Pa softver je Windows Phone 8. Ima Nokia 3-4 zgodne aplikacije koje je razlikuju od drugih WP8, ali to je to.
Sve radi savršeno glatko, brzo i apsolutno se ne može primetiti koji hardver je unutra.
Već sam pisao u Win 8 temi da mi se već 2 puta zaglupeo. Prvi put prvog dana kad sam čupao karticu i vraćao je dok je telefon bio upaljen, a drugi put dok sam pokušavao da upalim Here Drive aplikaciju. Ustvari, drugi put se nije zakucao, ali aplikacija nije htela dalje od loading screena. Prvi put morao soft reset, a drugi put običan restart.
Baterija, jako pozitivno iskustvo. Samo jednom sam merio potrošnju od početka do kraja, tj. baš sam čekao da iscedi poslednji milivat snage.

Baterija je trajala 1 dan i 17 sati. Bilo je tu i wireless-a i surfa i čačkanja svakakvih aplikacija i bar 2 sata razgovora i ne znam koliko SMS-ova. Istina, i nekih 14 sati spavanja mene i telefona.

Čini mi se da se stanje poklapa sa onim testovima sa interneta, gde ima neverovatno malu potrošnju pri razgovorima, surfovanju, uključenom wifi-u gde je konstatno među prvih 10 modela na listi u koju su uključeni svi mogući smartphoni. Poprilična mana je puštanje video klipova, gde se paradoksalno nalazi pri samom dnu liste, što se vidi i u praksi gde se primeti znatno opadanje procenata kad se gleda nekih video (uglavnom HD).
U ukupnom skoru je i dalje među boljim telefonima, a da mu je ova poslednja stavka u nivou sa prvima, verujem da bi bio među najboljim "potrošačima" današnjice.
Znači, ko planira da gleda neke filmove dok negde putuje, može slobodno da zaboravi na to, jer mu neće ostati ništa da bi obavljao svoju primarnu funkciju telefona.

Za ostale stvari, zaista odlično rešenje.
A evo i linka ka testu baterije na gsmareni:
http://blog.gsmarena.com/nokia-lumia-720-battery-testing-is-complete-here-are-the-results/
Grejanje. Da, telefon ume da se ugreje negde u okolini kamere kad se upregne u jako korišćenje interneta, recimo.
Do sada najveća temperatura je bila za skype video poziv u trajanju od skoro sat vremena, gde se telefon poprilično puno ugrejao i moja majka (koja je razgovarala sa rodbinom u inostranstvu) je rekla da više ne može da drži telefon u rukama. Kada sam pipnuo, stvarno je bilo jako vruće, ali ne verujem da telefonu smeta tolika temperatura, tj. valjda je projektovan da izdrži tako nešto.
Za ekran sam možda pisao, ali da ponovim. Iako mu je verovatno najveća mana to što ima rezoluciju od svega 800x480, ekran je jedan od najboljih koje sam video u životu. Uglovi gledanja fenomenalni, praktično skoro punih 180 stepeni, boje jako lepe, kontrast veliki. Naravno, crna nije dovoljno crna da bi se mogao pomešati sa amoled ekranom, ali čini mi se da je clear black tehnologija jako dobro odradila svoj posao. Bela je neverovatno jaka kada se brightness stavi na maksimum i zaista dominira nad par IPS i TFT ekrana koje sam mogao da stavim pored.
Ja koristim uglavnom na medium ili čak low kad sam kod kuće i sve je neverovatno dobro čitljivo. Nema problema sa čitanjem čak i po najačem suncu koje je bilo na nebu poslednjih dana (kad se obriše musav ekran, jer se bez toga vide i otisci prstiju

).
Takođe, pominjao sam u WP8 temi da je izrada fantastična. Telefon ima potpuni premium izgled i nema se stideti izgleda čak i pored flagshipova ostalih proizvođača. Čak bih rekao da izgleda i primetno bolje od nekih od njih.

Preživeo je i svoj prvi pad sa metar i po visine i to bez najmanje ogrebotine, tačkice ili bilo čega.
Nažalost, iako je to preživeo, zaradio je zarez na ekranu nekom drugom prilikom u toku jučerašnjeg dana, a da nigde nije padao, guran među alat, noževe ili slično. Ogrebotina, naravno, nije velika i vidi se samo pod određenim uglom, ali ipak postoji. Sumnjam da je nastala u džepu, ali mi je paradoksalno jer je u njemu stajalo još samo pakovanje žvaka, a nije se ogrebao na mnogo ozbiljnije stvari.
Previše sam se raspisao sad. Ostaviću još par utisaka kasnije.