Šta je novo?

NOSTALGIJA-da li sam oboleo?

Necu josh da prodajem, chekam josh malo da dobije antikvitetsku vrednost... ;)

Ja sam malo mladji ali imam starijeg druga koji je jos '84 kupio spektruma.... Prica ide odprilike ovako. Dva drugara sa nepunih 14 godina sate i sate provode u ciganskim buvarama i drndaju arkadne automate, stepen igrivosti je bio takav da se Donkey Kong prelazio jednom rukom a Phoenix sa 3 prsta, a onda se odjednom na kioscima pojavio casopis Moj Mikro odmah zatim i SvetKomjutera. Hej pa mi bi mogli da kupimo kompjuter i batalimo automate pravo malo bogatstvo potrosismo. Prvobitna namena je bila da se kupi Atari800XL (taj atari imam ja jos uvek kod kuce, kada sam konj jer sa presnimio kasete sa softwerom) ali zbog povoljnije cene odluka je pala na Spectrum. I tako je jednog dana iz instranstva stigao Spektrum. Cale mog druga se uhvatio za glavu kada je video koliko je para dao za obicnu konzervicu sa gumenom tastaturom. Ja i moj drug smo iz malog mesta na jugu srbije tako da skoro niko nije imao komjuter u gradu... Naravno godina je 84 televizor EI Nis crno beli sa dva prikljucka za antenu (posebna antena za 1 i 2 program) eto ti sad muka... Na adapter je trebalo cekati jos 7 dana sto je trajalo kao 7 godina. Neznanje je bilo ogromno proslo je jos nekoliko dana dok je skapirao da treba da nadje kanal na TV-u da bi imao uopste sliku. Malo po malo kada je sve leglo dosao je na red RENEGADE pa uvodni meni i redefine keys, pa Manic Miner, Chuki Egg... Kasnije krajem 90-tih dosao je Atari ST. Masina sa profesionalnom tastaturom zatim igra Xenon pa digitalizovan zvuk cudo jedno... Jedan drug je bio jos bolji godinu dana pre nego sto je kupio komjuter, nozem je izrezao brazde na pisacem stolu gde ce komjuter da stoji :)...
Moje kojutersko iskustvo pocinje 92 kada kupujem Atari800XL zatim 94 Amiga1200 kasnije i HDD... Zao mi je sto sam A1200 prodao pre nekih 8 godina za 350 maraka, ali sam zato pre 3 godine kupio A500 pokusavam da kupim HDD kontroler za nju ali mrka kapa....

Zasto je Amiga propala? To je opsirna tema i ima dosta tacnih tvrnji ovde moje misljenje je da su bili suvise gramzivi i da su hteli da jedan isti proizvod prodavaju po 5 puta u drugom pakovanju... Zamislite da je A1200 od pocetka imala pravi 68020 procesor a ne EC varijantu bez MMU na 25MHz a ne na 14,7MHz da je magistrala bila 32bit a ne 24bit, da je na maticnoj ploci bilo podnozja za Fast Ram i FPU, da je FDD bio 1.44mb PC kompatibilan, da je grafika bila jedno 3-4 puta brza... Dobro je da su setili da stave IDE kontroler. Verujem da takva Amiga nebi bila ni 20% skuplja a bila bi mnogoooo boolja.

@Driver siguran sam da ima puno ljudi koji bi zeleli da imaju Amiga forever dupli DVD. Ukoliko si raspolozan posalji meni jedan primerak i spreman sam da posaljem postom svim zainteresovanim clanovima Bencha po jedan primerak potpuno besplatno DVD ili DivX format. Javi na PM ukoliko ti se dopada predlog. Odoh da igram Battle Isle Moon of Chromos na A500

@sasamil: uvek mozes pomocu PrCa vratiti software na kasete...
"...krajem 90-tih dosao je Atari ST" ili krajem 80-tih :)

btw sasa ti si negde pored nisha? ako smem da pitam od koga si kupio Amigu1200, tj. iz kog grada je bio prodavac? i da li poznajes nekod ko ima Atari Falcon iz okoline nisha.

ok, posto mi je Driver vec obecao diskove i ja se prijavljujem da daljem delim Amiga Forever. javite se na PM!

"Battle Isle" - sati, dani, nedelje, meseci igranja :) a tek Settlersi: sa dva misha na jednoj Amigi... satima skupljamo resurse ortak i ja i taman da zaratimo ***** se blokira... doduse proslo je bukvalno oko 13 sati od kad smo ukljucili igru... :)

EDIT: http://www.warblade.as/feature01.html

Poslednja izmena:
kovacm je napisao(la):
"Battle Isle" - sati, dani, nedelje, meseci igranja :) a tek Settlersi: sa dva misha na jednoj Amigi... satima skupljamo resurse ortak i ja i taman da zaratimo ***** se blokira... doduse proslo je bukvalno oko 13 sati od kad smo ukljucili igru... :)
Eto, a Win98 kad se zapuca posle pola sata, to je onda normaaaalno :)

sasamil je napisao(la):
Zasto je Amiga propala? To je opsirna tema i ima dosta tacnih tvrnji ovde moje misljenje je da su bili suvise gramzivi i da su hteli da jedan isti proizvod prodavaju po 5 puta u drugom pakovanju... Zamislite da je A1200 od pocetka imala pravi 68020 procesor a ne EC varijantu bez MMU na 25MHz a ne na 14,7MHz da je magistrala bila 32bit a ne 24bit, da je na maticnoj ploci bilo podnozja za Fast Ram i FPU, da je FDD bio 1.44mb PC kompatibilan, da je grafika bila jedno 3-4 puta brza... Dobro je da su setili da stave IDE kontroler. Verujem da takva Amiga nebi bila ni 20% skuplja a bila bi mnogoooo boolja.

Cek malo, jel se ti uopshte secash kakav je bio PC u vreme Amige 1200 ? Pa ta klot amiga na 14Mhz je razbijala 486. Moja sa turbo kartom na 50Mhz je radila kao neki PI 133, koji se pojavio ono nekoliko godina kasnije. Amiga je i sa tim hardverom bila ispred svega, ali problem je u tome shto nije dala "kinezima" da shtancuju hardver. Da se to desilo, mi PC danas ne bi videli. Treba samo da vidish ekipu ljudi koji su radili na amigi. Pa to je kombinacija kao da smo se mi ovde skupili i krenuli da radimo neshto "iz ljubavi". A kada pogledash kakve su sve pehove imali, nije mi jasno ni kako su tih 10 godina opstali uopshte.

@Driver siguran sam da ima puno ljudi koji bi zeleli da imaju Amiga forever dupli DVD. Ukoliko si raspolozan posalji meni jedan primerak i spreman sam da posaljem postom svim zainteresovanim clanovima Bencha po jedan primerak potpuno besplatno DVD ili DivX format. Javi na PM ukoliko ti se dopada predlog. Odoh da igram Battle Isle Moon of Chromos na A500

Rado bih to uradio, ali DVDovi nisu "freeware"...

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
...Treba samo da vidish ekipu ljudi koji su radili na amigi. Pa to je kombinacija kao da smo se mi ovde skupili i krenuli da radimo neshto "iz ljubavi". A kada pogledash kakve su sve pehove imali, nije mi jasno ni kako su tih 10 godina opstali uopshte.
nisam te bash skapirao... Commodore je shutnuo ceo tim koji je napravio originalnu Amiginu arhitekturu (ne znam iz kog razloga...) kasnije su oni napravili dzepnu konzolu koja se na trzistu pojavila kao Atari Lynx. a amigu je nastavio da razvijaja uglavnom commodore tim iz Nemacke (Amigu500 i Amigu2000)...

driver je napisao(la):
Cek malo, jel se ti uopshte secash kakav je bio PC u vreme Amige 1200 ? Pa ta klot amiga na 14Mhz je razbijala 486. Moja sa turbo kartom na 50Mhz je radila kao neki PI 133, koji se pojavio ono nekoliko godina kasnije. Amiga je i sa tim hardverom bila ispred svega,

Ma razumem ja tebe sve je to lepo volim i ja Amigu ali odgovorno tvrdim da nijedna Amiga ukljucujuci i A1200 sa 060 procesorom nije prza od P1 na 133, posmatrano u globalu cela masina. Imao sam golu A1200 sa HDD-om a moji drugari A1200 sa blizard 030 na 50MHz i blizard 060 na 66MHz. Najveci problem su grafika i zvuk, sve lepo radi na TV-u medjutim cim se predje na monitor i neka malo veca rezolucija 640x480 u 256 boja kada otvorim folder gledam kako se ikonoca po ikonicu iscrtava. Sa 060 proceosorom Quake ima oko 11fps u najmanjoj rezoluciji 320x200 sto je isto kao i 486 na 100MHz. Bilo koji S3 trio sa 1MB je mnogostruko brzi od AGA grafike i to je realnost mada je to i razumljivo AGA cipovi su izasli '91 godine a S3 trio i PCI magistrala '95, problem je sto nista izmedju nije ponudjeno normalnim kupcima vec ultra mega 24bit graficke za A3000 i A4000 sa cenom od 1000dem i podrskom u 5 programa.... sa zvukom je ista prica mada je meni amigin zvuk sasvim dovoljan cak i za mp3. Gola amiga 1200 mozda i moze da se poredi sa 486 ali SX na 33MHz, sve preko toga je iluzorno uporedjivati. Secam se kada je bio test u SK mislim da je LighWave bio u pitanju A4000 sa 25MHz 040 procesorom je bila oko 3 puta brza od 386 DX 40MHz sa koprocesorom....

@kovacm amigu sam kupio od coveka koji se zove Andrija i zivi malo iznad palilulske rampe nekada je prodavao igrice za Amigu.

Sta mi je potrebno da vratim igrice na kasete? predpostavljam neki specijalni kabli i software?

Poslednja izmena:
sasamil je napisao(la):
Zamislite da je A1200 od pocetka imala pravi 68020 procesor a ne EC varijantu bez MMU na 25MHz a ne na 14,7MHz da je magistrala bila 32bit a ne 24bit, da je na maticnoj ploci bilo podnozja za Fast Ram i FPU, da je FDD bio 1.44mb PC kompatibilan, da je grafika bila jedno 3-4 puta brza... Dobro je da su setili da stave IDE kontroler. Verujem da takva Amiga nebi bila ni 20% skuplja a bila bi mnogoooo boolja.

A1200 je pravljena kao masina za mase (kao suprotnost A4000), kucni igracki komp koji bi trebalo da zameni A500 i tu nisu smeli "previse" da ugrade. Cak su i HD floppy otpisali u poslednjem momentu. Uglavnom, menadzment firme je jos kod izbacivanja A3000 smatrao da ih taj komp previse kosta. Zato su kod A4000 izbacili skuplji SCSI i ubacili jeftini IDE (koji je mogao doduse da radi maximalno u PIO-0 modu), izbacili flicker-fixer, zadrzali 8-bitni zvuk jer su planirali da ugrade DSP (koji je ipak izostao na kraju), itd. Lepo je sad mastati kako bi bilo lepo da su ugradili jos to i to, ali i pored svog ovog "stipanja", ti kompovi su ipak bili skupi; A1200 je po izlasku kostala 1100-1200DM, A4k oko 2200-2300 (i to 030 verzija), sto je jos i dobro u poredjenju sa A3000 koja je bila preko 4K dolara po izlasku.
BTW, kod 020 procesora EC oznaka je znacila samo maksimalni 24-bitni adresni prostor (data bus je bio 32-bitni), tj. maksimano je mogao da adresira 16MB. Ali je mogao da radi sa externom MMU jedinicom (MC68851). Dok je kod 030 procesora EC oznaka upucivala na nedostatak MMU-a i nemogucnost rada sa externim MMU junitom. Kod 040 je EC opet znacilo da CPU nema ni MMU ni FPU.

Kad smo kod poredjenja brzina cisto procesora, 030 je mogao da se nosi sa 386DX-40 i prvim 486-icama. Prevagu su donosile druge stvari (blitter, copper i ostali custom cipovi), pa je komp kao takav odavao utisak brzeg i lakseg rada. Sama A1200 je i te kako osetila kada joj se dodao fast RAM i FPU, bez ikakvog dizanja takta (samo da se kalkulacije sklone iz chip memorije).

Sta svi kukate kako je bila skupa amiga - a koliko je kostao PC u to vreme? Standardna makina je bila cirka 2000 DEM, neka jaca i vise! Kad se setim samo starih svetova kompjutera i cena hardova od 500-600 dolara, pripadne mi muka.

Nikada nisam imao amigu ali se secam da sam se igrao jedanput kod drugara i da sam se odusevio i grafikom i zvukom, iako sam u startu sa spektruma skocio na konja (386 DX 20Mhz) u 1991, sa ATI VGA wonder grafickom sa 512KB memorije (ta kartica inace jos uvek radi), i CTX SVGA kolor monitorom. Sledece veliko odusevljenje je usledilo tek nakon par godina i zvalo se Voodoo 1.

Poslednja izmena:
Ko je poredio sa PC-jem cenu uopste? Sustina tadasnjeg kucnog racunara tipa C64, A500 ili A1200 je bila u tome da je namenjen za zabavu, ucenje i zafrkanciju po kuci, te da moze sa kucnim budzetom da se bez problema priusti. Kada ta zafrkancija inicijalno stoji 1500+ DM, onda je to skupo, bez obzira na to koliko PC kao poslovna masina kosta. U to vreme PC nije mogao da se posmatra kao supstitut za kucni racunar tipa Amige, pa nema smisla porediti njihove cene.

Bas sam se raznezio kad sam se setio Lotus-a, Pinball Dreams. Ja sam jos voleo The Manager, PP Hammer, Motorhead, Sensible Soccer, Wings Of Fury, Lemmings, Prehistorik, Moonstone, TV Sports Basketball, Winter Games, Operation Thunderbolt, Blues Brothers...

Secam se kada je izasao Indiana Jones - Fate of Atlantis. 10 disketa! Mislim da sam jedno 5 puta isao kod Farcica u Takovsku dok nisam kompletirao svih 10 da rade. :D

Pa prosirenje memorije (kako sam bio happy) pa raznorazni dzojstici...Amiga zakon!

Zao mi je sto sam raskucio Amigu. Crkla mi je neke 1994. pa sam RF Modulator i dzojstik pozajmio ortaku dok ne popravim. Amigu nisam popravljao, ortak prodao komp sa sve mojim delovima i ostade u plakaru pokvarena tastatura/kuciste. Kada sam se preselio pre tri godine bacio sam pokvarenu Amigu i jedno 100tinak disketa. A tako bih voleo danas da nakacim Amigu na TV i da opicim recimo PP Hammer. Uopste mi je krivo sto sam jos kao klinac razjebao fantasticnu kolekciju igara. Klasika...dodje nesto novo a kriza u zemlji i novcaniku, ne daje mi se 1 DM za disketu nego brisi igru staru 3 meseca. Presao si vec tri puta, idemo dalje. Isto tako je i sa video kasetama. Pocnem pre par dana da gledam utakmicu Jugoslavija - Francuska iz '88, sve super do nekog 30. minuta kad onda Mastersi. Pa i oni na pola presnimljeni Boljim Zivotom koji opet nisu kompletni jer je kaseta stigla do kraja. :d Koliko imam tako upropascenih stvari koje bi mi danas bile dragocene. ***.

Razmisljao sam bas da potrazim polovnu Amigu 500 ali kada bolje razmislim ne navlaci mi se djubre u kucu. Bilo, proslo...neka joj je vecna slava!

SYS 64738

I zaboravio sam kako se bese menja pozadina na C-64.

53280,1 Je valjda ekran
53280,0 je border ili obrnuto

Pozdrav.

silverglider je napisao(la):
Ko je poredio sa PC-jem cenu uopste? Sustina tadasnjeg kucnog racunara tipa C64, A500 ili A1200 je bila u tome da je namenjen za zabavu, ucenje i zafrkanciju po kuci, te da moze sa kucnim budzetom da se bez problema priusti. Kada ta zafrkancija inicijalno stoji 1500+ DM, onda je to skupo, bez obzira na to koliko PC kao poslovna masina kosta. U to vreme PC nije mogao da se posmatra kao supstitut za kucni racunar tipa Amige, pa nema smisla porediti njihove cene.

Silvere, amiga je dugo imala bolji ozbiljni softver od PCa, i radila je isto kao PC sa 4x vishe rama shto je automatski bilo na strani Amige cenovno (A1200). Da ne pricham koliko je Workbench bio funkcionalniji sve do pojave Win95, a takvu stabilnost i multitasking Windows ni danas nema, a nema izgleda da ce imati uopshte. I kao shto neko reche, bila je i jeftinija, ali nije izgledala ozbiljno kao PC, i to verovatno jedan od vecih problema, nije se mogla prodati za ozbiljan posao, kao shto se sve na svetu inache prodaje, izgledom...

Poslednja izmena:
Ja sebe smatram velikim amigistom.
Jos uvek imam jednu a600.
Jel neko gledao snimke iz 1994 , prvog dana kada je commodore doziveo bankrot. Lik dolazi na posao , ulazi autom u kompaniju, svo vreme u ruci drzi 8mm kamkoder i snima. Na ulazu u Commodore (USA) zatice zastavu sa logom Commodorea-64 koja je na pola koplja. Ulazi u veliki magacin gde su bile amige, a tamo sve prazno, ulazi u sobu gde su prototipi amige i pokazuje aga 2 chip set . Ja sam tad zaplakao kad sam video aga 2 chip vec spremljen za trziste. Posle toga je taj chip prodat sony i iskoriscen je sa PS1 , naravno pod drugim imenom. Ali smatram, da je onda commodore izbacio taj chip mislim da bi to bio veliki udarac !
Ko zna , sta bi sad bilo verovatno pi postojala AGA6 chip sa vrhunskim karakteristikama .
Kome trebaju ti snimci prvog dana propasta Commodorea nek mi se javi, mislim da sam u obavezi da podelim sa svim pravim amigistima i commodore fanovima !

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
znaci PC je bio zamisljen kao poslovni racunar za firme. Sta je to PC 1986. imao (a sto Amiga nije imala, osim nenormalne cene :D) pa da moze da se okarakterise kao poslovni racunar?

kovacm je napisao(la):
znaci PC je bio zamisljen kao poslovni racunar za firme. Sta je to PC 1986. imao (a sto Amiga nije imala, osim nenormalne cene :D) pa da moze da se okarakterise kao poslovni racunar?

Prvo, rekao sam da u tom trenutku PC nije mogao da bude supstitut Amigi, a ne obratno. Ne radi se o tome sta je PC imao, a Amiga nije imala (da bude poslovni racunar), nego sta PC nije imao da bi bio all-singing-all-dancing kucni komp. Bez zvuka, farbe, igara i sl. nije mogao da ima ulogu "kucnog racunara". Nadam se da ovde dalje ne treba objasnjavati.

Drugo, napravio sam jasnu podelu u amiga liniji i kao kucni kompjuter konkretno naveo C64, A500 (500+, 600), A1200 serije, bas kao sto ih je i CBM namenski podelio - dok ti koristis uopsteno "Amiga". 2xxx, 3xxx i 4xxx serije Amiga su bile pravljene kao "profi" masine. A sta su ove profi serije (gradjene poput PC-a) imale, a kucne integrisane varijante nisu, valjda je poznato.

Trece, iako nije bila moja poenta, mozemo da pricamo i o tome sta 1986. imao PC, a sta Amiga. Te godine postojala je samo A1000 (A2000/A500 je izasla '87). Uporedicemo ovde stvari koje su vazne za poslovnu upotrebu, tj. u firmama.

Hardver:
- PC je bio prosiriv kartama, amiga je imala expansion slot (kasnije preuzet od strane A500). Koliko karti je bilo na raspolaganju za jedan, a koliko za drugi komp ne treba ni uporedjivati. Broj proizvodjaca kompatibilnog hardvera, drajveri za taj hardver...

- PC je imao vec pod normalno hard disk; bio je vec izdat MS-DOS koji je omogucavao vise particija, prevazilazenje granice od 32MB po particiji, itd. Da podsetim samo - to je godina kada je izasao 386. A1000 je svoj prvi ST-506 kontroler dobila negde '88 (eventualno '87), SCSI kontroler negde '89, IDE '90.

- M.R.E.Z.A. CBM je izdao prve mrezne karte tek '89 (i za ZorroII i za expansion slot) i to su bile Arcnet karte, koje su u PC svetu vec bile na umiranju i u laganoj fazi zamene Ethernetom.

Softver:
- graficko okruzenje je super, ali dzabe kad nema poslovnog softvera za njega (pricamo o 1986). Sta i koliko je mogao WB 1.0 ili 1.1, moze lako da se nadje na netu.

- koliko je programskih jezika odnosno kompajlera Commodore stavio na raspolaganje "zajednici" sa lansiranjem Amige? Onaj fush AmigaBasic koji je mogao samo da se sakrije pred Atarijevim GFA Basicom. Tu je bio i assembler, mada koliko je trebalo cekati za kvalitetnija pakovanja, SEKA u pocetku i Devpac kasnije? Jedva smo i do Aztec C-a dosli; SAS ili Maxon su devedesete.

- PC jos od '82 koristi programe kao sto su WordPerfect za word processing, Lotus 1-2-3 kao spreadsheet, itd. To znaci da do '86 postoji vec hiljade prodatih primeraka ovog poslovnog softvera i ko zna koliko podataka u tom formatu. Formatu koji nije mogao da se prenese direktno na Amigu u tom momentu (programi koji mogu da importuju to su dosli tek mnogo kasnije - suvise kasno), sa kojom nisi mogao da se umrezis, sa kojom nisi cak mogao direktno ni disketu da razmenis (kad vec nije imala standardno hdd). Ko je lud da u tom momentu napravi zamenu u firmi, gde svaki dan problema moze da donese opasne gubitke?

- u vezi sa prethodne dve tacke: kada vec CBM nije licno stao iza pravljenja ozbiljnog sw-a, niti isporucio gomilu alatki za izradu istog, mogao je barem da lobira kod vodecih firmi da prave kompabitilni softver i za Amiga platformu. Kao sto je recimo Apple sa MS-om imao deal da se pravi Office za meka. Medjutim nije; bili su srecni i zadovoljni sto se parica skuplja u dzep od imidza igracke masine. Sto im se kasnije i obilo o glavu.

U principu, softverska baza je mnogo veci problem i to je i dan danas muka koju mucimo, jer ne mozemo da se pomerimo od x86 dizajna zbog kompatibilnosti unazad. To je i sa Amigom bila ista igra, iste karte, isti zeleni sto, samo drugi igraci.

Amige su tada donele opasnu grafiku i zvuk, ali u primeni prosecnog racunara u firmi to nije bila neka prevaga tada da bi svi bacali PC u korpu i zamenjivali ih Amigama. Ljudi nisu glupi - da je to bilo jednostavno i isplativo, zamena bi se napravila. Medjutim, nije - u koliko ste firmi umesto grupe PC-ja videli gomilu A500-tki na stolovima? Kakvu ulogu i dan danas ima zvuk u prosecnoj poslovnoj upotrebi? Da se pusti mp3 ili signalizira kraj downloada (VoIP era tek pocinje). Firme koje su se bavile obradom videa ili zvuka su obicno uzimale (kasnije) A2k, genlock i ostalu opremu za prosirive, profi amiga modele, ne kucnu A500/600/itd. Poslovnu primenu kljucnu za grafiku (recimo DTP) je vec bio pokupio Apple. CBM nije imao kud i da bi napravio prodajni boom, grafika i zvuk su bili forsirani i reklamirani kroz igre (a i CBM je bio gaming veteran posle C64) i ljudi su to prihvatili. Pecat "kucnog kompjutera za igranje" je bio gotov, a potraznja za ozbiljnim softverom mala, osim u oblastima gde su profi amige napravile prodor (recimo taj video). Lupam primer - kada se pojavio Page Setter ili Page Stream (kao malo upotrebljiviji DTP programi), ti to na goloj A500 nisi ni mogao da teras normalno - a u isto vreme je u toj oblasti Quark vec pustio korenje na PC-ju. Mislim, i ja sam vatreni amigista, ali dajte da gledamo malo realnije stvari sa ove vremenske distance. Ja sam kao programer tada pekao zanat na Amigi, ali pored tog programiranja ni za mene licno nije bilo nicega osim igara. Mozemo sad da pricamo kako je A imala ozbiljniji i lepsi profi softver, ali 99% amigista je ionako samo drndalo Beast, Rick Dangerousa i slicne "poslovne" stvari - da se ne lazemo.

Zbog svega iznesenog, ponovicu svoj stav da tadasnji PC nije mogao da bude supstitut kucnoj seriji Amiga racunara (a neretko i obratno). A posto im se primena i prakticna upotreba ne preklapaju 100%, onda nema ni smisla direktno uporedjivati cene. Kad je PC dobio true color grafiku, upotrebljiv zvuk i ostale dzidza-bidze neophodne da postane kucni racunar, za usporedbu sa Amigom je bilo kasno, jer je vise fakticki nije bilo.

Poslednja izmena:
Silvere kako te ne mrzi? Svaka cast (ponovo). A kako tek mene nije mrzelo da procitam sve to, e to je vec misterija :d

Sve si mogao da zbudzis u jednu recenicu: Amiga je bila igracka konzola, a PC sve ostalo. Jel to toliko tesko? :p

Drago mi je da ste se javili u ovolikom broju!
Ja kao pokretač thread-a nisam učestvovao u diskusiji – još uvek preispitujem svoju bolest :D

Kao što sam rekao, žarko sam želeo Amigu, ali je nisam imao. Nećete verovati, ali sam Amigu samo 1-om (slovima: jednom) video uživo. Takve su bile okolnosti. Dok sam bio klinac niko iz društva nije imao Amigu ili Atarija. Svi su imali ili C64 ili Spekija. Jedan drugar je imao Schneider-a 6128, ail sa zelenim monitorom :p Sve je bilo super, ali bre one diskete od 3“, sećam se da su bile skupe kao otrov.

Saznao sam mnogo stvari o Amigi iz postova odavde. Našao sam dosta podataka i na netu, ali ipak je zanimljivije čuti nečije iskustvo iz prve ruke – hvala svima, a najviše Silveru i Driveru.

Padalo mi je na pamet i da kupim A500 ili A1200, ali me muka hvata od pomisli da je treba kačiti na TV. Doduše, može se i iskopati i monitor, ali ipak je zezanje (sada će me napasti okoreli Amigisti).
Naravno ne odustajem od potrage za svojim CPC 464.

Da li se neko seća ljute mašine zvane TIM 011? Imali smo ih u školi (išao sam u Petar Drapšin, najgora kaubojština ako mene pitate), i sada mi je krivo što nisam poneo više znanja sa informatike iz toga perioda, mada je to bilo nemoguće, samo kada se setim izbacivanja stolica za vreme časa, muka me uhvati.

Ovo moram da pomenem. Na fakultetu u Rusiji smo imali računarski centar, sve sa klimatizovanom prostorijom za centralni server (nešto poput main frame-a).Najjači su bili terminali-u plavo ofarbane metalne tastature debele kao C64 i mali zeleni monitori (oko 12“) u ogromnom metalnom kućištu. Najbolja fora je bila u tastaturama-mehanički sistem blokade za „caps lock“.
Sistem je verovatno radio pod nekim UNIX-om. Inače smo te „računare koristili za proračune iz termotehnike, građevinci za svoje potrebe itd. Beše zanimljivo, nema šta, krivo mi je što nemam ni jednu fotku sa tim antikvitetima.

Inače imali smo i normalne kompove, bejahu prvo XT makine, a posle smo se prebacili na P1, negde 97, nije ni bitno.

Silvere, i od mene sve čestitke, ja stvarno ne bi imao ovoliko strpljenja.
Retki su ljudi poput tebe :)
Pozdrav!

Monitor sam upravo nasao u jednom plakaru.U boji je i na njemu pise oznaka CTM644.Tu je negde i "drugi deo" tojest tastatura,mrzi me sad da trazim po kuci.Tako nesto o cemu prica R_U_S sam posedovao nekada davno.

Upravo citam naslove na disketama:
-1942
-fruity frank
-elevator
-elite
-tank command
-saboteur II
-rick dangerous
-commando
-manic miner
-bomb jack
i jos dosta naslova.....

@R_U_S Tim011? To smo i mi imali u osnovnoj skoli :) jel to bese bio domaci racunar (mislim PC slepan u yugi)?

silveru, izvini :), necu vise nista da pitam ;) ...nisam ni znao da na amigu nisi mogao zakacati hard do 1988.

EH.... Amiga 600 stize iz prodavnice a drugar mi donosi The Settlers, Cannon Fodder, Colonization, Lotus, Ishar, Darkmare, Traps & Treasures.. Ubacujem Cannon Fodder i krece: WAR never been so much fun.. Digitalizovane slike i pesma, vrhunac kucne tehnologije tog vremena, posle upadaju The Settlers i savrseni crtani uvod, zatim igranje split screen i tehnicke karakteristike uz optimizaciju koja se granici sa NATPRIRODNIM, (a meni na duronu sa 384mb rama i gf4 seckaju novi piratesi) ko je ovo igrao zna o cemu govorim, danasnju programeri mogu samo da uce na ovim primerima.. Jos negde imam amigu ali bez flopija koji sam dao drugu, da imam kreditnu karticu definitivno bih kupovao dodatke sa e-bay i budzio: turbo i graficke kartice, hard disk, monitor (sve ono sto nisam imao svojevremeno)...

Tim 011....taj je i mene docekao u gimnaziji pre 10ak godina. Ali su ih zamenili vec posle prvog polugodista, nabavili tada skroz ok 486ice.

BTW, toliko ste me isprimali sa ovim topic-om da sam pricao o tome sa devojkom i ispade da je i ona imala Amigu kao klinka (za 3 i po godine koliko smo u vezi nisam znao za taj podatak :))) ). E, i sad jos ispade joj taj komp najverovatnije kupi prasinu kod dede na selu. I ja se isprimao da cim malo otopli odem i vidim dal' je preziveo. I jos se nesto razmisljam da mi ipak nije ostala kesa sa disketama u starom stanu mada mislim da sam bacio al' ono...postoji nada. 'bem ti nostalgiju.

kovacm je napisao(la):
@R_U_S Tim011? To smo i mi imali u osnovnoj skoli :) jel to bese bio domaci racunar (mislim PC slepan u yugi)?

silveru, izvini :), necu vise nista da pitam ;) ...nisam ni znao da na amigu nisi mogao zakacati hard do 1988.
Da da, bas taj. Koliko se secam, nije imao ni HDD, a radio je pod nekom vrstom DOS-a. Ne secam se ni sta smo terali na njemu, neki pascal valjda. Sigurno mozes da ga kupis za 10 EUR sa monitorom, prosetaj se do neke skole :d, ako bas zelis.

Salko Dinamitas je napisao(la):
Tim 011....taj je i mene docekao u gimnaziji pre 10ak godina. Ali su ih zamenili vec posle prvog polugodista, nabavili tada skroz ok 486ice.

BTW, toliko ste me isprimali sa ovim topic-om da sam pricao o tome sa devojkom i ispade da je i ona imala Amigu kao klinka (za 3 i po godine koliko smo u vezi nisam znao za taj podatak :))) ). E, i sad jos ispade joj taj komp najverovatnije kupi prasinu kod dede na selu. I ja se isprimao da cim malo otopli odem i vidim dal' je preziveo. I jos se nesto razmisljam da mi ipak nije ostala kesa sa disketama u starom stanu mada mislim da sam bacio al' ono...postoji nada. 'bem ti nostalgiju.
Pa o tome ti pričam :banana: Nisam jedini. I meni je krivo što sam pobacao i podelio silne kasete sa igricama za CPC464 :S:
Ali ne marim, nabaviću ga ponovo, pa ću da ga turim u dnevnu sobu, fazona radi. Ima i tekst procesor za njega :p , pa da se zezamo :d

Koje razocarenje...zna zensko sta je kompjuter. :smash:

Nije Amiga nego Spectrum. :crash:

pa nije ni Spectrum za :crash: ali Amiga je Amiga... i sta ces sad? Ako hoces dacu ti ja jednu pravu Amigu za tu tvoju amigu :-devil-:

Reklo bi se da smo definitivno ostareli,i jos malo pa ce vreme da nas pregazi.Ma ko ga sisa!Komodor i Amiga su bile prave masine.I Spektrum naravno...

kovacm je napisao(la):
pa nije ni Spectrum za :crash: ali Amiga je Amiga... i sta ces sad? Ako hoces dacu ti ja jednu pravu Amigu za tu tvoju amigu :-devil-:

:D :D :D

Ma dzaba meni Spektrum. Par puta sam ga video u zivotu, ne budi nostalgiju kao Amiga. :S:

Salko Dinamitas je napisao(la):
:D :D :D

Ma dzaba meni Spektrum. Par puta sam ga video u zivotu, ne budi nostalgiju kao Amiga. :S:
Eeee... Ne znas sta si propustio... Najsladje gubljenje vremena je gledanje kako se na ekranu naizmenicno menjaju plavi i crveni kvardati. A kad dodje do zuto-crnog! Oho! Euforija! Pa kad se samo setim kako se renderovala slika bukvalno piksel po piksel... :banana:

P.S. Inace moj stari ZX je jos uvek u funkcionalnom stanju i cuvam (skoro) sve kasete, kao i knjizicu! Eto, cisto da se pohvalim! :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno