Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

@kriket:
Ne bi se slozio sa tobom. Nove mogucnosti su davali na kasicicu, kvalitet je bio sve gori i gori, sw sve losiji. Telefoni su se zakucavali ako imas veliki broj sms poruka. Napravili su ogromnu fragmentaciju sa 50 razlicitih verzija i podverzija symbiana, velicina ekrana, itd. Ostali su bili jos gori jer su pravili svoje modove symbiana, npr. SonyErricson i njihov uiq.
Moj prvi symbian je bila nokia 3650, pa posle e61. U oba slucaja sam izludeo zbog usporavanja u radu. Backup je bio katastrofa, jer pc suite nije hteo da se instalira normalno, natovari ti gomilu bloatwarea na komp...
Prsli su zato sto su imali 100 telefona, umesto 4-5, tj. za svaku klasu po jedan.

Ne bi se slozio sa tobom. Nove mogucnosti su davali na kasicicu, kvalitet je bio sve gori i gori, sw sve losiji. Telefoni su se zakucavali ako imas veliki broj sms poruka. Napravili su ogromnu fragmentaciju sa 50 razlicitih verzija i podverzija symbiana, velicina ekrana, itd. Ostali su bili jos gori jer su pravili svoje modove symbiana, npr. SonyErricson i njihov uiq.
Moj prvi symbian je bila nokia 3650, pa posle e61. U oba slucaja sam izludeo zbog usporavanja u radu. Backup je bio katastrofa, jer pc suite nije hteo da se instalira normalno, natovari ti gomilu bloatwarea na komp...
Prsli su zato sto su imali 100 telefona, umesto 4-5, tj. za svaku klasu po jedan.

Upravo to, pravo u centar! :)

Nove mogucnosti su davali na kasicicu, kvalitet je bio sve gori i gori, sw sve losiji.
Drugar koristi E50 punih 6 godina, ni bateriju nije promenio. Jeste se izlizala, ali radi kao Doxa. Kad se uproseči kvalitet svih modela, nisu ni bolji ni lošji od drugih. Imali su i kvalitetne i manje kvalitetne modele.
Telefoni su se zakucavali ako imas veliki broj sms poruka.
Dva simbijan telefona sa po nekoliko stotina poruka (u sadašnjem više od 400, bilo ih je i 900) i nikad usporenje ili bagovanje ili ikakve probleme nisam iskusio. Telefon mi bude u upotrebi mesecima bez reseta, dogodi se ponekad kad ne stavim na punjenje. Kad već iznosimo lična iskustva.
Napravili su ogromnu fragmentaciju sa 50 razlicitih verzija i podverzija symbiana, velicina ekrana, itd.
...
Samsung Android modeli - ukupno 128 komada (bez tableta), Nokia Symbian modeli - ukupno 125 komada, od prvog do poslednjeg.
Ostali su bili jos gori jer su pravili svoje modove symbiana, npr. SonyErricson i njihov uiq.
Simbijan je istoimena fondacija pravila bez GUI i bio je zadatak krajnjeg proizvodjača da ga obezbedi. S60/80/90 su oznake za GUI, UIQ takodje, kao i MOAP. Svi su imali Simbijan osnovu, ali se GUI razlikovao.

Slažem se da su praktično prepakivali modele u druga kućišta, ali to imaš danas više nego ikad. Niskobudžetni modeli koji teraju ICS+ su praktično Nexus One iz 2010. unutra.

I ima još jedna stvar: Iako firmveri nisu donosili neke ogromne promene, bilo ih je za praktično svaki model bar 2 godine od pojavljivanja (ako je bilo potrebe za novim firmverom). Koliko modela Androida danas dobija novi firmver nakon godinu, godinu i po na tržištu, a da nisu u pitanju najskuplji i Google modeli?

Poslednja izmena:
Jeste Nokia maltene bukvalno prodavala jedan te isti telefon prepakovan 100 puta. I to se slažem da su se oni polakomili na pare i izbacivali šatro nove modele svakih par meseci a ono isti telefon kao i prethodni, nego Nokia fanboy ne kapira pa trči da ga kupi. Al svi ti telefoni su uglavnom besprekorno radili. Prvi put čujem za bloatware sa PC Suite. Šta, da nije možda hteo ti instalira Ask toolbar? Ja to nikad nisam video. I radio je taj pc suite, još tada sam Simbian Nokiju mogao da koristim kao 3G modem preko njega, radilo ko sat.
I premuim Nokia telefon je uvek imao sve moguće featurse za to vreme. Sećam se N95, čini mi se samo USB charging nije imao, od onog što je tad bilo dostupno.

Ja nisam uspeo da na istom racunaru koristim pc suite za e61 i 7373 (moja supruga je koristila taj telefon). Jednostavno, ako radi za jedan telefon, nece za drugi.
Na e61 me mnogo nerviralo vreme koje je potrebno da otvori poruke ili kontakte. Vremenom mu je trebalo sve vise vremena.
Samsung danas ima mnogo telefona, to je tacno, ali svake godine izbaci nekoliko za sve klase i to je sve.
Secam se kada je jedna kolegenica kupila prvi iphone i u to vreme je druga kolegenica kupila 5800 xpress music. Kada ih uporedis, Nokia je izgledala i radila jadno i bedno pored prvog iphonea.
Da skratim pricu... ulaziti u windows phone pricu je ludost, pogotovu po ovoj ceni. Veeeelike su sanse da ce projekat puci i da cete ostati sa skupo placenim spravama bez podrske.

Symbian je tek od verzije 3 postao normalan za koriscenje (mada bili su n73 i e65 sa njime ali slabim cpu i to je bila patnja, mada je i n95 bio los), sve pre toga je bilo uzas.

Ja nisam uspeo da na istom racunaru koristim pc suite za e61 i 7373 (moja supruga je koristila taj telefon). Jednostavno, ako radi za jedan telefon, nece za drugi.
Ja sam uspešno koristio jedan PC Suite za 6120c i X6, sada Nokia Suite za X6 i 2630. Apsolutno nema problema, čak mogu istovremeno da povežem telefone. No, možda je to bio problem sa nekom predjašnjom verzijom programa, ko zna.
Na e61 me mnogo nerviralo vreme koje je potrebno da otvori poruke ili kontakte. Vremenom mu je trebalo sve vise vremena.
Nikad nisam iskusio neko nepodnošljivo usporenje (mislim, normalno je da će da bude razlike izmedju 20 i 300 kontakata, naročito ako se deo čita sa SIM), ali dobro, to je tvoje iskustvo.
Samsung danas ima mnogo telefona, to je tacno, ali svake godine izbaci nekoliko za sve klase i to je sve.
Samsung ima više Android telefona od 2009. nego Nokia ukupan broj Symbian modela od 2001. do danas zaključno sa 808 PV. Godišnji proseci: Samsung - 32 modela, Nokia - 11.
Secam se kada je jedna kolegenica kupila prvi iphone i u to vreme je druga kolegenica kupila 5800 xpress music. Kada ih uporedis, Nokia je izgledala i radila jadno i bedno pored prvog iphonea.
Slažem se, nemerljivo u pogledu vizuelne dopadljivosti. Mada su i prvi Android modeli mogli u vodu da se bace. Sećam se I7500 koji sam dobio na jedan dan, uh, agonije. Vlasnik ga je prodao posle 10 meseci vlasništva. Član je foruma.
Da skratim pricu... ulaziti u windows phone pricu je ludost, pogotovu po ovoj ceni. Veeeelike su sanse da ce projekat puci i da cete ostati sa skupo placenim spravama bez podrske.
Bilo bi jako loše po sve nas, kupce. Postojali bi Android i iOS (jedan proizvodjač, 3-4 modela). Palm se hladi, Symbian se bori za poslednji dah, BBOS 10 teško da će nešto da uradi, Jolla tek predstavila pre-alfa verziju MeeGo naslednika, a Mozilla radi na FFOS koji je jedini nekakva nada (iako mi je na emulatoru potpuno nezanimljiv). Bada... hahahohehah.

Inače, ne kapiram hejt prema Nokiji. Jedini su nešto i radili, niko drugi nije imao kapaciteta da uradi nešto sam (mnogi ni danas). Toliko drugih prizvodjača koji su sedeli skrštenih ruku i gledali u beo zid, godišnje su izdavali po 1-2 symbian modela (Samsung, SE, LG, Siemens, Motorola). HTC je jedini, kao OEM proizvodjač, nešto radio sa WM platformom, ostali se nisu ni potrudili da izguraju svoju stranu Symbian priče kroz fondaciju čiji su članovi bili. Pa, Samsung je napravio više Windows Mobile modela nego Symbian. :smash: Da nije bilo Nokije, praktično bi postojali WM i BBOS (u Severnoj Americi i VB).

Poslednja izmena:
Ako mozes, objasni tu NEVEROVATNU sinhronizaciju?

Nzm da ti objasnim, jednostavno je sve mnogo ugladjenije i nzm ni ja, nekako imam utisak takav.. npr ono sto se meni svidelo.. Prijavis svoj fb acc i npr ako ostavis da si online, tebi ce fb poruke stizati bez obzira sto ne visis na fb, znaci nije ti upaljena app, ali ti poruka stigne kao sms ti kliknes na nju otvoris, odg i idemo dalje.. kao sto je fb msg za android, samo je wp7 to imao pre 2 god...

Najezim se kad procitam WM... :S: odma me vrate uspomene na nesrecni 6.1 i 6.5 :) WP i WM to nije istooo... :D

Ovo sto govorite za ove koji tvrde da je Nokia zakon, slazem se da su ludi, ali takodje iza svega toga stoji i cinjenica da su imali telefone koje jednostavno nisi mogao da unistis, sto nema veze sa sadasnjim stanjem stvari, i ne samo sa Nokiom i telefonima, nego i sa kolima, televizorima, belom tehnikom, sta god.. da ne idem dalje.. Reci u danasnje vreme za bilo koji tel da je zakon je malo glupo, jer nijedan nije toliko izdrzljiv da bi mogao da budem 100% siguran da ce me sluziti 5,6 god, kao sto su ovi stariji telefoni radili..

@ yooyo

i ja sam pre imao symbian telefone, imam i sad neki c5 koji vucem cisto da ako na svemu ostalom pocrka baterija da je on tu, bleji mi u torbici..:) no, nikad mi se nije desilo da ne mogu da povezem 2 razlicita modela na odredjenom pc suite-u, znaci ubacis telefon na njemu izaberes mod i on sam prepozna koji je model, tako da je to vrv bilo do tebe a ne do Nokie..

Lepo je sve rekao Razbojnik..
Nokiu kritikujete zbog te neke tehnoloske stagnacije, a apple volite i pored toga sto nije nista posebno prikazao u zadnjih par godina sto se tice mobilnih telefona, nisam apple hejter zaista, imam ipod, ali jednostavno ne shvatam kako neko moze tako nesto da kaze, hologrami, cuda, muda, izadje iphone 5, najveca inovacija novi red ikona, wooowww.. I ne vidim frku sa modelima, meni se bas to svidja, imas sve sto ti treba, ne odg mi E61, uzmem Nokiu N91 (jedini telefon u koji sam zaljubljen, izgubio sam ga i bolovao nedelju dana :( ) Tako da su imali za svakog po nesto, bas kao sto i danas imaju.. Prodaju oni i dalje mng telefona, ali su to jeftini telefoni, pa kapiram da je i zarada na njima manja, tako da zele da prodaju ono sto su prodavali pre..

Slažem se, nemerljivo u pogledu vizuelne dopadljivosti. Mada su i prvi Android modeli mogli u vodu da se bace. Sećam se I7500 koji sam dobio na jedan dan, uh, agonije. Vlasnik ga je prodao posle 10 meseci vlasništva. Član je foruma.

Ja kada sam video prvi put HTC Magic 2009. godine meni je to tada bilo baš ono wow - iako je bio u pitanju fabrički Cupcake 1.5 sa svim svojim dečijim bolestima bio je pa za nekoliko kopalja ispred u odnosu na onaj S60 5th raspad koji je Nokia stavljala na modele 5800 i N97, dok je WM izlišno i pominjati, pa još moraš i olovkom da ih bockaš - kao kada bi uporedio Golf i Audi :smoke:
Jedini reper za poređenje je tada bio Iphone - the rest as they say is history ;)

Poslednja izmena:
Ja kada sam video prvi put HTC Magic 2009. godine meni je to tada bilo baš ono wow - iako je bio u pitanju fabrički Cupcake 1.5 sa svim svojim dečijim bolestima bio je pa za nekoliko kopalja ispred u odnosu na onaj S60 5th raspad koji je Nokia stavljala na modele 5800 i N97, dok je WM izlišno i pominjati, pa još moraš i olovkom da ih bockaš - kao kada bi uporedio Golf i Audi :smoke:
Jedini reper za poređenje je tada bio Iphone - the rest as they say is history ;)
Možda je bio ispred simbijana, ali je bio smeh u odnosu na iPhone OS, barem ovaj I7500 koji je bio na v2.1. Kočio, trzao, pucali programi.

Izgleda da je otisao iz Nokie lik koji je bio ''mozak'' Pure View tehnologije..

Nego, sta je sa 808 temom, da li sam corav ili je nema?

Cene 808 kod operatera su horor a u slobodnoj prodaji cisto zlo.

Izgleda da je otisao iz Nokie lik koji je bio ''mozak'' Pure View tehnologije..

Nego, sta je sa 808 temom, da li sam corav ili je nema?

Cene 808 kod operatera su horor a u slobodnoj prodaji cisto zlo.

otisao je, zvanicno zbog neke gluposti a nezvanicno znamo zbog cega

tako da je ovo vrlo moguce bio zadnji PV od Nokie...

Zašto bi bio poslednji pv? Pa nije taj lik vlasnik te tehnologije i jedini koji to zna da napravi.

pa nije ali sigurno je rekao koju elopu u vezi implementacije PVa na windowsu i slicno...

Ima li neko informaciju da li ce se ovo pojavljivati kod domacih operatera u iole skorije vreme?

Ja cuo februar/mart...

Nesposobnjakovici.. Svi prosiruju ponudu u dec i jan, jedino ovi nasi u martu, vrv kapiraju da se narod istrosi za prasice do srpske nove god, pa dok se opet skrpimo u feb, a onda u martu svi po telefone.. c c c

Jedno zanimljivo zapažanje
Imao sam u jednom momentu dva telefona (Lumia 800 i Nexus One) i Lumia mi je jedno vreme bila na dobošu - za nekih par meseci javilo se možda par likova pa ga na kraju nisam ni prodao, a Nexus One je otišao za dve nedelje - pa vi gledajte koliko su ljudi zainteresovani po tom ličnom iskustvu za WP
Drugo, baš sam gledao skoro novo mezimče koje je drugar nabavio - Galaxy S3 i gledao sam malo aplikacije, igre i ostalo na Play Store - mogu samo da kažem kao vlasnik WP telefona da je Windows Marketplace JADAN (iako pominju 100000 aplikacija) u odnosu na onaj kod Androida
Ne postoji 3rd party muzički i video player kao ni browser između ostalog - istina za volju, WP 8 bi trebao da popravi ovo prvo, jer je WP 7 imao zatvoren deo multimedia API-a koji je onemogućavao da bilo ko napiše odgovarajući app - ako sam dobro razumeo
Iskreno, i pored toga što mi se dopada WP iskustvo, mislim da će teško šta značajnije uraditi na tržištu :wave:

Windows Marketplace JADAN (iako pominju 100000 aplikacija) u odnosu na onaj kod Androida
Nesumnjivo.
Ne postoji 3rd party muzički i video player kao ni browser između ostalog - istina za volju, WP 8 bi trebao da popravi ovo prvo, jer je WP 7 imao zatvoren deo multimedia API-a koji je onemogućavao da bilo ko napiše odgovarajući app - ako sam dobro razumeo
Problem je u tome što transfer fajlova ekskluzivno ide preko Zune koji radi transkodovanje, tako da posebni plejeri nemaju mnogo smisla. WP8 bi trebalo da mnogo olabavi taj stisak koji Zune ima, a iskreno se nadam da će isto da bude i sa WP7.8 za sadašnje uredjaje. Ubija ta preterana zatvorenost.

Nazad
Vrh Dno