Šta je novo?

Niko ne komentarise...

Čekaj, ako je Lenovo postao većinski vlasnik zar to ne podrazumeva da su automatski preuzeli strateško odlučivanje u company?

byMaX je napisao(la):
Nemas ti mene Bane sta da prozivas. Mogu da izrazim svoje misljenje o cemu hocu, i nikakvi me klinci ne mogu "socno prozivati". Bar ja to tako necu videti. Neka se jave ljudi koji imaju IBM notebook ovde na forumu (ne ovi sto testiraju i sl.) ili jos bolje oni koji planiraju iskljucivo njega da kupe. Da se foliram kako mi je zbog toga tesko palo, ne pada mi napamet. To ostavljam tebi i tebi slicnima 😉

pozdrav

:lupko:

Maxo, izuzetno mi je zao sto moram ovo da ti napisem, ali j**iga. IBM je jedna od pet (ako ne i tri) najznacajnije firme u IT svetu. Unazad barem 30 godina konstantno. Ako nista drugo, oni su smislili i napravili prvi PC i koncepte koje i dan danas koristimo (mislim da je jako glupo da navodim dalje zasto su oni znacajni). Za nekoga ko nije slucajni prolaznik, nego se izdaje za IT novinara, izjava da ovakve promene interesuju maksimalno pet osoba ili da u topiku treba da ucestvuju samo ljudi koji (planiraju da) imaju IBM notebook, ne predstavlja vise ni misljenje, nego cist diletantizam. Izvini, ali tako je. A svesti analizu takvih desavanja i njihove posledice na prosto "da li to treba da u meni izazove zaljenje" predstavlja jagodu na shlagu celog izletanja i to nakon sto se ono desilo. Ponekad bi trebalo da razmislis o onome sta zelis da napises pre nego sto nestrpljivo kliknes na "post reply" - nekad je bolje prosto preskociti topik (pogotovo ako ti se cini beznacajnim), nego nepotrebno se izblamirati.

:smackbum:

Poslednja izmena:
Stvorenje je napisao(la):
Čekaj, ako je Lenovo postao većinski vlasnik zar to ne podrazumeva da su automatski preuzeli strateško odlučivanje u company?

U kojoj kompaniji?! Oni nisu kupili nikakavu kompaniju, nego samo tehnologiju proizvodnje PC racunara i neka prava, logoe, nesto strucne radne snage i slicno. Bas kao sto je Hitachi bio kupio od njih proizvodnju diskova, a ne ceo IBM.

Ma kontam bre šta su oni kupili, nisam ni mislio da su kupili ceo IBM, pa nisu još tolikoooo finansiski jaki. Nisam se dobro odrazio-izrazio. 🙂

<offtopic>Brate 😀 Neverovatna razlika, ali moram da kazem da si na oba foruma master 😀 . Kao sto sam rekao, glasao sam za tebe (aka Bata.Ilich) na Poll-u za "most funny member" na b92 forumu i nadam se da imam pravo na jedan "divlji" (ne-moderisan) topic na benchmarku 😉 . Nemam neku ideju sada za njega, ali ko zna u buducnosti 😉</offtopic>

Oko teme; ono sto je zeznuto za zemlje poput nase koje imaju jeftinu radnu snagu, je to sto ce mnogi koji su vec kupili fabrike ovde (odnosno u aziji) da "lobiraju" da ovde ostane nizak standard forever. Firmama se isplati da je cena ovde radne snage mala, i naravno da ce da rade na tome da tako i ostane. To je nekakva vrsta zamke za drzavu, koja fino izgleda na pocetku. Ako srbiju "oznace" kao mesto sa jeftinom radnom snagom, moze da se desi da onda ovde uvek bude jeftina radna snaga 🙁

Jeftina radna snaga znači 50 US$ per mesec!

Bas to, za "obicnu", nekvalifikovanu radnu snagu mi smo jeftini, ali ne jeftini dovoljno za njih; to jest, mi hocemo da dizemo plate, a u svetu ima njih dosta koji bi da rade i za mnogo manje pare bez zakeranja. Mozemo da probamo da se guramo za outsourcing za neku kvalifikovaniju radnu snagu, tipa tog programiranja - ali opet nas tu ubijaju recimo Indijci - imaju preko milijardu stanovnika i vrlo sposobnu vojsku programera i ostalih IT inzenjera. Plasim se da nismo preterano privlacno trziste radne snage ni u tom smislu - na svetskom nivou nikako, na evropskom mozda kada bi se sredili pravni okviru u zemlji (a to ce kao i obicno na kukovo leto).

povlacim se iz diskusije... ne pratim CNN, izvestaje, NASDAQ i slicne IT-economy teme. ne zanima me. Silver, u pravu si za mesanje u topike...

Poslednja izmena:
jaksa je napisao(la):
Zaboravljate 1 bitnu stvar - ne mesajte emocije i potrosacku elektroniku.
Tj mesajte ih samo ako imate izvesnu kolicinu akcija izvesne firme, a to verujem da niko ovde nema.
Kinezi, pa sta? 🙂
Jeste, pa sta, ako gledas na kratke staze. 🙂
Ako pogledas malo dalje, Kinez radi za shaku pirincha mesechno. Mozes li i ti to ? A usput, ima ih 2 milijarde.

Poslednja izmena:
Momci,posto vidim da svi mislite da kinezi rade za saku dolara cisto da primetim da je u Sangaju i okolini prosecan licni dohodak oko 270 € pa vi razmislite dali mi u Beogradu mozemo da se pohvalimo slicnim rezultatima.

pozdrav

Kao i svakom velikom lideru, sada se i IBM-u desila neumitno. Svaka kompanija koja je napravila nesto istinski novo tj. u neko vreme bila lider kada su inovacije i tehnologija u pitanju vremenom je izgubila bitku sa gomilim kopiranata i sledbenika, kako se nazivaju oni koji ne ulazu mnogo u razvoj vec kopiraju i izradjuju samo ono sto se prodaje i provereno "ide".

Trenutno mi padaju na pamet DEC, Compaq, Seagate i Conner sto se tice hardvera, ko god je pravio WordPerfect, Netscape, pa i IBM sa OS/2 operativnim sistemom kada je u pitanju softver koje je sve iskopirao i pregazio Microsoft (Apple bi bio uz ove da se jos koliko toliko ne drzi). Zna li neko sta je Apple Newton, mada svi znaju sta je Palm i PocketPC, mada po svemu sudeci i ovde ce Microsoft uskoro imati monopol ? Da li ste videli OS/2 ?

Sada je dosao red i na IBM-ov hardver, pojam za inovativnost i kvalitet pre svega.
Nazalost, kopiranata je previse a kriza u HW sektoru preduga.

Neki kazu, srecom po IBM, mada to nema veze sa srecom, Big Blue "rula" kada je u pitanju istrazivanje i razvoj tehnologija i proizvodnje i softverskih resenja (i kombinacije) gde je vise nego suvereni lider, a gde su inovacije po svemu sudeci lakse i/ili cesce izvodljive. Softverskoj industriji nisu potrebne desetine hiljade radnika u proizvodnji ili fabrike vredne milione ili milijarde dolara.

Za hardverski sektor, to je neophodno a protiv kineza tj. slabo razvijenih dalekoistocnih zemanja se tu ne moze nista. Neki se bore duze, neki krace, ali ko zeli da uspe mora da se preseli u Kinu.
I IBM je to uradio ovim potezom, verovatno na najbolji moguci nacin. Skupo su prodali svoje "brandove" poput ThinkPad i NetVista a novac ce brze okrenuti tamo gde kinezi jos uvek nemaju sta da traze, novim idejama.

Kada je u pitanju zal za IBM hardverom, verujem da ga oseca svako vise ili manje "zarazen" PC racunarima. Ako ni zbog cega drugog onda zato sto jos uvek na svakom parcetu hardveru ili softveru pise for IBM PC Compatible. Mada, pravi gubitak znaju samo oni koji imali priliku da duze koriste neki PC ovog proizvodjaca.

Ko nije, nema sta da prica i najpametnije je da cuti, nazalost za Max-a sam ovo prekasno iskucao. 🙂

Sta dalje ? Ne bih bio previse siguran da ce kvalitet da opadne, a sigurno se to nece desiti preko noci. Novi vlasnik IBM-ovih branodova ce jos neko vreme izbacivati kvalitetne racunare, stim sto vise niko sem QDI Legenda tj Lenova nece vise da proizvodi hardver. Koliko dugo ce to da potraje, zavisi od dogovora, mada sam siguran da se IBM zastitio u prvih nekoliko godina tj. da je onemogucio da Lenovo odmah pocne da pravi "krsheve", ako im to ikada bude namera. Jer, ni samom Lenovu to ne treba, oni vec prave jeftine racunare pod svojim ili QDI Legend imenom, IBM im verovatno treba za visu i bolju klasu, verovatno servere ili napredne radne stanice. Kapiram da ce lako da pomrse racune i HP/Compaqu i Dellu u tom visem segmentu samo ako budu pametno radili, sto opet ne sumnjam previse jer obzirom koliko su jaki i koliko im je malo trebalo da to postanu, Lenovo ne vode neke neznalice. Stim u vezi, ko zna, moze da se desi da IBM hardver nastavi da bude kvalitetan, a cena cak pristupacnija.
Tome se naravno sam, stvarno bi bila grehota da T50 kad izadje ne nastavi da dominira kao sto je to radio svaki T poslednjih pet godina 🙂

Pozdrav!

samo...

[offtopic] ha...znaci mister "proba one man show"je raskrinkan!!!
pa to je ubedljivo najbolji thread koji redovno pratim!
tnx "bata silver" 😉 [/offtopic]

Sasa je napisao(la):
stvarno bi bila grehota da T50 kad izadje ne nastavi da dominira kao sto je to radio svaki T poslednjih pet godina 🙂

Pozdrav!
E ovo je taj Sasa koga svi mi mnogo volimo: nepristrasan, objektivan i uvek spreman da snagom argumenata menja sebe i druge :d

Sta se shokirate, pa sva roba koju kupujemo je 99% Made In China, Taiwan, itd. Ako procitate jucerasnju "Bolikitu" ("Politiku", prim. ur.), lepo pise da je IBM deceniju unazad hteo da proda taj svoj deo za proizvodnju desktop i laptop racunara, ali da nije bilo interesenata.
Onda su dosli Kinezi, uzeli ga za 1.24 mlrd. $ + 500 mil. $ dugova za taj sektor, dobili prozivodnju, pravo na logoe u narednih 5 godina, i sl. Nisu se bas naskakali od srece ni jedni ni drugi koliko sam mogao da zakljucim, ali su uradili sta su hteli. Hladan stisak ruke, potpis, pare, deonice i gotovo.

Inace je "Plavushan" zadrzao nesto manje od 20% udela. A ima i ukratko o Lenovu, kako su poceli, uzdigli se i danas su tu gde su...

Nisam siguran da su i serveri usli u ovaj deal, vec samo desktopovi i notebookovi (eventualno Intellistation serija); servere, storage i ostale stvari je i sam IBM uvek drzao po strani, kako u ponudi, tako i u cenovniku. Tu se ne daju i to s pravom - kada bih pogledao sve firme na trzistu, uvek bi za server prvo strpao IBM-ovu masinu (eventualno neku njegovu kopiju - a ima ih).

Da, niko nije pominjao servere, vec samo home i prenosne racunare. Izgleda da ovi prvi nisu obuhvaceni deal-om...

silverglider je napisao(la):
Nisam siguran da su i serveri usli u ovaj deal, vec samo desktopovi i notebookovi (eventualno Intellistation serija); servere, storage i ostale stvari je i sam IBM uvek drzao po strani, kako u ponudi, tako i u cenovniku. Tu se ne daju i to s pravom - kada bih pogledao sve firme na trzistu, uvek bi za server prvo strpao IBM-ovu masinu (eventualno neku njegovu kopiju - a ima ih).

da i ja isto sumnjam da su te poslove prepustili drugima, jer tu ipak obrcu dobre pare i tu su mnogo jaki 😀 . S druge strane, dektop sektor je vec godinama belezio ogromne gubitke, pa je i bilo logicno da pronadju nekog "partnera".

silverglider je napisao(la):
[offtopic]
Generalno na B92 forumu zaobilazim ucestvovanje u tim diskusijama o tehnologiji - upravo iz razloga koji se da videti citajuci ovaj topik tamo i u sta se pretvorio u vrlo kratkom roku. Iz istog razloga sam mozda dvaput zasao u njihovu Politika sobu. Moderacija na forumu im je nula.[/offtopic]

Kako prema kome. Tamo sam dobio tri puta ban samo zato što imam drugačije mišljenje. Ljudi se bahato ponašaju, psuju, vređaju, omalovažavaju, diskusije su na nivou deteta od tri godine. Inače to je jedini forum (BBS) ili bilo koje drugo mesto na internetu na kome mi je zabranjen pristup za ovih skoro 15 godina korišćenja modema.

Poslednja izmena:
Stevs je napisao(la):
Kako prema kome. Tamo sam dobio tri puta ban samo zato što imam drugačije mišljenje. Ljudi se bahato ponašaju, psuju, vređaju, omalovažavaju, diskusije su na nivou deteta od tri godine. Inače to je jedini forum (BBS) ili bilo koje drugo mesto na internetu na kome mi je zabranjen pristup za ovih skoro 15 godina korišćenja modema.

<offtopic>
Jes' li to ti Mile ? :d (Mile Curcic) 😉
</offtopic>

Alo bre, ima ovde na forumu nešto što se skraćeno zove PM, pa se dobacujte interno koliko vam volja.
:wave:

Serveri nisu ušli u dil. Na takozvanom enterprize tržištu je IBM i najjači i na njega će se više usresrediti u budućnosti. Zahvaljujući svojoj snazi na tržištu servera će velikim firmama nuditi i usluge konsaltinga, novi softver i sl. Poslovni softver je oblast gde mnogi vide zaradu u budućnosti, između ostalih i HP je bacio oko na tu oblast. Pisao sam o tome, ali je prošlo nezapaženo.

morbius je napisao(la):
Serveri nisu ušli u dil. Na takozvanom enterprize tržištu je IBM i najjači i na njega će se više usresrediti u budućnosti.
Čini mi se da zato i guraju AMD.

mishkooo je napisao(la):
Momci,posto vidim da svi mislite da kinezi rade za saku dolara cisto da primetim da je u Sangaju i okolini prosecan licni dohodak oko 270 € pa vi razmislite dali mi u Beogradu mozemo da se pohvalimo slicnim rezultatima.

pozdrav

licni dohodak se, koliko se secam, izrazava na godisnjem nivou?

Svi pricate o tome da IBM najveci proft ostvaruje na necemu sto nisu desktop i notebook kompjuteri. A sta je to? Ima li neko informaciju cime se IBM primarno bavi, i od cega dobija najveci profit?

Lucas je napisao(la):
licni dohodak se, koliko se secam, izrazava na godisnjem nivou?

Bruto nacionalni dohodak se meri na godisnjem nivou.Nije mi namera da polemisem o Kineskom privrednom rastu ali Sangajski region je najrazvijeniji u Kini i podatak koji sam dao je tacan,doduse uz ogradu da se tamo radi svih sedam dana u nedelji,ono sto mene nervira je sto se uobicajeno misli da Kinezi rade za klikere-sto jeste generalno tacno ali ne svuda i narocito ne u IT industriji.

pozdrav

Lucas je napisao(la):
Svi pricate o tome da IBM najveci proft ostvaruje na necemu sto nisu desktop i notebook kompjuteri. A sta je to? Ima li neko informaciju cime se IBM primarno bavi, i od cega dobija najveci profit?

Istrazivanje novih tehnologija pa prodaja licenci, iznajmljivanje (vrhunskih) proizvodnih pogona drugima itd.

IBM je napravio fenomenalan dil!
Usli su na Kinesko trziste na najelegantniji moguci nacin i jos im je za to placeno (a i dug od 500 mil im je otplacen).
Ono sto ce oni da rade i gde im jos uvek niko ne moze parirati jeste prodaja servera i usluga Kinezima. Jednostavno oni se nalaze u "buretu cokolade" i ne moraju da je dele ni sa kim! PC biznis je i onako vec predugo bolestan od tankih margina i sva je prilika da ce u narednih 5 do 8 godina izdahnuti. IT svet se drasticno menja i pojam racunara kakv smo do sada poznavali ce za tri godine biti potpuno drugaciji (da ne zapocinjem temu kakv uticaj ce da ima IBM-Sony-Toshiba CELL projekat). Eto zutacima koska, pa neka je glodju, a IBM ce da zaradjuje pare tamo gde ih ima najvise!
Zaista brilijantan potez IBM-ovog menadzmenta!

E Nedjo, ako, ko što Sasa reče, neki budući T"50" bude bio lošiji notebook od prethodnika, j*be mi se za njihov dil...

Mi uglavnom nismo deoničari IBM-a već mahom fanovi ili korisnici...

Poslednja izmena:
Bane, ako je IBM vec poceo da ima tolike gubitke u tom sektoru, onda bi naredni proizvodi svejedno bili losiji ili ih ne bi ni bilo. No ti, ja ili bilo ko drugi smo korisnici i drugih IBM-ovih proizvoda/usluga koji mozda ne nose njihov logo na sarenoj kutiji, a da to i ne znamo - i zato treba posmatrati IBM u globalu. Ako odsecanje neprofitabilnih delova koji su eventualno kocili finansijske tokove znaci da ce brze ili bolje zavrsavati druge stvari (recimo SOI, proizvodni pogoni za proizvodjace procesora ili gpu-ova, itd), onda cemo posredno profitirati na drugom planu.
U principu, vecina stvari se kod svih proizvodjaca ionako pravi u Kini, tako da uz prelazak nekih ljudi iz IBM-a u Lenovo stvar postaje samo stvar formalno-pravnog transfera, dok sve moze u principu i dalje da ostane u istoj zgradi, sa istim zaposlenima, itd. Videcemo...

Mi ovde i dalje nabadamo u mraku. Cinjenica je da niko od nas nije video taj ugovor i da ne moze (niko ozbiljan) da daje neke ocene/procene bez detaljnog upoznavanja sa celim procesom.
Lenovo je radio due diligence na najvisem nivou ili kako god oni to tamo zovu, kao sto je i IBM radio "in-depth analysis" svog dela kompanije i ocigledno je svako tu video neku korist. I jedna i druga analiza su rezultovale nekim procenama. E sad, ko je u proceni (vise ili manje) pogresio vreme ce pokazati.
Nikada sebi ne bih dozvolio luksuz da komentarisem ovakve rekao bih istorijske dogadjaje ocenjujem bez ikakvih informacija osim onih na nivou novinarskog clanka...

Ko kaze da moras da sudis na osnovu novinskog clanka? Eno sajtovi IBM-a i Lenova, pa pogledas detalje koje su objavili iz prve ruke. Uostalom, prica nije iskocila iz zbunja odjednom, nego se provlacila mesecima i mesecima i tek sad su je ozvanicili.

Nazad
Vrh Dno