Šta je novo?

Nokia Lumia 720

Kod ovih drugih je par dana bila cena ispod 30 000, a ja sam kao ***** mislio da će još da pada. Ne znam šta im bi u tom trenutku da stave cenu od 260 i nešto malo evra.

Ja sam gledao cene u Handy-ju, Comtrade shopu i Dr. Techno ja mislim. Ali to su telefoni zvanično uvezeni i imaju punu garanciju od 2 godine. Handy i Comtrade bi trebalo da daju telefone uz MTS pakete. Tj, za ovaj prvi sam siguran, a drugi ne znam da li ide za ovaj model još uvek. Uz neki paket koji bih trošio inače, rado bih dao oko 300 €, ali oni traže minimalni paket u iznosu od 2000 din (doduše za manju sumu ~180€).

Ove firme sa tvojih linkova mi ne ulivaju previše poverenja, najviše zbog garancije, ali i njih svakako razmatram, jer je razlika u ceni drastična.
Malo se i podsvesno nadam da će sad oboriti cene kad su pojavile ove regularne verzije. Pa makar da bude za 1€ jeftinija od L820. :)

Evo i direktnih linkova za ove zvanične verzije:
http://handy.rs/pictures_broshuri/97.pdf (strana 8 pdf-a) Kod njih uz neku besplatnu članarinu može da se nađe za 42750 din
http://www.comtradeshop.com/mobilni_telefoni/nokia_lumia_720_black-21744 45000 din
http://www.drtechno.rs/nokia-lumia-720.html 45630 din

Možda nije trebalo da ostavim jer ovako izgleda kao reklama, ali ipak računam da je teško da ovo može da se računa kao reklama sa ovakvim cenama. :D

Ja ću se raspitati u svakoj od ovih firmi za kupovinu na odloženo plaćanje, pa možda ipak uzmem u obzir ako to može da se rastegne na pola godine ili godinu. To bi mogla da bude jedina prednost.

ja mislim da svi onu uvoze te telefone iz inostranstva, i tamo je 720 270e(pretpostavljam mislim znam da je pre bilo kao da ce 720 biti izmedju 820 i 620)
i da oni taj telefon naplacuju 400 e to je ludost...
da je tako ja uopste ne bi ni uzimaao telefon negobi nosio neku ciglu samnom :D
i sad sam gledao po ebay-u i tamo kosta oko 310 dolara sto je oko 290 evra :D

Nije baš. Ovo što se kod nas nalazi jeftinije na oglasima su redom telefoni skidani sa stranih mreža (bilo nekodirani, bilo kodirani pa dekodirani prvom prilikom). Prave cene kad se plate carina, porez, marže uvoznika, prodavca su ove koje sam ja naveo.
Zato ovi prvi imaju 12 meseci vrlo upitne garancije (uglavnom na softver), a drugi 24 meseca u zvaničnom servisu kako i zakon nalaže.

U suštini, najbolja opcija kod nas je kupovina telefona kod svog provajdera, ali u poslednje vreme ponuda je katastrofalna. Do skoro je kod MTS-a u ponudi bio samo HTC Desire X, a sada i Lumia 620 od pre par dana. Naravno, pričam o toj nekoj srednjoj klasi koja mene zanima. Bio je tu i Alcatel 997, koji je zaista bio best buy. I to je otprilike to.

svako ima svoje misljenje :D
kad sam iz mts-a uzeo na 2 god nokiju n 70 trajala mi je 2 god i odradila jesvoj posao (lupana,bacana itd i radila je svoj posao ) ali preplatio sam je :D (ne zalim pare koje sam dao za nju :D)
pre toga sam imao telefone ali ne mogu da se setim svih imena :(
pose toga sam ima motorola backflip i trajala mi je malo vise od 2 god (nisam je kupio kod operatera ) za 250 e fon je bio extra i dalje radi, a padaoje milion puta i nije se polomio :D
i reko sam sebi da vise kod operatera nikad ne uzimam :D
sad nzm mozda ja imam srece ali svaki fon koji sam do sad uzeo a da nije od operatera je radio savrseno i uvek po par godina :D
osim simens sf 65 i jos u prvom srednje (ako se dobro secam okretao mu se ekran i najlepsi fon koji sam ikad imao) ali sestra retard ga je zakucala u zemlju i on se prepolovio :(

HHAHAHAHA Siemens SF65 - secam se tog fona - gotivio sam Simens samo tako , dok nisu propali, imali su najludji dizajn od svih telefona na trzistu :) SL45, C55, M55, CX70, EF82... Secam se tih hitova :D

Nego da se vratimo na temu, potpuno se slazem sa vama, mnogo je, ovi nasi kvazi prodavci originalne robe dobro zaradjuju, imaju na tu lumiu cistu zaradu 150e ako ne i vise...
Suludo je dati za Midrangera 400e, po ceni Flagship-a ga prodaju al u Srbiji :D Imamo siguran sam gotovo najgore trziste mobilnih telefona.

Ocekujem od Vipa dobru ponudu, posto sam na MTS-u precicu kod njih lako... Neka izbace iz ponude L620 i ubace L720 :)
Iovako svaki fon je zanimljiv prvih mesec dana, toliko me drzi euforija...posle postaje malte ne dosadan, pogotovo WP... Sam sobom sam zacudjen da N9 koristim toliko dugo :D valjda zato sto je jedinstven :)

Slobodno napisite jos koji link i ja bi pratio cene :)
Polako bice jednog dana i 925 na spisku, treba bolje cekati, bacanje je para ako se uzima u startu bilo koji fon preko 300e...

Doslo zlo vreme, o kupovini novog telefona mislis kao o kupovini automobila :D

Poslednja izmena:
http://www.telekoplus.com/
http://www.kupitel.com/
http://www.mobilnishop.com/
http://mobilnionline.com/
ja pratim ova 4 sajta, svi imaju neke svoje cene i kod nekih telefona su najbolji a kod nekih su skupi :D
jedan od ovih sajtova ima opciju da produzis garanciju na 2 god ali se cena poveca za 2-3k ako se dobro secam :D
ja sam lupao glavu sta da uzmem 520,820,ativ s android nisam hteo
a ativ sam uzeo zbog ekrana jer mi je to najvaznije a i jeftiniji je od 820 :D
samo da kazem ne reklamiram ili tako to ove sajtovenaveene gore samo sam na njima nasao najbolje cene :D
vecina ostalih sajtova koje sam gledao ima previsoke cene kao npr mobilnisvet.com ali on je dobar da se nalaze novi telefoni koji su na nasem trzistu :D
i ja ne bi uzimao 925 (prelep telefon extra kamera) ali ce biti skuplji od 920 za 100 e min a ja vek gledam da li telefon zasluzuje tu cenu koju ima, da 920 zasluzuje cenu od 400 e uzeo bi ga i ne bi razmisljao ali posto to nije slucaj nisam ni razmisljao da ga uzmem( da je imao kameru od 808, i ekran od 4,8 uzeo bi ga), ja najvise cenim kod telefona izradu,kameru, ekran i jacinu samog telefona (koliko je osetljiv na padove), i zato meni retko koji telefon vredi da se daju pare osim lumia 520,820, samsung ativ s(imam a i prezadovoljan sam), htc one v (valjda je to taj naziv, ima ga moj drug i za manje od 200e je savrsen fon),lenovo k900 i nokia 808 za zaludjenike sa kamerom a da im ne trebaju igrice :D
i sto se tice simens-a moji prvi telefon je bio sf ili sl 25 ili tako nesto (jos u vreme 3310), imao sam ga u osnovnoj :D i cale ga platio 40 e i samo da kazem da je imao 3 boje i bio sam u fazonu yay i igrao sam onu igricu maze ili kako se vec zove sto ides po lavirintu :D
nzm sto ne napraveo5 tu igricu :D bila je odlicna :D

http://www.telekoplus.com/model.php?proiz=Nokia&model=Lumia 720
http://www.kupitel.com/mobilni-telefoni/nokia/lumia+720/
na ova dva sajta ja pratim cene telefona
ja sam uzeo preko drugog sajta fon i za sada radi savrseno (ativ s)
ovde je 720 oko 280-290 esto je i dalje previse za ovaj fon
ja nzm gde gledas cene ?
msm ja mts/vip/telenor ne gledam cene jer su oni zeljni para ( msm s4 je 80k koliko sam gledao poslednji put :D)

Imam dva pitanja :D 1. kakav je zvuk na sluskama? 2. Kada si kupio telefon da li je pakovanje bilo sa onom zastitnom nalepnicom? Hvala

telefonsam kupio pre oko 3 nedelje, imao je nalepnicu :D
sto se tice zvuka nzm, cist je nema sustanja ALI nema equalizer :( i bass nije nesto posebno jak, msm imam sonijev mp3 i kad na njemu ne namestam equalizer onda je isti zvuk ali kad na mp3-u namestim eq kako zelim bass je nogo bolji :(
i samo da kazem stock slusalice su *****, ljudi preko neta su govorili da nema bass-a uopste ali to nije tacno, to je do slusalica proverio sam sa mojim... :D
na nekom chatu sam procitao da ativ s mozda ima wolfsonov audio chip (mada nesto ne verujem u to ali se nadam da je istina :D)
ako zelis fon od 4,8'' uzmi ativ s ako ti ne treba veliki ekran uzmi 820 (ali 820 ima manju bateriju za oko 600 mah i manju intern memoriju ako se dobro secam :D) a ako nisi zahtevan korisnik i najvise korsitis fon za poruke,pozive i ponekad bi igrao igrice uzmi 520 jer je jeftiniji i za 100 e manje imas losiji ekran, 0,3'' manji,losiju kameru, manje rama i slabiji procesor.
ovo sto sam nabrajao za 520 izgleda kao da je ****** ali ustvari za 100 e manje dobijas extra fon koji moze da radi sve i sto 820.
ako te zanima muzika na wp8 cuo sam da je 8x medju boljima a i kosta oko 330e ako se dobro secam (mada je no sd card deal bracker za mene :()
ovakav je moji homescree :D
wp_ss_20130607_0001[1].png
wp_ss_20130607_0002[1].png

Hvala puno to me je zanimalo :)Cim skupim jos para kupicu Ativ S ipak.....najvise zbog velikog ekrana :D

Poslednja izmena:
Postadoh na kraju vlasnik 720-ice! :D

Evo, igram se već par sati sa njim. Odradiću neki detaljniji prikaz za 5-6 dana kad pohvatam kako sve to funkcioniše. :)

Na prvi pogled mogu da prijavim sledećih par stavki:

- telefon uživo izgleda još lepše nego na slikama/videu (a i na i njima je fantastičam)
- ekran je, iako možda nedovoljne rezolucije za 2013. godinu neverovatno dobar (ja ne primećujem gotovo nikakvu razliku u odnosu na AMOLED kod 820), uglovi gledanja su fenomenalni
- ovih prvih nekoliko probnih fotki mi nisu ispale nešto posebno, ali nadam se da će se to popraviti kako se budem izveštio
- video isto nije posebno dobar (očigledno treba mirna ruka), ali je zato zvuk na njemu jako jako lepo odrađen
- od aplikacija sam već našao sve i svašta i verujem da neće biti problema što se toga tiče, a čak su i lokalne poprilično zastupljene (bus plus, parking, vesti, kamere)

To bi bilo to za sada. Ako se setim još nečeg bitnijeg što sam zaboravio, dopuniću se. Ali neki ozbiljniji test za nekoliko dana. :)

Drago mi je, neka te sluzi dugo dugo :)
Reci za koliko si uzeo i gde???

Ne znam koliko smem da reklamiram, ali recimo da je u jednoj radnji u Ušću. Zapravo, jedinoj koja ga je imala u fizičkom obliku. :)

Već sam bio nedelju dana spreman da uzmem sa nekog od onih onalajn prodavnica za ~270€, ali je nestala crna verzija, a belu i crvenu nisam hteo.

Na kraju je ispalo skoro savršeno po mene, jer firma prodaje sve telefone u saradnji sa MTS-om, s tim da nemaju problem da prodaju ni uz najmanji paket (naravno, cena je sve viša i viša).
U slobodnoj prodaji je 42 000 din. Ja sam ga uzeo za 29 400 (nekih 260€ ili malo manje) uz paket Mix Net M, koji i inače koristim, pa neću plaćati sulude nepotrebne minute, sms-ove i megabajte, već taman koliko do sada trošim. Garancija 2 godine u ovlašćenom servisu, fiskalni račun, pa sam sa te strane još mirniji.
Jedina nepovoljnost je plaćanje dodatnih 119 dinara mesečno MTS-u za nekakav 3G u trajanju od 2 godine, što će u zbiru biti oko 3000 din.

Što se telefona tiče, skidam razne aplikacije, testiram podešavanja i slično.
Već sam naišao na 2 problema u odnosu na staru dumbphone Nokiu. Aplikacija za Komercijalnu banku ne postoji još uvek (ima je za Androd, iOS), a iz nekog razloga neće da je prihvati u obliku Java aplikacije koja je lepo radila sa starom Nokiom. Da li uopšte WinPhone8 ima podršku za J2ME?
Takođe, već je imao prvi crash, dok sam mu uzimao i vraćao karticu (valjda nije trebalo da držim priključen telefon na komp u tom trenutku) i nije hteo ponovo da se uključi. Kako ovde ne postoji opcija vađenja baterije, radio je soft reset (power+volume down 10 sekundi) i stanje je vraćeno u normalu.

Što se prednosti tiče, ja i dalje ne verujem koliko dobro telefon izgleda uživo. Istina je da su ukusi različiti, ali meni su trenutno sa dizajnerske strane samo HTC One i Iphone 4, 4s i 5 ispred njega (dakle mnogo mnogo jača klasa).
Ekran je takođe fantastičan i zbog uglova gledanja (savršen pogled čak i iz horizontale) možda ipak isred Amoleda na 820. Istina je da je zbog veličine i rezolucije mali PPI, pa se naziru pikseli kad se gleda jako izbliza, ali ne primeti se u normalnom radu.

Takođe, neke Nokia aplikacije su neverovatno dobre i to verovatno daje prednost Nokiji nad ostalim WP8 telefonima.

drago mi je da ti se svidja 720 :D
a sto se tice kamere ja sam nesto citao a ima medju boljim jer mu je socivo 1.8 nzm za sta (ne razumem se u kamere) ali to socivo ima medju vecim objetivima i moze vise svetlosti da udje i taj fon je u fazonu napravljen samo za kameru :D

@Vertigo:
Nema Jave na WP telefonima. Tek ces da otkrijes koliko je dumbphone pametniji od 720.

Dobro, ne treba preterivati. :D Ali da, meni je ovo prva i veoma ozbiljna mana. :( Znao sam u startu da ću naleteti na neke stvari koje možda imaju na Androidu ili iOSu, a neće ih biti na WP8, ali mi to nije predstavljalo problem, jer sam svakako prelazio sa mnogo inferiornijeg sistema, pa ono što nisam koristio do sada, ne moram ni ubuduće. Ali ovo je zaista stvar koju sam svakodnevno koristio i sad će to predstavljati veliki problem dok ne izbace Win8 aplikaciju.

@sukimtk Da, kamera noću zaista funkcioniše dobro. Mislim, nije to neki poseban kvalitet čim je noć u pitanju, da se razumemo. Ali je bolji čak i od većine highend telefona. Konkretno, probano pored Galaxy S3, a po netu se vidi da samo Lumia 920 ima malo bolji izgled fotografije, dok iPhone 5, Galaxy S4, HTC One zaostaju. Pričamo naravno o slikanju bez blica ili sa blicem na razdaljini gde njegovo korišćenje postaje neprimetno. :)

Ok za nocne uslove znamo da su Lumia 720 i 920 jako dobre ali za dnevne uslove zar su toliko lose??? Lao sto se prica??? ja se secam kada sam uporedjivao Lumiu 800 (dok mi je funkcionisala) sa N9, Lumia je ocigledno imala losiji kvalitet slike iako oba telefona su furala isti modul kamere, valjda je L800 imala malo veci otvor blende...samo to.

Posle nedelju dana korišćenja moram da se ispravim za dnevnu kameru. :) Naime, kao početnik, prve slike su bile očajne. Ali sad već, kad se podese dve-tri opcije, slike postaju poprlično dobre. Nikako ne slikati sve na auto. :D Isto tako, mnogo bolje izgleda i video snimak. Da ima stabilizaciju kao 920, bilo bi više nego fantastično. Napravio sam nekoliko videa do sada i svaki je sve bolji i bolji, ali nisu baš skroz za javnost da bi ih kačio. Vidim da sutra i prekosutra ima nekih zanimljivih stvari po Knez Mihajlovoj u vezi sa Belefom, pa ću probati to da snimim i okačim da pogledate.

Ne shvatam šta podesiš da slike od očajnih postanu dobre?

Mozda je ukljucio placebo opciju?

Vertigo tako sam i mislio ti si amater :D Salim se :) Mirna ruka sve resava, i naravno par opcija ko zna npr da to danu je najbolje postaviti ISO na 100 a WB na Daylight i eto super fotkica, cesto Auto mod zaglupi i pogresno setuje scenu.

Definitivno uzimam 720 :)

Pa i jesam amater. :D Nisam nikad imao digitalni fotoaparat, a sa solidnim analognim su mi iskustva sad jako daleka vremenski. :)

Što se tiče kako od babe nastaje devojka, nije nikakav placebo efekat već jednostavno stvari koje je dejan87dex pomenuo. Nikad sve na auto osim ako je baš hitno. Ako je closeup fotka, onda to mora i da se stavi. Za noćne fotke, podešavanja za noć. Ruka mora da bude što mirnija. A ja sam kao što rekoh, baš težak početnik.

Evo primera prvih fotki:
http://www.dodaj.rs/f/Y/CC/4gDKTjfj/wp20130612028.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1z/gh/2hkCoQdo/wp20130613020.jpg

A evo i dan-dva kasnije:
http://www.dodaj.rs/f/3O/Mv/1zT1Tq7R/wp20130615008.jpg
http://www.dodaj.rs/f/M/pL/304HaEql/wp20130616065.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1b/So/4JJy3tGC/wp20130616067.jpg

I snimak sa prozora:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/66056018/WP_20130617_004.mp4

Kažem, nije to ništa spektakularno, ali dosta bolje od početnih pokušaja i u rangu sa telefonima tog cenovnog ranga.
Kasnije nekad ću okačiti i noćne fotke, gde bi ova Lumia trebalo da pokaže znatnu prednost.
Imam i još nešto novijih i potencijalno boljih, ali testiram trajanje baterije, pa ne bih da se povezujem preko USB-a da se ne bi napunio za 2-3% i pokvario mi proračun. :)

Edit: morao da izbacim sliku sa svojim ličnim podacima koji su se nalazili na fotci, a koja je realno najgore ispala (tj. bila najbolji dokaz nekvaliteta).

Poslednja izmena:
Ove poslednje tri su tako dobre da sam zadivljen, sa obzirom da ima 6mpx i f 1.9, extra :)
Bice tu jos nekih softverskih unapredjenja, imace taj fon jos bolje fotke.
Moze se reci da neki pojedini High End telefoni ne mogu parirati ovom Mid Rangeru :D

Svaka cast, super slike.

pa ovaj fon je napravljen za kameru a ne za aplikacije ili hardver jer ima isti hadver kao 520 :D
ali kamera je stvarno extra i ko hoce dobru kameru za ovu cenu je dobra kamera :D

@Vertigo
Ajde sad malo manje o kameri, a malo vise o softveru, bateriji, grejanju, reprodukciji boja...

Pa softver je Windows Phone 8. Ima Nokia 3-4 zgodne aplikacije koje je razlikuju od drugih WP8, ali to je to.
Sve radi savršeno glatko, brzo i apsolutno se ne može primetiti koji hardver je unutra.
Već sam pisao u Win 8 temi da mi se već 2 puta zaglupeo. Prvi put prvog dana kad sam čupao karticu i vraćao je dok je telefon bio upaljen, a drugi put dok sam pokušavao da upalim Here Drive aplikaciju. Ustvari, drugi put se nije zakucao, ali aplikacija nije htela dalje od loading screena. Prvi put morao soft reset, a drugi put običan restart. :)

Baterija, jako pozitivno iskustvo. Samo jednom sam merio potrošnju od početka do kraja, tj. baš sam čekao da iscedi poslednji milivat snage. :) Baterija je trajala 1 dan i 17 sati. Bilo je tu i wireless-a i surfa i čačkanja svakakvih aplikacija i bar 2 sata razgovora i ne znam koliko SMS-ova. Istina, i nekih 14 sati spavanja mene i telefona. :)
Čini mi se da se stanje poklapa sa onim testovima sa interneta, gde ima neverovatno malu potrošnju pri razgovorima, surfovanju, uključenom wifi-u gde je konstatno među prvih 10 modela na listi u koju su uključeni svi mogući smartphoni. Poprilična mana je puštanje video klipova, gde se paradoksalno nalazi pri samom dnu liste, što se vidi i u praksi gde se primeti znatno opadanje procenata kad se gleda nekih video (uglavnom HD).
U ukupnom skoru je i dalje među boljim telefonima, a da mu je ova poslednja stavka u nivou sa prvima, verujem da bi bio među najboljim "potrošačima" današnjice.
Znači, ko planira da gleda neke filmove dok negde putuje, može slobodno da zaboravi na to, jer mu neće ostati ništa da bi obavljao svoju primarnu funkciju telefona. :D
Za ostale stvari, zaista odlično rešenje.
A evo i linka ka testu baterije na gsmareni:
http://blog.gsmarena.com/nokia-lumia-720-battery-testing-is-complete-here-are-the-results/

Grejanje. Da, telefon ume da se ugreje negde u okolini kamere kad se upregne u jako korišćenje interneta, recimo.
Do sada najveća temperatura je bila za skype video poziv u trajanju od skoro sat vremena, gde se telefon poprilično puno ugrejao i moja majka (koja je razgovarala sa rodbinom u inostranstvu) je rekla da više ne može da drži telefon u rukama. Kada sam pipnuo, stvarno je bilo jako vruće, ali ne verujem da telefonu smeta tolika temperatura, tj. valjda je projektovan da izdrži tako nešto.

Za ekran sam možda pisao, ali da ponovim. Iako mu je verovatno najveća mana to što ima rezoluciju od svega 800x480, ekran je jedan od najboljih koje sam video u životu. Uglovi gledanja fenomenalni, praktično skoro punih 180 stepeni, boje jako lepe, kontrast veliki. Naravno, crna nije dovoljno crna da bi se mogao pomešati sa amoled ekranom, ali čini mi se da je clear black tehnologija jako dobro odradila svoj posao. Bela je neverovatno jaka kada se brightness stavi na maksimum i zaista dominira nad par IPS i TFT ekrana koje sam mogao da stavim pored.
Ja koristim uglavnom na medium ili čak low kad sam kod kuće i sve je neverovatno dobro čitljivo. Nema problema sa čitanjem čak i po najačem suncu koje je bilo na nebu poslednjih dana (kad se obriše musav ekran, jer se bez toga vide i otisci prstiju :D ).

Takođe, pominjao sam u WP8 temi da je izrada fantastična. Telefon ima potpuni premium izgled i nema se stideti izgleda čak i pored flagshipova ostalih proizvođača. Čak bih rekao da izgleda i primetno bolje od nekih od njih. :)
Preživeo je i svoj prvi pad sa metar i po visine i to bez najmanje ogrebotine, tačkice ili bilo čega.
Nažalost, iako je to preživeo, zaradio je zarez na ekranu nekom drugom prilikom u toku jučerašnjeg dana, a da nigde nije padao, guran među alat, noževe ili slično. Ogrebotina, naravno, nije velika i vidi se samo pod određenim uglom, ali ipak postoji. Sumnjam da je nastala u džepu, ali mi je paradoksalno jer je u njemu stajalo još samo pakovanje žvaka, a nije se ogrebao na mnogo ozbiljnije stvari.

Previše sam se raspisao sad. Ostaviću još par utisaka kasnije. :)

Hoću da iskoristim ove promocije u telenoru i dvoumim se između 720 i 820. Prelazim sa X6 (symbian) i upoznat sam donekle sa w8 telefonima, ali konkretno šta me interesuje. Kvalitet fotografija između 720 i 820, kao i trajanje baterije. Takođe koliko je ekran "lošiji" na 720 s obzirom da nema amoled

Nekoliko puta sam je trazio kod telenora /720/,i nisu je imali ,i na kraju uzmem 820,e sad da li je tako sa stanjem samo u mom gradu ili svuda proveri.

Nazad
Vrh Dno