Šta je novo?

Nokia Lumia 720

ma poručiću online, to je barem lako, oko toga se ne sekiram, nego me čisto zanimaju utisci onih koji su se igrali sa oba telefona, verujem da 820 zbog većeg ekrana ima i naravno kraće vreme trajanja baterije, ali ja nisam neki preterano zahtevan korisnik, baterija na x6 mi traje po 2, nekad 3 dana, dok je na početku trajala jedva dan jer sam se naravno igrao sa njom oko svega, ali sam skroz razočaran sa kamerom na istom jer mi je kamera na n82 do sada najbolja kamera koju sam video na mobilnom telefonu :)

Pa veličina ekrana i rezolucije na oba modela su potpuno iste, s tim da je 720 malo viši, uži i tanji.
720 ima jaču bateriju i to 2000mAh prema 1650mAh.
Meni posle dve nedelje (kad pre?) korišćenja, baterija prelazi 2 dana sa L720 i to nije da je štedim, ali više ne klikćem besomučno po ekranu na svakih 2 minuta. :D
Ali sad kako čitam po netu, očigledno da je 720 najštedljiviji telefon Lumia serije, a najverovatnije i cele WP8 priče, tako da tu sigurno pobeđuje starijeg brata (ili stariju sestru, ako uzmemo da je Lumia ženski rod :D ).

Za noćne fotke, 720 sigurno odnosi ubedljivu pobedu, a danju je verovatno 820 za nijansu bolji izbor.

Ono gde 820 svakako ima prednost to je hardver. Verovatno se aplikacije za nijansu brže otvaraju što nekome može biti bitno, neke igrice na njoj funkcionišu zbog 1GB RAM-a, koje ne rade na 720. Takođe, ne mogu da budem siguran, ali možda se kod nje nakon brzog ulaska i izlaska iz stendbaja ne primeti čekanje kao kod 720.
Isto tako, hipotetički neki Windows Phone 9 možda bude zahtevao minimum 1GB RAM-a što bi omogućilo dalji apgrejd, ali to je stvarno više hipotetički bez ikakvog realnog osnova.

Isto tako, prednost može biti Amoled ekran u odnosu na IPS koji, čini se, više leži mračnom WP8 interfejsu. Po meni, ovaj IPS na 720 je fenomenalan i uz odličnu clear black tehnologiju ne zaostaje mnogo, ali nekome zaista Amoled nema konkurenciju. 720 ima svakako bolju vidljivost iz uglova i pri jakoj sunčevoj svetlosti, ali za kućnu svakodnevnu upotrebu, 820 je sigurno bolji.

Takođe, 720 je unibody, što je meni bilo značajno jer uvek razdrndam stvari koje imaju poklopce, ali to sa sobom nosi nezamenljivost baterije, soft ili hard resetovanje kad se nešto zaglupi (nadam se da neće biti često, ali treba imati u vidu). 820 ima isto solidno kućište (po meni za nijansu lošijeg materijala), ali kome može da se menja i maska ako primarna dosadi, zameni baterija kada dotraje itd.

Dakle, ima par stvari koje ih razlikuju, pa treba birati po onim karakteristikama koje su korisniku bitnije. Cena je tu negde, pa to nije presudan faktor, svakako.

E da, odličan prikaz one plavojke iz Holandije. Manje-više se slažem u svemu, pa ako nekome treba duži opis od mog, nek se posluži njenim jer bih i ja verovatno isto rekao. :)

koristim 720 pojavilo mi se 3 crte kao grom a ne znam sta je kod baterije u vrhu ekrana??pomoc

Kao slanina izgleda?

Meni to jedino liči na ikonu za vibraciju...

hahahhahahahhahahha :D
vi ljudi niste normalni :D
i sad sam napakon video da je 720 dobila normalnu cenu od 240e :D
sad je to odlican fon za tu cenu :D

Borise ti si izgleda bio baš gladan kad ti je to ličilo na slaninu :D

Slanina ista :)

Ali odma na forum panika sta je ovo, gromovi :D

meni to za vibraciju uvek lici na slaninu :D
zato sam i uvek gladan :(

LOL :)
Ja sam valjda jedini kome je ikona licila na vibraciju iz prve :)

@ svarog84 : znao sam ja da je to ikona za vibraciju :D
ali mi lici na slaninicu kad sam gladan, sto znaci uvek :D

Tek sad, nakon mesec dana od kupovine, dobih priliku da isprobam kameru telefona u kritičnijim uslovima, pa da podelim iskustva sa vama.

Prošetalo se do Exita, pa sam hteo malo da uhvatim atmosfere, što slikama, što video snimcima.

Ono što upada u oči, da koliko god da je kamera predviđena za noćno snimanje (samo Nokia PV808 i ova nova Lumia 1020 imaju veći otvor blende), slike su uvek na granici upotrebljivosti, naročito kad su u pitanju daleki objekti. Istina je da kamera hvata svaki tračak svetlosti na koji može da naiđe, ali često to može biti kontraproduktivno ako je većina prostora tamna, a postoji i neki jak izvor svetla na njoj (tipa reflektor), on prosto ubije sliku.

Daću i konkretan primer:

Pa ipak, ako može da izbegne direktan snop svetlosti, to može ispasti koliko toliko upotrebljivo:

U svakom slučaju, mislim da za ovako nešto, telefoni nisu dovoljni, osim možda pomenuta 2, od kojih je jedan još uvek nedostupan.

A sad, video materijal:

Tokom snimanja sam bio razočaran onim što vidim na ekranu telefona. Ljudima oko mene, čak i na nekim starijim telefonima mi je izgledala mnogo bolja i svetlija na ekranima od moje i mislio sam da će telefon teško pasti na noćnim snimcima.

Slika ekstremno mala, bez mogućnosti zuma na binu, naizgled bez detalja.
Međutim, kad se to prebaci na komp, to potpuno dobija novu dimenziju.
Za video je bila primetna prednost sa moje kamere u odnosu na kamere ostalih saputnika na Exitu, ali ih je (za mene neočekivano) u zvuku naprosto oduvao. Kod njih je zvuk bio skroz neupotrebljiv, dok se kod mene zvuk jako kvalitetno čuje i nema skoro nikakva izobličenja.

Evo i par snimaka koje sam okačio kao primer na youtube (stavite 720p za originalni kvalitet, mada mislim da je na youtube.u lošiji od pravog originala)

dva jako kratka isečka speed/trash metal benda Bombarder
http://www.youtube.com/watch?v=Kb36Uryr9a0
http://www.youtube.com/watch?v=vrZD_yoOeQU

onda Nick Cave, pesma koja je bila skoro u potpunom mraku
http://www.youtube.com/watch?v=WL2mUkdU50w

a zatim i jedna osvetljenija
http://www.youtube.com/watch?v=7XWosswLAP4

Na kraju par sekundi Dubioza kolektiva gde je ubijala svetlost, pa je sa video aspekta bio neupotrebiljv
http://www.youtube.com/watch?v=1qoPGeMC_YY

Toliko, o noćnoj kameri i za ovaj prilog. Možda posle okačim neki dnevni snimak. ;)

Svaka cast za trud. Okaci neke dnevne snimke, ako moze iz pokreta...

Iskren da budem, imam samo jedan snimak gde je kamera u pokretu, ali bih morao da pitam ljude na snimku za saglasnost za kačenje pošto je bilo neko interno glupiranje u pitanju. Ako budem naišao na nešto pametno u toku sledećih par dana, probaću i to. :)

Ali zato, evo nešto slično. Vožnja u mom selu po nekom alterativnom putu koji se više i ne koristi skoro 20 godina. :)

https://skydrive.live.com/?cid=c411...0ABD8A7336!472&sff=1&authkey=!ALrA81q_lDrcjvY

Ima gore opcija "download" ako se sporo učitava. Tek sam sad skontao da ovo što se automatski bekapuje na Skydrive može da se sharuje, pa nije bilo potrebe za kačenjem na youtube. :)

Super je klip :) A jedno pitanjce vezano za WP8 :) Kako se ponasa sistem kad se ubace aplikacije koje jedu ram? Android(512mb) je brz dok se ne ubace aplikacije...

Super je klip :) A jedno pitanjce vezano za WP8 :) Kako se ponasa sistem kad se ubace aplikacije koje jedu ram? Android(512mb) je brz dok se ne ubace aplikacije...

Prosto, jasno i kratko.. NE UTICU.. :)

Barem kod mene na 920.. :) A verujem da je i kod ovih sa 512mb slicno, sem sto npr oni nisu pogli da pokrecu poneke app. al msm da je i to donekle reseno..

Da, definitivno ne utiču nikako na RAM. Bar ja nisam video ni minimalnu razliku nakon ovih malo jače od mesec dana,a nainstalirao sam se svega i svačega.

Pa ipak, da budem iskren, verujem da 1GB ima smisla kad se otvori više jačih aplikacija istovremeno.
Konkretno, Skype, Viber, InternetExplorer, Youtube, Here Drive, B92. Naravno, nikad ih nisam palio ovoliko istovremeno, ali kombinacija 3-4 ovakve ume da zasmeta, doduše minimalno. Iako sve one rade kako treba, prelazak iz jedne u drugu je malo otežaniji (duži loading time - reda veličine 1-2 sekunde), što nije slučaj kad su upaljene 2 ovakve ili nekoliko sitnijih.
Verujem da je na uređajima sa 1GB ovo prebacivanje momentalno.

Da, definitivno ne utiču nikako na RAM. Bar ja nisam video ni minimalnu razliku nakon ovih malo jače od mesec dana,a nainstalirao sam se svega i svačega.

Pa ipak, da budem iskren, verujem da 1GB ima smisla kad se otvori više jačih aplikacija istovremeno.
Konkretno, Skype, Viber, InternetExplorer, Youtube, Here Drive, B92. Naravno, nikad ih nisam palio ovoliko istovremeno, ali kombinacija 3-4 ovakve ume da zasmeta, doduše minimalno. Iako sve one rade kako treba, prelazak iz jedne u drugu je malo otežaniji (duži loading time - reda veličine 1-2 sekunde), što nije slučaj kad su upaljene 2 ovakve ili nekoliko sitnijih.
Verujem da je na uređajima sa 1GB ovo prebacivanje momentalno.

Vertigo moram da pohvalim postove koje si napisao,svaka cast na trudu.. :)

Kod mene je prebacivanje skoro momentalno sa mnooogo otvorenih app, a sa 2,3 otvorene momentalno..

Hvala, trudiću se da pišem/kačim još zanimljivih stvari, makar i ne išle u prilog telefonu. :)
Mislim da jako malo ljudi kod nas ima ovaj model, pa se trudim da ga što više približim.

Da, definitivno ima smisla taj 50% brži procesor i duplo više RAM-a koje imaju Lumia 820/920, AtivS i 8x. Iako skoro sve aplikacije rade sa ovim slabijim hardverom, postoji ta razlika u konforu.
A koliko vidim, u Amberu će napraviti još veću gradaciju modela sa dostupnim softverskim opcijama, gde bi trebalo diferencirati proizvode po klasama.

Hvala, trudiću se da pišem/kačim još zanimljivih stvari, makar i ne išle u prilog telefonu. :)
Mislim da jako malo ljudi kod nas ima ovaj model, pa se trudim da ga što više približim.

Da, definitivno ima smisla taj 50% brži procesor i duplo više RAM-a koje imaju Lumia 820/920, AtivS i 8x. Iako skoro sve aplikacije rade sa ovim slabijim hardverom, postoji ta razlika u konforu.
A koliko vidim, u Amberu će napraviti još veću gradaciju modela sa dostupnim softverskim opcijama, gde bi trebalo diferencirati proizvode po klasama.

Evo da okacim i ja par slika sa auto podesavanjima Lumie 920 cisto za poredjenje ..

WP_20130716_011.jpg

WP_20130716_010 (1).jpg

To je sam auto, a vcr planiram da u isto vreme slikam i sa podesenim vrednostima kamere, da vidim sta ce bolje da bude..

Sigurno može kod tebe još bolje kad doteraš sam podešavanja. :)
Meni su u početku ispadale mnogo gore na auto, ali mi se čini da sad pravim malo bolje od ovoga (ako uspem da smirim ruke), tako da bi zbog stabilizacije trebalo da budeš malo u prednosti za par dana. ;)

Evo malo noćnih slika iz tašmajdanskog parka od pre nedelju dana. Vreme 21-21:10h, bez blica naravno. Sve na auto, osim što je bio uključen night mode.

https://skydrive.live.com/redir?resid=C4113B0ABD8A7336!402
https://skydrive.live.com/redir?resid=C4113B0ABD8A7336!403

Verovatno bi ispale malo oštrije da sam ručno smanjio ISO, a svetlosti je bilo dovoljno da ne budu previše tamne.

A da, može i snimak da se okači, kad je već radila muzika u fontani. :)

https://skydrive.live.com/redir?resid=C4113B0ABD8A7336!408

I neki makro mod za kraj (slika je kropovana):

sad sam gladan :(
mislim da ima stvarno solidnu kameru za tu cenu :D

ProMaster ove dve tvoje fotke su jako dobre vidi se dobar posao u post procesingu - obradi slike na L 920...
Pitam se kakve bi fotke pravio L 720 da ima opticku stabilizaciju...
Sad se vec kolebam dal da uzmem L 720... posto tu je L920 a i 925... :(
U teskoj sam konfuziji, 1020 ce biti bacanje para, a ako bi uzeo Lumiu 720 bilo bi neizbezno da uzmem i posle neku polovnu 808 - ipak je to Monstrum :)

Da sam znao da će cena Lumiji 920 ovako drastično da padne, verovatno bih uzeo nju umesto 720. :)
Ako je 720 imala par prednosti u odnosu na 820, uz takođe i par neizbežnih mana, u odnosu na 920 nema nijednu osim možda dizajna i elegancije, a i to je subjektivna kategorija. :)

Slažem se da je prava šteta što 720 nema stabilizaciju i još 512 RAM-a, ali sa tim bi telefon već bio mali konkurent 920, a poprilično nadmašio 820 od koga bi po nazivnom broju trebalo da bude slabiji.

Ovako mu je, zbog memorije, verovatno osakaćeno 1080p snimanje, za šta je kamera očigledno sposobna. Sad se samo nadam da će prilikom GDR2 updejta pokupiti što više opcija i aplikacija koje su namenjene za 920, ako ne i sve. :D

Nokija je jako ******* igrac :D Kako nas namame ovim Lumiama to je cudo, prosto da pozelis svaku :)

Nego Vertigo moze li L720 da izvuce taj kvalitet slike kao sto je ProMaster postavio??? - bar priblizno?

Ja se nešto preterano ne razumem u fotografiju, pa ne mogu da procenim šta je bitno na njoj. :D Zato i izbegavam da okačim nešto u onoj pinovanoj temi gore, jer sam zaprepašćen kakve slike ljudi kače. :)

Samo, treba imati u vidu da su slike od Promastera resize-ovane (možda je i sam forum odradio "olakšanje" veličine?), a ja ću sad okačiti raw materijal. :)
Evo, sad sam probrao nešto materijala pa sam okačio u folder L720 noćne. Nijedna nije slikana blicom, niti je snimljena pre 20:45. :D Izvinjavam se na nekima gde mi je upadao prst, ali slike su više pokazne nego neki ozbiljni pokušaji.

Takođe, može da se vidi kako mogu da izgledaju neke slike danju.

https://skydrive.live.com/?cid=C4113B0ABD8A7336&id=C4113B0ABD8A7336!103

Nazad
Vrh Dno