Šta je novo?

Nintendo Switch (Nintendo NX)

Dobra stvar za Dragons Dogma je sto je cena normalna za igru te starosti. 30$.

Ali sam doneo odluku, posle Black Friday i Novogodisnjih sale-ova, ne kupujem igre vise dok ne ocistim backlog.
Osim CTR, preorder (i za ps4 i NS)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

^
Ne bih se slozio za cenu od 30$ za DD, posebno ako se uporedi sa drugim platformama gde je isla ispod 15$...

Ima li negde sajt koji prati i uporedjuje cene iz razlicitih regiona za Nintendo store? Gledajuci cene za igre na Amazonu (50e pa na vise) itekako su visoke i ne variraju nesto puno, sto mi se ne svdija. Posebno ako se uzme u obzir da je Tegra platforma zastarela (i sam NV Tegra tablet moze da se nabavi za ~160e) i da je refresh itekako potreban...

Da ne bude da flejmujem razmisljam i ja da uzmem Switch ove godine i uclanim se u klub...(pro ako ga izbace tokom godine ili trenutnu verziju ako padnu cene)

^
Ne bih se slozio za cenu od 30$ za DD, posebno ako se uporedi sa drugim platformama gde je isla ispod 15$...

Ima li negde sajt koji prati i uporedjuje cene iz razlicitih regiona za Nintendo store? Gledajuci cene za igre na Amazonu (50e pa na vise) itekako su visoke i ne variraju nesto puno, sto mi se ne svdija. Posebno ako se uzme u obzir da je Tegra platforma zastarela (i sam NV Tegra tablet moze da se nabavi za ~160e) i da je refresh itekako potreban...

Da ne bude da flejmujem razmisljam i ja da uzmem Switch ove godine i uclanim se u klub...(pro ako ga izbace tokom godine ili trenutnu verziju ako padnu cene)
Sve sto vazi za druge konzole, cene igara i slicno, ne vazi za Nintendo, a duplo to za Switch. Switch nema konkurenciju na trzistu. Cene igara odredjuju publisher-i. Nintendo za 1st party. To je tako.

Cekaj, duplo jeftinija na drugim platformama, u pitanju igra koja nije toliko trazena i pritom prilicno star naslov... Nintendo nabija cene jer im se moze zbog monopola i to je ok?

Ajde razumem cene za njihove ekskluzive ali za takav naslov, nikako ne moze da bude ok...

Sto znaci da neke vece popuste mogu da zaboravim u startu na njihovoj online prodavnici...
Onda je definitivno bolje sacekati pad cene za trenutnu konzolu ili makar sledecu iteraciju Switcha koja moze da vozi vecu biblioteku cross-platform naslova (bez drasticnog sakacenja) i opravdava cenu hardvera...

Cekaj, duplo jeftinija na drugim platformama, u pitanju igra koja nije toliko trazena i pritom prilicno star naslov... Nintendo nabija cene jer im se moze zbog monopola i to je ok?

Ajde razumem cene za njihove ekskluzive ali za takav naslov, nikako ne moze da bude ok...

Sto znaci da neke vece popuste mogu da zaboravim u startu na njihovoj online prodavnici...
Onda je definitivno bolje sacekati pad cene za trenutnu konzolu ili makar sledecu iteraciju Switcha koja moze da vozi vecu biblioteku cross-platform naslova (bez drasticnog sakacenja) i opravdava cenu hardvera...
Ponovo, cenu igre osim ako je 1st party postavlja publisher. Monopol jeste, ali niko nije terao Sony da unisti Vitu. Ja bih prvi voleo Vita 2 da izadje ali tesko. Ako nema konkurencije slobodni su da diktiraju sve. Niko ne mora da kupi nista.

BTW Dragon Dogma je oko 30 i za ps4.

Može im se, i mene nervira njihova politika. Pazi, pa za ovog Marija što su sa WiiU preneli na Switch traže opet 50$! Bukvalno ista igra, samo veća rezolucija! Trebali su korisnicima koji su kupili WiiU omogućiti besplatno prenošenje igre, ipak su tu konzolu uzeli samo narverniji fanovi koji su morali biti nagrađeni ovakvim postupkom. To bi njima dosta značilo, i obe strane bi profitirale......
Nintendova poruka ovog meseca je bila: evo vam 2 igre preko online servisa(do sada su bile 3), 3 igre su dobili samo Japanci, koji bezobrazluk! Zamisli, region lock igre u 2019!!!!!

Kod ovakvih slučaja podržavam ove pirate, neka im uzimaju deo kolača kada su toliko alavi.......

Poslednja izmena:
^ Slazem se da niko ne tera da kupis, ali za takve cene ne moze da se kaze da su ok...
30-40e se i da progutati za ekskluzivu (kada je na popustu), glupo je da poredim ali recimo GoW, Detroit:BC su pali na 30e na ovom NG sale-u a izasli su u aprilu/maju. Ista prica i sa HZD, a to su cene za EU gde PS/Sony ima monopol i 2x skuplje udara u odnosu na USA... Nije frka dati za Maria i Zeldu (Smash Bros), ali brate mili 60-75e za fizicke kopije recimo, te cene ne mrdaju od izlaska...
Btw DD na PS EU Store-u je 15e(trenutna cena)

U tom slucaju, Switch je ok ako sama konzola bude povoljna (ode ispod 250e, na 200-220e), pa i da me zakidaju na skupim igrama... M$ i Sony rekao bih da vrlo malo zaradjuju na prodaji konzola u poredjenju sa Switchom (kao sto rekoh nov Tegra tablet kosta ~165e), sto je isto malo bezobrazno.

Ako nista nek daju novu "pro" konzolu rebnu je 350/399e, ovu obore na 250e pa i da bude ok za nove naslove... (poput Dooma,TW3 itd)

Poslednja izmena:
^
Posebno ako se uzme u obzir da je Tegra platforma zastarela (i sam NV Tegra tablet moze da se nabavi za ~160e) i da je refresh itekako potreban...

Osim što je u pitanju Tegra čipset, Switch kao platforma nema nikakve veze sa Tegra tabletom, tu prvenstveno mislim na ceo koncept i igre naravno ali kao i sama platforma (konzolna platforma vs Android platforma).

Veće su šanse da izbace prvo jeftiniju verziju nego Switch reviziju sa jačim hardverom.
Takođe ne treba očekivati da će potencijalni Switch Pro imati ekskluzive pravljene samo tu reviziju (možda samo par kao što je New 3DS imao).

30-40e se i da progutati za ekskluzivu (kada je na popustu), glupo je da poredim ali recimo GoW, Detroit:BC su pali na 30e na ovom NG sale-u a izasli su u aprilu/maju. Ista prica i sa HZD, a to su cene za EU gde PS/Sony ima monopol i 2x skuplje udara u odnosu na USA... Nije frka dati za Maria i Zeldu (Smash Bros), ali brate mili 60-75e za fizicke kopije recimo, te cene ne mrdaju od izlaska...
)

Nintendo igre drže cene, ali recimo skoro su bile na popustu za oko 40e.
Gde nađe cenu preko 60e za fizičku kopiju, 60e je max cena, recimo na Base-u Zelda i Smash ispadnu po oko 50e.
Inače Nintedo spušta cene nekih svojih igara tek par godina nakon izlazaka kad ih prebacuju "Nintedo Selects" kategoriju i onda igre koštaju po oko 20e.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nintendo_Selects#Wii_U

Poslednja izmena:
Može im se, i mene nervira njihova politika. Pazi, pa za ovog Marija što su sa WiiU preneli na Switch traže opet 50$! Bukvalno ista igra, samo veća rezolucija! Trebali su korisnicima koji su kupili WiiU omogućiti besplatno prenošenje igre, ipak su tu konzolu uzeli samo narverniji fanovi koji su morali biti nagrađeni ovakvim postupkom. To bi njima dosta značilo, i obe strane bi profitirale......
Nintendova poruka ovog meseca je bila: evo vam 2 igre preko online servisa(do sada su bile 3), 3 igre su dobili samo Japanci, koji bezobrazluk! Zamisli, region lock igre u 2019!!!!!

Kod ovakvih slučaja podržavam ove pirate, neka im uzimaju deo kolača kada su toliko alavi.......

Nije to bas potpuno ista igra jer osim uvecane rezolucije, dodatnih igrivih likova i texture filtering unapredjenja Deluxe verzija sadrzi i New Super Luigi U, koji je prakticno bio samostalna igra sa samostalnom cenom :)

Generalno Nintendo je furao svoju priču i hebalo im se za fanove (koji su uglavnom su ih uvek podržavali), pa i kritiku. Što reče neko gore, imaju svoje tržište na kome drže monopol i možeš da se sagnes ili ne...
Sećam se dok sam furao GB I Pokémon priče - jednu istu igru u 3 verzije su imali (red, blue, yellow) - mogao si da igraš na startu sa sva tri ali nisi mogao da uhvatis druga dva Pokémona (I još neke ekskluzive u zavisnosti od verzije) ako ne trejduješ da drugim ili kupiš druge dve verzije...

Tu treba uzeti u obzir i nase trgovce.
Zvanicno je kod nas switch 48000, to je 405 evra(zvanicne radnje koje javno prodaju).
Zelda je npr 60 dolara, to je 6165 dinara,a nasi prodaju za 9000.
Kod nas kad je igra na "popustu" ili "promo" i " šok" cena, tad je u stvari regularna cena, dok je svgde u svetu tada pravi popust.
Fakticki se jure igre da se uzmu kad je taj kao "popust" i polovne.

Drali su i u proslosti.Game boy je bio 100 maraka u beosoftu, kad se u svetu vec pojavio pocket.igre su isto kostale boga oca, za nase uslove.

Bice i novog sony vite, patenti su podneti vec.[emoji4]

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Pa samo prosecan gradjanin koji ne ume da se snadje ili ne zeli, kupuje kod nas bilo sta i hrani "pilicare".

Otkad je uvazenih prodavaca na KP-u, najmanju sitnicu cu uzeti tamo nego da dam nasima i pretplatim proizvod.

E sad kako oni i dalje opstaju i biznis klizi, ili se peru pare ili narod ima oglav na glavi pa je usmeren kao prema "Zadruzi"! :D

Pa samo prosecan gradjanin koji ne ume da se snadje ili ne zeli, kupuje kod nas bilo sta i hrani "pilicare".

Otkad je uvazenih prodavaca na KP-u, najmanju sitnicu cu uzeti tamo nego da dam nasima i pretplatim proizvod.

E sad kako oni i dalje opstaju i biznis klizi, ili se peru pare ili narod ima oglav na glavi pa je usmeren kao prema "Zadruzi"! :D
Slazem za cene u radnjama. Van pameti. Cak i neki prodavci sa KP imaju takve cene.

Ali 90% ljudi koji kupi u radnji, radi to jer mogu na rate. Ne mogu svi da odvoje 300-500 eur odjednom + igre jos.

Jao, Vita 2. Kako bi to bilo lepo.

Sony je npr nivelio sada cene i za nas region, nintendo ocigledno nema nameru posto je G*ms direktno uvoznik od Nintendo EU

U Švajcarskoj su regularne cene igara za PS4, Xbox i Switch manje više iste ali su akcije za PS i Xbox bolje.

Sumnjam da Sony Vita može da bude alternativa Switch-u jer se Switch kupuje pre svega zbog Nintentno eksluziva. Vita će biti sigurno tehnički superiornija konzola ali veliko je pitanje da li će biti zabavnija.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sećam se dok sam furao GB I Pokémon priče - jednu istu igru u 3 verzije su imali (red, blue, yellow) - mogao si da igraš na startu sa sva tri ali nisi mogao da uhvatis druga dva Pokémona (I još neke ekskluzive u zavisnosti od verzije) ako ne trejduješ da drugim ili kupiš druge dve verzije...

To je samo za Pokemon i što se Pokemona furaju isti princip i danas, svaka Pokemon igra uvek izlazi u dve verzije.

Bice i novog sony vite, patenti su podneti vec.[emoji4]

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Patenti ne znače ništa, teško da će biti nove Vita, Vita se baš loše prodala a PS4 se fenomenalno prodaje, dok je Nintendo uvek dominirao na tržištu kada su pitanju handheldi zato su sada i napravili hibrid,
tako da sumnjam da će Sony opet da se vraća na handheld tržište osim ako nije u pitanju neki streaming tablet ili slično.

Videcemo jos sta ce tu biti.
Ovo je i godina kada se obelezava 30 godina od game boy-a, tako da i tu moze bude nesto, na foru nes i snes mini..mozda neki gejmbojcic s tridesetak igara.[emoji3]

U kom izdanju? xD
Ja sam letos palio GB pocket, kad nisam oslepeo koliko je loš ekran... A 2ds XL mož duzmes, krekneš i ubaciš emulator+romove za GB/GBA i obrneš sve stare igre...
Mada ni ekran na 2ds XL nije nešto po pitanju kvalitetu ekrana... A tu je i John's GB + GBA emulator za Android... (2e svaki)

Poslednja izmena:
Hehe, na poketu je jos i do jaja kakav je cemer na originalnom.Al ima dusu.:D
Ranije sam isprobavao te emulatore za android, al mi npr nikako nije radilo onako kako radi na konzoli, tipa oni veliki skokovi ili nekl kombo gore levo i sl.
Na malinici radi ok...mozda u buducnosti napravim i neku mobilnu verziju sa malinom, maska, ekrancic, kontrole, baterija i picis, mada vec ima brdo tih konzolica na aliju za tipa 10-20e.

Pa da, verovatno bi uvalili tu neku cenu..Samo bi verovatno odradili izgled originalnog gejmboja a ekran neki miks osvetljenog pocketa ili u boji, tako nesto.

Rade emulatori i na Switchu. Retroarch i vozi sve.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Od noviteta samo novi icon pack.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Mislim da su u pozadini security patch-evi protiv hakovanje.

Igrate li nesto?
Sta nestrpljivo iscekujete?

Vrh Dno