kupe disk koji je vec postavljen u neko kuciste kao ovaj, jer su cene klot diskova vise, a ovi sa sve kucistem dodju povoljnije, nije to bzv tako, jer kad kupis klot disk za koji se zna da je po prirodi hladan, ti onda sam biras svoju kutiju u koju ce biti smesten...tad su greske svedene na minimum.

Nema taj disk lose kuciste, jer unutra je disk oblepljen aluminijumskim limom, tako obicno Seagate pakuje svoja eksterna kucista, Samsung takodje, bar je tako bilo do sada, pa preko toga prazan prostor, pa onda estetska plastika. Ali, cinjenica je da se disk greje sam po sebi i da mu je potrebno efikasnije hladjenje. Nece resiti problem sem ako mu stavi neki ventilator, sto apsolutno nema smisla, ja bih ga vratio jer sa ovakvom radnom temperaturom brzo ce otkazati i podaci cao.
Eventualno, uzeo bih Transcend StoreJet USB3.0 koji ima ventilator na sebi i aluminijumso je kuciste(ali unutra plastika:), to kosta ovoliko:
http://itsvet.com/rack_transcend_ts0gsj35u3_usb3.0_sata-pdaa1-29.i?id=421

Nije jeftino, ali ne vidim drugo resenje. Moze taj rack da proda bar za 1500.

Stace on na 50 i kusur verovatno, otprilike 55C, ali ovo je ler, kad ne radi nista, ta temp treba da ide oko 30, a kad radi/full load do 40 i neki stepencic maks posle heavy load 2-3TB kopiranja. Ovde ce da ide ka 70C u kopiranju manje kolicine podataka, zamisli tek leti bez klime :).

Nemas nacin, osim da se kutija za disk otvori i da se uveris rukom jel toplo kao zar ili je normalna temp to jest mozes da drzis ruku svuda na disku bez toga da ti pece prste, ali sve to u momentu kad ovamo pokazuje 60+C

ne kosta nista da pita da uvaze reklamaciju.HDDScan ce verovatno dopustititi APM i AAM podesavanja direkt na disku,mada sta i koliko ce biti podesivo zavisi od samog diska i tsko ce to da napravi neku vecu razliku...

Dostigao je limit u stanju mirovanja 54°C

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 13.45.33.png
    Snap 2015-12-11 at 13.45.33.png
    154.1 KB · Pregleda: 60
To je kako se i znalo, a u loadu ici ce 63-70C, mozda je sensor a mozda se i stvarno greje toliko, moras proveriti kako sam rekao ili da zamenis za drugi ako to moze.

Evo još jednog rezultata:

Prilozi

• Snap 2015-12-11 at 13.58.52.png
    Snap 2015-12-11 at 13.58.52.png
    93.8 KB · Pregleda: 61
  • Snap 2015-12-11 at 13.59.54.png
    Snap 2015-12-11 at 13.59.54.png
    117.8 KB · Pregleda: 66
Menjaj to, evo kakva je meni idle temp u NAS-u, mnogo ti visoko to.

Prilozi

• temp_hard.jpg
    temp_hard.jpg
    64.4 KB · Pregleda: 98
Jedno je NAS (prostor, vent), drugo eksterni disk ;)

Nakon koliko °C može da dođe do topljenja plastike ili nekog drugog dela u fioci za hard (ne zezam, pitam ozbiljno pošto bi hard bio uključen 24/7 pa da ne bude frka pogotovo po noći)?

Ne mora da znaci da NAS je i prostor i vent moze je samo usb priklucak

Plastika je zilava, pre ce on crci 100 puta nego sto ce da se istopi plastika kucista..

Da rezimiram,

1. Da li ovaj disk reklamirati?

Prednosti (ako disk ostane kod mene):

- Ovo je najjeftiniji 6TB koji trenutno mogu da imam, kada su bili korišćeni na oglasina nisam imao keš, kada sam imao keš ti diskovi su već otišli drugim ljudima tako da nisam uspeo da uhvatim WD Red za 170-180 evra plus neki rek tako da bi me izašlo manje nego ovaj a dobio bih bolji (tiši i hladniji) disk. Što se tiče novih, bilo preko Mađara, bilo preko domaćih prodavnica, bilo preko oglasa sa raznih sajtova, ne mogu da nađem jeftinije a pare mi igraju ulogu.

- Kapacitet mi igra ulogu zato što će služiti za torrentovanje tako da ako ne moram ja ga ne bih vraćao niti menjao za nešto drugo, ne bih se vraćao na 5TB, 4TB, 3TB...

Nedostaci (ako reklamiram):

- Šta god drugo poželim moram da doplatim, pravio sam milion puta računicu, ako želim 2x3TB WD Red + QNAP TS-212P moram preko 100 evra da doplatim, ako želim 2x3TB WD Red i docking station 2-bay opet moram da doplatim, ako uzimam lošije diskove opet sam na istom kao sad, ako želim 1-bay NAS i hard od 6TB opet moram da doplatim, ako želim samo hard opet moram da doplatim, ako želim 2-bay NAS QNAP i jedan disk to bih mogao ali šta sam onda uradio, imaću disk od 3TB a treba mi od 6TB. Ne bih više da izdvajam novac za hard diskove ili NAS, želim da pređem na kupovinu (od sledećih para) zvučnika, pojačala, DAC-a.

2. Ako konstantno bude 24/7 60-70°C nakon koliko vremena odokativno će se pojaviti loši sektori zbog toga?
Da li može da se dogodi da se zbog tih temperatura uopšte ne pojave loši sektori u toku garancije od 3 godine? Garanciju imam i sada i za dve i po godine, da li odmah menjati za nešto drugo ili sačekati da se pokvari (ako se pokvari)?

Ne mora da znaci uopste da ce da rikne brzo ako radi na visokoj temp, a druga stvar, nisi ni proverio nekim drugim senzorom kolika je zaista temp.

U svakoj od menjaza moras cekati kod fante, peglaj tako i ako i bude nesto imas vremena da ga onda cimnes pa da cekas da resis u hu, ako dodje do toga uopste..

A koliko ti je temperatura u sobi sa sta se grijes ?

Standardna, imamo u stanu centralno grejanje i klimu, ali centralno je sasvim dovoljno...

Da javim da sam kontaktirao sinoć prodavca pa javljam šta sam uradio.

Pre nego što odnesem na reklamaciju zamolio sam prodavca da ih pita da li je dovoljno to što prikazuje tolike temperature pošto ne prikazuje loše sektore i brzine ne padaju. Kada me obavesti javljam...

Imas li ic toplomer sto moze osim telesne temperature (za ljudsku upotrebu) meriti i toplotu predmeta (obicno hrane za bebe a moze i temp stvari)?

Kako god okrenes nije normalno i ne valja da je temp hdd 60-70 stepeni...

Otisao je disk na reklamaciju, trebalo bi da je poslao.

Nazad
Vrh Dno