Šta je novo?

Nintendo Switch 2

Ne svaki. Ima diskova koji funkcionišu baš kao ovaj najavljeni ketridž, samo su ključ za download i igranje igre. Ima i diskova koji sadrže samo deo igre, dok se ostatak mora skinuti sa interneta, što je u rangu besmislenosti "ketridž/disk kao ključ" principa. Ne sviđa mi se trend, to je sve.
Ovo je Nintendova verzija Denuva (pričali smo već na Switch 1 temi).

Faktički server proverava da li je ključ ketridža jedinstven. Ukoliko je odgovor da super, može multiplejer, skidanje najnovjiih ažuriranja, DLC itd.

Ukoliko je odgovor ne (ključ već iskorišćen tj gusarska verzija ide ban). Ukoliko je net isključen onda konzola čuva telemetriju pa kad se prikačiš na net (a to ćeš kad tad morati barem radi novog FW).
Ovakvi banovi su redovni sa MiG switch karticom.

Ukratko, Nintendo je rešio pirateriju na softverskom nivou, jer je ketridž uvek ranjiv.

Zato i kupujem switch 2, klincu za kanal.

"Yes, you can stream Nintendo Switch gameplay, but you'll need a capture card, a computer, and streaming software like OBS, and you'll need to stream from the docked Switch, not the Switch Lite."

Svi su alavi. :)
Ja sam mislio na obrnutu varijantu. Da streamujem igre sa mog racunara na switch kao sto moze sa nekim retro handheld konzolama.

Ja sam mislio na obrnutu varijantu. Da streamujem igre sa mog racunara na switch kao sto moze sa nekim retro handheld konzolama.
To nije moguće bez nekog jailbreak-a. Nintendu nije u interesu da koristiš konzolu da igraš igre sa drugih platformi, neće to omogućiti tek tako.

To nije moguće bez nekog jailbreak-a. Nintendu nije u interesu da koristiš konzolu da igraš igre sa drugih platformi, neće to omogućiti tek tako.
Pretpostavio sam al reko da pitam :). Kakav bi to bio all in one uredjaj kad bi to moglo. Jos se namesti retro arch na racunaru, i ne moram da mrdnem iz kreveta ikada :)))

Pretpostavio sam al reko da pitam :). Kakav bi to bio all in one uredjaj kad bi to moglo. Jos se namesti retro arch na racunaru, i ne moram da mrdnem iz kreveta ikada :)))
Zato je čipovan Switch (1) tako dobra konzola, jer podržava sve živo, uključujući i Retroarch. Ali to nije tema. Mada ne sumnjam da će jednog dana to biti slučaj i za Switch 2, samo nije poznato kada. :)

Corvus, uzimaj dva komada, jedan za uzitak, drugi da vezbas JB, pa da uzivamo svi u besplatnim igrama i ustedimo hiljade evrica. :D

Corvus, uzimaj dva komada, jedan za uzitak, drugi da vezbas JB, pa da uzivamo svi u besplatnim igrama i ustedimo hiljade evrica. :D
Naginjem ka tome da uzmem jedan komad i ostavim neotpakovan. Ali... 😅

A jel radi taj njihov online servis kod nas?
Radi. Možeš da staviš i US kao državu, pa da sve plaćaš u dolarima i sl. Mada ne znam koliko će to više biti pametno sa ovim novim taksama.

Stvarno su preterali sa cenom, pa toliko sam platio PS5 pre 2 godine. I cena igara je stvarno sramota.

Vec sam razocarao decu i rekao im da (za sada) kupovina ne dolazi u obzir.

Mislim da je cena i više nego korektna, imajući u vidu da je originalni Switch ako je adaptira cena sa inflacijom koštao ne nešto preterano manje. + ceo haos sa carinama i sve što sledi. Sve će biti skuplje. PS5 da je sad izašao koštao bi kao PS5 Pro, možda malo manje, ali poenta stoji.

Mene je sve oduševilo, sem cene igara, mada ni to ne mislim da je do Nintenda konkretno već da se celo tržište okreće ka tom trendu. GTA 6 će sigurno biti $100, možda neki Deluxe edition i za $120 ako ne i preko.

Nema vise ni cele dve ipo sve su privremene ekskluzive i bice i one 90 eura bez brige. Sledeca Sony konzola min minimuma 600 eura.

Nema vise ni cele dve ipo sve su privremene ekskluzive i bice i one 90 eura bez brige. Sledeca Sony konzola min minimuma 600 eura.
650 kontam minimum. Možda i jače. Pakao će biti sa tehnikom u ne tako dalekoj budućnosti. Samo su ljudi izgrmeli na Nintendo a oni su jedini najavili nešto novo u ovoj neizvesnoj klimi.

ja sam se mnogo nalozio da kupim ovo, gledao sam direkt sa ćerom i groktao od srece.
Onda ladan tuš:

Lose stvari:
450 dolara (kolko cujem 470 eura u evropi)
500 dolara (520 u evropi) za mk world bundle.
Previse, iako ajde, to bih progutao
Pro controller je 80 dolara??

Jako lose stvari:
Igre 80 dolara - eshop
igre na kertridzu - 90 dolara????
Sto se tice kertridza sa "kodom" - treba biti fer pa reci da nece sve igre ovako dolaziti. Ali ovo sa kertridzom koji je kod i mora se DL je meni uzasno, i veliko NE.

Cudne stvari:
Mouse mod - super deluje, samo :
Ko ce da igra switch na stolu/podlozi? pobogu, ovo je handheld :D
drljas joycon po stolu, raspadne se za 2 meseca, 90 dolara je zamenski par???
LCD ekran sa hdr podrskom (zasto?)
Za metroid 4 su jasno rekli - poboljsana verzija radi u 4k sa 60 fps. Ok. Za zelde samo kazu poboljsan fps i rezolucija - bez detalja. sta to znaci? 1440p u 60 fps. Mnjeh.
Gamecube igre preko online additional packa ce raditi "u poboljsanoj rezoluciji i opcijama" - kojoj rez/koje opcije?

Dobre stvari:

Uvode ponovo gameshare kao na ds/3ds
Mogu da rade sw1 igre.
Sw 1 igre koje imate na kertridzu ili e-shop moci ce da se igraju u sw2 (poboljasnoj verziji) za dzabe ako imate online additional pack. On je 40 eura godisnje, zaista nije puno
Dolaze gamecube igre uz additional pack
Dolazi gamecube controller :D

bio sam siguran da cu preorderovati, sada sam odustao. Iz principa necu kupovati e-shop verzije 1st party naslova, a tek ne e-kod kertridze crkli dabogda. A 90 eura za fizicku kopiju....
A za indie i non-nintendo naslove, pa izivinjavam se, tu je pc/steam deck.

Mozda uzmem mk world bundle, i onda u sustini igram mario kart world, botw i totk u poboljsanoj veriziji i gamecube (iako u sustini imam gamecube na wii U).

preterali su sa cenom konzole malo, puno sa cenom igara, a razbesneli su masu sa ovim prokletim kertirdizma bez igre.
Plus masa pitanja bez odgovora za sada tj nejasnoca - setimo se wii u fijaska :D

I da, traziti pare za "igru" koja opisuje konzolu je roflmario. Bukvalno:
1743715708884.png

Poslednja izmena:
Nema šanse, hardver u rangu Xbox S, ovo ne može izvući ni uz najbolju optimizaciju, 4k 30FPS je najbolji scenario (vrlo verovatno samo na određenim deonicama).
Mada još uvek nemamo potvrdu CPU/GPU ovo se očekuje.

Ne verujem, jer je Nintendo ovim potezom hteo da obesmisli piratstvo koje dolazi od Switch 1.
Drugim rečima, ok piratizovao si Zeldu, ali više od 30FPS videti nećeš (ograničenje starog sistema). Takođe, ovim se obesmišljavaju neke postojeće piratske kartice tipa MigSwitch.

Dalje, ukoliko imaš piratsku verziju Zelde, nećeš moći ni da kupiš update za igru (jer je ključ sa ketridža već iskorišćen).
Dakle, čak i ukoliko bude besplatan Switch2 update, on će biti samo za legalne korisnike (one koji su legalno kupili igru, tj imaju neiskorišćen ključ sa ketridža).

Ukratko, plati pa se klati.

DF kaže da Zelde rade na 1440p/60FPS-a.
GPU/CPU je odavno procureo sa Nvidia strane, čak se zna i clock, jedino se ne zna sigurno da li je 8nm..

Nije mi najjasnije u šta neveruješ?
Za novi Xbox i PS5 još nema jailbreak-a, slično će biti i sa Switch2.

Za PS5 ima jailbreak ali samo za starije verzije softvera, u suštini svaka prethodna Sony i Nintendo konzola je bila razbijena (držimo fige za i za Switch 2),
sa druge strane, Xbox One nije bio razbijen i još uvek Xbox Series još nije razbijen.

Pa nisam baš oduševljen. Samo 256GB prostora,onda SD kartice koje su radile na switch1 konzoli na dvojci neće. A o cenama igara šta tek reći

256GB je super ako uzmemo u obzir da trenutni Switch ima 30GB, kapiram da Nintendo igre opet neće zauzimati mnogo prostora (sigurno ne 30+GB),
ali cene za nove kartice jesu problem.

Za metroid 4 su jasno rekli - poboljsana verzija radi u 4k sa 60 fps. Ok. Za zelde samo kazu poboljsan fps i rezolucija - bez detalja. sta to znaci? 1440p u 60 fps. Mnjeh.
Gamecube igre preko online additional packa ce raditi "u poboljsanoj rezoluciji i opcijama" - kojoj rez/koje opcije?

Imajući u vidu da Zelde na trenutnom Switchu često rade ispod 900p i ispod 30FPS-a, 1440p/60FPS je ogroman upgrade.
GameCube igre navodno rade u 4K, ima Treehouse.

DF kaže da Zelde rade na 1440p/60FPS-a.
GPU/CPU je odavno procureo sa Nvidia strane, čak se zna i clock, jedino se ne zna sigurno da li je 8nm..
Nije mi najjasnije u šta neveruješ?

Za PS5 ima jailbreak ali samo za starije verzije softvera, u suštini svaka prethodna Sony i Nintendo konzola je bila razbijena (držimo fige za i za Switch 2),
sa druge strane, Xbox One nije bio razbijen i još uvek Xbox Series još nije razbijen.
Ne verujem da konzola snage Xbox S može da proizvede 4k60fps. Niti to treba da radi.
Možda može sa nekim Zelda teksturama, ali ostanimo realni.

Što se tiče jailbreaka jako teško sa ovim online sistemom verifikacije svega. Takođe BAN-ovi vise kao Damoklov mač, svakome ko se usudi da mulja.
Sa druge strane je dobro što je Nintendo tome stao na kraj, jer će kvalitetniji naslovi izlaziti.

Ne verujem da konzola snage Xbox S može da proizvede 4k60fps. Niti to treba da radi.
Možda može sa nekim Zelda teksturama, ali ostanimo realni.

Što se tiče jailbreaka jako teško sa ovim online sistemom verifikacije svega. Takođe BAN-ovi vise kao Damoklov mač, svakome ko se usudi da mulja.
Sa druge strane je dobro što je Nintendo tome stao na kraj, jer će kvalitetniji naslovi izlaziti.

Rezolucija i FPS dosta zavise od engine-a koji se koristi kao i optimizacije naravno,
nije realno očekivati da neke veće 3rd party igre rade na 4K/60fps, ali neke Nintendo igre ili recimo Indie, defintivno.
Nintendo je recimo rekao da Metroid Prime 4 radi u 4K/60FPS.

Ne bi kladio da će ovo postati prva Nintendo konzola koja je razbijena,
a piraterija im je realno uzela smešan deo kolača, toliko je mali procenat ljudi koji rade pirateriju (rekordna prodaja igra to pokazuje) da teško da to može da utiče na to kako će Nintendo raditi igre.
Naravno, Nintendo će uložiti maksimum da spreči svaki vid piraterije, da li će to biti dovoljno, ostaje da se vidi.

Plusevi

Cena same konzole je i više nego korektna, ukoliko zaista nudi 4k 60fps na AAA naslovima poput Metroid Prime 4 ili Elden Ring. Ukoliko je to 30fps nativno ili malo više, a onda dlss frame gen do 60fps na sličan način kao nova gen. nvidia grafičkih, nategnuto s cenom, ali prihvatljivo. Ukoliko je realnih i responzivnih 20-30 fps sa veštački ubacenim frame-ovima do 60fps - skupo.

Nikada jači i bolji sastav igara koje dolaze na samom izlasku konzole i narednih mesec dana. Daleko sadržajniji direkt i sastav igara nego što je iko i očekivao.

Gamecube NSO prvi dan - za nas koje nikad nismo imali Wii/Gamecube

Kompatibilnost sa Switch 1 naslovima fizički i digitalno, te besplatna unapređenja za NSO vlasnike. Znam da ljudi nisu presrećni što sva unapređenja nisu sasvim besplatna, ali ja sam srećan što uopšte i imamo ikakvu kompatibilnost.

Minusevi

Tech demo koji se naplaćuje? Čemu?!

Cena igara, pogotovo fizičkih i fizičke igre za koje je kertridž samo ključ. Kao neko kome je 90% Switch kolekcije fizički kertridž, ovo mi se nimalo ne sviđa. Želim da kada kupim igru, mogu samo da ubacim kertridž i odmah igram. Ne želim da ubacim novokupljenu skupo plaćenu igru i da onda još moram da čekam 4h da se skine stotinu GB.

Pretporudžbina? Da, molim.

Plusevi

Cena same konzole je i više nego korektna, ukoliko zaista nudi 4k 60fps na AAA naslovima poput Metroid Prime 4 ili Elden Ring. Ukoliko je to 30fps nativno ili malo više, a onda dlss frame gen do 60fps na sličan način kao nova gen. nvidia grafičkih, nategnuto s cenom, ali prihvatljivo. Ukoliko je realnih i responzivnih 20-30 fps sa veštački ubacenim frame-ovima do 60fps - skupo.

Nema šanse da 3rd party igre poput Elden Ring rade u 4K/60FPS, ali odabrane Nintendo igre, definitivno.

Elden Ring i jos koji naslovi, izgledaju smesno, i dalje su to neka medium-low podesavanja, i da se nadamo da su u 60fps-u.
Kao sto rece Vetar, Nintendo naslovi, eno Zelda je jedva 1440p 60 fps, tako da tesko ovde ce nesto da bude 4K.

30fps kao sto je i ocekivano za jake naslove

Brine me malo baterija, kapiram da je slabija od starog switcha i da je u rangu steama negde s obzirom na ekran, rezoluciju i hardver.
Cena ipak jaca od onog sto sam mislio.
Sad za igrez nesto mi se cini da su ove od 90 oera zelde, mariji i slicno, tj ekskluzove a da ce ostale ipak biti malo jeftinije od toga.
Sta su sa switchom napravili, i ocekivano sad mogu da ditktiraju cene kako pozele.

Nema šanse da 3rd party igre poput Elden Ring rade u 4K/60FPS, ali odabrane Nintendo igre, definitivno.
Ko još kupuje Nintendo radi grafike, ljudi 2 decenije imaju ispodprosečan hardver, a igrivost 120% u odnosu na Sony/Xbox.
30fps kao sto je i ocekivano za jake naslove
Bolji izraz je 3rd party naslove.

Igrati Elden Ring na Switch2 je teška osuda, svaki prosečan PC sa kontrolerom će bolje (i jeftinije) da odradi posao.
Zato mi ne-Nintendo naslovi nikad nisu bili jasni na Nintendo konzoli (evenutalno neke starije igre koje ne postoje na trenutnim konzolama).

Poslednja izmena:
Ima tu jedna mala razlika. Cene igara na ostalim konzolama su inicijalno velike ali relativno brzo padaju. Ako ne moram da igram bas odmah kada se pojavi, posle 6 meseci ili godinu dana su igre upola jeftinije - naravno, na akcijama.

Kod Nintenda se to jako, jako retko desava i cene igara ostaju stabilne. Ne postoji univerzum u kome cu platiti igru 80€, na bilo kojoj platformi.

Dam 90e za igru i igram 720p 30fps u 2025-toj, lol ne. Dzabe joj prica kad je grafika 20 godina stara.

Kod Nintenda se to jako, jako retko desava i cene igara ostaju stabilne. Ne postoji univerzum u kome cu platiti igru 80€, na bilo kojoj platformi.
A po čemu je 80eur različito od 60eur?

Neko ko igra Nintendo naslove nema izbora pa i da je 180eur.

Onaj ko ne igra Maria,Zeldu i Metroid ima
dve xbox
dve Sony konzole
plus PC (ovde ponekad ne moraš ni da platiš).
A sve komplet će imati bolji Rez/FPS od Switch2 (za 3rd party naslove).

Zašto bi uopšte plaćao 80eur za Elden Ring npr?

Ne vidim problem ;)

Nazad
Vrh Dno