Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

E ovo je tek razlika :) Pojacao mnogo i kad su prebacili na S3 snimak osedeo sam a usi prokrvarile :d

[YOUTUBE]1cIuTKAycLw[/YOUTUBE]

A treba prelistati i ovu temu sa esata, fotografije korisnika sa 808 kamere.
http://www.esato.com/board/viewtopic.php?topic=204475

Poslednja izmena:
u nisam još nabasao na tu temu na esato, al ima da opteretim sad ovih pola megabita :)

Fotografije su fantasticne i uopste ima dobrih stvari na forumu o svim proizvodjacima, nije se/sony zilotsko utociste mada ima zilota svih proizvodjaca ali ih uglavnom banuju :)

936189-miiii.jpg

:d

Jel moguce da ovaj telefon moze da se kupi za 200e???
Posto mi telefon sluzi za slikanje,pozive i sms,ne bi mi smetao operativni sistem.Ali opet,kada se setim predhodnog telefona,Nokia 6220c,bojim se da se opet ne razocaram sa slikama.

HSV,jel mozes da mi posaljes neku galeriju sa slikama, koje je napravio ovaj telefon?

EDIT>Sada sam video da si postavio :D

Poslednja izmena:
Realno S4 i 808PV nisu telefoni za poređenje. Kamera na S4 je odlična za android a i dalje, daleko od 808, ali je S4 mnogo kompletniji uređaj za sve ostalo. Po meni je idealna kombinacija LG Nexus 4 i Nokia 808PV. Ali ako bih birao samo jedan uređaj i da mi je on kompletniji bio bi to S4. Da mi je bitno samo fotkanje i ništa drugo sem poziva i poruka onda 808PV.

Kamera na s4 je gora i od L920 licno uporedjivao. Tako da nema svrhe upodjivati 808 koja je mnogo bolja

Na dnevnom svetlu S4 pravi bolje fotografije od L920 i N8 ( i pored mnogo manjeg senzora od N8 i nedostatka ''zvucne'' optike, 920 i S4 imaju senzor slicne velicine ali Lumia ima Carl Zeiss, OIS, dual led).

http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=3&idPhone1=5371&idPhone2=4967&idPhone3=3252

A ako neko sumnja u gsm arenu evo test sa WP sajta (preuzeto sa allaboutsymbian).

Smartphone camera super-test: Nokia 808 vs Samsung GS4 vs Lumia 920

Adding up the points give us a rough idea of overall ranking here:

Nokia 808 PureView: 55/70
Samsung Galaxy S4: 55/70
Nokia N8: 49/70
Samsung Galaxy S III: 43/70
Nokia Lumia 920: 38/70

A kako je Samsungu uspelo da cak i u low light uslovima bude ispred N8 i pored mnogo manjeg senzora.. svaka im cast na tako dobrom softveru.

Evo cisto zbog poredjenja, najmanji senzor ima S4 pa onda za nijansu veci senzor L920 pa N8 i na kraju 808 PV (ne postoji senzor za N8 pa sam ubacio od canona s100 jer su slicne velicine tj malo je manji senzor N8 ali ajde).

http://cameraimagesensor.com/size/#237,235,55,190,a

Gore, s'leva na desno : 808, S4, S3, L920, N8
landscomp.jpg

pubcomp.jpg

Nisam fan/zilot ni jedne kompanije ali budimo realni - kao sto 808 PV i L1020 imaju najbolje i najkompletnije kamere danas na nekom telefonu tako S4 ima bolju kameru na dnevnom svetlu od N8 i L920 i pored slabijeg hardvera (mislim na kameru naravno). Verujem da L920 sa podesavanjima moze da bude bolja u low light uslovima. N8 je proslost i pored velikog senzora, xenona itd.

Poslednja izmena:
ja sam licno slikao u sobi sa upaljenim svetlom i uporedjivao l920 N8 i S4. Lumia i n8 tu negde a S4 je vidno losiji. Nisam testirao po danu napolju pa ne mogu o tome da pricam

Pa to je tacno, skuplje lumie (9xx) prave bolje low light fotografije od velike vecine Androida ali zato na dnevnom svetlu nisu bolje od S4, N3, G2, Z1 (ne racunam 1020 pa i 1520).

N8 po defaultu ima "meke" slike, kada podesis sharpness to je druga prica, u sustini "fora" sa S4 softverom je sto maximalno napuca ostrinu i to je to...

N8 daleko daleko bolje fotke puca od S4 oba koristio oba testirao, uzecu s4 ponovo pa cu fotkati bas uporedne fotke. Potpisujem da ce n8 da ga oduva. S4 trazi mirniju scenu, ruku. dok n8 okida i fokusira daleko brze sa daleko ostrijim kadrom pkretnog objekta (Dan, otvoreno) Video zapis na n8 je fantazija, steta sto je samo 720p pa ga S4 ljusti jer oba imaju zoom digitalni bez gubitka kvaliteta s tim sto n8 ima 4x a S4 2x.... Ni jedan jednini android mene nije ostavio bez daha kamera je uvek bila tezak prosek ...

N8 po defaultu ima "meke" slike, kada podesis sharpness to je druga prica, u sustini "fora" sa S4 softverom je sto maximalno napuca ostrinu i to je to...
Da, S4 softver napuca ostrinu, veoma dobro ukloni sum a sacuva ogromnu kolicinu detalja uz dobru reprodukciju boja za jednu kameru na mobilnom, ma sitnica :)

N8 je proslost i pravi losije dnevne fotografije od S4/N3 i pored primetno veceg senzora i CZ ''potpisa'' (1/3.06'' vs 1/1.8''), to je bila vrhunska kamera al' pre 3-4 godine, sada je istorija.

Poslednja izmena:
Verujem ti da si u tom nokijaskom tripu, za takve ljude 3310/n8 i golf II ce biti ''majka'' i u sledecem milenijumu i tu nema spasa :)

Mislim da dobro znas da korisim iPhone. ;-) Samo sam realan samsung funboy-u

Po meni vecina fotografija napravljena sa 920 ne daje zadovoljavajuc kvalitet kakav zelim od aparata, ovakve coskaste ivice prilikom cropa na 100% za mene su katastrofalne, uzmi D800 ako ima coskaste ivice http://allaboutwindowsphone.com/images/reviews/lumia920camera/officecomp.jpg poklanjam ti 920 nokiu.... (samo jos jednom vidi nivo detalja koji je dao n8 na auto podesavanjim (koji samo amateri koriste) Podesiti n8 na podesavanja za odredjen uslov telefon puca fantazija fotke i u to sam se vise puta uverio.

Fotka bez blica, fotkana sa devojkinim n8 kamera je bila zaprljana, ipak fotografija izgleda fantasticno, uzeo sam n8 jer sam bio svestan da moj iphone 5 nikada nece izvuci ovako fotku, ne preferiram fotkanje telefonom, ali kada se nema bolje i on posluzi nekad...

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    265.6 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
^ ja pricam o fotografijama na dnevnom svetlu ;) Tu je S4 bolji od N8/L920 a sve zbog odlicnog Samsung softvera koji neutralise ogromnu prednost N8 (senzor, optika).

Naravno da ce N8 biti bolja u low light uslovima, i zbog mnogo veceg senzora ali i zbog xenona i tu nema sta da se prica, i onako nijedan Android, iphone, ma nijedna dzepna kamera osim S95/100/110.. i Sony RX100/II nema solidne low light performanse u smislu da mozes da kazes da pravi veoma upotrebljive, odlicne-vrhunske fotografije, pa cak ni RX100/II sa 1'' senzorom tako da sto se toga tice PV 808 i L1020 zasluzuju postovanje jer su u pitanju kamere na mobilnim telefonima.

Evo npr K810i ce nocu sa xenonom da oduva vecinu androida ali sta to vredi kada pravi primetno losije fotografije preko dana, cak i od matorih androida sa dobrim kamerama, softver je cudo. Dok sam imao k810 bio sam odusevljen kamerom, sada mi sve to deluje smesno (osim low light sa xenonom mada i ovi led dosta napreduju sto se jacine tice a sw je sve bolji).

Poslednja izmena:
PV pravi bolje fotke od 1020 i u to sam se uverio, zato mi je krivo sto je nokia ubila symbian (koji zaista puca fantazija fotke(jos kada modujes kameru razbija)), mada i 1020 ima manji senzor sto nikako ne ide u prilog istom ali fotke su OK.

Pa da, PV 808 jos dugo nece imati pravu konkurenciju na androidu a posebno ne jer proizvodjaci android telefona koji prave i dobre kamere (Sony/Samsung) nemaju bas interes da na neki nacin sebi pucaju u nogu i ugrozavaju deo trzista. Samsung je namerno osakatio i nagrdio S4 Zoom sto se svega tice pa su bez zumiranja i ''preko dana'' fotografije malo bolje na obicnom S4. Sony je u flagship ugradio senzor iz vecine kompakt pa i prosumer fotoaparata ali uz softver koji je daleko od savrsenog.

Za to vreme Nokia je mogla ''da se otvori'' za ogromne senzore (i za druge napredne tehnologije kamera) u telefonima jer ne ugrozava sebe, sta oni proizvode osim telefona a da su bas dobri i poznati u tome, prakticno nista :) (imam njihov kasetofon iz 80-ih negde u krsu :d) A pored toga cime privuci ljude na symbian i wp8 u eri ios-a/androida? Pa dobrim kamerama i jos nekim ''egzoticnim'' hardverom, evo sada i onim haac mikrofonima.

To naravno nije nista lose i sto se mene tice samo neka Nokia izbacuje sto vise ''pure view'' telefona sa velikim senzorima, xenonima, kvalitetnim mikrofonima i slicnim tehnologijama, WP8 se polako poboljsava i sigurno ne moze da ima manji udeo na trzistu nego sto je to bio slucaj do sada. Takav napredak koji gura Nokia uz pomoc M$ samo moze da primora jake Android igrace i Apple na dalji napredak a to je do jaja :)

Poslednja izmena:
Znači po danu S4 ipak pravi bolje fotke od N8/920? :d
Po danu iskreno meni S4 pravi bolje fotke. Ima podešavanje N8/920 ali ima podešavanja i S4. Samsung je izvukao maksimum softverski iz tog sočiva, isto je uradio i sa S3. Žao mi je što nokija nije nastavila softverski da nuapređuje N8, ali *** nije isplativo, ko bi kupovao novije modele. 808PV je priča za sebe, baš se razmišljam da kupim nexus 4 i 808pv i mian sam za sve prilike i izazove :)

^ ivan izmodujes kameru na n8 fotke zauzimaju od 4 MB do 12, u zavisnosti od nivoa detalja samog kadra, kao i podesavanja ostrine, ostrija fotka samim tim ista vise zauzima :)

Možeš li da okačiš takve slike u punij rezoluciji (pošto dosta zauzimaju upni na dropbox ili flickr) da pogledam? Razmišljam se da uzmem ponovo 808PV kao drugi fon, ako je N8 toliko dobar kako kažeš onda je super varijanta i pre bih uzeo N8.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno