Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

Jedno pitanje. Ima li neka opcija,ili program preko koga se mmoze napraviti fotografija tako da vsaki detalj bude u fokusu? I suma u daljini i planina iza sume,kao i deca na livadu koja su udaljena 2-3 metra? Znam da fotoaparati to mogu,da moze nokia 1320,ali ja nemam ni jedno ni drugo nego ovu nasu n808 =)
Pogresan aparat imas za to sto ti trazis. Za te stvari ti treba aparat sa najgorim mogucim senzorom (najmanjim). Sto je senzor veci to je teze dobiti taj nezeljen efekat da je sve u fokusu. To je klasican primer kompakt aparata sa senzorom kao zrno pirinca.
Jedino ti preostaje da se udaljis od predmeta u prvom planu. Da ti recimo prva stvar koja je u kadru na par metara. Tada ce ti sve biti u fokusu.

Poslednja izmena:
Moguce... Ok,ume li neko onda da mi objasni kako u fotoshopu to da odradim? Ukljucim u opcijama onu ,,mrezu'' da bih 2 ili vise fotografija mogao da napravim iz najpribliznijeg prethodnog polozaja,prvi fokus na najblize,drugi na centralni deo ekrana a treci fokus na sam vrh ekrana,tj. u daljinu. Pa lepo sve tri fotke u fotoshop i da ih pretvorim u jednu? Ne razumem se ja ni malo u fotografiju,ali volim kada postignem ono sto zelim. Ima nekih tutorijala na netu,ni jedan mi nije pomogao kako to da odradim u fotoshopu a da valja.2014-12-15-0107.jpg
Evo te fotke sa automatskim podesavanjima gde sam slikao devojku sa psom u daljini. Kazem opet,svetlosni uslovi nikakvi,izmaglica i prilicno je daleko. Pas je belo narandzast a crvena ogrlica se jasno odvaja od te narandzaste boje,sto je bas super. Samo se ovde ne vidi jer se kompresovala,ne moze da se aploaduje orginalna od 34mpx

Poslednja izmena:
moraš imati malo daljine za to, tako da ako slikaš nešto indoor najbolje izađi napolje pa slikaj kroz prozor :D

Ne interesuje me fotka gde je sve u fokusu kada slikam u daljinu,za to mi je i atomatsko podesavanje ok. Nego ovako nesto,u prvom planu je cvet,koji je dosta blizu kamere,ostar kao da je makro mod u pitanju. Ali se i grafiti na zgradama koje su u daljini jednako jasno vide,kao i neko kuce tamo negde koje se slucajno naslo u kadru. Infinity focus ne zavrsava posao za to sto ja hocu.

Pogresan aparat imas za to sto ti trazis. Za te stvari ti treba aparat sa najgorim mogucim senzorom (najmanjim). Sto je senzor veci to je teze dobiti taj nezeljen efekat da je sve u fokusu. To je klasican primer kompakt aparata sa senzorom kao zrno pirinca.
Jedino ti preostaje da se udaljis od predmeta u prvom planu. Da ti recimo prva stvar koja je u kadru na par metara. Tada ce ti sve biti u fokusu.

Odakle ti ta teorija da mu treba sto gori (manji) senzor da bi dobio takvu sliku? Kako je onda sa 1020 mogu to da uradim? Lepo sam objasnio kako funkcionise bar na lumia telefonima "all in focus" fotografija.. Softver je cudo, maximum crpe iz hw.. Verujem i da na androidu i apple-u postoje takve app..

Verovatno nemam pojma , pa tako 1020 ima mnogo manji senzor u odnosu na 808 pa uspeva da pravi all in focus fotke...

Pa ospori cinjenicu da 1020 sa malkice manjim senzorom pravi dobre fotke tog tipa i sto nebi 808 isto mogao? Da naravno postoji software koji poput Lumia Refocusa to odradjuje... Lako je da napises da ja ne poznajem osnove a ti u stvari ne umes da nista kazes povodom tih osnova.. To su one mitske price kako veliki senzori poput onog na 808 i 1020 ne mogu napraviti "dobru macro fotku" kruzili su ti biseri...neki i poverovali. Tako i sad ti tvrdis da ja nemam pojma a ti ne umes da objasnis, ja tako isto mogu reci da ne vredi se raspravljati se sa tobom oko toga, ali prvo proveri pa onda tvrdi... Lako je reci to 808 ne moze, zasto nebi mogao? Mogao bi jos svasta 808 da je bilo volje, pa i snimanje fotke u raw.

Poslednja izmena:
ništa sačekaj da neko portuje Refocus na Symbian :) a šta znam mogao bi da probaš varijantu close up + hyperfocal + infinity pa da nekako uradiš merge na PCu...

Sto da ceka neka predje na WP ;)

Pa ospori cinjenicu da 1020 sa malkice manjim senzorom pravi dobre fotke tog tipa i sto nebi 808 isto mogao? Da naravno postoji software koji poput Lumia Refocusa to odradjuje... Lako je da napises da ja ne poznajem osnove a ti u stvari ne umes da nista kazes povodom tih osnova.. To su one mitske price kako veliki senzori poput onog na 808 i 1020 ne mogu napraviti "dobru macro fotku" kruzili su ti biseri...neki i poverovali. Tako i sad ti tvrdis da ja nemam pojma a ti ne umes da objasnis, ja tako isto mogu reci da ne vredi se raspravljati se sa tobom oko toga, ali prvo proveri pa onda tvrdi... Lako je reci to 808 ne moze, zasto nebi mogao? Mogao bi jos svasta 808 da je bilo volje, pa i snimanje fotke u raw.

Nema sta da se objasni, refocus je sw *******cija. Uhvati vise slika sa razlicitim tackama fokusa i ti onda skrpis. Tako da stoji da nisi u pravu :)

E Bravo, vrati se malo nazad i procitaj to sam napisao vec... Bez potrebe komentarises.. Ako nisi skapirao poenta mog pisanja je upravo losa softverska podrska i unapredjenje na 808, a ne hardverska osakacenost (koja je developerima glavni izgovor) putem te price je i 1020 ostao bez novih camera drivera, ne govorim o fensi HDRu i 4k nego o nacinu na koji SoC obradjuje fotografiju...

Poslednja izmena:
Sta god da si napisao ti pricas da li kamera moze ili ne moze. Ne moze da bude sve u fokusu, to je sw odradjeno

Da naravno, da je sw to omogucio a zar mislis da 808 to nebi mogla da uradi sa portovanom Refocus app? To je sustina price...

Skaces sam sebi u usta, covek ti je rekao da hardverski to ne moze zbog velicine senzora jer ce sama stvarati zamucen efekat. Probaj sad sa 1020 bez refocus app da napravis da sve bude u fokusu kad slikas neku macro fotku. Da baba ima *****, bila bi deda..

Ne nego bi bila shemale...

1020 ima senzor 1/1.5

808 malo veci 1/1.2

808 po vasoj logici to ne moze zbog velicine senzora, a ja kazem zbog nedostatka Refocus app ili slicne, znaci stvar softvera...

1020 ipak uz veliki senzor moze da pravi takve fotke, gle cuda uz Refocus samo i ti tvrdis da je na 808 to nemoguce zbog velikog senzora?

Sta 808 nebi mogao da fokusira selektivno na celom kadru? ...mozda sam noob i ne poznajem sensor od 808 ajte dajte neki info, kako to nebi 808 mogao isto sa Refocus app da odradi kao 1020..i ostale Lumie.

Poslednja izmena:
Nismo na istoj talasnoj duzini. Ne moze covek da ti dokaze da refocus puca vise fotografija, dakle nemoguce je na jednoj fotografiji ostvariti focus svega. Sto ti ja upravo i pricam, da hw to ne moze i to je to. Ista stvar i sa 808, ne moze hw to da izgura a nema aplikacije da se to odradi.

To tvoje ne moze se bazira na cinjenici da ne postoji... Ako ti tako mislis cudo je sto krs lumie to mogu a nemaju snage da otvore 41mpx sliku a kamoli je obrade kroz soc, ali dobro MS je cudo od firme kada hoce napravi ne moguce a ti veruj u sve sto ti MS i njihovi developeri izruce...

Primer je SoC na 1020 koji po defaultu moze max 20mpx cameru da podrzi, a oni kazu ne ima da bude podrska za 41 ;)
Ne moras mene uciti kako radi Refocus i Lytro camera prvenstveno. Poz

Poslednja izmena:
=)
Ok,ljudi,kako to da se odradi u fotoshopu? Kad vec ne mogu ovako,nema nacina,za sad. I jos jedno pitanje,ali realno. Lumia 1020 vs N808? Interesuje me fotografija i video. N808 po nekad nosim sa sobom,na posao nikako. Nokia kao Nokia,nema gde se nece zavuci prasina. Lumia ne deluje tako,deluje kao da ni voda nema kud da prodje =) I jos nesto,N808 je uglavno skuplja od 1020 po radnjama. U cemu je fora?

To sto vama treba se zove focus staking. Sad pravac na guglanje pa ucite malo o fotografiji i PS-u ;)

Odgovor je bio za dachu, a slovo sam progutao na fonu. Sjajno ako to Nokia radi, to nisam ni komentarisao uopste ako si primetio. Jos nesto zelis da cujes ili samo imas takav stav?

=)
Ok,ljudi,kako to da se odradi u fotoshopu? Kad vec ne mogu ovako,nema nacina,za sad. I jos jedno pitanje,ali realno. Lumia 1020 vs N808? Interesuje me fotografija i video. N808 po nekad nosim sa sobom,na posao nikako. Nokia kao Nokia,nema gde se nece zavuci prasina. Lumia ne deluje tako,deluje kao da ni voda nema kud da prodje =) I jos nesto,N808 je uglavno skuplja od 1020 po radnjama. U cemu je fora?

1020 vs 808 > jos uvek se ne moze utvrditi koji je bolji ;)

Ja sam imao oba telefona i meni je 808 sto se tice fotografije bio bolji, teze mi je bilo sve podesiti ali kad se podes bolji.
Ako se gleda sve fotografija, softver, upotrebljivost onda je 1020 bolji.

Prednost nad 808 po pitanju je i raw koji snima 1020 u DNG formatu ;) tako da sto se tice dalje obrade u PS-u svakako je raw pogodniji i pozeljniji...

OIS takodje kod snimanja videa, a i fotografija, moze uhvatiti sliku iz ruke kao od sale... Steta samo sto MS malo ne tweakuje drajvere , za bolje jpeg slike..

Odgovor je bio za dachu, a slovo sam progutao na fonu. Sjajno ako to Nokia radi, to nisam ni komentarisao uopste ako si primetio. Jos nesto zelis da cujes ili samo imas takav stav?

Ma ne volim samo prepirku radi prepirke. Mislim da to radi refocus, zato sto proces slikanja traje duze nego uobicajeno i nudi ti da odaberes sta hoces u fokusu ili sve da bude, sto ukazuje da hvata vise fotografija sa razlicitim tackama fokusa. Naravno, sve moze i u PS-u ali je malo glupo proturati svaku fotografiju kroz PS pogotovo ako se radi o privatnim. Ali i to je druga tema :)

Ima li ko da hoce da se menja =)? N808 za 1020 =)?

Vrh Dno