driver je napisao(la):
A zashto onda ne bi uporedjivali AmigaOS i OS koji je na PCu bio u tom vremenu ?
Ja ne mogu direktno da uporedim AmigaOS sa Win2k jer je razlika izmedju njih 10 godina, i to onih 10 godina kada je tehnologija skakala duplo svake godine, ne kao u proteklih 5, to je mnogo velika razlika, a poenta moje priche je u tome da Win i dalje nema neshto shto je AmigaOS imao pre 15 i vishe godina, pravi multitasking i daleko bolju efikasnost.
Daj se odluci, molim te... Prvo kazes "ja ne mogu da uporedim AmigaOS sa Win2k", a red kasnije ipak
mozes da ih uporedjujes sa "Win i dalje nema...". What shall it be?
Ja nemam nikakav problem da uporedim tadasnji windows i tadasnji Kick/WB i iznesem prednosti i mane i jednog i drugog. Problem je u tome sto ti ne zelis da vidis mane koje je A tada imala, a prednosti dizes u nebo do te mere da ides tako daleko da tvrdis da tadasnja Amiga ima stvari bolje resene nego danasnji Windows. Sto kao stari amigista (i pored windowsovih mana) moram da priznam da je stvarno previse.
Idemo dalje; amiga je dakle imala "pravi" multitasking (ma sta to "pravi" znacilo), a danasnji windows to nema. Koliko ja znam, amiga je imala preemptive multitasking bez memory protectiona, dok windows ima preemptive multitasking sa memory protectionom. Spreman sam da saslusam elaborat o prednostima prvog koncepta nad drugim.
BTW, kad smo vec kod multitaskinga, razumem da ga danas svako od nas koristi - pustis u pozadini dowload, da se narezuje medijum, dotle surfujes... prakticno svakodnevni rad je bez njega nezamisliv danas. Medjutim, za sta si to koristio toliko multitasking tada, kad ti je tip multitaskinga toliko vazan teg na tasu? Minimizovao Dopus da bi startovao ProTracker ili Oktamed?
"Efikasnost" je tako uopstena floskula da moze da znaci sve i nista. Efikasnost u cemu? Koriscenju diska? Memorije? Neceg treceg?
1. Disk: OS je imao izuzetno mali footprint prosto zato sto nista nije podrzavao sem gole amige uz koju je liferovan. Skini i ti sa windowsa sve, pa da vidis footprint. Isporuci samo drajver za standard vga, jedan fajlsistem, izbaci kompletnu podrsku za umrezavanje, sve drajvere za printere, modeme, monitore & ostalo, 3D podrsku, prebaci kernel i gdi u ROM sa podrskom za floppy i da vidis kako ce OS biti "efikasniji". U krajnjem slucaju, tadasnji windows nije imao footprint danasnjeg - bio je neznatno veci, a nudio je u samom startu mozda i vise za koju disketu viska. Sami programi i za PC su tada bili mnogo manji nego danas, prosto zato sto su uzimali ceo komp samo za sebe, bez da su vodili racuna o ostatku sistema, drajverima, itd i pristupali hardveru direktno (kao i kod amige). Sto je danas uz raznolikost hardvera i softvera nemoguce bez instalacije nekog dodatnog interfejsa odnosno apstraktnog lejera (npr. directx, odbc, itd).
2. Memorija: AmigaOS, kao sto je vec n puta ovde ponovljeno, nije imao memory protection. Amiga nije vozila swap; ako imas n MB memorije, toliko mozes da startujes, bez mogucnosti bacanja low priority taskova u pozadinu (tj. na swap) i time oslobadjanja memorije za taskove sa vecim prioritetom koji se upravo izvrsavaju. Amiga je podrzavala rad sa .library modulima (kao dll fajlovi u windowsu), ali nije podrzavala dinamicko vezanje, nego samo staticko. Za laike - ako program trebuje funkcije iz nekog modula za svoj rad, onda se prilikom starta programa ucitava i taj modul u memoriju. Kod statickog je on u memoriji sve dok se program ne ugasi (koristio se modul ili ne). Kod dinamickog vezivanja se modul ucita u memoriju samo kada se pozove funkcija iz njega i potom izbacuje iz memorije. Zato recimo outlook kada radi nesto opsezno moze zauzimati 20MB u memoriji, ali kad zavrsi odbacuje dll-ove i tezi samo 3MB.
Ako je to ta pomenuta bolja efikasnost, onda j... A i generalno po toj logici C64 ispada jos bolji i "efikasniji" kompjuter, jer njemu nije ni trebao dodatni OS - sa svojim ROMom je sve zavrsavao i bio super stabilan. Sto mu dodje, bez uvrede, kao mixing grandmothers and frogs.
driver je napisao(la):
Ne mogu da pricham o AmigaOsu ispod haube, jer se u programiranje ne razumem, niti me interesuje, ali kao ne prosechni vec dugogodishnji advanced korisnik Windowsa i AmigaOSa, mogu da provalim shta tu "smrdi". Mogu da vidim kako Windows jednostavno ne koristi resurse kako treba, totalno je neefikasan. Kapiram ja da je problem delom veliki broj razlichitog hardvera, ali kako linux radi kako treba. Kada podignem linux, osecaj me daleko vishe podseca na amigaOS, dok je Windows non stop na staklenim nogama, i non stop neshto drlja a nemash pojma zashto.
Pazi, ako je tvoja ocena da "windows non stop nesto drlja a nemas pojma zasto", onda moram opasno da posumnjam u tvoju ocenu samog sebe kao "ne prosecnog, nego dugogodisnjeg advanced korisnika". Moguce da nam kriterijumi za tako nesto nisu isti.
Kako ocenjujes da je windows na "neefikasnim staklenim nogama", a linux radi kako treba, to bi morao detaljnije da objasnis i ilustrujes - mozda i nekim ciframa (za to ne treba biti programer). I ja radim na sve tri platforme izuzetno dugo i meni se takav osecaj 'nelagode" i utisak drasticne "razlike u efikasnosti" ne javlja. Razumem da si subjektivan, da prilazis ovim platformama sa predubedjenjem (i nisi u tome jedini), te da odbijas da prihvatis da preterujes u nekim ocenama, ali ako hoces da dokazes ispravnost svog stava, onda to mora malo konkretnije i argumentovanije, a ne sa "imam osecaj".