Šta je novo?

Nikon D3000/D3100

djordje29

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poena
360
Uspeo sam da nategnem kintu za Nikon D3000, da li činim pravi izbor, ima li bolji izbor u ovom cenovnom rangu?

Poslednja izmena od urednika:
Mnogo je to para za takav aparat. A za video zapis sto pitas - nema ga (nema ni liveview). Bolje dotegni jos 60-70€ pa idi na D3100 ili 1100D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Uzmi taj d3100 i lepo kreni da se igraš sa DSLR. Posle menjaj i juri bolje. Canon bih zaobišao samo zato što nema prokletu AF lampu nego strobuje da bi fokusirao (veruj mi, jezivo je), osim ako ne uzmeš zaseban blic, što tebi sada nije opcija. Za ~400e odličan aparatić.

Po ovom pitanju koje je naveo, nece osetiti taj "nedostatak" Canona, koji btw strobuje da bi fokusirao samo kad je popup podignut, tj. kad koristi popup kao blic (sto je u krajnjoj nuzdi kad nema nijednog fotona svetlosti). Entry level Nikoni imaju dosta vecih nedostataka, ali ih ne spominjem(o) jer nisu u vezi sa pitanjem postavljaca teme.

Za 400-500€ (nov) D3100 je jedino resenje sa videom. Ali ako bi se budzet jos povecao, svakako da bi predlog bio 550D.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Od moje 450ice su ljudi dobijali epi napade kada ih fotkam na nekoj žurkici :)

550D je u suštini viša klasa od d3100, a Canon je bolji što se tiče videa, ako je to uopšte bitno...

Uzmi taj d3100 i lepo kreni da se igraš sa DSLR. Posle menjaj i juri bolje. Canon bih zaobišao samo zato što nema prokletu AF lampu nego strobuje da bi fokusirao (veruj mi, jezivo je), osim ako ne uzmeš zaseban blic, što tebi sada nije opcija. Za ~400e odličan aparatić.

Trebao bi da nekad se nadjesh ispred aparata da vidis kako je Nikonova lampa jednako iritantna. Oba reshenja su bukvalno shtap i kanap za one koji nemaju pravi blic i objektive, ja sam na Canonu 7 godina i taj AF assist sam koristio ukupno 3 puta mozda, a ja po danu ne fotkam uopshte, eto toliko je bitno :)

Sto se tice izbora aparata ovde, D3000 je krsh, i 3100 je krsh, i dati 400e za takav aparat je bacanje para, pogotovo josh kupovati nov. On ce za 2 dana da kosta 250e, bolje odmah da zapalish 150e, isto je kao da si kupio to :)

Za 400e treba da kupish neko starije polovno (i bolje) telo sa kit objektivom i 50/1.8, odatle se pocinje...

Sve je to sjajno, ali koji stariji aparat da uzme, da ima video i da košta 400e sa 50icom? D90 koji je neko šutirao po podu ili bar obrnuo 100 000? Starije od toga ne može, a da ima bilo kakav video.

Nejasna mi racunica. D3100 telo je ~400, sa 18-55 ~470, Canon 550D sa 18-55 je 540, Nikon D5100 sa 18-55 je 570eur... jednostavno se ne isplati uzeti D3100. Znam da je to 150 eur vise za 550D, ali nema smisla uzimati bilo sta drugo.

Zabava sa polovnjacima se na kraju zavrsi minimalnom ustedom, jer kad-tad moras da uzmes objektive koji cine 2/3 cene najkrsh sistema.

A objektivi su i najbitniji u celoj prici ! Po meni se ne treba nesto preterano opterecivati sa telom, nego uzeti valjan objektiv. Naravno telo ne treba da bude, sto rece Nick iznad, sutirano po zemlji ali opet ovde ljudi uglavnom daju sve pare na telo sa kit objektivom, pa kao kupicu neki bolji kad skupim pare, a to se ne desi nikada, nego se opet preprodaje telo i prica iz pocetka ...

A objektivi su i najbitniji u celoj prici ! Po meni se ne treba nesto preterano opterecivati sa telom, nego uzeti valjan objektiv. Naravno telo ne treba da bude, sto rece Nick iznad, sutirano po zemlji ali opet ovde ljudi uglavnom daju sve pare na telo sa kit objektivom, pa kao kupicu neki bolji kad skupim pare, a to se ne desi nikada, nego se opet preprodaje telo i prica iz pocetka ...

Opet sa druge strane, cak i sa kit objektivom dobiju X puta bolje slike nego sa idi*otom (ne znam zasto mi je automatski promenio naziv, kad se tako zovu aparati). Navodim primer D3100 (sa kit objektivom i ugradjenim blicem) u odnosu na A720IS u istim uslovima kucnog slikanja rodjendana. Tako da pozdravljam odluku pokretaca teme da udje u DSLR svet.

Pozdrav.

Ne zovu se tako aparati, zovu se "kompakt" ili "point and shoot" kamera ;) Taj A720IS je odlican u odnosu na ono sto se danas prodaje, Canon je totalno upropastio A seriju.

Kit objektiv je odlicno parce plastike za nekog ko ulazi u DSLR (zavisnost), i skoro da je neophodan, vise kao deo odrastanja :) Vec na drugom kupljenom telu vecu upotrebnu vrednost ima poklopac tela nego kit objektiv.

Ne zovu se tako aparati, zovu se "kompakt" ili "point and shoot" kamera ;) Taj A720IS je odlican u odnosu na ono sto se danas prodaje, Canon je totalno upropastio A seriju.

Kit objektiv je odlicno parce plastike za nekog ko ulazi u DSLR (zavisnost), i skoro da je neophodan, vise kao deo odrastanja :) Vec na drugom kupljenom telu vecu upotrebnu vrednost ima poklopac tela nego kit objektiv.

Naziv idi*ot je nepozeljan, da se korisnici ne bi ljutili ili osecali prozvanim na bazi one: 's' kim si - takav si'. A sam aparat 720IS (idi*ot) koristim od 2008 uz CHDK od prvog dana i zadovoljan sam dobijenim slikama. Sa druge strane, slikama sa D3100 sam jos zadovoljniji. I neko ko nece da menja aparate, kao carape (eto ja tako koristim A720 - 4 godine), vec hoce da ima kucni aparat bolje klase (za duzi period - dok se ne pokvari), taj ce biti zadovoljan i kit objektivom. DSLR zavisnost je zavisnost, ako covek sam pristane na nju.

Pozdrav.

Zabava sa polovnjacima se na kraju zavrsi minimalnom ustedom, jer kad-tad moras da uzmes objektive koji cine 2/3 cene najkrsh sistema.

Kako to mislish, pa polovna oprema je najbolji value for money koji mozesh napraviti. Na telu si prvi dan izgubio 100e, na polovnom telu te klase, 100e cesh izgubiti za godinu, ili nekad dve. A tek na polovnim objektivima gubitka nema ni posle 5 godina, tako da je kupovina nove opreme (u ovoj zemlji) cisto bacanje para. Najbolja kupovina je preko ili polovno...

Za 550e se moze kupiti jedva koriscen 550D sa kitom i 50/1.8, a toliko otprilike kosta novi D3100 u istoj kombinaciji, a ne mogu da se porede ni za fotke, a pogotovo za video...

Za 550e moze nov 550D da se nadje, sa sve objektivom :) Ali da, definitivno je bolja kupovina polovnih aparata, i sam gledam ili 5100 ili 550D, doduse niko ni nece da ih proda jer svi znaju da su dobre masine :)

Ma ja bih pazario polovan 40D. Ozbiljna sprava za sitne pare. Onda bih skupljao objektive po potrebi. To govorim ako je čoveku fotografija prioritet. Video je već druga priča...

Ma ja bih pazario polovan 40D. Ozbiljna sprava za sitne pare. Onda bih skupljao objektive po potrebi. To govorim ako je čoveku fotografija prioritet. Video je već druga priča...

Ja sam imao 40D, to je sjajno telo, e sad meni se dopada sto je metalno ali je za moj ukus bio preglomazan i pretezak.. sad imam 550D, iskreno bolje fotke pravi, a cena polovnjaka je ista .. sto se tice objektiva, kupi prvo objektiv, pa onda telo ;-)

Da samo sto je telo 550d projektovano za nezne zenske ruke :) :d

Ne nego znam sta odgovara mojim rukama.

Ispod 1000e nema tela koje odgovara muskim rukama, nevezano za brend, ali 600D na neku foru ima takav oblik zbog koga deluje da je aparat veci i najbolje lezi u muskim sakama, i meni je sve ispod klase 5D sa gripom malo za shaku, 1D mi je prava mera :)

Vrh Dno