Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

^ ta podesavanja su sasvim dovoljna. Sve ostalo moze da odradi PS. A zvuk je stvarno posebna prica.

Aj probaj ST aplikaciju, bas me zanima da li puca, koliko je stabilna, precizna.. da nema nekih bagova tipa da ne sacuva podatke i slicno.. i naravno kako utice na bateriju.

@ hidrogen
Koliko sam video po netu 808 odradjuje dobro i macro/close up ali nisu neke male udaljenosti u pitanju, realno macro mod me i ne interesuje previse.

6 sati gps + slikanje bez blica gura baterija na n808 bez problema uz osvetljenje na minimum i 2g allways on. ali ja savetujem svakome,pa i vlasnicima n808 da nabave bateriju za usputno punjenje. gps + konstantno škljocanje + 3g allways on nema šanse da izgura dan.

Ma da, 2G, neko normalno osvetljenje i to je to. Mislim moze i bez mreze ako gps radi dovoljno dobro i ako mu ne treba podrska mreze za lociranje.

Na 2g može da traje par dana, sa auto osvetljenjem, par slika, solidno poziva... a za 1 sat "konstantnog" slikanja izvukao bateriju. Sada da se zakunem da je baš sat vremena ili više... možda i više, ali skoro neprekidno da se roka i to dosta slika u full rezoluciji (one idu i po 10MB). Naravno, to mi je sa ugašenim data, ne koristim net na tom broju. Sa te strane baterija je odlična, ako uzmete u obzir da je na auto osvetljenju napolju dok slikam. Koristim crnu pozadinu jer je amoled, bolje od šarenih fabričkih.

ps. macro/close up može lepo da se uvežba, jednostavna fora o kojoj smo pisali, zumirati samo :) Ali i pored toga, mislim da sa G2 imam bolji macro, mislim da je G2 inače najbolji za macro, bolji od S5 recimo.

Poslednja izmena:
kamera dosta troši bateriju, da. pogotovu ako se slika u full rezoluciji... inače, ekran je na minimalnom osvetljenju čitljiviji na dnevnom suncu od nekih mid androida, tako da je sa te strane solidan. baterija u 808 jeste slabašna, ali generalno fon drži bateriju dosta dobro. ima ona mugen baterija, ali je mnogo skupa. sa njom telefon gubi grbu :) ali meni je nepotrebna jer imam power bank. smatram da baterija ne treba da bude nešto što će da mi presuđuje sutradan da li da kupim neki uređaj ili ne, zato sam kupio power bank i ne razmišljam o tome više.

hsv evo ti šta kaže lik koji ima ST i na 808 i na 1020, on je uzeo onu Mugenovu debelu bateriju za 808 mada je jeftinija varijanta da kupiš par običnih i da ih držiš u rezervi pošto su lagane i čas posla se stavi druga

thecozz11

Sports tracker is great, but only on Nokia 808 pureview running Symbian. As we no the 808 comes with a 1250ma battery. Nothing special. I sent and bought a mugen 3000ma battery for the 808( replaceable battery). I have the sports tracker hrm and with that battery i can run sports tracker while out on 5hour bike rides with phone fully functional and still have lots of juice.50 to 60 % still left after. Also on sybiam it will run in foreground or background. On sybiam, sports tracker also has an always on light option, so the screen wont go black on you. Symbian version also has better heart graphs and more overall data.

I do have Nokia 1020, as well, and this version of sports tracker is disappointing. Also battery life of the 1020, limits this version of sports tracker to shorter workouts, i have not tried yet but i am sure a 5hour bike ride with take the battery all the way down.

Pa kapiram da koriscenje 8mpix PV moda dosta trosi bateriju, znam da ima poseban cip za foto. ali opet to sve verovatno vise trosi bateriju nego fotografisanje bez PV moda. A realno bez PV moda sve po malo gubi smisao.

U sustini na osnovu onoga sto ste napisali baterija bas i ne obecava u smislu da moze da izdrzi 6h ozbiljnog gps/foto maltretiranja ali moze da se kupi neka veca.

nsx, nisam znao da je ST aplikacija raspad na 1020.. mada ce verovatno ispraviti to jer je ipak popularna app u pitanju.

6GiTRdq.jpg

Sta moze da bude prodato u 600K primeraka, a da nije Nokia? Ko je jos pravio Symb aparate u poslednje vreme... Symb bi bio super za koriscenje, samo da mu nisu ukinuli podrsku...

Koji su to aktuelni Symbian Nokia modeli?
Ja mislim da ovo nije ni tacno, ali ok.

To nije symbian koji je nokia koristila. Ntt docomo ili neki drugi operater su oduvek imali svoju posebnu verziju symbiana. Mrzi me sada preko telefona da trazim.

Poslednja izmena:
Ajde? Ja za to nisam znao. I sta sad? Prave telefone sa Symbianom i prodaju ih? Koji su to telefoni, kakvi su? Jel ima neka zamena za N808? :D

Koristi gugl, većinom su to bili flip telefoni.

Poslednja izmena:
To za s.tracker mi je mnogo bitno.. kako se ponasa gps, koliko srce bateriju.. jer ako ne moze da izdrzi 4-5-6h voznje uz gps i fotografisanje onda mi je bolje da uzmem polovan S100 canon za slican kes.
Za tracker možeš nabaviti Mi Power Bank, ili nešto slično. Za fotografisanje ja nisam ni imao dilemu, mada sam pratio malo razvoj kamera na telefonima, naručio sam Canon S110, nije mi palo na pamet da dajem puno para na mobilni samo zbog kamere, kad želim nešto da fotkam S110 je sigurno bolji od telefona, a telefon je u svakom slučaju tu za neko usputno fotkanje.

Zaboravio sam koliko 808 ima los dinamic range. Srecom pravi kvalitetne slike pa se moze lepo editovati.

Citirao sam hundera ovde, da ne spamujemo temu o foto. sa telefona.

Secam se da je nsx pisao da je bilo nekih modovanja kamera softvera, ako se dobro secam 12mpix PV mod ili nesto slicno. E sad me zanima da li je neko nesto budzio oko din.opsega? Napisao sam vec iznad, samo to realna mana 808 kamere u odnosu na hardver.. mada moze to da se sredi obradom.

808 ima bracketing za HDR ako ti je do toga.

Nije to to. Previse se 808 oslanja na nd filter a samim tim gusi i sve detalje u senci.

nd filter palis i gasis po potrebi, ja ga nikad ne drzim na auto.

Pa ako imas direktno sunce u objektiv a ne upalis nd ss je nedovoljno brz da napravi pravilnu expoziciju a sa nd filterom cesto ostatak ide u debeli minus

da, apsolutno. ss je jako spor kod 808, to mu je jedna od mana, al ne moze se bas nazvati tolikom manom jer ima nd filter. ja licno mislim da je nd filter kul stvar, najbolje bi bilo da ima i 1/4000 i nd filter :) nema sta n808 ima dobar senzor, pravi lepe slike, ali je jednostavno nedopustivo da nema manuelni ss i manuelni fokus, aj ovo drugo i moze da se oprosti ali ovo prvo.... slikam 50 slika sa raznim podesavanjima exposure compensation dok ne ubodem onako kako hocu. milion puta sam hteo da kupim 1020 samo zbog toga, ali se uvek setim kako ste ti i ivan kupili 1020 i prodali ih u roku od odmah razocarani, tako da se smirim i cekam naslednika (ako ga bude).

Ako može mala pomoć sa 808 kada dobijem slike na Viber mogu da ih pogledam ali ne mogu da zumiram. Postoji mogućnost da ih ručno nađem ali to nije to, suviše se izgubi vremena.

da, apsolutno. ss je jako spor kod 808, to mu je jedna od mana, al ne moze se bas nazvati tolikom manom jer ima nd filter. ja licno mislim da je nd filter kul stvar, najbolje bi bilo da ima i 1/4000 i nd filter :) nema sta n808 ima dobar senzor, pravi lepe slike, ali je jednostavno nedopustivo da nema manuelni ss i manuelni fokus, aj ovo drugo i moze da se oprosti ali ovo prvo.... slikam 50 slika sa raznim podesavanjima exposure compensation dok ne ubodem onako kako hocu. milion puta sam hteo da kupim 1020 samo zbog toga, ali se uvek setim kako ste ti i ivan kupili 1020 i prodali ih u roku od odmah razocarani, tako da se smirim i cekam naslednika (ako ga bude).

NDFilter je najpametnija stvar ugrađena u 808 i n8, ne znam da li neki drugi fon ima to. S tim što kod 808 opet na direktnoj sunčevoj svetlosti i pri punoj rezoluciji daje veoma slabe rezultate, ne znam zašto. Malo bolje je u PV modu. n8 totalno poništi jake sunčeve zrake i na ostatku slike boje ostaju žive, dok kod 808 sve izbledi kao kod jeftinih android kamerica. Ali primetno je da je ndFilter kod 808 tanji vidi se sočivo kada se uključi a kod n8 skroz zatamni kao da je nešto deblji, možda kvalitetniji.

Za manuelni fokus koristi CameraPro program. Koristan je i zbog drugih podešavanja.

N808 je skoro beskorisna ako se boje, nivoi i kontrast kasnije ne obrade u ugrađenom programu ili u LightRoom ili u Photoshop. Ima očajan dynamic range, previše kontrasta, senke su crne a nebo postaje skroz belo. Kod CameraPro je dobro što smanjiš ekspoziciju i onda manuelno fokusiraš. Ima više custom modova a dobro je to što direktnim zumiranjem smanjuje na PV mod.

Poslednja izmena:
pa imaš i u manuelnim podešavanjima boju i kontrast kao i ekspoziciju pa podesi kako ti odgovara, kad staviš EV na -0.3 to je za većinu scena sasvim OK

moguće je da je ND filter za N8 bolji jer je manji senzor i optika pa ima više prostora za filter

upravo tako, pokušavam da dobijem prirodne boje a najbliže što sam uspeo bez dodatnih podešavanja posle slikanja je baš tako: Ev-0,3 i kontrast+1, zasićenje+1 i nekako da se približi realnosti... šteta a baš je bio dobar pokušaj Nokije...
sad baš listam flickr forografije Nokia 808 pureview grupe i većina fotografija su baš onde gde se 808 najbolje pokazuje: noćna, makro, oblačno vreme sa gray ili sepia efektom. ne mogu da nađem normalnu outdoor fotografiju...

čekam Panasonic da vidimo i to čudo od 1" senzora mada sam čuo da će se prodavati samo u Nemačkoj i Francuskoj

I dalje ti i n8 :p evo ti jedan mint bez jedne tacke :)

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    1,020.2 KB · Pregleda: 88
džaba sinko, opet nemaš argumenata i bacaš se sa starim forama, slikah tone slika i pregledah flickr ceo, nema slike n808 koja nije PP, izvini :)

evo head to head N8, N808 i Nikon P7700 jedna lepa scena, vidi se šta kom aparatu nedostaje
http://www.dpreview.com/forums/post/53840557

p.s. sad imam trenutno 808 i n8.
Dobra je 808ica za neke stvari a za neke krš :smash:

Poslednja izmena:
ne, bez zezanja, slike 808ice postavljene gore u thread-u slike sa vaših mobilnih telefona su očajne :/ postavi ti neke pa da vidimo kakve su, možda ne znam da slikam ;)

Ja sam sada na ip6 nemam 808 :) zato i pitah sta sam rekao hHaha

Nazad
Vrh Dno