Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

koliko ljudi to realno koristi? I kakav to ozbiljan posao radiš pa možeš da odvojiš vremena za kontrolisanje kućnih torenata :D ne kapiram ovo oko multimedijalnog centra, nisi dobio daljinski s njim ili šta?!

Znam za lika koji je obavljao mnogo ozbiljnog posla sa vip droidom (zte racer). Ko kaze da torente moram nuzno da proveravam samo sa posla? :)
ali dodjem kuci, ukljucim tv, ukljucim komp i xbmc, legnem u krevet, sa telefona ukljucim remote, udjem u folder gde sam stavio da mi se skidaju torenti koje sam odabrao sa telefona (dok sam bio na poslu, npr. :p :D )... tako da, ostaje mi samo da otvorim hlaaadno pivo ili pustim Hladno pivo ako mi se slusa sa youtube-a :)

po meni je poenta u izboru. mogu sve sto pozelim. tvoj stav obicno srecem kod korisnika iphone-a. postujem, ali svaka cast ako hoces da radis na platformi koja belezi godisnji pad od 70% u broju isporucenih uredjaja, umesto na platformi koja belezi rast od preko 100%. ne razumem samo princip da das, po meni, ogroman novac za nesto sto je pitanje da li ce sutra vec dobiti novu aplikaciju. 21 vek pripada korisnicima, odnosno uslugama. Da je tih xyz megapiksela bilo na androidu i ios-u sigurno je da bi prodali daleko vise, ali ne mnogo vise, zato sto bi nudio skoro sve isto sto i g300 (navodim ga samo kao primer nekog best buy-a u odredjenom trenutku). Kada je bilo vreme symbian-a koristio sam ngage, pa g810 (sa ksenonskim blicem, ako se neko seca toga) i oba su bila extra telefona, a sada ni moj cale nece vise g810, vec koristi moj android tablet i hoce tattoo... mozda sve ide prema potrebama, mozda me tada symbian razmazio pa sada hocu vise :)

i na kraju krajeva, nije sve u megapikselima (Sećanje na 1,3 megapiksela) ... za dobru fotku treba pre svega dobro oko i dusa ;)

i jedna filozofska... svi smo toliko vec duboko zaglibili u tehnologiju da ova Preverova pesma napisana negde pocetkom ili sredinom druge polovine proslog veka (preminuo '77) sve vise i vise ima smisla svaki dan:

NE SANJAJTE

(Računar)

Ne sanjajte
samo ubacite karton
rintajte šljakajte rmbajte crnčite
Ne sanjajte
elektronika će sanjati za vas
Ne čitajte
elektročitač će čitati za vas
Ne tuc*jte više
elektrotuc*č će to raditi za vas

Samo ubacite karton
rintajte šljakajte rmbajte crnčite
Ne počivajte nikad
Rad počiva na vama.

kud dođe i do Prevera :D

ne znam, meni baš nikad nije palo na pamet da "kontrolišem" torente od ko zna kuda, kad sam kući stavim šta treba da se skida i to je to, ako se ne baviš profi rezanjem diskova(tj. piraterijom) ne vidim šta toliko možeš da dobiješ sa tim :) te remote zezalice su OK za debele amere, i ovako smo mi što se više bavimo računarima manje aktivni samo nam još to fali :)

a to oko procenata i platforme me ne dotiče nimalo(i sam si pomenuo iphone koji ima dobar procenat na tržištu pa je ograničen samo tako), svakako tableti nikad nisu bili jeftiniji a te igrice i zezalice je svakako prijatnije koristiti na ekranu od 7" nego na telefonu od 4" :)

Kontrola torenata može bilo kojim brauzerom, ako sam klijent ima web interfejs (kao µTorrent npr).

Postoje XBMC daljinski za Symbian (SemperXBMC, Simple XMBC Remote,...).

kud dođe i do Prevera :D

ne znam, meni baš nikad nije palo na pamet da "kontrolišem" torente od ko zna kuda, kad sam kući stavim šta treba da se skida i to je to, ako se ne baviš profi rezanjem diskova(tj. piraterijom) ne vidim šta toliko možeš da dobiješ sa tim :) te remote zezalice su OK za debele amere, i ovako smo mi što se više bavimo računarima manje aktivni samo nam još to fali :)

a to oko procenata i platforme me ne dotiče nimalo(i sam si pomenuo iphone koji ima dobar procenat na tržištu pa je ograničen samo tako), svakako tableti nikad nisu bili jeftiniji a te igrice i zezalice je svakako prijatnije koristiti na ekranu od 7" nego na telefonu od 4" :)

Slazem se za debele amere :) a sto se tice kombinacije, meni je nekako najvise odgovarao kombo koji sam izveo - bb 9790 iskljucivo za posao (mada bih pre preporucio 9700), za multimediju, zezalice i sl android telefon, a kada idem na put onda spakujem i 10" tablet posto vise ne vidim poentu u laptopu i cenjeni nikon d5100 :)

Kontrola torenata može bilo kojim brauzerom, ako sam klijent ima web interfejs (kao µTorrent npr).

Postoje XBMC daljinski za Symbian (SemperXBMC, Simple XMBC Remote,...).

Priznajem da nisam bio upucen. Respect za Avatar :D

I by the way, jedan od najboljih OS-eva za pametne telefone, webOS se nije proslavio zbog nedostatka podrske, a verujem da ce se to desiti i symbian-u, a bb-u se vec desava - vidis da su i od bb usluge odustali. pa samim tim imaju i pad podrske od strane nekoliko vlada. Aplikacija za android ti moze garantovati instant uspeh, pa zasto bi neko gubio vreme. inace odlutao sam od teme i izvinjavam se svima. :) iskreno, zao mi da neko da toliki novac misleci da je kupio najbolji uredjaj na trzistu. ovo su samo bili moji razlozi.

pa po meni desiće se sigurno jer je sama kompanija otkazala podršku da bi korisnici prešli na WP, i od plana 1:1 tranzicije na WP je prešao možda svaki deseti korisnik Symbiana ako i toliko...uništili su 30% da bi se dodvorili MSu za 3%, evo nakon prvog kvartala i dalje gubici, a elop je još na funkciji... što je interesantno ASP za WP im je 180 eura a za Symbian telefone 290 eura (to je 808 uglavnom pa zato) i *****i guraju jeftinije uređaje za koje još moraju da plaćaju i masnu licencu :)

no, njihova kompanija njihov problem

btw eto vidiš postoje aplikacije i za to :)

Aj da probam jos jedno pitanje mozda na ovo neko od vlasnika i odgovori.Negde sam procitao da video u 1080p zna da stuca pa me zanima da li je to tacno.I da li ima stabilan fps?

tuzna prica za nokiu... isao sam u telenor prodavnicu da mi preporuce telefon sa najboljom kamerom. preporucena mi je lumia 920. ja pitao a sta sa 808, evo je izlozena ovde, dobio sam odgovor da lumia 920 pravi bolje i lepse slike i da niposto ne kupujem 808 posto je telefon mrtav. inace poigrao sam se sa njim ponovo po ko zna koji put i uopste mi ne smeta sto je onako bucmast, to mnogi zameraju. ali brate ekran je tuga ziva.

pa da ti iz telenora su inace strucnjaci nebeski :D a sto si navalio na taj ekran reklo bi se po tebi da se nista ne vidi na njemu :)

daleko od toga. ali kad ga stavis pored ovih drugih besnih telefona, recimo lumie 920 konkretno sto sam uporedjivao, stvarno deluje lose (za jedan telefon te cene). kapiram da kad bi samo njega koristio ne bi ni primetio da mu nesto fali, vidis koliko je nesto lose tek kad ga stavis uz bolje.

na stranu sve, stvarno mi nije jasno sta ta nokia misli? oni kao da nisu hteli da im se taj telefon prodaje, nit ga reklamirase, nit digose neku frku oko njega. imali su potencijalno bum stvar od koje ispade puufff

ova tehnologija sad za sad moze da funkcionise zadovoljavajuce samo na Symbianu a Symbian je tehnicki ogranicen na tu nHD rezoluciju, tako je kako je drugacije nije moglo biti

aa naravno da je bilo u planu da se reklamira i promovise ali onda je dosao elop koji je rekao no no promovisemo samo WP telefone :)

Pa stize Pure View WP8 Nokia uskoro (navodno ista ili unapredjena tehnologija kao sa 808, znaci nije kao na Lumiama). I realno, WP8 je sasvim prihvatljiv os, posebno ako kamera i kamkoder budu dobri kao na 808 ili cak bolji :) Tu jos dodas 720p, brz dual core, 1Gb rama i dobru bateriju..

Pa Androidi laguju i na tom hardveru. Meni se iskreno prilicno j*be da li ima 8 jezgara na 4Ghz ili 2 na 1,5Ghz ako sve radi normalno/brzo. WP8 ima veca ogranicenja od Androida ali je opet bolji od symbiana i ''ziv'' je os.

Meni bi odgovarao kvalitetan i brz WP8 telefon sa mocnom kamerom/kamkoderom/xenonom, odlicnim zvukom i ekranom. Ne kazem da mi ne bi nedostajao Android ali bih rado kupio takvu Nokiu zbog svega nabrojanog.

Naravno, ovo odmah pada u vodu ako Sony izbaci zver iz glasina - cybershot/walkman Honami Android :smoke: :d

255?! Da ne šalju možda kurirom :D

@hunder nek je srećan i javi utiske :)

E ovako...
Posle raznih androida ponovo se vratih na symbian i mogu reci da sam jako prijatno iznenadjen.Brzina sistema je bukvalno sekundarna i moze se meriti sa najskupljim modelima u android svetu.Mozda mu hvali malo fluidnosti ali je odziv jako dobar.
Izrada je vrlo dobra nista ne skripi vristi i tako to.Tezina je malo jaca al meni bar nije to problem.Ne volim lagane stvari :). Ekran je odlican.Hvali mu rezolucija al su zato boje i prikaz vrhunski.Kao i upotrba na dnevnom svetlu.
Zvucnik je dovoljno glasan i cist.Reprodukcija muzike je prava radost za moje usi.Jako jako dobra dinamika i detalji.Jedan od najboljih telefona na kojim sam slusao muziku.
A sad ono najbitnije kamera.
Slike su bas woooow jer toliko detalja bez suma trenutno u svetu mobilnih nece biti jos dugo vremena.Aparat je jako brz i ima solidna podesavanja al sam pristalica da se proba camera pro bas naprevljena za ovaj model.Video snimci su me malo razocarali jer auto fokus je ocaj zivi.Tj kao da ne postoji.Srecom pa se moze fokusirati manuelno al to bas i nije uvek tako dobro resenje.Video je tecan al zna da malko zastuca sto je vidljivo i na najacim android telefonima koje sam takodje imao i koristio(sgs3 i note2)Ali zanimljivo
je da sa CameraPro programom snima konstantan 1080p 30p bez ikakvih trzavica tako da sam njega svo vreme koristio.Sve u svemu jako kvalitetan telefon sa ubogim sistemom i jako mi je zao sto su digli ruke od symbiana.Koga sta zanima nek pita pa cu rado da odgovorim jer nisam kao neki ovde :D
evo slike za kraj jedna dan jedna noc sa blicom PW8mp
video cu naknodno okaciti na dropbox
2013-04-29-0813.jpg2013-04-29-0812.jpg

Madre de dios ova sa ključevima

Mozda je na S4 cak malcice bolja reprodukcija boja i za nijansu ostrija slika :p

ma kako nije, pogotovo to prvo :D

slike su mu prave za

zoo12.jpg

ne treba obrada nikakva :D

Mislio sam na slike, jer o ovome telefonu nema puno da se priča, sem o kameri.

Mada znao sam da će se NSX javiti, pa i zato :p

pa tema je o kameri (PureView) a telefon ima i sve ostale potrebne funkcije

inače ako ti je cilj bio provokacija mogao si da pomeneš da snima i bolji zvuk, troši manje bateriju, ima čitljiviji ekran na suncu itd. čisto da budeš kompletan :)

Vrh Dno