Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

Pa to mu dodje kao marketinski trik. Sta me briga da li ceo senzor ima 50 ili 100mp ako na kraju dobijem sliku 16mp odn. 5mp, posto je ona od 16 sakrivena i ne moze da se vidi iz telefona. (u mom slucaju :))

pa dobro nije to ništa čudno, ni HDDovi nemaju deklarisani kapacitet :)

Ok,kad se bavimo programima koji koriste pun potencijal kamere... Koji je program dobar za nasu n808? Camera pro bas i nije nesto. Kad slikam sa camera pro u 41,5mpx i fabrickom aplikacijom u 33,6mpx, dobijem tako reci jednako dobru fotku? Zumiram,zumiram na kompu i do 500%,po neka slika sa camera pro ima jasnije detalje,ali mislim da je to vise do toga sto je ruka bila mirnija u trenutku fotografisanja. Vec odavno i ne koristim vise camera pro,cesto baguje.
Ok,ako kupis Nikon to ne znaci da si fotograf,sa time se slazem =) Ne kazem da ce neki program uciniti da fotka bude naj-naj,ali,eto,kad se vec nacela ta tema.

Poslednja izmena:
ja sam se skrasio na default camera app, jer jedino na njoj radi pureview. ali sam u poslednje vreme toliko ispizdeo zbog toga što kad slikam noćnu sliku on odvali shutter speed 2.7 i slika bude kao letnji dan u podne, pa smanjim exp compensation za jedan koran, opet 2.7, pa za još jedan, opet 2.7 i tako dok ga ne doteram do -3, a onda odjednom slika crna. pa onda penji jedan po jedan dok ne ubodem. izludeo sam par puta, trebalo mi 10 slika da dobijem shutter speed koji hoću. a vidiš ne pade mi napamet da probam camera pro, da vidim da li se i ona tako ponaša? ionako sam batalio pureview mod, jer je mnogo korisnije imati mogućnost da kropuješ nego taj pv. ako mi treba pv napraviću ga sam u photoshopu, najobičniji image resize sa bicubic sharpening, šio mi ga đuro....

Ja sam za ovo kratko vreme primetio da mi camera pro opasno masi fokus, dok toga nema kod nokijine aplikacije. Pro je na 16mp, nokijina na 5mp. Takodje nokijina app, pri iso100 nocu stavi nekih 4s shutter, dok pro stavi 1s.

fokus ionako kontrolišeš manuelno

meh.... probaj i druge opcije, ručno ono, hf, inf, ili full manual.

Delight 1.5 Custom Firmware for Nokia 808 PureView

http://smartcam.club/node/3238

;)

ok,moze li neko na pp da mi objasni kako da instaliram ovaj rom,kao i kako da vratim na stock,fabricki? radio sam to nekad davno preko phoenix,probao nesto pre par dana na staroj n79,ali se nikako nisam snasao. nesto nisam odradio pa nece,ne ide. to sa phoenix sam zaista bas odavno radio,sve sam zaboravio. ***,dosao android,na njemu znam sve kako i sta,ali za symbian sam zaboravio. pa,ako neko ima strpljenja da mi objasni i podseti...

@dejan87dex, hvala za info.

Ovaj telefon neće nikad umreti :)

Jel probao neko noviju verziju 1.5 ?

Vrlo jednostavno je i traje jako kratko... Skines Phoenix Service Software potom ides na open biras RM potom flashing pa na firmware update. Prethodno si skinuo ono i kopirao u C/pflies/nokia/phoenix/products/RM-xxx (xxx je rm nokie koju flesujes RM-807 za 808PW) odes na Refabrikuj izvadis bateriju udzekas ga na USB koji nije direkt na ploci vec frontalni na kucistu, i ubacis bateriju.... To sam ti na brzinu iskucao ...

nisam znao za to za vađenje baterije, i nije mi jasno što mora na usb koji nije direkt na ploči?

ja sam flešovao delight, ali od tad ima godinu dana, sve sam pozaboravljao. kod 1.5 piše da se nešto drugačije flešuje nego 1.4.

jesi ti probao 1.5, kakav je? na nekim screen shotovima sam video da je ovaj donji menu transparentan, to ga realno čini manje odvratnim :D :D :D

Iskreno ja sam na stocku ne volim kuvane . Pa Na plocu direkt ne dzekam jer mi pali telefon :-D Jedino uspevam sa frontalnim usb-om... :)

možda pali telefon jer kreće da ga puni...

Pa upravo zato :-D iz tog razloga ga dzekam na frontalni i duze mu treba da ga phoenix detektuje :-D:-D Bas sam u sredu ubacio Stock malo sam ga ocistio :-D

meni je svih 50 gb u telefonu krcato puno, na ssd-u nemam toliko prostora da bekapujem podatke :D :D :D

trebaće mi celo popodne da proučim sve i uradim flash.

meni je na stock-u tastatura pravo mučenje -.- na delight-u imam tastaturu koja je retko dobra, ni na wp, ni na androidu nisam kucao tako gotivno kao na 808 sa tom tastaturom. problem je što u nekim aplikacijama i dalje ostaje ona standardna, sva sreća pa u whatsappu, porukama i operi radi ova lepa.

Vrlo jednostavno je i traje jako kratko... Skines Phoenix Service Software potom ides na open biras RM potom flashing pa na firmware update. Prethodno si skinuo ono i kopirao u C/pflies/nokia/phoenix/products/RM-xxx (xxx je rm nokie koju flesujes RM-807 za 808PW) odes na Refabrikuj izvadis bateriju udzekas ga na USB koji nije direkt na ploci vec frontalni na kucistu, i ubacis bateriju.... To sam ti na brzinu iskucao ...

e,hvala puno. pa u tome i jeste bila fora,sa baterijom,to sam totalno zaboravio.

Dobro nam se vratio :)

Uzeh ga juce ponovo pa ne mogu da se setim svega.
Da li ima za Nokiu 808 neka app da prikazuje stanje baterije u procentima.
Koji claud radi na simbijanu da ne moram da kacim telefon na USB stalno nego da non stop kad sam na wifi mi se slike prebacuju na neki claud.

Treba mi savet ako neko moze da mi pomogne, idem za vikend na dva decija rodjendana.Jedan igraoni a drugi kod kuce i voleo bi da slikam, nemam mnogo vremena zbog posla da isprobavam do tada pa akp neko ima iskustva sa slikanjem u zatvorenom prostoru da mi da savet ili koja podesavanja da namestim na c1 i da samo pucam.Nisam siguran koliko cu vremena imati za podesavanja na licu mesta.

To zavisi koliko će biti mračno tj koliko će biti svetlosti. Pošto su deca u pitanju a nećeš možda blic koristi pv i iso min 400.možeš i 800 ako bude mračno i budeš hteo veći ss. Sa iso 400 ćeš dobiti jako dobre slike a sa 800 upotrebljive. EV oteraj malo u minus da dobiješ na bržem ss. Izmedju ostalog moraš napraviti par slika pa vidi koji ti scenario više odgovara.

jedno pitanje koje nije vezano za kameru. postoji li neki video plejer koji moze da cita prevode?

Postoji.

Vrh Dno