Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

ocito ovaj telefon nije za tebe ni za bilo koga kome ne treba kamera, to smo vec zakljucili

to je kao da upadnes na temu o veyronu i kazes da bi ti ipak uzeo golfa jer trosi manje i jeftinije je odrzavanje

Evo, ako neko koristi kameru na mobilnom to sam ja i pratim razvoj kamera i zahtevan sam korisnik sto se toga tice. Plus nisam Android ultra fan i na bada os-u sam.

Za 400e koliko ce moci u oglasima da se kupi ova Nokia mogu da uzmem Canon Ixus za dzep ili Canon sx130 protiv kojih ova kamera sa 808 nema sta da trazi i za 250e bih uzeo sasvim pristojan android telefon sa vise nego upotrebljivom kamerom i kamkoderom + bih dobio neuporedivo bolji OS i hardver.

Ovim potezima Nokia sahranjuje samu sebe, vi hajpujete ovde a 90% vas nece kupiti ovaj telefon :d

A Nokia umesto da pravi Android telefone originalnog i elegantno-poslovnog/sportsko-aktivnog dizajna [kao sto su godinama radili] sa odlicnim hardverom trosi sredstva na ove kamere koje na uredjaju sa prezaljenim os-om znace kao prazna flasa u pustinji :d

Poslednja izmena:
to je OS koji zavrsava posao, znas koliko mi smeta sto ga neki zale :) i opet ne vidim kakve to veze ima sto 90% nas nece kupiti ovaj telefon, i na ostalim temama se javlja 90% ljudi koji nece kupiti te telefone, ili mislis da svako sa Bencha ima po 10 telefona :D

http://mynokiablog.com/2012/06/08/c...ia-lumia-800-vs-nokia-808-pureview-vs-nex-5c/

evo uporedi slike 808 sa NEX-5C, nisam bas siguran da ce ubogi Ixus imati bolje slike od 808...a i kad bi uzeo Ixusa + Android morao bi da nosis 2 uredjaja, 2 punjaca, ne bi imao HDMI stereo recording i jos par stvari, morao bi da prebacujes slike sa Ixusa na telefon pa tek onda da uploadujes na Net itd. itd. babe i zabe, jednostavno neuporedivo

Pa zamisli kakav ce profit da ostvari mucna Nokia kada vas koji opravdavate ove nebulozne poteze ima recimo 10% po forumima a od tog procenta 90% nece kupiti ovaj telefon :d

Ma da, znas koja je frka nositi Ixus i Android od 250e, nemas pojma koliki je to problem u zivotu :d A imas 2 vrhunska uredjaja koji za svoju cenu rade i vise nego odlicno umesto grbavog sapuna sa 100 mpix u dzepu.

mene procenti ne brinu, a i ako bolje izracunas to sto si napisao ispada da ce 1% ljudi kupiti Nokiu 808, ako danas ima par milijardi korisnika mobilnih na planeti 1% od toga nije nikako mali broj :)

i ti si dakle siguran da ce Ixus imati bolje foto od 808? :)

P.S. http://www.engadget.com/2012/05/24/nokia-808-pureview-impressions-camera-showdown/

While this phone is certainly geared at cameraphone fans that lapped up the N8, we found the interface on the 808 PureView was far more accessible and quick -- especially compared to its iOS and Android rivals.

moze li neko da mi prevede? ;)

Poslednja izmena:
i ti si dakle siguran da ce Ixus imati bolje foto od 808?

Reci mi da se zezas? Daj bre ova Nokijestina pravi bolje fotografije od aktuelnih telefona ali ne moze da prismrdi boljem kompaktu od 100e a kamoli Ixusu.

Poslednja izmena:
Vazi, presveta Nokia 808 pure view ima kameru koja svojim kvalitetom fascinira velike poznavaoce fotografije po forumima i u skladu sa naslovom ove epske teme pravi bolje fotke ne od kompakta, vec od DSLR kamera.

Dovidjenja, ovo vise nije realno :d :d

Znači za sada imamo One X i PW808 koji prave bolje slike od DSLR-a.

Ako cemo iskljucivo o kameri da pricamo, ne vidim da pravi (bar sa ovih sample slika) nesto bolje fotografije od mog 6 godina matorog Canon Powershot 570IS. Tako da, kome treba dobra slika, fotoaparat je fotoaparat. A ako vec idem na kompromis (da korisim telefon za slikanje), meni je licno svejedno da li cu slikati sa nekim od trenutnih top telefona ili sa ovom Nokiom. Tako da cu gledati ostale karakteristike. A mislim da ce to i vecina drugih korisnika tako raditi, gledati kakav je ceo paket. Jer, budimo iskreni, retko koji telefon od 400+ evra pravi lose slike. A onaj ko vec ima toliko novca da izdvoji za telefon, imace i za neki krsteni kompakt.

Symbian je ok ali je zasigurno pregazen jer ga i sama Nokia gasi za par godina. Samo ovaj koncept kamere nece sigurno umreti, tako da totalno podrzavam Nokia-in potez uvodjenja ovakve stvari na mobilni telefon. Symbian je tu vise ostao jer su ga u startu razvijali za tu platformu. Drugar mi rece da Nokia planira ovu kameru da prebaci na naredne WP telefone sto ce biti odlican potez, a i logican sled dogadjaja.

Ako je to drasticna razlika, kolika li je onda izmedju hardvera i mogucnosti os-a? :) :d

Nokia 808 ima najbolju kameru na mobilnom telefonu do sada i to niko ne osporava ali sam uredjaj ne opravdava ni cenu ni odluku da se proizvodi uopste :d

Kamera i kamkoder sa onako kvalitetnim audio snimanjem su pravac i inovacija koju moraju da prihvate proizvodjaci premium Androida i za to im svaka cast ali sami sebe ce pokopati jer konkurencija nece sedeti skrstenih ruku jos dugu a takva kamera na Android telefonima znaci smrt Nokie.

Poslednja izmena:
pa dobro, ali takva kamera na Androidima za sada ne postoji :) A i nece jos godinu dana, bar. Hardver je apsolutno prilagodjen OSu i radi sve sto se od njega ocekuje, da ne treba mozda 3DS Max rendering da se radi na telefonu? :D

Ako nemate nista protiv, ja bih se vratio na temu :)

http://www.ifanr.com/96071

svi ostali telefoni na testu kostaju preko 400 evra, a razlika je drasticna

Verovatno je moja percepcija lose slike malo drugacija (nisam ironican, ozbiljan sam), meni su sve ove slike upotrebljive. Razlika je naravno vidljiva i u dosta slucajeva velika, ali svi ostali prave upotrebljive fotke. Hocu da kazem, za mobilni sasvim pristojne... Ali moguce da ne treba gledati na ovaj telefon kao na mobilni, vise kao kameru sa opcijama mobilnog.

Svidja mi se kakve fotke ovaj telefon pravi nocu, jer su sve verovatno slikane iz ruke. Stabilizacija kao da je slikano stativom, respect. Plus ima veoma malo suma, ostali ga imaju primetno vise. Mada, verovatno treba imati i mirnu ruku, meni bi sve nocne fotke bile zamrljane, makar slikao sa nekom zverinom od fotoaparata :d

Ko ne ume da slika, neće mu pomoći ni pureview. Glavna prednost ovog telefona verovatno neće biti iskorišćena od strane prosečnog kupca.

Dalje, pametne telefone prosečan korisnik kupuje jer su skupi i prestižni, što imaju veliki ekran i fejsbuk aplikaciju - mada mislim da se najveći deo zadrži na ona prva dva argumenta.

Nema razloga za veliku prepirku u ovoj temi. Još manje razumem ovoliko pisanije ljudi koji nemaju nameru da kupe ovaj telefon. Najvažnije je da je ovo samo prvi telefon sa dobrom kamerom, a još važnija stvar je da smo videli da usitnjavanje piksela izgleda nema granice. Sa aktuelnim senzorima i optikom smo izgleda još vrlo daleko od limita, tako da svako ko ceni fotografiju treba da se raduje. :)

Neću da ulazim u raspravu, ali ljudima je stvarno teško ugoditi... Na temi od S3 ljudi su kritikovali što je telefon toliko tanak, na foru bolje da je deblji pa da stane bolji senzor kamere i veća baterija. Ovde je Nokija stavila bolji senzor, ali je telefon morao da bude deblji, pa sad ljudima i to smeta...
Inace, za 95% ljudi je svejedno Android, Symbian ili iOs, telefone kupuju zato što su fensi. Ostatak od 5% visi na ovom forumu :)

dakle, meni sad nije jasno... hsv.stoned koliko vidim bi trebalo biti ciljna grupa ovog telefona, pošto on voli da slika telefonom... a on se nešto buni... meni konkretno nije bitna kamera, nego programi, čuda.... ali ova nokia je objasnila sa kamerom...

dakle... cena? pa nešto sam razmišljao... i gledam... ovaj fon je u razvoju od 2007. godine zar ne? koliko košta taj razvoj? koliko koštaju ljudi? verujem da je napravljen od vrhunskih komponenti... to sve košta... možda i vredi tu cenu, iako ja, ponavljam JA mislim da ne bi trebalo da košta više od 250-300 eur. ali to sam ja i to je subjektivno... cena je možda opravdana...

treće dizajn... odvratan je... ta grba? fuj. CEO FAKIN FON JE TREBALO DA BUDE DEBEO KAO GRBA OD KAMERE I ONDA BI BIO RAVAN. a u taj dodatni prostor bi stalo... paaaa izaberite sami... veća baterija, više memorije, bolji soc, svašta nešto.... ali neee... oni su se odlučili za grbavi sapun, i to jeste pojam koji savršeno opisuje ovu nokiu.... grabava je brate... mnogo... UŽAS!

da oblik joj je bas bzvz, sve da nisu nista dodavali unutra makar bi bolje bilo hladjenje (u julu i avgustu to je problem svakom telefonu ako ga koristis duze)

ali evo ja i dalje cekam da procitam sta je tolika mana telefona pored toga, za bilo koga kome ne treba neka specificna android aplikacija sve je tu...odlicna fotografija video i zvuk, brz i pouzdan sistem, FM transmiter, integracija sa socijalnim mrezama, HDMI, Dolby...ne postoji nijedan drugi telefon koji ima sve to

slažem se... symbian realno ima sve osnovno što treba... meni iskreno mnogo nedostaju aplikacije sa androida koje nema ni jedan drugi os. kad sam u laboratoriji i treba mi neki rastvor, samo uključim app i ukucam koja mi koncentracija čega treba i app mi kaže koliko čega da pomešam da dobijem tačan rastvor... dalje proteini, dnk, sve imam na androidu... to mi mnogo znači... siguran sam da ima ljudi iz drugih struka koji imaju neke specifične zahteve zbog kojih vole neki os. ostalo: internet, facebook, skype, čuda neka, vam te nam te, osnovne stvari, to ima svaki os...

kažem, ovaj telefon je namenjen ljudima koji imaju osnovne smartphone potrebe i extra camera potrebe, kao što je hsv.stoned (pošto vidim da se razume u fotografiju i bavi se time, a koristi badu, dakle ne treba mu napredan os)... ali čudno je to što baš on napljuva ovaj fon najjače...

Pure View na WP telefonima dobija sasvim drugu dimenziju ali stvarno nemam predstavu kako, koliko i dokle ce se taj OS razvijati.. Ovih dana sam razmatrao opciju da kupim Omniu 7 kao privremeno resenje i gledao dosta klipova o WP7 i za mene je ono ok os jer nisam prezahtevan korisnik.

Head of Nokia US: PureView coming to Nokia Lumia phones

http://www.gsmarena.com/nokia_us_president_pureview_coming_to_nokia_lumia_phones-news-4379.php

Najveci problem kod WP7 modela je to sto su preskupi u paketima operatera, posebno HTC i Nokia mada ni Samsung i LG ne zaostaju..

Treba poslati poruku zdravog razuma i nadati se nekoj PV-olikoj tehnologiji na telefonu koga ne pokrece operativni sistem u poodmakloj fazi samrti.

Poslednja izmena:
Skolski primer kad geekovi upru bez argumenata i zas*ru celu temu. Fon je sasvim korektan za casual iphoneolikog usera koji nece da renderuje u CAD-u na fonu.

[YOUTUBE]EV4iDabopxo[/YOUTUBE]

Kolko vidim na klipu, moze da se surfuje sasvim ok, ui uopste nije los, igre lepo rade, a ne sumnjam u tradicionalan nokia kvalitet izrade i zvuka + ima blago receno fenomenalnu kameru. Najvise mi se svidja sto moze prilikom video snimanja da odradi 4x zum u full-hd-u bez gubitka kvaliteta:

[YOUTUBE]exEr7k-EyY4[/YOUTUBE]

To je nekome bitnije od fancy widgeta za occ procesora i kuvanog roma sa custom ikonicama. Smanjite flame, ispadate über geekodroidni nolajferi sa hiljadama i hiljadama postova...

Vrh Dno