Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

aaaa sorry ali ne volim da pričam o tim beskorisnim igračkicama za klince sa bogatim tatama. Bar ne u ovoj temi.

koristiću n808 na dalje naravno i eksperimentisaću. PV mode + dosta podešavanja

Zasto bi koristio losiji telefon, ko bi jos koristio 808 pored zive n8

ne koristim samo n808 već i n8 kombinovano, mada ide zima, manje ću koristiti za outdoor a više za portrete, indoor fotke a spolja neće biti toliko sunca tako da 808ica tu ima prednost .

heheh pa sada je symbian nista vise nego obicna maketa :-D na zalost da sam tatin sin bar bih dobio na poklon ne bih crncio za jedan tel mesec dana :-D

ma dobar je ali ovde pričamo o kamerama a pogotovo ovde o n808 kameri. a tu je ip6 krš.

Da li je neko upoređivao cropove od CameraPro i default aplikacije na N808? Čini mi se kako CameraPro ima neki mozaik efekat čak i sa 100% jpeg quailty.

sa camera pro ne radi pure view losless zoom, zumira digitalno kao na n8. to važi i za slikanje i za snimanje. nisam siguran ni da li rade ovi ultra fensi mikrofoni prilikom snimanja videa. te stvari su totalno diskvalifikovale tu aplikaciju za mene. jedino zbog čega bih je koristio je to što može da snima i u 5Mpix i u full rez, kao 1020, ali i tad radi običan resize, ne radi pure view, tako da je to čista glupost. tebi je možda dobra camera pro jer dolaziš sa n8, pa si navikao na tu aplikaciju tamo, jer je možda stok aplikacija loša. kod 808 mislim da je stok aplikacija bolji izbor....

thx, ma instalirao sam camerapro ali sam brzo postavio da NE BUDE default, ipak mi se ne sviđa.

nego, probao sam puno slika da slikam uporedo pureview i full res, ne vidim ama baš nikakvu razliku u kvalitetu slike, ne govorim o detaljima nego odabir boljih piksela, smanjivanje osvetljenijeg dela slike ili mnogo tamnijeg. čak ima dosta šuma pri oblačnom vremenu kada se zumira u PV modu, nešto ne vidim da se otarasi šuma kako piše u zvaničnom PDF-u Nokie.

otarasi se šuma kad ne zumiraš. kad zumiraš sve više ima šuma, do momenta kada je maximalni zum i tad je faktički to samo krop full res slike. ja zato uvek slikam u full res. jer dobijem sliku ogromne rezolucije koju mogu da kropujem ako želim, a ako hoću pureview lako to mogu da uradim u photoshopu od full res slike da dobijem jednu 5MPix "pureview", a 5Mpix pureview slike ne možeš da kropuješ i zumiraš kao full res sliku.

a zašto svi u recenzijama hvale pureview mode??? zašto ako nema tolike razlike, šta ja što se tiče kvaliteta dobijam u PV modu ??

dobiješ sliku od 8MPix bez šuma faktički, jako bistra i lepa slika. takvu istu da napraviš u 34MPix i da je downsizeuješ na 8 u photoshopu dobiješ skoro pa isto. valjda ljudi hvale jer im treba slika od 8MPix a na od 34, i telefon ovo uradi za njih, ne moraš ti da se cimaš. lepe su slike u pv modu. inače, hvale i losless zoom, jer i to je pv mod. 808 koristi ceo senzor da napravi tu sliku od 8 MPix, to je kao kul. isto tako kad snimaš video, pogledaj zum od 808 i od bilo kog telefona i biće ti jasno. 808 koristi ceo senzor prilikom snimanja

ma to znam nego :/ jedino vidim svrhu manjeg fajla a slike istog kvaliteta i ništa više, ne dobija se bolja slika

dobija se manje cimanja, (jer ne radiš ti ništa, telefon radi za tebe, i to eeeextremno brzo), i losless zoom, pogotovu kod videa.

možeš i ti od 12 MPix slike sa N8 da napraviš 5MPix "pureview" sliku u Photoshopu, sve to je manje važno, jedino što je važno je ovo:
sensor-sizes.jpg

Poslednja izmena:
pa možeš ali time se nećeš otarasiti šuma kod n8, ostaće šum, pv bi teoretski trebalo da odstrani šum . znam ova tabela je veličina senzora, mada je i to relativno bitno, n8 ima 1/1.83" , tek sXXX canon kompaktci koji koštaju boga imaju senzore te veličine

nije to nevažno, naprotiv. zbog toga n8 ima šuma, jer ima 4 puta manji senzor od 808.

kad sliku slikanu sa N8 od 12MPix prebaciš u 5MPix (ali ne prostim resize-om) dobićeš manje šuma na 100% cropu. probaj.

mene je zato jako smorilo što camera pro aplikacija za 808 ne snima jednu full res sliku + jednu pv sliku (kao 1020), nego jednu full res i jednu od 5 dobijenu prostim resize-om.

Poslednja izmena:
n8 ima dovoljno veliki senzor da na 12 mpix nema šuma uopšte, pojedini kompakti sa 1/2.3" senzorima na 12-16mpix imaju mnogo manje šuma. n8 je dobar za druge stvari (boje, scene sa kontrastnim detaljima...).

Senzor veličine 1/1.2" kao kod Nokije na nekim aparatima je dovoljan da se ne pojavi šum ni pod kojim uslovima a n808 ima šuma, nije da nema, kad je oblačno i kad ima neke velike senke. Juče sam se "izslikao" sa n808. Ko kaže da nema šuma i to na najmanji iso danju ako uhvati neku senku...

n808 pravi najbešumnije slike od svih mobilnih telefona, milion puta sam testirao. uzmi okini istu scenu sa 808 i n8 i videćeš. tvrdnja da n8 pravi slike sa manje šuma od n808 je u najmanju ruku neozbiljna.

ko je to rekao? n8 ima dosta šuma čak i previše ali i 808 ima šuma. sa takvim velikim senzorima ne bi trebalo da imaju šuma ni jedna ni druga nokia.

a šta misliš što se prave full frame dslr aparati ako nokia 808 sa svojim prcmoljkom od senzora treba da pravi totalno bešumne slike?

pa ni ti full frame ne prave totalno bešumne u mnogim situacijama...glupo je očekivati od uređaja koji ima 160 grama savršenstvo

što pcmoljkom, 808 ima super veliki senzor, tebe verovatno prevari ona optika napred na aparatima, pa nakači dvogled na 808ici i imaćeš isto ili odseči objektiv na aparatima imaćeš i manje senzore kada pogledaš "suštinu" tj dođeš do osnovnog sočiva

ne znam šta si napisao sad :)

ne nego vi mislite da je objektiv sočivo :) sada mi je jasno, verovatno isto tako mislite da Galaxy Zoom ima veće sočivo od 808ice zbog toga hidrogen zove 808icu prcoljkom od sočiva...

23905.jpg

dsc05023.jpg

ti verovatno misliš da n808 ima prcoljak od senzora u odnosu na prvu sliku (Canon SX200is) :)

N808 1/1.2" Canon 1/2.3"

Poslednja izmena:
brate senzor i sočivo nije isto, ja nigde nisam pomenuo sočiva, objektive, govorim o senzoru.

canon sx200is ima 1/2.3" senzor i to je znatno manje od 1/1.2" koliko ima 808.

govorio sam u kontekstu tvojih očekivanja da treba 808 pravi bešumne fotografije, i kako to nije moguće sa takvim prcmoljkom od senzora koji je u 808 (iako je najveći od svih u mobilnim telefonima on je realno MALI, pogotovu za takva očekivanja).

i... šta si zapravo hteo da kažeš? pošto ono što si u stvari rekao nema ama baš nikakvog smisla.

Poslednja izmena:
brate senzor i sočivo nije isto, ja nigde nisam pomenuo sočiva, objektive, govorim o senzoru.

canon sx200is ima 1/2.3" senzor i to je znatno manje od 1/1.2" koliko ima 808.

govorio sam u kontekstu tvojih očekivanja da treba 808 pravi bešumne fotografije, i kako to nije moguće sa takvim prcmoljkom od senzora koji je u 808 (iako je najveći od svih u mobilnim telefonima on je realno MALI, pogotovu za takva očekivanja).

i... šta si zapravo hteo da kažeš? pošto ono što si u stvari rekao nema ama baš nikakvog smisla.

pa onda isto govoriš kao i ja :D

zoom je nažalost osakaćen upravo lošim (malim senzorom) -.- sve više mi deluje istinito ona priča o tome da namerno nisu hteli da sprcaju 1" senzor u njega da ne ugroze prodaju svojih kompaktnih kamera.

istini za volju pored 808 i 909 mnoge kompaktne kamere gube smisao...

G*vnoSoft je dozvolio Operi da se igra mobilne prodavnice programa za Symbian.

G*vnoSoft je dozvolio Operi da se igra mobilne prodavnice programa za Symbian.

Pa sta je bolje da negde postoji ili da ne postoji? Sta je sa Symbianom? To je i dalje u rukama Nokie ili su i to prodali MS-u? Opera Store :D ne zvuci lose :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno