Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Pa i u prethodnoj sezoni je Dexter koristio N96 a njegova sestra E75.

Ovaj video gde se porede N8 i Wave ne valja iz bar dva razloga:
1. kompresija ubila detalje
2. video je u 30fps zbog čega Wave izgleda kako treba jer tako i snima, a N8 je u konverziji sa 25fps dobio primetan ghosting pa uz pomoć onog pod 1 izgleda baš loše.

bitje i n8 u 30 fps :) i sa kontinuiranim autofokusom :)

Neka ostane 25fps, kod nas se troši pal. A autofokus je kul, po onim snimcima uopšte ne radi loše. Možda malo sporo, ali ok.

Edit: Evo sad gledam i sempl klipovi gde je samo N8 su konvertovani u 30fps. Zabrinjavajuće je kako se lako iz neznanja neka stvar predstavi u sasvim drugom svetlu...

Poslednja izmena:
SPB mobile shell za N8

[YOUTUBE]IzUeDABMmo8[/YOUTUBE]

i pre ovih zvaničnih review-a sam mogao da konstatujem (ponavljamovo već po 1000 i neki put, ali ostajem dosledan svom ponavljanju :smoke:) da su mi SVE boje sem Dark Grey i (maje više) Silver - odvratne! Amoled od 3.5 polako počinje i da mi se sviđa (šta ti je marketing, a naročito Suzy :p) jer nešto se ne sećam da sam razmišljao gde bih leti npr. smestio 3.7" ili 4.0", tj. neka torbica bi se u sv.sl. vukla svuda gde idem i naravno presudiće konačna maloprodajna cena ovog tel. možei uz neki od paketa provajdera ali s razumnom mesečnom pretplatom...btw. nisam još čuo da je neko podigao kredit zbog novog mob. tel. :D

Jel to cena za otkljucan bez ikakve pretplate?

Da, trenutno sam u Milanu i konacno sam ga video uzivo. Ima za 500e na vise mesta. Usao sam samo u Nokia prodavnicu jer je tamo bio izlozen i nakacen na lcd (primitivno, kazu neki) i tu je isto 500e.
Najbolje kuciste koje sam drzao u rukama. Kamera mu extra strci na zadnjem delu, to mi se ne svidja. Takodje, onaj full scroll homescreenova je neprirodan (mora se skroz povuci da bi se uopste pomerio homescreen). Ostalo je ok, lepo reaguje na dodir i ne vidim tu malu rezoluciju ekrana nikako... deluje sasvim ok. Naravno tu je prica oko symbiana ali ne bih tu drobio uopste.

Poslednja izmena:
baš me zanima, koliko vas ovde smatra da je 500e realna cena za N8 ?
sad kad znamo koliko je u Italiji, siguran sam da kod nas neće biti jeftiniji , može da bude samo skuplji (550e i jače!)

Vec su ga prodavali na oglasima za 500e, ja ocekujem da ce vrlo brzo i u Evropi i kod nas cene pasti ispod 400e

Ja koliko znam cena kod nas je vetj davno formirana i iznosi ~520 eura...

šteta po nas - "potencijalne vlasnike, koji bi ostali verni symbian-u", koliko god mu kućište bilo dobro (taj "kako već" aluminijum), amoled ekran i najbolja kamera na mob. tel. do sada...ja mislim da realna cena N8 ne sme da bude preko 350-400e :S:

pisalo je 53xxx... ;)

Polako, narode, svaki novi uredjaj u startu ima nerealno visoku cenu. Nokia mora da obori cenu N8 brzo, najkasnije pred katolički božić. Ako to ne shvate, proći će kao N97, a to dovodi u pitanje budućnost S^3 i ostalih telefona sa ovim OS.

Poslednja izmena:
ako prodju kao sa n97 to bi bilo super :d gledas stvari samo iz svog ugla...

ja sam 5800 kupio prvenstveno zato što je bila relativno pristupačna, za ono što je pružala i to mi je bio 1. Nokia tel. posle 4,5 god. kupovine raznih Samsunga koji su pružali manje više isto što i Nokie te klase, samo za 2x manje para...a ko čita testove i prati šta izlazi na tržište dobro zna da ni konkurencija ne sedi i veze goblene :d

U svakom slucaju ako mu cena bude oko 500e, verovatno ce kod operatera biti izmedju 200 i 300 eura u zavisnosti od paketa.

Prakticno ovo znaci da ce na n8 biti moguce staviti noviju verziju UIja i svih Qt aplikacija (mada je s^4 nestao iz daljih prica).

Nisam koristio Android SDK ali Qt kreator je svetlosnim godinama ispred starih alata za Symbian

Pominje se i neka fuzija sa MeeGo i Symbian - vrlo moguce da ce sve to biti objedinjeno u jednu mobilnu platformu
Mada ne znam kolika je kompatibilnost izmedju MeeGo i Symbiana, sto se tice aplikacija? :)

Poslednja izmena:
Fora je u tome sto se Nokia sada fokusira samo na Qt, cime on postaje glavna platforma za razvoj. Time se OS koji tera Qt biblioteku stavlja u drugi plan (znaci nije bitno jel dole Symbian ili Meego). To opet znaci da ce Meego kad stigne na trziste moci da koristi celu bazu Qt aplikacija koje se u medjuvremenu pojave.

Ono sto je u sustini novo je to sto ce recimo n8 moci da koristi Qt aplikacije i u buducnosti, tako da kad izadje novi Qt bazirani browser, nove Qt bazirane OVI mape ili cak novi core delovi OSa, samo ih instaliras i ides dalje. Do sada je cela ta prica sa unapredjivanjem OSa i aplikacija ne telefonu bila mnogo komplikovanija kad je Nokia u pitanju.

Do sada je cela ta prica sa unapredjivanjem OSa i aplikacija ne telefonu bila mnogo komplikovanija kad je Nokia u pitanju.
U stvari, nije ni postojala (još uvek ne postoji). "Nova verzija OS" se svodila na peglanje bagova i eventualno dodavanje sitnijih aplikacija uz zadržavanje mogućnosti sistema. Najveći skok za koji sam ikad čuo je bilo povećanje CPU takta sa 396 na 434 MHz kod 5800 modela. Još nijedan uredjaj nije dobio nadogradnju sa npr. 9.1 na 9.2, iako je to bilo potpuno izvodljivo kod dosta modela.

Sa S^3 je to sada teško zbog hardvera (256 RAM i GPU pre svega).

A i da se ne lažemo, Nokia nema nameru da takvo nešto uradi.

Poslednja izmena:
Sta ti nije jasno? n97 je jedan od najprodavanijih telefona koje je nokia izbacila u poslednje vreme i bio je apsolutni hit... koliko se dobro prodavala govori i cinjenica da je sigla po prodaji n95 i ako je izasla u vremenu mnogo zestje konkurencije i recesije...

Stvarno? Ja relativno skoro pročitah negde da je N97 prodaja podbacila dobrano u odnosu na očekivanja, jer su preterali sa cenom. U suštini, telefon je 5800XM + tastatura + jača kamera, a 2-3 puta skuplji. Nisam se bavio tom tematikom, tekst sam ovlaš pročitao tražeći nešto drugo.

Sad vidim da je telefon prodat u 2 miliona primeraka u prva 3 meseca(!) (jun-septembar 2009.), ali da je po dostizanju tog broja prodaja opala mnogo, skoro do nule... Valjda su ljudi mislili da je jači nego što jeste. Da su mu duplirali memoriju, ne bu mu stvarno ništa falilo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno